به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، مراسم، مناسبت ها،جشن هاو باورهای مردم هر کشور و دیاری آیینه تمام نمای اندیشهها و اعتقادات آنها در طول تاریخ و قرن هاست، نقد و بررسی علمی این باورها و از بین بردن نکات منفی و تقویت نکات مثبت آنها میتواند برای تصمیم گیریهای آینده در زمینههای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشورموثر و مناسب باشد، شهرستان نهاوند به واسطه قدمت چندین هزار ساله خود و ورود سپاه اسلام به دروازه ورود اسلام معروف شده و یکی از نقاط تاثیر گذار کشورمان در طول قرن های مختلف بوده است که دارای آداب سنن و رسوم بخصوصی است که نوروز باستانی یکی از آنهاست.
انجام مراسم ویژه نوروز که به آراستن و پیراستن درون و برون، چند روز قبل از مراسم رسمی تحویل سال با پاک کردن همه آلودگیها انجام می شود دین مقدس اسلام به نظافت اهمیت زیادی می دهد که بعد از پاکی بیرونی نوبت به آراستن و پیراستن درون میرسد، در هنگام تحویل سال و با خواندن دعای زیبای «یا مقلب القلوب و الابصار، یا محول الحول و الاحوال، یا مدبر اللیل و النهار، حول حالنا الی احسن الحال» آغاز می شود.
محمد تقی شهبازی استاد دانشگاه و جامعه شناس نهاوندی در مورد رسوم کهن شهرستان در نوروز می گوید: نوروز داستان زیبایی است که سال های متمادی است که بر همه جشنهای جهان فخر میفروشد و به همین علت هر سال اول فروردین را روز جهانی آغاز طبیعت می نامند.
وی نوروز را تجدید خاطره بزرگی می داند که خاطره خویشاوندی انسان با طبیعت در نوروز همیشه در چشم مغان، مسلمانان و شیعیان عزیز بوده و همه نوروز را بزرگ شمردهاند و با زبان خویش از آن سخن گفتهاند به طوری که اسلام همه رنگهای قومیت را زدوده و سنتها را دگرگون کرد بر اساس روایات مختلف معرفی حضرت علی(ع) به امامت در اول نوروز که مصادف با عید غدیر خم بود اتفاق افتاد.
شهبازی می افزاید: در طول تاریخ شهرهای بزرگ آن دوران یعنی قادسیه، رومیه، تیسفون، حلوان، نهروان، مدائن و نهاوند که شش شهر آن از بین رفته و تنها نهاوند از مداین سبعه باقی مانده هرسال مراسم ویژه ای برای جشن نوروز برپا می کنند.
وی اظهار داشت: چون مراسم عید در آن زمان در شب عید انجام میگرفت اکنون نیز تنها از میان تمام شهرهای ایران در نهاوند مراسم شب عید به طور زیبایی همراه با نور افشانی شهر و روستاها توسط مواد دست ساز و فشفشه انجام میشود.
نوروز شناس نهاوندی بیان کرد: در شهرستان کهن و تاریخی نهاوند همچون دیگر نقاط کشور ایران عید نوروز جایگاه ویژهای داشته و همیشه مراسم آن با آداب و سنن جذابی برگزار می شود و در ۶ نقطه روستایی در کنار طبیعت و روستاهای نزدیک رودخانه و چشمه ساران مراسم نوروزگاه برگزار می شود.
وی گفت: نوروزگاه شامل مجموعه سنن پخت غذاهای محلی آواز و موسیقی هر منطقه پوشیدن لباسهای سنتی اسب سواری و تیراندازی و سوغاتی های محلی در این مراسم چشم نواز تماشاگران و گردشگران است.
محسن جانجان رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی شهرستان نهاوند می گوید: در گذشته از اوایل اسفند ماه خانوادهها در تدارک کارها و تهیه مقدمات برنامههای نوروزی بودند که نخستین اقدامات تهیه مواد لازم برای پخت کلوا، تهیه لباس نو و مایحتاج شب عید بود.
وی یادآورشد: از دیگر برنامههای نوروز در کهن شهر نهاوند خانه تکانی و گردگیری منازل مساجد و مکان های عمومی و مذهبی بود که از جمله این کارها می توان به تمیز کردن منزل و شستن فرش ها اشاره کرد به طوریکه فرش تکانی در محوطه کوچه ها و پشت بام منازل نیز دیده می شود.
جانجان خاطر نشان کرد: از دیگر رسوم مردم نهاوند سبزه انداختن کلوخ و شیرینی پزی که بر مبنای عقیده ایرانیان قدیم سبزه همیشه مظهر سبزی و شادی زندگی و سمبل اقتصاد و برکت خانوادهها بوده و از قدیم الایام برای انداختن سبزه نوروزی از گندم استفاده می کردند.
وی افزود: مراسم جمعه آخر سال با شور و حال خاصی برگزار می شود و خانوادهها با سینی حلوا، خرما میوه و سبزه بر سر قبر عزیزان خود حاضر و فاتحهای می خوانند.
رییس میراث فرهنگی نهاوند گفت: در جمعه آخر سال همه کسانی که از شهر و دیار خود دور بودهاند و در سفر بسر می بردند برای عید خود را به خانه پدر و مادر و اقوام خود می رسانند تا لحظه تحویل سال در کنار خانوادههای خود باشند.
جانجان بیان کرد: در روستای تکه همه اهالی این روستا در مسجد کنار هم جمع می شوند و لحظه سال تحویل را جشن می گیرند و این کار را مایه خیر و برکت و دوری از دشمنی و کدورت می دانند.
علی رضا سوری کارشناس ارشد تاریخ در مورد آیین کهن نهاوند می گوید: مردم نهاوند در عید نوروز دارای آیینها و سنتهای بسیار زیبا و پسندیدهای هستند که مهمترین آنها جشن دو فصل سرما و گرما بوده که در هریک از این دو فصل آیین و رسومی خاصی وجود داشت که در فصل گرما یعنی وقتی که گلهها از آغلها به چمنهای سبز و خرم روی میآورند ودیگری آغاز فصل سرما که گلهها را به آغلها کشانده و توشه روزگار سرما را تهیه میکنند.
وی میافزاید: نوروز از دیدگاه نجومی مقارن است با اعتدال ربیعی یعنی هنگامی که خورشید روی مدار استوا قرار میگیرد و روز و شب برابر است این دقیقترین مبدا تاریخ است، روزی که به عقیده نیاکان ما یخ وسرما محو و طبیعت از خواب زمستانی بیدار میشود،زمین نفس میکشد و کشاورزی و دامداری رونق میگیرد.