کارشناس بین‌الملل گفت: به دلیل گستردگی مزر ایران و عراق نحوه تعاملات اقتصادی می‌تواند تعیین کننده آینده روابط دوکشور باشد.

نحوه تعاملات اقتصادی تعیین کننده آینده روابط تهران- بغداد خواهد بودبه گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، روحانی روزگذشته(دوشنبه) به عراق سفر کرد و با توجه به مرز طولانی بین دوکشور، ظرفیت‌های زیادی برای همکاری وجود دارد. در حال حاضر تعاملات اقتصادی دو کشور در حدود ۱۲ میلیارد دلار است که وعده داده شده این میزان تا ۲۰ میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد، در مقابل ترکیه هم باعراق در حدود ۱۰ میلیارد دلار مبادلات اقتصادی دارد که به گفته مقامات این کشور تا ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد٬ البته مسئولان کشورمان تلاش ويژه ای برای تعامل با عراق دارند.

حال این سوال پیش می‌آید که ایران چه ظرفیت‌هایی برای افزایش همکاری با این کشور دارد؟

محمد ساجدی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با ظرفیت‌های تعامل تهران و بغداد گفت: سفر روحانی به عراق از سه جهت قابل بحث است، نخست اقتصادی، دوم امنیتی و سوم چشم اندازه روابط  آینده دوکشور. همچنین مبادلات ایران و عراق در حدود هفت، هشت میلیارد دلار است که با توجه به اینکه هزار کیلومتر مرز مشترک بین ما وجود دارد  این میزان کم بوده و قابل توجه نیست، بنابراین نوع صادرات و واردات ما می‌تواند تعیین کننده آینده روابط تهران- بغداد به خصوص پس از اتفاقات اخیر یعنی سرکوبی داعش باشد.

وی در ادامه افزود: بنابر مطالب گفته شده محوریت نخست مذاکرات روحانی را مسائل اقتصادی و افزایش ظرفیت‌ها برای صادرات و واردات تشکیل می‌دهد؛ دومین موضوع این است که ما چگونه می‌توانیم حضور آمریکا در عراق را کم رنگ کنیم و در حقیقت می توان گفت که یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های فعلی همین موضوع است. در همین راستا نوع نگاه آمریکایی‌ها و خروج تدریجی آنها از عراق و افغانستان می‌تواند به عنوان برگ برنده ای برای ایران محسوب شود٬ چنانچه حوادث یک ماه گذشته مبنی بر سوء قصد منابع جغرافیایی ایالات متحده در عراق نشان می دهد که در عرصه نگاه عراقی‌ها و جایگاه تهران و واشنگتن، ایران دست بالاتر را دارد. بنابراین موضوع دیگر این است که ما چگونه می‌توانیم در عراق جایگاه محکم تری به خصوص پس از سقوط داعش داشته باشیم؟

ساجدی در ادامه اظهار کرد: مسائل فرعی‌تری  هم در رابطه با این موضوع وجود دارد٬ مواردی مانند لغو روادید دو جانبه و اینکه حضور ممتد ما در منطقه غرب آسیا چگونه  محقق خواهد شد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در رابطه با مهم ترین محورهای سفر روحانی به عراق عنوان کرد: مهم ترین موضوعاتی که می‌تواند در این سفر مطرح شود مسائل اقتصادی و سپس امنیتی و سیاسی است. نباید فراموش کرد که بدون حضور ایران عراقی‌ها هرگز قادر نبودند داعش را شکست دهند. بنابراین هیچ صلحی در منطقه خاورمیانه شکل نمی‌گیرد مگر اینکه ایران یک طرف آن قضیه باشد و تهران هم به عنوان یک قدرت تعیین کننده می‌تواند حرف اول را در منطقه بزند و قطعا آمریکا هم این موضوع را به خوبی می‌داند.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار