به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک؛ برای گذراندن اوقات فراغت و گردشگری در شهر پسته های طبیعی و خندان به شهرستان زرندیه سفر و به دیدنی های آن توجه کردم. شهرستان زرندیه را میتوان به عنوان شمالیترین شهرستان استان مرکزی نام برد که در جنوب غربی تهران و شمال ساوه واقع شده و فاصله آن با مرکز استان ۲۴۰ کیلومتر میباشد که یکی از نامداران حوزه کشاورزی و سردمدار تولید و صادرات پسته در استان مرکزی است.
قدمت تاریخی شهرستان زرندیه را میتوان از مناطقی همچون صدرآباد، زرند کهنه و مامونیه دریافت که برخی از باستان شناسان این مناطق را به هزاره اول میلادی نسبت داده اند.این شهرستان دارای پنج شهر به نامهای مامونیه، زاویه، پرندک، خشکرود، رازقان و شش دهستان به نامهای رودشور، حکیم آباد، خشک رود، الویر، دوزج و علیشار است.گویش عدهای از مردم زرندیه، فارسی با لهجه محلی است و روستاییان اغلب به گویش الویری و تاتی صحبت میکنند و عدهای هم ترک زبان هستند.
شهرستان زرندیه به دلیل وجود ارتفاعات و داشتن دامنهها از جاذبههای طبیعی و نقاط دیدنی زیبایی برخوردار است و همچنین این شهرستان در محل تلاقی دو رشته کوه البرز و زاگرس واقع شده است که این ارتفاعات موجب شده شرایط مناسبی برای کوهنوردان و علاقهمندان به گذراندن اوقات فراغت در کوهستانها به وجود بیاید.
عاطفه کیشانی فراهانی، کارشناس ارشد مردم شناسی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک،گفت: شهرستان زرندیه مشتمل بر دو بخش مركزی وخرقان است كه به لحاظ آب و هوايی دو شرايط كاملا متفاوت بر آنها حكمفرماست.
بخش مركزی با برخورداری از آب وهوای بيابانی بيشتر شامل دشت زرند و دشت های كم ارتفاعی می باشد كه توسط كوه های نه چندان بلندی محاطی گرديده و بخش خرقان با شرايط كاملا متفاوت دارای آب و هوای كوهستانی است.اثر تاریخی حمام مامونیه در شهر مامونيه مركز شهرستان زرنديه واقع شده است.
شهر مامونيه كه اثر مذكور در شمال آن واقع شده، در دشت قرار گرفته است و كوه های چهل دختران و گچلان در شرق و اراضی مزروعی دشت زرند در شمال و غرب اين شهر را در بر می گيرند.حمام مامونیه در بافت قدیم شهر مامونیه در انتهای کوچه امامزاده منصور که از خیابان اصلی شهر مامونیه جدا می گردد واقع شده است و این بنا تحت مالکیت دولتی قرار دارد.
سید حسن حسینی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک ، با بیان اینکه در استان مرکزی ۱۶ هتل، ۴ مهمانپذیر، ۵۵ خانه مسافر و ۱۱ اقامتگاه بوم گردی پذیرای گردشگران می باشد، گفت: در سه فصل اول سال ۹۷ حدود ۵۲ هزار نفر اقامت در هتلهای استان مرکزی داشته اند که حدود ۴ هزار نفر از گردشگران خارجی و بقیه گردشگران داخلی بودند.
سید حسن حسینی ادامه داد: در سال ۹۷ رشد ۸ درصدی گردشگران نوروزی نسبت به سال گذشته داشته است و در ایام نوروز ۹۸ آمار گردشگران به صورت روزانه اعلام می گردد.
چناقچی علیا روستایی ییلاقی است که یکی از نقاط دیدنی و جاذبههای گردشگری از توابع بخش خرقان در ۷۰ کیلومتری شمال غربی شهر ساوه محسوب میشود و قدمت آن به دوران صفوی میرسد.
ساکنان روستای چناقچی علیا را ارمنی ها، ترکها و فارسها تشکیل داده اند و مردم این روستا به زبان ترکی، فارسی و ارمنی صحبت میکنند.آبشار چناقچی علیا از میان سبزه زاران جلبکها به پایین سرازیر شده و ارتفاع آن ۳۰ متر میباشد که در فصل بهار عظمت این آبشار به نمایش در میآید و در فصول سرد سال یخ و قندیلهای یخی، جذابیت و شکوه خاصی به این منظره بخشیده است که هرساله پذیرای بسیاری از گردشگران از نقاط مختلف ایران میباشد.منطقه دیدنی صلیب سبز از زیباترین تفرجگاههای کوهپایهای و طبیعت کوهستانی در این منطقه محسوب میشود.
از کوههای مهم شهرستان زرندیه میتوان به کوه قلیچ، کوه شاهپسند، کوههای تکی داغی، کوه اینجه قاره و کوه اردونشین اشاره کرد.
کوه قلیچ با ارتفاع ۳۱۷۰ متر و کوه شاهپسند با ارتفاع ۲۷۵۰ متر از بلندترین کوههای این شهرستان محسوب میشوند که مهمترین ارتفاعات شمال از کوههای زرندیه به سمت غرب تا کوههای اینجه قاره میباشد.وجود دریاچه ها، سدها و تالابهای موجود در این شهرستان زیستگاه مناسبی برای پرندگان بومی و مهاجر ایجاد کرده و موجب شده سالانه هزاران پرنده مهاجر به صورت فصلی به این مناطق کوچ کنند که خود یکی از جاذبههای طبیعی و گردشگری برای این شهرستان است.
منطقه گردشگری پرندینه یکی از مناطق تفریحی، گردشگری زیبا برای گذراندن اوقات فراغت و جذب گردشگران میباشد که وسعت آن ۳۰۰ هکتار است و در شرق مامونیه و به فاصله ۱۰ کیلومتری از شهرک پرند قرار گرفته است.
وسعت منطقه نمونه بین المللی رودشور ۱۴۰۰ هکتار میباشد که مجاور فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تهران واقع شده است.مناظر آبی، فضای سبز، مرکز خرید بزرگ، تفریحگاههای متنوع، زمین گلف و امکانات ورزشی و پیاده روی و دوچرخه سواری در این شهرستان دلیل جذب گردشگران بسیاری از نقاط مختلف ایران و همچنین جذب سرمایههای خارجی گردشگری بین المللی در منطقه میباشد.
زرندیه یکی از قطب های تولید پسته مرغوب کشور است که به دلیل نزدیکی به پایتخت دارای موقعیت ویژه ای است و صادرات این محصول را به خود اختصاص داده است.در این شهرستان بیش از هفت هزار هکتار باغ پسته وجود دارد که میانگین تولید ۲/۲ تن در هر هکتار، قطب بزرگ این محصول ارزشمند در کشور به حساب می آید.
در شهرستان زرندیه ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ، شامل پسته، انگور، بادام، سیب، هلو و دیگر میوهها وجود دارد که سالانه ۱۰ هزار تن پسته از سطح پنج هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات بارده این شهرستان برداشت میشود.
گزارش از رضا جدیدی
انتهای پیام/ ر