به گزارش حوزه سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران جوان، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه گفت: امروز نشست پنج ساعته کمیسیون مشترک برجام را برگزار کردیم. در حاشیه این نشست طی دیروز و امروز نشستهای کارشناسی و تخصصی انجام شد؛ کمیسیون مشترک برجام دو موضوع اصلی را در دستور کار خود دارد: تحریمها و هستهای که دو بخش اصلی برجام هستند و مورد بررسی قرار میگیرند و البته پیگیریهای لازم هم در این خصوص صورت میگیرد.
وی افزود: در حوزه هستهای که بخش اصلی کار بود مباحث بسیاری صورت گرفت. طرفهای اروپایی درباره اینستکس توضیحات مفصلی را ارائه کردند. این توضیحات شامل این بود که دریافتها و پرداختها در این سازوکار چگونه صورت میگیرد، این نهاد چگونه با نهاد ایرانی متناظر خود ارتباط برقرار میکند، این نهاد چگونه صادرات و واردات ایران و اروپا را تنظیم خواهد کرد و در مرحله بعدی چگونه این سازوکار برای کشورهای غیراروپایی و ثالث هم قابل دسترس خواهد بود.
عراقچی در ادامه گفت: در این جلسه دوستان و همکاران ایرانی ما در نهادهای اقتصادی درباره نهاد ایرانی متناظر اینستکس توضیحاتی ارائه دادند و به نظرم بحث خوبی بود. البته واقعا باید منتظر شویم تا این ساز و کار عملیاتی شود و در عمل ببینیم که چگونه میتواند کار خود را پیش ببرد. اگرچه اروپاییها خیلی دیر اقدام کردند و زمان برای رسیدن به اینستکس طولانی شد، اما به هرحال ما اکنون این نهاد را داریم که ثبت شده و هیات مدیره و مدیرعامل آن هم از سوی اروپاییها مشخص شده است و منتظر هستیم که کار خود را شروع کند تا در عمل ببینیم چگونه پیشخواهد رفت.
معاون سیاسی وزیر خارجه در ادامه افزود: ما به اعضای برجام و طرفهای اروپایی تذکر دادیم که کانال مالی تنها یکی از تعهدات آنهاست و همکاریهای اقتصادی با ایران ابعاد مختلفی دارد. بعد از خروج آمریکا در جلساتی که میان وزرای خارجه ایران و کشورهای باقی مانده در برجام به اصطلاح ۱+۴ در بروکسل و نیویورک تشکیل شد بر روی ۱۱ بند مختلف توافق شد و طرفها تعهد کردند که در همه این ۱۱ بند با ایران همکاری داشته باشند. یکی از این ۱۱ بند همکاریهای مالی است و بندهای دیگر به همکاری در حوزه تضمین ادامه فروش نفت و گاز، محصولات پتروشیمی، حوزه حمل و نقل و سرمایهگذاری، تجارت با ایران، تشکیل اتاقهای بازرگانی مشترک، شوراهای تجاری و حمایت از شرکتهای اروپایی برای کار با ایران اختصاص داشت. توافق ۱۱ بندی فوق بسیار جامع بود و ما در جلسه امروز آنها را مورد بحث قرار دادیم. تشکیل کانال مالی تنها یکی از این تعهدات است و البته تعهد اصلی است چرا که با ایحاد کانال مالی بقیه همکاریهای اقتصادی ممکن خواهد شد.
مذاکره کننده ارشد ایران افزود: قرار شد در گروه کاری تحریمهای برجام که در حاشیه کمیسیون مشترک تشکیل میشود گروههای کاری در حوزه تجارت، انرژی، حمل و نقل، مسائل مالی و بانکی تشکیل دهیم تا سایر تعهدات کشورهای حاضر در برجام نیز به تدریج اجرایی شود. معتقدیم میتوانیم از طریق برجام، کشورهای اروپایی، چین و روسیه مسیرها و گشایشهایی را در مسیر مقابله با تحریمهای امریکا ایجاد کنیم البته جمهوری اسلامی ایران و دولت متکی به این مسیر نیست و همه مسیرها و راهحلهای دیگر را هم تعقیب میکنیم. مسیر برجام و مسیر کشورهای اروپایی یکی از مسیرهای ما در سیاست خارجی است و هرچقدر که بتوانیم این مسیر را فراختر و با ظرفیتتر بکنیم موفقیت بیشتری خواهد بود، اما اگر نشد اتکای ما به اروپاییها و مسیرهای برجام نیست، اما از ظرفیتهای این مسیر هم استفاده خواهیم کرد.
عراقچی در پاسخ به سوالی درباره حضور چین و روسیه در نشست روز گذشته و نظرات آنها درباره سازوکار اروپایی اینستکس گفت: چین و روسیه شرکای نزدیک ما هستند. همکاریهای دو جانبه ما همواره خوب بوده است. این دو کشور از سازوکار مالی اینستکس حمایت میکنند و این پشتیبانی را امروز هم اعلام کردند. این دو کشور امیدوار و اماده هستند در مرحله بعدی که اینستکس قابل استفاده برای کشورهای غیراروپایی خواهد بود از آن استفاده کنند.
انتهای پیام/