به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج ، نکته جالب آیین های سنتی نوروزی در مناطق روستایی و عشایر این استان حفظ استقلال اقتصادی است در این مناطق همه کارها از انجام خانه تکانی تا پخت شیرینی و آجیل همه به دست اهالی انجام می شود.
زنان و دختران کهگیلویه و بویراحمد از آغازین روزهای اسفند سنت دیرینه خانه تکانی را همچون دیگر نقاط کشور شروع می کنند تا در حلول سال جدید همه بخش های خانه پاکیزه شده باشد.
اما برخلاف برخی مناطق شهری که از کارگران برای انجام سنت خانه تکانی استفاده می شود و فرش ها و مبل ها را به مراکز خدماتی می دهند تا کار شست و شو انجام شود در مناطق روستایی زنان و دختران دور هم جمع می شوند و با همکاری یکدیگر خانه تکانی را انجام می دهند.
تهیه سبزه از بذر غلاتی مانند گندم، عدس از دیگر آیین هایی است که با شور شوق خاصی از سوی دختران جوان انجام می شود.
پس از انجام خانه تکانی پخت نان شیرین با ترکیبی از آرد، شیر، شکر و ادویهجات از سنتهای دیرینهای است که به صورت دسته جمعی انجام می شود.
آجیل شب عید نیز از سوی بانوان انجام می شود این آجیل ترکیبی از گندم برشته، کنجد، کلخنگ و بادام است.
عوض کردن لباس سیاه خانوادههایی که یکی از بستگان خود را از دست دادهاند از سوی بزرگان فامیل از دیگر آئینهای مردم این استان در اسفند ماه است.
در این آئین لباسهای رنگی برای بانوان و آقایان عزادار تهیه و به صورت جداگانه و در مجلسی اهدا میشود.
در دهه آخر اسفند ریش سفیدان برای آشتی دادن افرادی که با هم کدورتی دارند پیش قدم می شوند تا سال نو در فضای همدلی آغاز شود.
شب عید مردگان در این آیین که در آخرین پنجشنبه سال برگزار میشود، مردم برای شادی روح مردگان خیرات تهیه و توزیع میکنند.
غذای خیرات شب عید معمولاً متشکل از شیر، برنج و گیاه رازیانه موسوم به شیر برنج محلی درست است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: با هدف زنده نگه داشتن سنت های دیرینه نوروزی جشن های مختلفی در تعطیلات امسال در مناطق مختلف استان برگزار می شود.
محمود باقری افزود: در این جشن ها نحوه شادی های سنتی، آیین ها، آداب، رسوم و موسیقی محلی در هر منطقه بازسازی می شود که این امر نقش مهمی در آشنایی گردشگران با آداب و رسوم مقاصد گردشگری دارد.
استان کهگیلویه و بویراحمد را به دیار آریوبرزن، یکی از سرداران نامی ایران باستان میشناسند.
این استان بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آراییها جزئی از خاک تمامی حکومتهای ایران بود.
استان کهگیلویه و بویراحمد با حدود 700 هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.
کهگیلویه و بویراحمد بیش از 16 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.