حمله تروریستی اخیر در سیستان‌وبلوچستان که منجر به شهادت ٢٧ تن از مرزبانان ایرانی در جاده خاش- زاهدان شد، بار دیگر روابط ایران با همسایه شرقی خود پاکستان را دستخوش تلاطمات جدی کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  وجود قرائن و شواهد جدی مبنی بر آمد‌ورفت تروریست‌ها از مرز دو کشور و وابستگی این عناصر به برخی محافل در پاکستان، نهایتا پس از چندین و چند اتفاق خسارت‌بار مشابه موجب لبریزشدن صبر ایران و اخطار شدیدالحن تهران به اسلام‌آباد شد.

این میان پاکستان نیز همچون موارد قبلی ضمن ابراز همدردی با قربانیان حادثه از عزم جدی خود در همکاری با ایران برای مبارزه با تروریست‌ها پرده برداشت، اما ناگفته پیداست که به رغم چراغ سبز پاکستان ایران چندان از وضعیت موجود در مرزهای این کشور راضی نیست و ترجیح می‌دهد اسلام‌آباد به جای همکاری در بخش «درمان»، مرحله «پیشگیری» را جدی بگیرد.

انگیزه‌های اقتصادی در دوستی با ریاض

عمران‌خان نخست‌وزیر جدید پاکستان در یکی از نخستین سفرهای خارجی خود راهی ریاض پایتخت عربستان شد و تقریبا همین چند روز پیش نیز میزبانی محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی را در اسلام‌آباد برعهده داشت. این درحالی است که هنوز زمانی برای سفر او به ایران که یکی از مهمترین همسایه‌های پاکستان محسوب می‌شود، تعیین نشده است. وجود یک نوع اتحاد استراتژیک بین پاکستان و عربستان حقیقت مبرهنی است که همه از آن اطلاع دارند. پاکستان کشوری است تقریبا فقیر و فاقد منابع طبیعی استراتژیک و به همین خاطر اتحاد با عربستان‌سعودی به عنوان کشوری ثروتمند و تزریق پول به اقتصاد ناچیز پاکستان، امری قابل فهم می‌تواند تلقی شود، اما این‌که چنین اتحادی باعث شود همسایگان پاکستان در مضیقه قرار گرفته و دچار چالش شوند، موضوعی است که حداقل تهران نمی‌تواند به این راحتی با آن کنار بیاید.

نه دشمنی نه اتحاد، احترام متقابل
موضوع سستی و اهمال نیروهای مسلح، خصوصا سازمان اطلاعات نظامی پاکستان در برخورد با تروریست‌هایی که هر از چندگاهی در خاک ایران دست به تعدی زده و سپس به آن‌سوی مرزها می‌گریزند، موضوعی است که درپی حادثه تروریستی اخیر از سوی مقامات ایرانی مورد اشاره ضمنی قرار گرفت. در تمام سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی به غیر از دوره‌ای که ژنرال ضیاءالحق نخست‌وزیر وقت پاکستان در دهه٨٠ میلادی همگرایی نسبی با سیاست‌های آمریکا در منطقه از خود نشان می‌داد، روابط تهران و اسلام‌آباد هیچگاه وارد دوره بحرانی نشد، هرچند که روابط فوق طی همه این سال‌ها اصطلاحا به مرحله گل و بلبل نیز نرسید، اما قابل کتمان نیست که همواره احترام متقابل بین دو کشور وجود داشته و دولت‌های مستقر در هر دوسوی مرز برای بهبود مناسبات فی‌مابین تلاش کرده و می‌کنند. این‌که عربستان و شخص بن‌سلمان بتوانند روابط این دو همسایه قدیمی را برهم بزند، تقریبا امری محال است اما هر دوسوی ماجرا خصوصا طرف پاکستانی باید مواظب باشند که با ازدیاد اتفاقات ناگواری چون حادثه تروریستی اخیر، پرده حیای سیاسی و دیپلماتیک بین دوکشور پاره نشود.

منبع: روزنامه شهروند

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.