گندم یا طلای زرد محصول با ارزشی که ماده اولیه نان در سفره‌های مردم است محصولی که علاوه بر دانه‌های با ارزش گندم ساقه‌های طلایی ارزشمندی دارد که شاید بعضی از کشاورزان قدر آن را ندانند.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، سطح زیر کشت گندم در کل کشور چیزی نزدیک به ۶ میلیون هکتار است که از این میزان سالانه حدود ۱۸ میلیون تن کاه و کلش تولید می‌شود، استان‌های خوزستان، گلستان و فارس به ترتیب رتبه اول تا سوم را در تولید این محصول را به خود اختصاص داده اند.
 
کاه یا کوهی از سرمایه

در استان گلستان که دومین تولید کننده گندم کشور است، هر ساله بعد از برداشت گندم کاه کلش‌های حاصل از آن مقداری برای تالیف خوراک دام و مقداری هم برای تولید کمپوست مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما بخشی زیادی هم در زمین‌های کشاورزی به آتش کشیده می‌شوند.

برداشت گندم در ایران از اوائل بهار (در مناطق گرمسیر) آغاز و تا اواخر تابستان (در مناطق سردسیر) ادامه مى‌یابد، آتش زدن کاه و کلش‌ها در مزارع گندم علاوه بر آلودگی و گرمتر کردن هوا، باعث سرایت آتش به زمین‌های کشاورزی دیگر نیز می‌شود.
 
کاه یا کوهی از سرمایه
 

تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن کاه و کلش در گلستان


عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: سطح زیر کشت غلات در استان گلستان سالانه به طور متوسط ۴۷۰ هزار هکتار است که از این میزان، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن کاه و کلش تولید می‌شود.
 
کاه یا کوهی از سرمایه

وی افزود: آتش زدن این کاه و کلش‌ها خاک را از نظر مواد مغذی فقیر می‌کند و دمای آتش نیز به ۴۰۰ درجه سانتی گراد می‌رسد که تمام میکرواورگانیسم‌های مفید خاک را از بین برده و درنتیجه هر سال خاک زمین‌های کشاورزی ما فقیر و فقیر‌تر می‌شود.

عباسی، جمع آوری و از بین بردن این کاه و کلش‌ها را دغدغه همیشگی کشاورزان و جهادکشاورزی دانست و گفت: امسال با ایجاد کارخانه‌ای در شرق استان گلستان که از کاه و کلش گندم خمیر کاغذ تولید می‌کند این مشکل نیز حل شده است و کشاورزان دیگر دغدغه جمع آوری و فروش کاه و کلش‌های گندم را نداشته باشند.

سری زدیم به کارخانه آقای اسماعیلی تا ببینیم چطور می‌شود که کاه و کلش‌های به ظاهر کم ارزش ماده اولیه این کارخانه می‌شوند.
 

بزرگترین کارخانه تولید خمیر کاغذ در گلستان


آقای اسماعیلی مدیر عامل کارخانه در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: این کارخانه دومین و بزرگترین تولید کننده خمیر کاغذ از کاه و کلش گندم در کشور است که توانسته به جای استفاده از چوب‌های جنگلی از کاه و کلش‌های گندم ارزش آفرینی کند.
 
کاه یا کوهی از سرمایه

وی افزود: روزانه ۱۲۰ تن کاه وارد این کارخانه می‌شود که از این میزان ۶۰ تن خمیر کاغذ تولید که ماده اولیه خیلی از کارخانه‌های دیگر کشور است.

آقای صفایی کارشناس کارخانه درباره کیفیت خمیر کاغذ از کاه گندم به خبر نگار گفت: با توجه به آزمایشات انجام شده خمیر تولیدی از کاه و کلش گندم به دلیل بلندتر بودن طول الیاف از خمیر‌های تولید شده از درختان هم کیفیت بالاتری دارد.
 
کاه یا کوهی از سرمایه

وی افزود: تعداد ۴۰ نفر از جوانان خوش فکر این منطقه در این کارخانه مشغول به کار هستند که با تلاش و همکاری توانسته ایم محصولی را تولید کنیم که تولید آن یکی از نیاز‌های مهم در کشور است.

وی همچنین گفت: خمیر تولید شده در این کارخانه به استان‌های گیلان، مازندران و خراسان جنوبی نیز فرستاده می‌شود.

صفایی گفت: این کارخانه با تولید ۲۰ هزار تن خمیر کاغذ درسال، بزرگترین تولیدکننده خمیرکاغذ از کاه و کلش گندم در کشور است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: تولید خمیرکاغذ از کاه و کلش گندم جایگزین مناسبی به جای قطع درختان جنگلی است.
 
کاه یا کوهی از سرمایه

آقای قزلسفلو گفت: بیش از ۹۷ درصد از خمیر کاغذ از کشور‌های دیگر وارد می‌شود با تولید خمیر کاغذ در این کارخانه ۲۵ هزار مترمکعب در مصرف چوب صرفه جویی می‌شود که خروج ارز از کشور نیز از همین جا استارت می‌خورد.

اسماعیلی مدیر کارخانه گفت: با ظرفیتی که در استان گلستان وجود دارد اگر ۵ کارخانه دیگر در این استان ایجاد شود با همین ظرفیت می‌توانند خمیر کاغذ تولید کنند. همچنین استان‌هایی مثل خوزستان و فارس نیز با دارا بودن رتبه یک و سه می‌توانند در تولید این ماده با ارزش در خود کفایی کشور بسیار موثر باشند.

ایجاد کارخانه‌های از این قبیل می‌توانند نجات بخش جان جنگل باشند.
 

گزارش از فاطمه حبیبی
 
انتهای پیام / اس
برچسب ها: کشاورززی ، تولید ملی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.