تسهیل شرایط اقتصادی جهت هدایت نقدینگی به سمت بازار مسکن مورد نقد و بررسی کارشناسان و مسئولان است. در این میان نقش مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه مسکن به عنوان یک عامل جدید در بازار مسکن انکارناپذیر است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، علی ملک زاده طی یادداشتی برای خبرگزاری فارس نوشت: در حالی برخی افراد معتقدند، اعمال سیاست‌های مالیاتی در بخش مسکن با هر هدفی موجب خروج سرمایه از این بخش می‌شود که مالیات بر عایدی سرمایه تنها بخش غیرمولد را هدف قرار می‌دهد و بخش تولید و عرضه مسکن از این مالیات معاف است.


بیشتربخوانید: چرا بازار مسکن باز هم ملتهب شد؟


در ابتدا باید از یک مغالطه بزرگ در مورد مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه مسکن پرده برداشت. مغالطه از این قرار است که برخی مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه مسکن را مانع از جذب نقدینگی در این بازار می‌دانند. در واقع، از دیدگاه این افراد اعمال سیاست‌های مالیاتی در بخش مسکن با هر هدفی موجب خروج سرمایه از این بخش می‌شود.

مغالطه از آن جا آغاز می‌شود که بخش مولد (تولیدی) بازار مسکن با بخش غیرمولد (سوداگری) آن با هم در نظر گرفته می‌شوند. در صورتی که مالیات بر عایدی سرمایه تنها بخش غیرمولد را هدف قرار می‌دهد و بخش تولید و عرضه مسکن از این مالیات معاف است.

سفته بازی و سوداگری اصلی‌ترین عاملی است که این روز‌ها قیمت‌ها را به صورت غیرمنطقی جا به جا می‌کنند. اجرای سیاست مالیات بر عایدی سرمایه در بازار مسکن زمینه را برای ورود دلالان و گسترش فعالیت‌های سفته بازانه از بین می‌برد.

مالیات بر عایدی سرمایه با خارج کردن سوداگران از بازار مسکن، عرضه و تقاضا را در بازار واقعی می‌کند. با واقعی شدن عرضه و تقاضا در بازار مسکن، روند قیمتی مسکن منطقی خواهد شد. در چنین شرایطی بازار به ثبات می‌رسد و سرمایه‌گذاران مولد و تقاضای مصرفی می‌توانند برای فعالیت اقتصادی و تامین نیاز خود برنامه ریزی کنند.

کشور‌های زیادی با مسئله نوسانات قیمت مسکن مواجه هستند، اما با مقایسه آمار و ارقام رشد قیمت مسکن در اقتصاد ایران می‌توان این گونه تحلیل کرد که رشد قیمتی این بخش، بسیار فراتر از دیگر اقتصاد‌های دنیا بوده است.

ضعف شدید نظام مالیاتی و حضور کمرنگ آن در بازار مسکن و مستغلات، زمینه را برای حضور سوداگران و به التهاب کشیدن قیمت‌ها فراهم کرده است. حضور سوداگران در بازار مسکن نه تنها کمکی به افزایش سرمایه‌گذاری مولد و ساخت مسکن نمی‌کند، بلکه با ایجاد آشفتگی قیمتی، عرضه کنندگان حقیقی و سازندگان مسکن را با مشکل مواجه می‌کند.

از سوی دیگر تقاضای مصرفی مسکن هر ساله بالغ بر ۹۰۰ هزار واحد برآورد می‌شود، با افزایش شتاب قیمتی به تقاضای غیرموثر و کم توان تبدیل می‌شود. با کاهش تقاضای موثر مصرفی، عرضه کنندگان نیز از فروش واحد‌های ساخته شده و شروع پروژه جدید باز می‌مانند.

دور باطلی که سوداگران با حضور خود در بازار مسکن ایجاد می‌کنند، فعالیت‌های مولد در این بازار را که بیش از ۱۰۰ شغل را به طور مستقیم با خود درگیر می‌کند، رفته رفته به نابودی می‌کشاند. در این بین تنها عده‌ای سودجو و سوداگر به سود‌های میلیاردی رسیده اند و بازار اجاره بها به دنباله افزایش شدید قیمت مسکن با افزایش قیمت شدید مواجه خواهد شد.

تسهیل خانه دار کردن مردم و رونق فعالیت‌های تولیدی مسکن در سایه سالم سازی این بازار است. بهترین ابزاری که در جهان برای رسیدن به این هدف به کار گرفته می‌شود، مالیات بر عایدی سرمایه است.

در این میان مشخص نیست که چرا برخی از مسئولان در مقابل تجربه بیش از ۱۰۰ ساله جهانی و در بیش از ۱۸۷ کشور مقاومت می‌کنند؟ آیا منافعی با اجرای این مالیات به خطر می‌افتد؟

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب ها: اخبار اقتصادی ، مسکن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.