به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، در طرح جنگلانه که یک حرکت همگانی است، از کودک ۴ ساله تا مادر ۷۰ ساله، با نماد «مادر طبیعت»، حضور دارند و نهال میکارند.
امروزه علیرغم پیشرفتهای چشمگیر بشر در عرصههای مختلف زندگی، به موازات آن دستکاری و تخریب محیط زیست هم بیش از پیش افزایش یافته است.
به همین منظور اگر انسانها درصدد جبران خسارتهای وارده بر زیستگاه خود برنیایند، بدون شک نه تنها عرصه زندگی بر نسل حاضر تنگتر میشود، بلکه آیندگان هم با مخاطرات جدی روبرو خواهند شد و با توجه به شرایط اقلیمی استان خوزستان میطلبد به هر بهانهای، گامی مثبت در جهت زدودن آسیبهای محیطی برداریم.
احمد رئیس زاده قائم مقام اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: طرح جنگلانه یک طرح نمادین، ملی، خودجوش و مردمی است که گروههای مردم نهاد در این طرح مشارکت فعال دارند.
فرزاد امین رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اهواز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: جنگلانه یک طرح ملی، مشارکتی، خودجوش و مردمی است که با توجه به خشکیدگی و تخریب رویشگاههای جنگلی و مرتعی کشور به دلیل اقدامات مخرب انسانی، صنعتی، چرای دام، سرشاخه زنی، تغییر اقلیم، خشکسالی و ... ایجاد شده است.
وی افزود: هدف از اجرای این طرح، احیاء جنگلها و مراتع در حال تخریب است و مهمترین موضوعی که این طرح دنبال میکند فرهنگ سازی، نهادینه کردن فرهنگ درختکاری، جلوگیری از قطع درختان و تخریب عرصههای منابع طبیعی و محیط زیست است.
امین بیان کرد: جنگلانه نه شعاری نمادین و نه طرحی متعلق به گروهی خاص است، بلکه یک طرح ملی با مشارکت آحاد مردم و سازمانهای مردم نهاد برای توسعه فضای سبز و شادابی در همه نقاط ایران است.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اهواز اظهار داشت: این طرح با برنامه ریزی انجمنها و سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست و با همکاری مستقیم ادارات منابع طبیعی اجرا میگردد و سایر ادارات، ارگان ها و همه مردم در هر سن و سالی میتوانند در اجرای این طرح همراهی و مشارکت نمایند.
فرزاد امین رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اهواز بر لزوم تداوم اجرای این طرح تصریح کرد: طرح جنگلانه از سال ۱۳۹۳ در استان خوزستان آغاز شد و در سالهای ۹۴ تا ۹۷ در تمامی شهرهای خوزستان اجرا گردید که هر سال بین یک تا ۳ نوبت با توجه به فعالیت انجمنها از آذر ماه تا اسفند هر سال برگزار میگردد.
وی با بیان اینکه کلیه نهالهای کشت شده غیر مثمر هستند، افزود: در طی ۵ سال برگزاری طرح ملی جنگلانه در شهرستان اهواز عمدتا از گونههای کٌنار، کهور، اکالیپتوس، کنوکارپوس، برهان، شیشه شور و ختمی چینی استفاده شده است که طی سالهای گذشته طرح جنگلانه در پارک گمبوعه و سال ۹۷ نیز در مسیر اهواز- شوش و در منطقه الباجی برگزار گردید.
فرزاد امین با تاکید بر شرایط اقلیمی استان خوزستان گفت: به دلیل تثبت شنهای روان و گسترش فضای سبز در این عرصه از نهالهای کٌنار و کهور استفاده شده است.
وی در ادامه گفت: سطح کشت شده در سالهای گذشته متفاوت بوده و معمولا در هر نوبت بین ۳ تا ۵ هکتار اجرا میگردید و در جنگلانه سال جاری نیز بیش از ۵ هکتار در منطقه الباجی به گونههای کٌنار و کهور اختصاص داده شد.
امین بیان کرد: از جمله ویژگیهای بارز درخت کهور میتوان سازگاری خوب در دشت خوزستان و به خصوص در ماسه زارها و تثبیت شنهای روان، مقاومت به گرما، شوری خاک و خشکی اشاره کرد همچنین از غلاف و بذر درخت کهور جهت خوراک دام استفاده میشود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اهواز در ادامه افزود: درخت کٌنار مقاومت زیادی نسبت به کم آبی و خشکی، قدرت تحمل بالا در مقابل شرایط نامساعد خاک و در حد متوسط به شوری، مقاوم به گرما و دمای بالا، و قابل کشت در انواع خاکها است و از موارد استفاده کٌنار مصرف میوه به عنوان تازه خوری، استفاده از برگ و سرشاخهها به عنوان علوفه دام، استفاده از پودر برگ به عنوان شوینده و استفاده از خود درخت سبز به عنوان حفاظ و بادشکن میتوان نام برد.
فرزاد امین اظهار کرد: نهالهای کاشته شده در طول این چند سال هم اکنون وضعیت مناسبی دارند و به طور مرتب توسط انجمنها و اداره منابع طبیعی مراقبت و آبیاری میشوند.
کریمی کارشناس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اهواز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: در شهرستان اهواز با همکاری اداره کل منابع طبیعی استان حدود یکهزار اصله نهال کاشته شد.
همچنین، شهرام دهکردی فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: نقش درخت در محیط زیست، زندگی بشر و هوای پاک انکارناپذیر است که به علت توسعه ناپایدار و رفتارهای نابخردانه، در سالهای گذشته بخش زیادی از پوشش گیاهی استان در معرض نابودی قرار گرفته و طرح جنگلانه یک حرکت هوشیار مردمی است برای اینکه این رفتارهای نابخردانه را جبران کند.
وی اظهار داشت: برنامه نمادین امسال در عرصههای بیابانی منطقه الباجی اهواز با حضور اعضای بیش از ۷ NGO زیست محیطی اهواز برای کاشت نهال بومی کٌنار اجرا شد و برای اولین بار در عرصههای منابع طبیعی کٌنارستانی با کاشت ۱۵۰ کٌنار که درخت بومی استان است، اجرایی شد.
دهکردی تصریح کرد: این طرح ملی در منطقه زاگرس و شهرستانهای باغملک و مسجدسلیمان به صورت بذر کاری و کپه کاری با دانه بادام کشت شد.
دهکردی با اشاره به وقوع توفانهای گرد و خاک در خوزستان گفت: یکی از عوامل ایجاد گرد و غبار در خوزستان از بین رفتن پوشش گیاهی است.
این فعال محیط زیست با تاکید بر کاشت درختان بومی برای حفظ ساختار هر منطقه بیان کرد: لازم است مسئولان برای حفظ و نگهداری نهالهای کاشته شده همکاری بیشتری داشته باشند و برای ایاب و ذهاب مردم به عرصههای درختکاری وسایل نقلیه فراهم شود.
شهرام دهکردی اذعان داشت: خوزستان علیرغم داشتن ارتفاعات و آب و هوای متفاوت، بازهم سرزمین مواهب و استعدادها است، که متوسط بارندگی در خوزستان شاید در قبل از دهه ۷۰ به میزان ۲۶۶ میلیمتر بوده، ولی امروزه این میزان تغییر پیدا کرده است.
فعال محیط زیستی با ابراز خرسندی از این حرکت جمعی گفت: با توجه به گرد و خاکهای موجود در استان و نابودی محیط زیست وظیفهی هریک از ما این است که حداقل یک نهال بکاریم و با دعوت از شهروندان خوزستانی برای مشارکت در برنامههای درختکاری، به آنان توصیه میکنم قبل از اینکه دیر شود، باید درختکاری در مناطقی که خطر بیابانی شدن و تبدیل شدن به کانون گرد و غبار آنها را تهدید میکند آغاز کنیم.
جنگلانه فقط کاشت یک نهال نیست حرکتی است مردمی برای ایجاد فرهنگ حفاظت و احیای محیط زیست است، و نهالهایی که برای برآورده شدن آرزوها کاشته میشوند. فعالان این عرصه، این تجمع زیبا را بزرگترین تجمع مردمی در حمایت از محیط زیست در خوزستان قلمداد میکنند.
در استان خوزستان یک میلیون و ۲۷۰ هزار هکتار بیابان و یک میلیون هکتار جنگل و بیشه وجود دارد که حدود ۳۰۰ هزار هکتار از این جنگلها به صورت پراکنده در حال نابودی است. جنگل یک سرمایهی ملی است، عرصههای طبیعی برای نسلهای آینده یک امانت گرانبها هستند، پس با حفظ و احیای جنگلها، زمین و زندگی را برای آیندگان حفظ کنیم.
گزارش از فاطمه خدادادی آرپناهی
انتهای پیام/