به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، فناوری نانو یکی از حوزههای علمی است که به واسطه ارتباط گسترده با صنعت و کاربرد آن در زندگی، کشورهای زیادی به سمت آن گرایش پیدا کرده اند. تا پیش از انقلاب ورود کشور به عرصههای نوین علمی امری غیرقابل باور و غیر ضروری تلقی میشد.
در سال ۱۳۷۹ اولین جرقههای توجه خاص کشورها و دولتها به فناوری نانو در جهان زده شد و به تبع از آن نیز محققان ایرانی در برخی مراکز به صورت پراکنده مشغول تحقیقات در زمینه نانوفناوری شدند.
مسیر پیشرفت فناوری نانو در کشور ما بسیار تند بود به طوری که در این سال موضوع نانو از طریق یکی از مشاوران دولت به رئیس جمهور وقت اطلاع داده میشود و در همین راستا یک تیم تحقیقاتی مسئولیت فعالیت در این حوزه را بر عهده گرفتند.
بیشتر بخوانید: دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه محیط زیست
همچنین ایران از نظر تعداد مقالات ثبت شده در دو سال گذشته، ایران دارای رتبه اول است و در ردهبندی کلی رتبه ششم را به خود اختصاص داده است.
توصیه رهبر انقلاب به پیگیری جدی نانوفناوری
در اولین سالهای ورود این فناوری به کشور رهبر انقلاب به شدت بر این امر تأکید میکردند که ابران تلاش خود را برای پیشرفت در این زمینه علمی به کار بگیرد؛ بعد از تأکید رهبری سند توسعه فناوری نانو در کشور در سال ۸۴ ابلاغ شد.
طبق سند ده سالهی راهبرد آینده، ایران باید تا سال ۱۳۹۳، به رتبه پانزدهم دنیا در فناوری نانو دست مییافت و مسیر توسعه باید به گونهای رشد میکرد که توسعه فناوری نانو موجب تولید ثروت و ارتقای کیفیت زندگی مردم بشود. مسیر پیشرفت این حوزه و کاربردی شدن آن تا جایی در زندگی امروز مردم تأثیر داشته که کمتر خانهای را میتوان پیدا کرد که یکی از دستاوردهای این حوزه در آن پیدا نشود.
بر اساس سند چشم انداز بیست ساله کشورمان ایران باید در زمینه نانو تا سال ۱۴۰۴ کشوری توسعه یافته در این زمینه باشد و جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه را به خود اختصاص دهد؛ همچنین باید تعامل موثر در این زمینه با کشورهای دیگر برقرار شود.
بهبود کیفیت زندگی مردم با محصولات نانوفناوری
به طور کلی هدف از به کارگیری فناوری نانو در تولید محصولات را می توان بهبود نقاط ضعف محصولات موجود با اصلاح فرایندهای تولیدی و یا تولید محصول جدید دانست؛ بنابراین برای هر یک از فناوریها و محصولات این حوزه میتوان میزان رفع مسائل موجود و همچنین راه حلهای ارائه شده با فناوری نانو را بررسی و ارزیابی کرد.
بهبود کیفیت زندگـی مردم با استفاده از محصولات فنــاوری نانو با چهار نوع شــاخص «اقتصادی»، «سلامت»، «محیط زیســت» و «آسایش و رفاه» مورد بررسی قرار گرفته است. این فناوریها در ۶ دسته شامل آب سالم، درمان موثر، تنفس پاک، صرفه جویی انرژی، بهداشت عمومی و آسایش خانه تقسیم شده اند.
اشتغال زایی ۲۰ هزار نفر در حوزه نانوفناوری
یکی از شاخص های مولد بودن فناوری نانو و تاثیر این فناوری در بهبود کیفیت زندگی مردم، میزان اشتغال ایجاد شده توسط این فناوری در کشور است. در استاندارد بین المللی ایزو تخصص و فناوری نانو شامل مواردی نظیر استفاده از ابزارهای نانو فناوری، تخصص کار با نانو مواد، تحصص تولید کالای فناوری نانو، خدمت فناوری نانو یا ابزار نانو فناوری است.
در سالهای گذشته ستاد فناوری نانو با توجه به اهمیت نانوفناوری در کشور این شاخص را در شاخصهای کلان سند ۱۰ ساله دوم قرار داده است. طبق برآوردهای صورت گرفته تا پایان سال ۹۵ بیش از ۵ هزار نفر به صورت مستقیم و تا پایان امسال بالغ بر ۲۰ هزار نفر از قبل موضوع نانوفناوری در کشور منتفع شده اند و شاغل در این رشته تخصصی هستند.
ارتباط نانوفناوری با صنعت و ارزآوری برای کشور
محصولات زیادی در عرصه نانو ساخته شده که از جمله آنها میتوان ساخت دستگاههای تولید کنندهی الیاف نانومتری در انواع آزمایشگاهی، صنعتی و قابل حمل، تولید بتن مقاوم در برابر خوردگی با استفاده از افزودنیهای نانومتری، تولید نانوفیلترهای تصفیه کننده هوا، در چندین نوع خانگی، صنعتی و قابل استفاده در خودرو و همچنین تولید لولههای پلیمری بدون صدا برای آب و فاضلاب اشاره کرد.
محصولات گسترده نانویی در کشور نیاز داخلی را تأمین کرده و امروز وارد مرحله تجاری سازی و صادرات شده است؛ صادرات محصولات نانو در چند سال گذشته توانسته است ارزآوری زیادی به همراه داشته باشد تا جایی که تولید محصولات نانو در کشور و ارزآوری آن حتی بیشتر از برخی از کشورهای آسیایی شده است.
منبع: شبکه اطلاع رسانی راه دانا
انتهای پیام/