هدفمندی یارانهها از نمونه طرحهایی به شمار میرفت که پس از گذشت سالها اجرایی شد، طرحی که علی رغم ضرورت اجرای آن، متأسفانه به نحو صحیح و منطقی اجرایی نشد و در فرآیند اجرا با نواقص بسیاری همراه شد، یکی از این نارساییها به عدم حذف یارانه افراد پردرآمد معطوف میشود که پس از گذشت سالها، همچنان بر همان پاشنه معیوب پیشین خود میچرخد.
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حذف یارانه افراد و گروههای پردرآمد کشور، به موضوعی تکراری و بی نتیجه (تاکنون) تبدیل شده است، ضرورتی که با وجود تأکید بسیاری از کارشناسان مبنی بر اجرایی شدن آن، هر سال به انحای گوناگون عملیاتی نمیشود و به واقع در بر همان پاشنه معیوب پیشین خود میچرخد.
در شرایطی که بخش قابل توجهی از بودجه کشور صرف امور جاری میشود به تبع حذف هزینههای زائد و غیر ضروری برای دولت از نان شب واجبتر است.
این قاعده بر یک منطق و قاعده محکم اقتصادی استوار است که در شرایط سخت و دشوار اقتصادی باید در هزینه کرد منابع، وسواس هر چه بیشتری را لحاظ کرد، البته این رویکرد نه صرفا در شرایط سخت و دشوار اقتصادی، بلکه در هر شرایط و بستری باید سرلوحه امور قرار گیرد، در غیر اینصورت ضریب شکوفایی و پیشرفت اقتصادی کشور با نارساییهایی همراه خواهد شد و در خوشبینانهترین حالت ممکن، فرآیند مذکور به کندی پیش خواهد رفت.
در شرایطی که اقتصاد کشور با چالشهای عدیدهای دست و پنجه نرم میکند و بسیاری از پروژههای عمرانی کشور به دلیل کمبود منابع، معطل ماندهاند، روا نیست بخش قابل توجهی از جمعیت کشور، یارانه دریافت کنند، یارانهای که در محاسبات اقتصادی، پرداخت آن به دهکهای پردرآمد، هیچ منطقی ندارد.
موضوع حذف یارانه و افراد و گروههای پردرآمد حدود ۸ سال است که در لایحه بودجه لحاظ و گنجانده میشود، اما همچنان از اجرای این بند به معنای واقعی کلمه و بصورتی جدی خبری نیست.
آنچنان که مطالعات و بررسیهای انجام شده نشان میدهد از مجموع جمعیت ۸۲ میلیون نفری ایران نزدیک به ۷۶ میلیون نفر یارانهبگیر هستند.
در این میان سه دهک، از ده دهک درآمدی کشور، نیازی به یارانه نقدی ندارند، سه دهکی که بنابر گزارشات موجود ۲۴ میلیون نفر از جمیعیت کشور را به خود اختصاص میدهند، اما از این میزان تنها به یک دهک (حدود ۶ میلیون نفر) یارانه (منظور نظر یارانه ۴۵ هزار تومانی ماهیانه است) پرداخت نمیشود.
بنابر گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در ماههای مرداد، شهریور، مهر، آبان و آذر امسال، ۱۷۸ هزار میلیارد ریال یارانه پرداخت شده است.
از دیگر سو، باید امسال (۱۳۹۷) تعداد یارانه بگیران کشور از ۷۶ میلیون نفر به ۵۶ میلیون نفر کاهش مییافت، امری که تاکنون محقق نشده و حصول آن در هفتههای باقیمانده تا پایان سال، امری نزدیک به محال به نظر میرسد.
یکی از مولفههای لازم برای سنجش و احصای آمار یارانه بگیران به بانک دادههای اطلاعاتی باز میگردد و به واقع در فقدان و خلأ چنین دادههایی نمیتوان نسبت به اجرای صحیح و دقیق حذف یارانه بگیران امیدوار بود.
نظر کارشناسان و صاحب نظران اقتصادی در خصوص گروههایی که مشمول حذف یارانه میشوند و شاخصهایی که به موجب آن باید نسبت به حذف و پرداخت یارانه به افراد و گروههای اجتماعی مبادرت ورزید، متعدد و متفاوت است.
به عنوان نمونه، حسین راغفر، یکی از کارشناسان اقتصادی معتقد است از مجموع کل افراد و گروههای یارانه بگیر، تنها ۳۰ میلیون نفر در قالب و دایره گروههای یارانه بگیر میگنجند.
وی در تشریح بافت جمعیتی مذکور به رسانهها میگوید: روستاییان، بازنشستگان، عشایر، زنان سرپرستان خانوار و همچنین افراد و گروههای تحت پوشش نهادهای امدادی و حمایتی (همچون کمیته امداد و بهزیستی) از نمونه طیفهایی محسوب میشوند که میتوان آنها را در قالب گروههای دریافت کننده یارانه گنجاند و به زعم بنده مابقی جمعیت ایران باید از لیست گروهها و افراد دریافت کننده یارانه حذف شوند.
آنچنان که اخبار و گزارشهای منعکس شده در رسانهها نشان میدهد، افراد و گروههایی که حقوق دریافتی آنها کمتر از ۳ تا دو و نیم میلیون تومان است نباید نگران حذف یارانه خویش باشند.
در این خصوص، نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه میگوید"متقاضیان و نیازمندان واقعی، در فرآیند حذف، نگرانی نخواهند داشت."
شاید اظهارات نوبخت برای برخی از افراد و گروههای به اصطلاح نیازمند جامعه، تا حدودی نوید بخش و امیدوارکننده به نظر برسد (اگرچه در شرایط موجود اقتصادی، قدرت خرید ۴۵ هزار تومان به شدت تنزل پیدا کرده است)، اما سخن اصلی به این امر باز میگردد که آیا اصل طرح پس از گذشت ۸ سال تاکید و ضرورت، اجرایی خواهد شد یا خیر؟
یکی از نقدها و ایراداتی که در سالیان گذشته به این موضوع (عدم حذف یارانه افراد پر درآمد) وارد میشود، به مجلس شورای اسلامی باز میگردد، به واقع در این نقیصه، صرفا دولت مقصر نیست و مجلس مورد نقد و انتقاد قرار میگیرد که چرا نظارت محکم و لازم را برای مجاب ساختن دولت برای اجرایی شدن این طرح در دستور کار قرار نداده است.
البته برخی از نمایندگان مجلس نسبت به عدم اجرای این طرح، اظهارات، نطقها و موضع گیریهایی انتقادی داشته اند، اما کلیت مجلس در مجاب ساختن دولت نسبت به اجرای این طرح، موفق عمل نکرده است.
البته، ظاهرا، سال آینده، سالی متفاوت در حوزه پرداخت یارانه خواهد بود.
آنچنان که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی عنوان کردهاند، مصوبه حذف یارانه افراد و گروههای پردرآمد در لایحه بودجه سال ۹۸، به مراتب محکمتر از سالهای گذشته نوشته شده است.
رحیم زارع، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با رسانهها با اشاره به مطلب فوق در این خصوص گفت: ضمانت اجرایی این مصوبه، قانونی است که در لایحه بودجه میآید و دولت موظف به اجرای آن است.
محمدحسن نژاد، عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با رسانهها تصریح کرد: مصوبهای که به قانون تبدیل میشود، دولت موظف به اجرای آن است و در صورت عدم اجرایی شدن آن، قطعا مجلس با دولت برخورد خواهد کرد.
چندی پیش، میثم موسایی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با رسانهها با تأکید بر ضرورت حذف پرداخت یارانه به گروههای پردرآمد جامعه اظهار کرد: اینکه به تمامی افراد و گروههای جمعیتی جامعه یارانه تعلق گیرد، رویه و رویکردی اشتباه است.
وی گفت: سالیانه حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به چهار دهک ثروتمند جامعه یارانه تعلق میگیرد که این میزان معادل بودجه عمرانی یکسال کشور است.
موسایی در ادامه بیان کرد: مشخص نیست این سیاست اشتباه تا چه زمانی و تا کجا ادامه پیدا میکند.
سید ناصر موسوی لارگانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با رسانهها در خصوص حذف یارنه افراد و گروههای پردرآمد و لزوم افزایش ضریب کمک رسانی و پشتیبانی از افراد و گروههای نیازمند گفت: ۴۵ هزار تومانی که به عنوان میزان یارانه پرداختی به هر نفر از اعضای خانوارها در نظر گرفته شده مطابق با میزان تورم سال ۱۳۸۹ تعریف شده بوده و در حال حاضر این عدد و رقم از ارزش مادی چندانی برخوردار نیست.
وی معتقد است، میباید یارانه اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه افزایش یابد و به واقع دولت باید در صدد ارائه بستههای حمایتی هر چه بیشتر به این اقشار و گروهها باشد.
جعفرزاده ایمن آبادی، عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی درباره تعداد افرادی که از لیست یارانه بگیران حذف خواهند شد به رسانهها گفت: در سال ۹۸، نزدیک به ۳۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از جمعیت یارانه بگیر کشور، کسر خواهد شد که با تحقق این امر، حدود ۱۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان منابع مالی حاصل میشود که تماما مصروف حوزه اشتغالزایی جوانان خواهد شد.
آنچنان که این نماینده مجلس بیان کرد: در سال آینده بیش از نیمی از جمعیت ایران یارانه دریافت میکنند، بنابراین باید به موازات این امر فقرزدایی از کشور در دستور کار قرار گیرد و صرفا نیازمندان واقعی یارانه دریافت کنند.
به هر ترتیب امید آن میرود حذف دهکهای پردرآمد جامعه از لیست اقشار و گروههای دریافت کننده یارانه، با جدیت و قاطعیت تمام، عملیاتی و اجرایی شود و این ضرورت در پیچ و خم برخی از مصلحت اندیشیهای سیاسی و انتخاباتی با مانع یا توقف مواجه نشود.
انتهای پیام/
اگر بیت المال است، هر چقدر هم کم باشد باید و حتما به همه پرداخت شود. همانطور که در حکومت حضرت امیر(ع) چنین بود.
دولت به جای حذف یارانه اندک ثروتمندان، مالیات بر سرمایه و درآمد را از آنها بگیرد.
اصلا اینی که بهش یارانه میگن یارانه نیست بلکه حقوق ملته. یارانه مال فقرا است، مال پژوهش است، مال کسانی است که دچار بالایای طبیعی و غیرطبیعی شده اند. اینی که میدن قسمتی از درآمدهای کشوره که باید به هر نفر پرداخت بشه. مگه حقوق آن است که در فیش حقوقی کارکنان رسمی می آید؟
یک کشاورز، یک تاجر، یک کارگر، یک معلم، یک طلبه، یک پزشک، یک فروشنده، یک سرباز، یک جوان، یک مدیر و هر کسی سهمی از ثروت مملکت خود دارد.
میخوان حذفش کنن.
پدر شوهرم و زنش چهار تا اجاره خانه می گیرند
وهر خانه را هفت میلیون اجازه میگیرند
ولی باز سهام عدالت و یارانه می گیرند
من باید به چه کسی اطلاع دهم تا
جیره آنها قطع شود
در واقع هدف نهایی دولت حذف تدریجی و بلندمدت یارانه هاست به استثنای افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد.
قضاوت کار قاضیست!...ن من.
نمایندگان مجلس، وزرا و مسئولانی که بیش از ۵ میلیون تومان حقوق می گیرند، نباید سال آینده افزایش حقوق داشته باشند
باسیاست های غلط ما قشر کارگر وضعیف فقیرتر و گرسنه تر و ثروتمندان ثروتمندتر شدن هی خودرو رو گرون کنین برای فرد تاجر و مولتی میلیلردر چ فرقی میکند وقتی چندده یا چندصد دستگاه میگیره و انبار میکنه؟!اما منه کارگر باحقوق۱۴۰۰باید۴سال نخورم نپوشم ننوشم،،تا بتونم ی پراید حلبی قوطی کبریتی بخرم تازه اگه تا۴سال دیگه هر یک ماهش دوبار پراید گرون نکنن!!!!لطفا این یارانه مارانه رو بیخیال بشین و برید سربخت خاشاقچی بدبخت اینجور چیزا دیگه برامون عادی شدن
تاز ه بابت مابه التفاوت دولا ر 3800 تا 11000 تومان هم از شما طلب کار هستیم.
دست پیش رو می گیرند پس نیفتند.
یادته سال۹۲
بله اینجوریاس.
حتما حال و روزت خوبه و خداروشکر اموراتت میگذره
و خبر از پیر مردی که نه زیر نظر هیچ سازمان حمایتی است و نه حقوق بگیر و بازنشسته و نه حتی بیمه داره و دست فروشی میکنه و بخاطر همین کج فهمی ها حتی سبد معیشتی کالا هم بهش تعلق نمیگیره و شما به زم خودت یارانه شم قطع کن که بره بمیره دیگه
رفتم اعتراض کردم به من گفتند 3.100 حقوق و مزایا میگیری. اونوقت روسای بنده با بالای 8 میلیون حقوق با زن شاغل و با فقط یک بچه دارن یارانه مگیرین. چرا هیچ کنترلی رو افراد جامعه ندارن؟.دولت :یارانه برای چی میدی ...اون اجناس رو ازاد کن به همه مردم همه یارانه بده.
نشونه حرفام هم شرکت های خودرو ساز، بیاید کنترل کنید ببینید .....
باز خدا رو شکر کن 3 میلیون میگری و استخدام دولتی
نه پارتی داشتم نه هیچی
مشکل این کشور یارنه 45000 تومانی نیست مشکل سوء مدیریت است .
ضمنا مبنی 3 میلیون تومان چیست ؟ آیا تعداد افراد یک خانواده هم منظور میشود یا همه با یک چوب رانده میشوند!؟ مخارج خانواده 5 نفره با دو نفره یکی است؟؟
با اینکه درآمدم کمتر 3 میلیون تومنه!
الان حتما میخوان یارانه رو هم حذف کنن!
به کی باید اعتراض کنیم؟1420 و کل سامانه ها هم الکی بود!
هر چی سنگه واسه پای لنگه
بعدش اینکه واقعا اگر کسی حکمش 3.5 یا حتی 5 میلیون بود و با حدود 5 سر عائله و 28 سال سابقه کار و هزار مخارج دیگر از طرف دیگر مالیات و بازنشستگی و هزار چیز دیگر را تقدیم دولت محترم می کند خیلی ثروتمند است آیا در زندگی ایشان تفحص کردید که غذاچی می خورند ؟؟ چطوری زندگی می کنند ؟؟ هر چند خیلی مهم نیست آقا قطع کن تا دولت شب مصیبت عظمی نداشته باشد
مگه یارانه برای راحتی معیشت مردم نیست اولین بار یارانه که داده شده تورم چقدر بود و الان چقدر هست چرا با هم هماهنگ نیستند شما بنزین و هر چی هست گرون میکنید بحث به یارانه میرسد زیاد نمیکنید هیچ دارید سیع میکنید کمترش کنید . شما که ادعای عدالت می کنید و ادعا می کنید از پیروان حضرت امام علی (ع) هستید چقدر در راه عدالت آن حضرت راه رفتید یا فقط حرف که دهان مردم را ببندید این که با ظاهر اسلام میان مردم بروید و باطن بدتر از کافر دارید به این میگن منافق مواظب باشید منافق نباشید مردم چقدر باید چوب بی تدبیری شما را بخورند .
اگه یارانه ثروتمندان حذف بشه چند برابرش از جیب مردم کارگران بر میدارن
پسر جان خانه از پای بست تعمیر میخواد.