به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، چهل سال پیش در کشور گلخانههای موردی و چوبی وجود داشت و از دهه هفتاد ، کشت گلخانهای در کشور و از سال ۷۴ در استان یزد توسعه یافت .
کشت هایی که به لحاظ تنوع و صرفه جویی در مصرف آب باعث شده تا کشور و بویژه استان یزد در تولید این محصولات پیشتاز باشد و حتی شاهد صادرات نیز باشند.
کشتهای گلخانهای که با صرفه جویی در مصرف آب شاهد تولید دو برابری محصول هستیم روز به روز در کشور و به تبع آن در استان یزد افزایش می یابد.
بنی عامری مجری طرح گلخانههای کشور در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد با اشاره به وضعیت گلخانهها در چهل سال پیش گفت: قبل از انقلاب گلخانهها بصورت موردی بوده و گلخانههای چوبی وجود داشته و مورد استقبال کشاورزان نبود و این ضرورتی که در حال حاضر برای کشتهای گلخانهای هست در چهل سال گذشته وجود نداشت اما از دهه هفتاد این کشت در کشور توسعه یافت .
وی تصریح کرد: درحال حاضر ۱۴ هزار هکتار کشت گلخانهای در کشور داریم که در طی ۵ سال گذشته علاوه بر افزایش تنوع محصول ، حدود ۶۶ درصد رشد داشته است.
بنی عامری با اشاره به توسعه کشتهای گلخانهای افزود: باید تا پایان سال ۱۴۰۴ در کشور ۵۰ هکتار گلخانه احداث کنیم که بیش از ۴ میلیارد مترمکعب آب سفرههای زیر زمینی را تعادل بخشی میکند و ضرورت دارد کشتها را از فضای باز به داخل گلخانه هدایت کنیم.
مجری طرح گلخانههای کشور ادامه داد: استان یزد یکی از امیدهای توسعهی کشتهای گلخانهای است چراکه با تلاش مردمان سخت کوش و شرایط اقلیمی که وجود دارد ضروری است که از کشتهای رو باز به سمت کشتهای گلخانهای برویم و در حال حاضر در استان یزد بیش از هزار و ۶۰۰ هکتار گلخانه داریم که باید به بیش از ۵ هزار هکتار افزایش یابد تا هم نیاز داخل کشور را تامین کند و بخشی از آن نیز صادر شود.
سجادی پور رئیس سازمان جهادکشاورزی استان یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد با اشاره به تولید ۲۲ درصد از محصولات گلخانهای کشور در این استان گفت: استان یزد با سطح زیر کشت هزار و ۶۸۰ هکتار و تولید بالغ بر ۴۷۰ تن محصولات گلخانه ای جایگاه دوم کشور را به خود اختصاص داده است.
سجادی پور افزود: در استان یزد ۵ هزار بهره بردار در زمینه تولیدات گلخانهای فعالیت دارند که در کشتهای گلخانهای به ازای هرهکتار ۱۰ نفر مشغول به کار میشوند که در استان یزد برای بالغ بر ۱۶ هزار نفر در زمینه کشتهای گلخانهای اشتغالزایی شده است و امیدواریم در آینده با استفاده از کشتهای هیدروپونیک فارغ التحصیلان کشاورزی را به این سمت جذب کنیم.
وی با بیان اینکه ۶۰ درصد تولیدات گلخانهای استان یزد ظرفیت صادراتی دارد، ادامه داد: محصولات گلخانهای استان یزد به کشورهای روسیه، آسیای میانه، عراق و حوزهی خلیج فارس صادر میشود که در مجموع بیش از هزار میلیارد تومان ارزآوری برای کشور به همراه دارد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان یزد تصریح کرد: کشتهای گلخانهای از سال ۱۳۷۴ در سطح استان یزد شروع شد و در چند سال اخیر بیشترین سرعت و شتاب را داشته به طوریکه بالغ بر ۳۵ درصد این کشتها در ۴ سال اخیر رخ داده است.
سجادی پور بیان کرد: امروزه کشتهای گلخانهای به عنوان یک اولویت تبدیل شده است و تقریبا ۲۸ درصد تولیدات کل بخش کشاورزی استان را کشتهای گلخانهای تشکیل میدهد و این در حالی است که در کمتر از هزار و ۷۰۰ هکتار کشت میشود و این نشان دهنده اهمیت این موضوع است چراکه با ۴۰ درصد آب مصرفی بیش از ۵۲ درصد تولیدات ما در حوزهی کشتهای گلخانهای و دامی تولید میشود.
جوادپور مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد با اشاره به تنوع محصولات گلخانهای در استان گفت: خوشبختانه در زمینه کشتهای گلخانهای محصولات متنوعی از جمله خیارسبز، گوجه فرنگی، فلفل، بادمجان، سبزیجات، توت فرنگی، لیموترش و پاپایا و ... در مناطق مختلف استان یزد کشت میشود.
جوادپور افزود: تکمیل زنجیرهی تولید و ایجاد واحدهای بسته بندی نقش موثری در صادرات و برند سازی محصولات کشاورزی دارد که در سال گذشته ۷ واحد بسته بندی در استان یزد به بهره برداری رسیده و این نشان از عزم جدی کشاورزان برای بهره وری بهتر از منابع آبی است و خوشبختانه در سال گذشته ۱۴۶ هکتار توسعه کشتهای گلخانهای در استان داشتیم.
وی اضافه کرد: یکی از رویکردهای جهادکشاورزی توسعه کشتهای گلخانهای نوین است چراکه در گلخانهی معمولی به ازای هرمتر مکعب ۲۳ کیلوگرم محصول برداشت میکنیم که این مقدار در گلخانههایی با کشت هیدروپونیک به ۴۰ کیلوگرم میرسد.
حسینی یکی از گلخانه داران یزدی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد که بیش از ۹ سال در این زمینه فعالیت دارد گفت: قبلا کشتها به صورت غرقابی بود و با توسعه کشتهای گلخانهای در مصرف آب صرفه جویی شد و تولیدات نیز دو برابر شد.
حسینی افزود: سطح زیرکشت محصولات گلخانهی ما یک هکتار است و در گلخانه دو فصل کشت میشه که در فصل اول محصول خیار سبز کشت میشه و بیش از ۱۵ هزارتن نیز از هر هزار متر برداشت و در فصل دوم محصولات متنوع کشت میشه که از هر هزار متر کشت گوجه بیش از ۱۸ هزار تن برداشت میشود.
وی تصریح کرد: کشاورزی در چهل سال خیلی پیشرفت کرده به طوریکه در چهل سال پیش کشتها به صورت کاملا روباز و با مصرف بالای آب بود و کشاورزان اطلاعی از مزیتهای این کشت نداشتند که خوشبختانه در حال حاظر این کشت در حال پیشرفت است.
در حال حاضر کمبود آب و کمبود بارش در استان یزد موجب چالشهای جدی در بخشهای مختلف استان به خصوص بخش کشاورزی شده و این در حالی که بالا بودن راندمان آبیاری در بخش کشاورزی یکی از مهمترین عوامل کم آبی مطرح میشود وبرای حل این مشکل در سالهای اخیر راهکارهای متعددی از جمله اجرای طرح آبیاری تحت فشار و نیز کشت گلخانهای مورد تاکید کارشناسان و مسئولان این بخش قرار گرفته است.
کشتهای گلخانهای در شرایط کم آبی میتواند جایگزین خوبی برای کشتهای غرقابی و روباز باشد چراکه دارای مزیتهای فراوانی از جمله صرفه جویی در مصرف آب، تولید دو برابری محصولات، کشت محصولات متنوع، استفاده از اراضی غیر قابل کشت با سیستم هیدرو پونیک، عدم وابستگی تولید به شرایط محیطی و امکان بازار یابی مناسب، اشتغال زائی بیشتر در واحد سطح و ... است.
گزارش از حجت امینی
انتهای پیام/ ا