بنابر مصوبه شورای پول و اعتبار، از نخستین روز بهمن ماه، پرداخت سود سپرده‌های بانکی به سپرده‌گذاران، به‌صورت ماه‌شمار انجام می‌پذیرد، در این گزارش مزایای این طرح مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نیم نگاهی بر مزایای پرداخت سود ماه شمار سپرده‌های بانکیبه گزارش خبرنگار بورس، بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بخش قابل توجهی از عموم مردم با سپرده‌گذاری کوتاه مدت به دریافت سود از نقدینگی سپرده خویش از بانک‌ها، مبادرت می‌ورزند.

چندی پیش، خبری در لابه‌لای سطور اخبار خبرگزاری‌ها و جراید منعکس و رسانه‌ای شد که پیرو آن می‌باید از ابتدای بهمن ماه، سود سپرده‌های بانکی، بصورت ماه شمار پرداخت شود و در واقع با اتخاذ این تصمیم و اجرایی شدن آن پرداخت سود روز شمار منتفی و ملغی شده است.

بدون تردید، وجود برخی مزایا و محاسن باعث شده تا شورای پول و اعتبار به اتخاذ چنین تصمیمی مبادرت ورزد که یکی از این موارد به افزایش امنیت نقدینگیِ بانک‌ها و به تعبیر دیگر کاهش ریسک نقدینگی برای مراکز اینچنینی و موسسات اعتباری باز می‌گردد.

با اجرای این طرح، از ظهور و بروز برخی تلاطمات بانکی جلوگیری می‌شود، زیرا عملا امکان خروج آنی و احتمالی نقدینگی از بانک‌ها از بین می‌رود و این امر برای بانک‌ها توفیقی است که در شرایط خاص اقتصادی به کاهش ریسکِ مرتبط با آن، می‌انجامد.

به زعم برخی کارشناسان و صاحب نظران اقتصادی، اساسا پرداخت سود روز شمار به سپرده‌ها در بانک‌های جهان متدوال نیست.

کامران ندری، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با رسانه‌ها با اشاره به مطالب فوق، گفت: در سپرده‌های کوتاه مدت، سرمایه گذار نسبت به خروج سپرده‌ها و دریافت آن از بانک‌ها در هر زمانی که مایل باشد، مخیر است، اما با اجرای این طرح، از این پس می‌باید سپرده ها، حداقل یکماه در قالب سپرده‌های کوتاه مدت بانکی باقی بماند در غیر اینصورت هیچگونه سودی به آن تعلق نخواهد گرفت.

وی معتقد است، پیرو این طرح، ضریب ارائه تسهیلات بانکی از سوی بانک‌ها و موسسات پولی و اعتباری تقویت می‌شود و به واقع می‌باید با اتخاذ تدابیر مقتضی به نحوی برنامه ریزی شود که سود سپرده‌های بانکی به فراخور میزان ماندگاری و مانایی آن در بانک‌ها، (به عنوان سپرده‌های بانکی) متنوع باشد وبه تبع در چنین شرایطی، انگیزه سرمایه گذاران برای افزایش هر چه بیشتر زمان ماندگاری سپرده‌های کوتاه مدت در بانک‌ها، تقویت خواهد شد.

ندری افزود: در پی این تصمیم، بانک‌ها و سرمایه گذاران، توامان با یکدیگر از مزایای این طرح بهره‌مند خواهند شد (و تنها تفاوت در این انتفاع به این امر باز می‌گردد که بانک‌ها بصورت مستقیم و سپرده گذاران بصورت غیر مستقیم از مزایای این تصمیم بهره‌مند خواهند شد، زیرا آنچنان که عنوان شد توان و قدرت مانور بانک‌ها برای ارائه تسهیلات افزایش می‌یابد و به تبع، با حصول این امر، متقاضیان دریافت وام یا تسهیلات نیز از مزایای چنین تصمیمی منتفع خواهند شد)

ماه شمار شدن پرداخت سود سپرده‌های بانکی، به بهبود تراز مالی بانک‌ها کمک می‌کند

لطفعلی بخشی، کارشناس اقتصادی یکی دیگر از صاحب نظران عرصه اقتصادی است که به نوعی از مدافعان این طرح محسوب می‌شود.

وی در گفت‌وگو با رسانه‌ها در تشریح مزایای این تصمیم، گفت:کاهش سرعت گردش مالی و کنترل هر چه بیشتر پولشویی، از نمونه مزایای این طرح به شمار می‌رود.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اگرچه در ظاهر امر، ممکن است این تلقی به اذهان و افکار عمومی متبادر شود که اجرای این طرح، زمینه کاهش سپرده‌های مردم در بانک‌ها را فراهم سازد، اما با توجه به شرایط اقتصادی موجود، سرمایه گذاری در بانک‌ها به مراتب مطلوب‌تر از سرمایه گذاری در حوزه‌های سودآور دیگر است و به تبع نباید از کاهش احتمالی سپرده‌های عمومی مردم در بانک‌ها نگران بود.

بخشی گفت: با اجرای این طرح، حجم سود‌های بانکی، کاهش می‌یابد (که طبیعتا این امر برای بانک‌ها مثبت و سازنده خواهد بود و البته در صورت صبر و تحمل هر چه بیشتر سپرده گذاران، ضرر و خساراتی متوجه سرمایه گذاران نیز نخواهد بود)

وی معتقد است: به تبع با کاهش نرخ سود، تراز مالی بانک‌ها بهبود پیدا می‌کند و در واقع امر این تصمیم به نفع سیستم بانکی کشور است.

بخشی در ادامه بیان می‌کند:با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از مردم، سپرده گذاری نقدینگی خویش در بانک‌ها و به تعبیری، این مدل از سرمایه گذاری را مطلوب ارزیابی می‌کند، امکان ارائه تسهیلات به واحد‌های تولیدی نیز تقویت می‌شود و تحقق چنین امری، در بهبود وضعیت تولیدی کشور، موثر و سازنده خواهد بود.

ماه شمار شدن سود سپرده ها، ضریب ایجاد اختلال در بازار‌های ارز و سکه را کاهش می‌دهد/افزایش قدرت برنامه ریزی بانک‌ها در سایه اجرای این طرح

بهاءالدین حسینی هاشمی، مدیرعامل سابق بانک صادرات، در گفت‌وگو با رسانه‌ها ضمن مثبت خواندن این طرح، اظهار کرد: یکی از معایب پرداخت سود روز شمار، معطوف به این امر می‌شد که سپرده گذار صبح پول خود را از بانک خارج می‌نمود و عصر مجددا آن را به حساب سپرده خویش باز می‌گرداند.

مدیرعامل سابق بانک صادرات، گفت: برخی از سوداگران بازار ارز و سکه، از این بازه زمانی سوء استفاده کرده و به خرید ارز، طلا و سکه مبادرت می‌ورزیدند و پس از کسب سود و بعد از گذشت چندین ساعت، مجددا آن را به بانک باز می‌گردانند و به واقع، هیچگونه سود و عایدی، نصیب بانک‌ها در مقطع زمانی اشاره شده نمی‌شد.

وی در ادامه بیان کرد: هر واحد پولی که وارد بانک می‌شود، منجر به افزایش حجم سرعت پول در گردش می‌شود و این موضوع  رابطه متقابلی با افزایش نقدینگی و تورم دارد.

هاشمی گفت: در نقطه مقابل با پرداخت سود بصورت ماه شمار، سرعت گردش پول با کاهش مواجه می‌شود و به نوعی شاهد ماندگاری و پایداری هر چه بیشتر سپرده‌ها خواهیم بود و بانک‌ها نیز قادر به برنامه ریزی هر چه مطلوب تری برای سپرده‌های مذکور خواهند بود.

وی افزود: از دیگر سو، پیرو تصمیم اتخاذ شده برای ماه شمار کردن پرداخت سود‌های بانکی، ریسک نقدینگی بانکی کاهش می‌یابد و با ثبات نقدینگی ضریب آرامش ارتقا پیدا می‌کند.

مدیرعامل سابق بانک صادرات تصریح کرد: برخلاف تصور برخی که گمان می‌کنند این طرح باعث سوق پیدا کردن نقدینگی مردم به برخی از بازار‌ها همچون ارز و سکه می‌شود، در واقع امر، سرمایه گذاران برای شکسته نشدن سود‌های بانکی و عدم کاهش آن به حداقل میزان سود، مایل به تغییر منابع و خروج و تمرکز آن در دیگر حوزه‌های سرمایه گذاری و اقتصادی نخواهند بود و به واقع میانگین متوسط ماه شمار کردن سود بانکی، منجر به ماندگاری هر چه بیشتر سپرده‌ها خواهد شد.

امید آن می‌رود با اتخاذ تدابیر هوشمندانه افزون‌تر، نظام بانکی کشور با اصلاحات هر چه بیشتری همراه شود که یقینا رفع کاستی‌ها و نارسایی‌ها از نظام بانکی، برای اقتصاد این مرز و بوم که به شدت به نظام بانکی وابسته است، حاوی مزایا و محاسن بسیاری (برای کلیت اقتصاد کشور در سطح کلان) خواهد بود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۶ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
سرمایه گذار رو کوبیده بعد می فرمایند به نفع سرمایه گذار بازار رو میشه با این اراجیف فریب داد؟ دلار داشت به سمت ۷توما می رفت که با اعلام این خبر چی شد و کجا ایستاد نه خودتون رو گول بزنید نه مردم .پول به سمت تولید نمره خیالتون راحت .زمانی به سمت تولید میره که تولید برای همه سود اور باشه نه برای عده ای خاص که مواد اولیه موفت می گیرن وگران میفروشن
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۶:۲۵ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
با این توصیفاتی که شد فقط به نفع بانکها شده ونفع مردم هیچ.
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۰۱:۲۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
یه جوان تمام آرزوهاش سوخته
Iran (Islamic Republic of)
ک م
۰۰:۴۴ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷
مدیران بانک ها آماری از مبلغ کل سپرده ها ی کوتاه مدت در ماه های پیش و پس از ماه شمار شدن سود را بدهند تا بتوان با سند قضاوت کرد مردم از این طرح استقبال کردند یا پول هایشان را خارج کرده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۳ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
کل این تصمیم به سود بانک هست.اینکه گفته می شود غیر مستقیم به نفع مردم است دروغی بیش نیست.فقط منابع بانک برای وامهای 18درصد و بالاتر تضمین میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
فقط در فکر سودخود هستید چرا کسی به مشکلات مردم توجه نمی کند؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
سلام و درود بر مدیران اقتصادی ایران.خدایا داریم از خوشی میمیریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۸ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
منافعش برای بانکهاست . ایا به منافع مردم هم توجهی میشه یا برعکس ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۱ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
منافعی که بر شمردید برای بانکها بود

منفعت مردم و سرمایه گذاران کجاست ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۷ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
توجه کنید کشورهایی مثل ژاپن سود سپرده بانکی صفر هست حالا دقت کنید به تورم سالیانه که دارن صفر درصد یا حتی همین کشور ژاپن منفی یک است .آقایان کارشناسان بانکی شما تورم را صفر درصد کنید ما از شما اصلا سود نمیخواهیم .من خودم بانک ۵۰میلیون در بانک سپرده داشتم ارزش پولم نسبت به پارسال ۲۰۰درصد کمتر شده حالا شما روزشمار رو برداشتین کردین ماه شمار؟ همه پولشون رو از بانک خارج میکنند میبرن به سمت طلا و ارز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۷ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
توجه کنید کشورهایی مثل ژاپن سود سپرده بانکی صفر هست حالا دقت کنید به تورم سالیانه که دارن صفر درصد یا حتی همین کشور ژاپن منفی یک است .آقایان کارشناسان بانکی شما تورم را صفر درصد کنید ما از شما اصلا سود نمیخواهیم .من خودم بانک ۵۰میلیون در بانک سپرده داشتم ارزش پولم نسبت به پارسال ۲۰۰درصد کمتر شده حالا شما روزشمار رو برداشتین کردین ماه شمار؟ همه پولشون رو از بانک خارج میکنند میبرن به سمت طلا و ارز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
خب حالا که ماه شماره باید نرخ سودم بره بالا چه فرقی میکنه پس اینو برا دلالا باید حذف کنید شما که میدونین طرف هر روز میاد پولشو در میاره شب دوباره میزاره بانک خب به اون سود ندین نه به همه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
کجای دنیا اینقدر تورم و گرانی هست که اقتصادشون رو با ایران مقایسه میکنید؟ من میخواستم پول جمع کنم برای خانواده چهارنفره مون یه پراید بخرم الان باید دو برابرشو جمع کنم که نمیتونم....
واقعا خجالت نمیکشید برید شرم کنید حیا کنید بترسید از خدا و روز قیامت
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۲:۱۵ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
ضمنا گفین که تو هیچ کشوری سود روزشمار ندارن !!! اما نگفتن که هیج کشوری وام بانکی 20 تا 30 درصد سود هم ندارن !!!
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۱:۵۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
حالا که سود روز شمار حذف شد حداقل هزینه پیامک بانک ها را هم حذف کنن در قبال حذف سود روز شمار
Iran (Islamic Republic of)
عبدالله
۱۱:۴۴ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
باسلام.
همانطوری که سایر مخاطبان نیز گفتند این طرح ماه شمار صرفا به نفع بانک ها است و مشتریان کلا در ضرر هستند. لذا واضح و مبرهن است که باید در آینده نه چندان دور منتظر خروج نقدینگی سپرده گذاران و روانه شدن آن به سوی دلار و سکه و مسکن و خودرو بود.
Iran (Islamic Republic of)
Abc
۱۱:۳۸ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
رئیس بانک مرکزی گفت که این تصمیم برای حمایت از بانک ها گرفته شده. حالا شما هی سعی کن بگی به نفع مردمه. مردم خودشون می فهمن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۶ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
نه تنها سودی برای مردم نداره بلکه موجب گرانی هم میشه یه زمونی گفتن اگه سود بانک بیاد پایین اشتغال زایی میشه اما همه بیکار شدن ومسکن هم گرون شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
فقط هزینه های مردم در سطح استانداردهای جهانیه؟
درآمدمون کی مثل استاندارد میشه؟
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
امید
۰۹:۳۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
عمرا اگه تاثیری داشته باشه ...
Netherlands
ناشناس
۰۹:۱۴ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
تو یه مملکت اسلامی چرا سیستم بانکیش سود بده بستان کنه که حالا روز شمار باشه یا ماه شمار!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۱ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
از روز اول چیزی به نام سپرده کوتاه مدت وبلند مدت اشتباه بود ربا ربا است از روز اول فقط وفقط قرض الحسنه پول باید جمع اوری میشد وام۴ درصدم میدادین حالا دیگه فاید ه نداره چون این پول بسمت تولید نمیره میره سمت دلال بازی
Iran (Islamic Republic of)
پوریا
۰۹:۰۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
سودش یرای بانكهاس و ضررش برای مشتریان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
ممنون گزارش خوبی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۳ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
این مزایا همه برای بانک ها بود چندی هم از مزایا برای ارباب رجوع میگفتین!!
Iran (Islamic Republic of)
امین
۰۸:۰۰ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
همه چیز به نفع بانکها
ایا نحوه پرداخت وام هم تغییر میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
چه سودی به حال مردم داره این
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۴ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
معلومه خیلی ها پولاشون می برن سمت بازارهای سود آور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
پول رفت سمت دلار ماشین ومسکن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۶ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
لطفا توضیح ساده بدهید نه مشکل کسی که مثلا دهم پول به حسابش واریز کند در پایان ماه چه اتفاقی می افتد خواهشا زیر دیپلم وساده بیان کنید وبا الفاظ بازی نکنید
Iran (Islamic Republic of)
سید رضا - پاسخ 7:26
۱۱:۳۸ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
خلاصه اش اینه که ؛ شما اگه 29 روز ، یک میلیون تو حساب کوتاه داشته باشی ، ولی روز آخر ماه 900 هزارشو برداری ، برای کل اون ماه ، به شما سود اون 100 هزار روز آخر (حداقل موجودی) رو می دن ! یه جور جیب بری قانونی !!!
Iran (Islamic Republic of)
1234
۰۷:۲۳ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
همانطور که سود ماهیانه محاسبه خواهد شد دیر کرد وام بانکی را هم در صورت تاخیر 30 روز محاسبه کنید نه روزانه اقای قانون گذار..............!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
از ماست بر ماست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۰ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
فقط نفعش رو بانکها میبرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۰ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
ماکه ترجیح دادیم کل پوامون روازبانک بیاریم بیرون چون ضمن ماه شمارکردن سودهاروهم2درصدکم کرده بودن چرامگه قرارنبودبه خاطرکاهش التهاب دلاروسکه سودبانک رودوباره ببرن بالا تا مردم پولهاشونو دوباره توبنک بذارن هنوزسود تسهیلات پایین نیومده فوری سود سپرده ها روپایین میارن بعدم مردم پولشونوتوبانک میذارن تاحداقل باسود کم اختیارشودلشته هروقت بخوان بتونن بردارن وگرنه ...
Iran (Islamic Republic of)
ع ف
۰۶:۵۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
همه این کارشناسان یک طرفه پیش قاضی رفته اند احتمالا التهاب بازار ارز و سکه از همین مصوبه باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
کاش دولت میتونست قیمت طلا و ارز رو ثابت کنه و بانکها هم هیچ سودی نمیدادن تا مردم پولهاشون رو به جای اینکه تو بانک بخوابونن یا تبدیل به ارز کنن و تو خونشون بزارن روی تولید سرمایه گذاری میکردن.
Germany
ناشناس
۰۶:۳۰ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
مسلما" ، زیانهای اقتصادی این تصمیم ، به مراتب بیشتر از منافع آن است!!!
و یکی از نتایج ملموس آن این خواهد بود که طی ماههای آتی بخش قابل توجهی از نقدینگی سرگردان مردم ، از بانکها خارج خواهد شد ! ویکی از تبعات منفی آن «رشد مضاعف تورم» خواهد بود!!! مگر اینکه تصمیمات تکمیلی در این رابطه اتخاذ گردد.
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۳:۱۳ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
مزایابرای مردم یابانک ها؟ ان شاا...که سرسوزنی هم نفع مردم رادرنظرگرفته باشندکه البته بعیدمیدونم.
Iran (Islamic Republic of)
بابایی
۰۱:۲۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
من حرفی برای گفتن ندارم ولی خداوکیلی فقط از این سایت وزین که داره مشکلات وراهکارهارو بیان میکنه ممنونم امیدوارم شرایط سخت رو مسولان درک کنند
شرایط سخت مدیران و مسولان سخت کوش میخاهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۶ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
این روش سود دادن فقط به بانک سود داره نه سرمایه گذار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۶ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
ما نه تاجریم و نه کسی هستیم که وام بگیریم -یه مقدار پول داشتیم که حداقل سودی داشته باش تا ما زندگیمون بجرخه اونم گرفتن
Iran (Islamic Republic of)
سید حسن
۰۰:۳۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
پول های ربوی هیچ خیر و برکتی ندارند
آخرین اخبار