بنابر مصوبه شورای پول و اعتبار، از نخستین روز بهمن ماه، پرداخت سود سپردههای بانکی به سپردهگذاران، بهصورت ماهشمار انجام میپذیرد، در این گزارش مزایای این طرح مورد بررسی قرار میگیرد.
به گزارش خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بخش قابل توجهی از عموم مردم با سپردهگذاری کوتاه مدت به دریافت سود از نقدینگی سپرده خویش از بانکها، مبادرت میورزند.
چندی پیش، خبری در لابهلای سطور اخبار خبرگزاریها و جراید منعکس و رسانهای شد که پیرو آن میباید از ابتدای بهمن ماه، سود سپردههای بانکی، بصورت ماه شمار پرداخت شود و در واقع با اتخاذ این تصمیم و اجرایی شدن آن پرداخت سود روز شمار منتفی و ملغی شده است.
بدون تردید، وجود برخی مزایا و محاسن باعث شده تا شورای پول و اعتبار به اتخاذ چنین تصمیمی مبادرت ورزد که یکی از این موارد به افزایش امنیت نقدینگیِ بانکها و به تعبیر دیگر کاهش ریسک نقدینگی برای مراکز اینچنینی و موسسات اعتباری باز میگردد.
با اجرای این طرح، از ظهور و بروز برخی تلاطمات بانکی جلوگیری میشود، زیرا عملا امکان خروج آنی و احتمالی نقدینگی از بانکها از بین میرود و این امر برای بانکها توفیقی است که در شرایط خاص اقتصادی به کاهش ریسکِ مرتبط با آن، میانجامد.
به زعم برخی کارشناسان و صاحب نظران اقتصادی، اساسا پرداخت سود روز شمار به سپردهها در بانکهای جهان متدوال نیست.
کامران ندری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با رسانهها با اشاره به مطالب فوق، گفت: در سپردههای کوتاه مدت، سرمایه گذار نسبت به خروج سپردهها و دریافت آن از بانکها در هر زمانی که مایل باشد، مخیر است، اما با اجرای این طرح، از این پس میباید سپرده ها، حداقل یکماه در قالب سپردههای کوتاه مدت بانکی باقی بماند در غیر اینصورت هیچگونه سودی به آن تعلق نخواهد گرفت.
وی معتقد است، پیرو این طرح، ضریب ارائه تسهیلات بانکی از سوی بانکها و موسسات پولی و اعتباری تقویت میشود و به واقع میباید با اتخاذ تدابیر مقتضی به نحوی برنامه ریزی شود که سود سپردههای بانکی به فراخور میزان ماندگاری و مانایی آن در بانکها، (به عنوان سپردههای بانکی) متنوع باشد وبه تبع در چنین شرایطی، انگیزه سرمایه گذاران برای افزایش هر چه بیشتر زمان ماندگاری سپردههای کوتاه مدت در بانکها، تقویت خواهد شد.
ندری افزود: در پی این تصمیم، بانکها و سرمایه گذاران، توامان با یکدیگر از مزایای این طرح بهرهمند خواهند شد (و تنها تفاوت در این انتفاع به این امر باز میگردد که بانکها بصورت مستقیم و سپرده گذاران بصورت غیر مستقیم از مزایای این تصمیم بهرهمند خواهند شد، زیرا آنچنان که عنوان شد توان و قدرت مانور بانکها برای ارائه تسهیلات افزایش مییابد و به تبع، با حصول این امر، متقاضیان دریافت وام یا تسهیلات نیز از مزایای چنین تصمیمی منتفع خواهند شد)
لطفعلی بخشی، کارشناس اقتصادی یکی دیگر از صاحب نظران عرصه اقتصادی است که به نوعی از مدافعان این طرح محسوب میشود.
وی در گفتوگو با رسانهها در تشریح مزایای این تصمیم، گفت:کاهش سرعت گردش مالی و کنترل هر چه بیشتر پولشویی، از نمونه مزایای این طرح به شمار میرود.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اگرچه در ظاهر امر، ممکن است این تلقی به اذهان و افکار عمومی متبادر شود که اجرای این طرح، زمینه کاهش سپردههای مردم در بانکها را فراهم سازد، اما با توجه به شرایط اقتصادی موجود، سرمایه گذاری در بانکها به مراتب مطلوبتر از سرمایه گذاری در حوزههای سودآور دیگر است و به تبع نباید از کاهش احتمالی سپردههای عمومی مردم در بانکها نگران بود.
بخشی گفت: با اجرای این طرح، حجم سودهای بانکی، کاهش مییابد (که طبیعتا این امر برای بانکها مثبت و سازنده خواهد بود و البته در صورت صبر و تحمل هر چه بیشتر سپرده گذاران، ضرر و خساراتی متوجه سرمایه گذاران نیز نخواهد بود)
وی معتقد است: به تبع با کاهش نرخ سود، تراز مالی بانکها بهبود پیدا میکند و در واقع امر این تصمیم به نفع سیستم بانکی کشور است.
بخشی در ادامه بیان میکند:با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از مردم، سپرده گذاری نقدینگی خویش در بانکها و به تعبیری، این مدل از سرمایه گذاری را مطلوب ارزیابی میکند، امکان ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی نیز تقویت میشود و تحقق چنین امری، در بهبود وضعیت تولیدی کشور، موثر و سازنده خواهد بود.
بهاءالدین حسینی هاشمی، مدیرعامل سابق بانک صادرات، در گفتوگو با رسانهها ضمن مثبت خواندن این طرح، اظهار کرد: یکی از معایب پرداخت سود روز شمار، معطوف به این امر میشد که سپرده گذار صبح پول خود را از بانک خارج مینمود و عصر مجددا آن را به حساب سپرده خویش باز میگرداند.
مدیرعامل سابق بانک صادرات، گفت: برخی از سوداگران بازار ارز و سکه، از این بازه زمانی سوء استفاده کرده و به خرید ارز، طلا و سکه مبادرت میورزیدند و پس از کسب سود و بعد از گذشت چندین ساعت، مجددا آن را به بانک باز میگردانند و به واقع، هیچگونه سود و عایدی، نصیب بانکها در مقطع زمانی اشاره شده نمیشد.
وی در ادامه بیان کرد: هر واحد پولی که وارد بانک میشود، منجر به افزایش حجم سرعت پول در گردش میشود و این موضوع رابطه متقابلی با افزایش نقدینگی و تورم دارد.
هاشمی گفت: در نقطه مقابل با پرداخت سود بصورت ماه شمار، سرعت گردش پول با کاهش مواجه میشود و به نوعی شاهد ماندگاری و پایداری هر چه بیشتر سپردهها خواهیم بود و بانکها نیز قادر به برنامه ریزی هر چه مطلوب تری برای سپردههای مذکور خواهند بود.
وی افزود: از دیگر سو، پیرو تصمیم اتخاذ شده برای ماه شمار کردن پرداخت سودهای بانکی، ریسک نقدینگی بانکی کاهش مییابد و با ثبات نقدینگی ضریب آرامش ارتقا پیدا میکند.
مدیرعامل سابق بانک صادرات تصریح کرد: برخلاف تصور برخی که گمان میکنند این طرح باعث سوق پیدا کردن نقدینگی مردم به برخی از بازارها همچون ارز و سکه میشود، در واقع امر، سرمایه گذاران برای شکسته نشدن سودهای بانکی و عدم کاهش آن به حداقل میزان سود، مایل به تغییر منابع و خروج و تمرکز آن در دیگر حوزههای سرمایه گذاری و اقتصادی نخواهند بود و به واقع میانگین متوسط ماه شمار کردن سود بانکی، منجر به ماندگاری هر چه بیشتر سپردهها خواهد شد.
امید آن میرود با اتخاذ تدابیر هوشمندانه افزونتر، نظام بانکی کشور با اصلاحات هر چه بیشتری همراه شود که یقینا رفع کاستیها و نارساییها از نظام بانکی، برای اقتصاد این مرز و بوم که به شدت به نظام بانکی وابسته است، حاوی مزایا و محاسن بسیاری (برای کلیت اقتصاد کشور در سطح کلان) خواهد بود.
انتهای پیام/
منفعت مردم و سرمایه گذاران کجاست ؟؟؟
واقعا خجالت نمیکشید برید شرم کنید حیا کنید بترسید از خدا و روز قیامت
همانطوری که سایر مخاطبان نیز گفتند این طرح ماه شمار صرفا به نفع بانک ها است و مشتریان کلا در ضرر هستند. لذا واضح و مبرهن است که باید در آینده نه چندان دور منتظر خروج نقدینگی سپرده گذاران و روانه شدن آن به سوی دلار و سکه و مسکن و خودرو بود.
درآمدمون کی مثل استاندارد میشه؟
ایا نحوه پرداخت وام هم تغییر میکند
و یکی از نتایج ملموس آن این خواهد بود که طی ماههای آتی بخش قابل توجهی از نقدینگی سرگردان مردم ، از بانکها خارج خواهد شد ! ویکی از تبعات منفی آن «رشد مضاعف تورم» خواهد بود!!! مگر اینکه تصمیمات تکمیلی در این رابطه اتخاذ گردد.
شرایط سخت مدیران و مسولان سخت کوش میخاهد