راه اندازی کانال ویژه مالی میان ایران و اروپا سرانجام تحت عنوان «اینستکس» راه اندازی شد، اما این سازوکار چطور عمل خواهد کرد؟

کانال ویژه مالی میان ایران و اروپا را بیشتر بشناسیمبه گزارش  خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  روز گذشته (پنجشنبه) پس از ماه‌ها تاخیر ساز و کار ویژه مالی اروپا با نام INSTEX در فرانسه ثبت و مدیریت آن به پر فیشر آلمانی، مدیر سابق کامرز بانک سپرده شد.

پیش از فیشر، افراد دیگری هم در ۶ ماه گذشته برای این سمت کاندید شده بودند، اما به دلیل تهدید‌های مستقیم پمپئو کنار رفتند و  برخی خبرها حاکی از آن است که فشار‌های ایالات متحده و ممنوعیت سفر به این کشور در انتظار این  افراد  خواهد بود.

 هفته گذشته مقامات اروپایی دلیل تاخیر در اجرای این ساز و کار را فشار‌های آمریکا ذکر کرده بودند و مقامات کاخ سفید هم این طور اظهار کردند که ساز و کار ویژه مالی اروپا با ایران تأثیری بر سیاست واشنگتن برای اعمال فشار حداکثری بر تهران ندارد و نهاد‌هایی که در فعالیت‌های تحت تحریم با ایران مشارکت دارند با خطر اقدامات تنبیهی سخت از سوی واشنگتن مواجه‌ هستند. با این حال نمایندگان انگلیس، فرانسه و آلمان تاکید کرده اند که ایجاد «اینستکس» اولین گام کلیدی برداشته شده از سوی کشورهای گروه سه کشور اروپایی بوده و  اجرای عملیاتی اینستکس رویکردی تدریجی خواهد داشت.

گفته می شود این کانال ویژه دو شعبه در ایران و اروپا خواهد داشت و قرار است به عنوان یک نهاد واسط برای تسویه حساب شرکت‌های بدهکار و بستانکار در دو طرف عمل کند. به عنوان نمونه یک شرکت اروپایی بدهکار به ایران، بدهی خود را به INSTEX پرداخت می‌کند و INSTEX هم به نمایندگی از ایران این پول را در قالب انتقال وجه یا تخصیص اعتبار، به شرکت‌هایی منتقل می‌کند که به ایران کالا صادر کرده و طلبکار هستند.



روز گذشته نمایندگان سه کشور اروپایی یعنی ژان ایو لودریان ، هایکو ماس، جرمی هانت وزرای خارجه فرانسه، آلمان و انگلیس در بیانه ای مشترک درباره ابزار ویژه برای تسهیل معاملات تجاری مشروع با ایران خاطرنشان کردند که مطابق با تعهد محکم و تلاش های مداوم این سه کشور  برای حفظ برجام که به تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد در قطعنامه 2231 آن رسیده است، ایجاد INSTEX SAS (ابزار حمایت از معاملات تجاری)، ابزار ویژه مخصوص تسهیل معاملات تجاری مشروع بین عوامل اقتصادی اروپا و ایران را اعلام می کنند.

گروه سه کشور اروپایی تلاش هایشان برای حفظ ترتیبات اقتصادی برجام را به اجرای کامل تعهدات  هسته ای از سوی ایران بویژه همکاری کامل و به موقع با آژانس بین المللی انرژی اتمی مشروط کرده و تاکید کردند که «اینستکس » از معاملات تجاری اروپایی مشروع  با ایران حمایت خواهد کرد و تمرکز آن در گام اول، بر اساسی ترین بخش ها برای مردم ایران همچون تولیدات دارویی، کالاهای پزشکی و تولیدات کشاورزی - غذایی خواهد بود.

نمایندگان سه کشور اروپایی هدف بلندمدت INSTEX (کانال تبادل مالی اروپا با ایران)  را گشایش کانال‌های اقتصادی برای کشور‌های ثالثی دانستند که تمایل به تجارت با ایران دارند و در همین راستا هم انگلیس، فرانسه و آلمان همچنان تلاش می‌کنند که به چنین هدفی دست یابند و در همین راستا با «اینستکس » به کار بر روی جزئیات ملموس و عملیاتی برای مشخص کردن چگونگی کارکرد آن ادامه خواهند داد و  همچنین با ایران هم  در جهت ایجاد نهادی سازگار، کارآمد و شفاف برای عملیاتی کردن این سازوکار تعامل خواهند داشت.

علاوه براین  بیانیه سه کشور اروپایی به این موضوع اشاره  کرده است که «اینستکس » بر اساس شدیدترین استانداردهای بین المللی در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم (AML/CFT) و با رعایت تحریم های اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد کار خواهد کرد.

واکنش‌ها به راه‌اندازی کانال ویژه تجارت اتحادیه اروپا با ایران

اجرایی شدن سازوکار مالی اروپا اکنش های متفاوتی به دنبال داشت، برای مثال محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در صفحه توییتر خود نوشت:" ایران از INSTEX (ساز و کار ویژه مالی اروپا و ایران) که به عنوان یک گام اول، هرچند دیرهنگام، در مسیر اجرای تعهدات تروئیکای اروپایی برای نجات برجام از طریق تضمین منافع ایرانیان پس از بازگشت تحریم‌های غیرقانونی آمریکا به شمار می‌رود، استقبال می‌کند.

وی همچنین خاطرنشان کرد که ما برای تعامل سازنده با اروپا با شرایط برابر و احترام متقابل آماده هستیم.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه  کشورمان هم از دیگر دیپلمات هایی بود که در واکنش به اعلام رسمی راه‌اندازی ساز و کار مالی اروپا با ایران در پیامی خاطرنشان کرد که تهران اقدام اخیر اتحادیه اروپا برای ثبت و اعلام سازوکار ویژه مالی با ایران را اولین گام اروپا در انجام تعهدات خود در قبال ایران می‌داند.

قاسمی همچنین به این موضوع اشاره کرد که پس از خروج آمریکا از برجام، متاسفانه تاکنون نتیجه ملموس و اقدام عملی در راستای حمایت اروپا از ایران را شاهد نبوده‌ایم و اقدام اتحادیه اروپا در تاسیس سازوکار ویژه مالی بسیار دیر صورت گرفت و باید این اقدام بخشی از تحریم‌های غیرقانونی آمریکا را جبران کند.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در پیامی هدف بلندمدت INSTEX [کانال تبادل مالی اروپا با ایران]گشایش کانال‌های اقتصادی برای کشور‌های ثالثی دانست  که تمایل به تجارت با ایران دارند و ۳ کشور اروپایی همچنان تلاش می‌کنند که به چنین هدفی دست یابند

 جرمی هانت، وزیر امور خارجه انگلیس که خود جز نمایندگان سه کشور اروپایی حاضر در نشست "اینستکس" بود، ثبت این کانال ویژه مالی را  گام مهمی دانست و گفت که با وجود راه اندازی این سازوکار همچنان باید کار‌های بیشتری انجام داد و تصریح کرد که ۳ کشور اروپایی در همکاری نزدیک در حال بررسی همه جنبه‌های حقوقی و فنی موردنیاز این سازوکار ویژه هستند.

وزیر امور خارجه اتریش دیپلمات اروپایی دیگری بود که  از امیدوارم بنگاه‌های مختلف اروپایی خبرداد و اعلام کرد که این بنگاهها  به این امید هستند که با استفاده از کانال ویژه مبادلات تجاری با ایران، جای چینی‌ها را بگیرند.

سباستین کورتس وزیر خارجه اتریش هم در صفحه توییتر خود نوشت: ایجاد INSTEX، گام مهمی در تسهیل تجارت قانونی میان ایران و اروپا بوده و می توان گفت که این  امر مولفه‌ای قابل توجه در تلاش‌های مشترک ما برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران است. برجام باید در امنیت باشد و توافق‌نامه‌های بین‌المللی باید مورد احترام واقع شوند.



راه اندازی "اینستکس" و چالش بزرگ آمریکا

 همانطور که پیش بینی می شد رویکرد و واکنش های مثبت به اجرایی شدن «اینستکس» به کاخ سفید راه نیافت و  وزارت خارجه آمریکا ساعاتی پس از راه اندازی آن بیانه ای صادر و اعلام کرد که به دقت گزارش‌ها را درباره کانال ویژه مالی دنبال می‌کنند تا جزئیات بیشتری درباره سازوکار آن به دست بیاورند.

در این بیانه همچنین آمده است: همان‌طور که دونالد ترامپ گفته، سازمان‌هایی که وارد فعالیت‌های تحریم شده از سوی آمریکا با ایران شوند خودشان را در معرض پیامد‌های جدی از جمله دسترسی به نظام مالی آمریکا و توان تجارت با ایالات متحده یا شرکت‌های آمریکا می‌کنند و انتظار نداریم این کانال‌های ویژه به هیچ نحوی بر کارزار فشار حداکثری ما علیه ایران اثرگذار باشند.

واشنگتن‌پست  در ارزیابی که از راه اندازی "اینستکس" داشت تاکید کرد که با راع اندازی این سازوکار  قدرت اقتصادی آمریکا در دنیا با چالشی بسیار بزرگ مواجه شده است، این  روزنامه آمریکایی با اشاره به راه‌اندازی کانال مالی ویژه اروپا با ایران آن را چالشی بزرگ در برابر «قدرت اقتصادی» آمریکا و تحریم‌های این کشور توصیف کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۰ ۱۸ خرداد ۱۳۹۸
اونا همشون با آمریکا هستن وابستن به آمریکا.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۲ بهمن ۱۳۹۷
هر وقت سكه و دلار تو اروپا مثل ما قيمتش سه برابر شد ما هم حرفاشون رو باور ميكنيم والا با اين چيزا گول نميخوريم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
اعضای FATF مانند آمریکا و اسرائیل و عربستان سعودی ،برابر فیلم ها و اسناد در دسترس ایران و عراق در کمک به انتقال داعش_(آمریکا) و کمک به مداوای زخمی های داعش در بیمارستان های خود_(اسرائیل) و کمک های مالی_(عربستان) ،نقش مستقیم داشته و سلاح های این کشورها در انبارهای داعش و کمک های هوایی انجام شده به آنان بدست آمده است لذا ابتدا ایران باید برای راستی آزمایی این کنوانسیون از اعضای FATF بخواهد که بااین کشورهایی که به تروریستها کمک کرده اند برخورد نماید تا بعدا ایران در خصوص پیوستن به این کنوانسیون تصمیم بگیرد
Iran (Islamic Republic of)
یاشار
۲۱:۴۲ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
بگین آینده چی میشه ملت دارن سختی میکشن چرا همه گردن هم می اندازن تا کی باید اینجوری باشه معلومه هدف اونها چیه spv یا هراسمی گذاشتن فرقی به حال مردم نداره انگار.
بنزین هم که گران بشه قشر مستضف جامعه باید از گرسنگی تلف بشن
Iran (Islamic Republic of)
حسینعلی ابویی عضوکانون وکلای مرکز
۲۱:۱۲ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
برای دولت ووزارت خارجه مان متاسفم که اصرار دارند امورات ومجاری اقتصادیمان را درسبد دشمنانمان قرار بدهند
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۲۱:۰۹ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
ممنون از باشگاه خبرنگاران که رسالت اصلی خودشان را انجام میدهند و نظر مخاطبانشان را منعکس میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۹ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
علت راه اندازی این کانال مالی پس از این مدت طولانی بدین علت است که احتمالا از طرف ایرانی به آنها گفته شده که حداقل کاری انجام دهند که آنها بتوانند شورای مصلحت نظام را برای تصویب لوایح FATF تحت فشار قرار دهند
به هر حال عده ای هستند که دسیسه های داخلی ها و خارجی ها را می فهمند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۹ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
هر چیزی گفته میشه وعده های تو خالی ، چندبار باید از یک سوراخ گزیده بشیم؟ راه حل مشکلات بخصوص اقتصادی مملکت ساده است، برچیدن فساد و رانت خواری و آوردن اشخاص کاربلد و برنامه ریزی صحیح
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۹ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
اینهادروغه اروپا باآمریکا همسو ومتحدوباهم تقسیم کارکرده اندهدفشان فقط وفقط نابودی ایران است ایران فقط یک راه داردوبس ازان پی تی خارج بمب اتمی وهیدروژنی به تعداد بالا بسازد واعلام جهانی کند وتنگه هرمز راببندد درآنصورت چون آمریکاواروپاجرات جنگ باکشور دارای سلاح هسته ای ندارد نه تنها تحریم رابرمیدارد آنقدرامتیاز میده تاایران مانع جریان نفت نشودفقط همین راه هست وبس.
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۲۰:۰۵ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
دقیقا همینطوره دوستان. از اروپا واسه ایران آبی گرم نمیشه.اونا همیشه در طول تاریخ به ما از پشت خنجر زدند.این سازوکار هم فقط وقت کشی هست.اونا این سازوکار رو چند مرحله ای و تدریجی کردند.اونا منتظر اتفاقات دیگه ای هستند تا از آب گل آلود ماهی بگیرند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۰ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
با پایان مهلت ۱۸۰ روزه معافیت ۸ کشور وارد کننده نفت ایران ، این کانال مالی ( spv ) ، عملا هیچ کارایی نخواهد داشت . حتی اگر صادرات حداقلی نفت هم وجود داشته باشه باز با ماهیت این کانال که برای تبادلات اقلام انسان دوستانه ( غذا و دارو ) است تناقص داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
اعضای FATF مانند آمریکا و اسرائیل و عربستان سعودی ،برابر فیلم ها و اسناد در دسترس ایران و عراق در کمک به انتقال داعش_(آمریکا) و کمک به مداوای زخمی های داعش در بیمارستان های خود_(اسرائیل) و کمک های مالی_(عربستان) ،نقش مستقیم داشته و سلاح های این کشورها در انبارهای داعش و کمک های هوایی انجام شده به آنان بدست آمده است لذا ابتدا ایران باید برای راستی آزمایی این کنوانسیون از اعضای FATF بخواهد که بااین کشورهایی که به تروریستها کمک کرده اند برخورد نماید تا بعدا ایران در خصوص پیوستن به این کنوانسیون تصمیم بگیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۶ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
پس از یک دهه مذاکره با غرب نتیجه اش این شد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۶ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
بهتره حالا چیزی نگید بعدا اگه سودی برامون داشن ازش تعریف کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۵ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
علت راه اندازی این کانال مالی پس از این مدت طولانی بدین علت است که احتمالا از طرف ایرانی به آنها گفته شده که حداقل کاری انجام دهند که آنها بتوانند شورای مصلحت نظام را برای تصویب لوایح FATF تحت فشار قرار دهند
به هر حال عده ای هستند که دسیسه های داخلی ها و خارجی ها را می فهمند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۶ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
دخل خرج کشور توسط یک شرکت چند ملیتی مدیریت می شود .یعنی چه برسر ما آمد.
لطفا اجازه دهید با شما تجارت کنیم. لطفا کالاهای بنجل به مابفروشید.
Iran (Islamic Republic of)
سید حسین
۱۹:۴۳ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
داداش اشتباه خوندی . تو بیابون لنگه کفش هم نعمته .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۵ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
ایران باید صادرات نفت به اروپا رو تحریم کند. اگه صرفا این موضوع اعلام بشه خود اروپایی ها صف میکشن التماس کنند. بهتره مسئولان ما یه خورده عزت نفس داشته باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۱ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
وقتی تو کشوری زندگی می کنی که دولتش بی کفایته باید برای سر پا موندن به بیگانه ها التماس کنی . عزیزم اینجا ژاپن نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
اروپایی ها اتحادیه هم شدن از پس آمریکا بر نمیان ؟ اینافقط ادعان و از آمریکا حساب میبرن . رو یه مشت ترسو چطور میشه حساب کرد
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۳:۴۴ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
دولت تدبیر می خواهد کشورمان را وابسته نگاه دارد
این تدابیر (اینس تکس) هم وعده‌ای بیش نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۵ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
مگر فقط ایران تنها کشوریست که میخواهد با کل دنیا ارتباط برقرار کند و در ضمن کل اجنساس و صنعت و داروهای خوب از اروپا و آمریکاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۱ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
دقیقا دقیقا دقیقا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۷ ۰۳ اسفند ۱۳۹۷
جناب مهم اینجاست که کالاهای خوبشونو برا ما نمیفرستن!
از خون های آلوده فرانسوی و ... بسی به ما رسیده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۱ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
من هیچ اعتمادی به این اروپا ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
جالبه! همه میدونن که اروپا هیچ امتیازی به ایران نمیده و اینکه بعضی سیاستمداران ایران با وعده های اروپا همراهی میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
اینس تکس هیچکدومش هم نتیجه نداده
آخرین اخبار