خبر توسعه پایگاه هوایی العدید در شرایطی که منطقه آبستن تحولات بی‌شمار است ذهن تحلیلگران و ناظران امور را به خود مشغول کرده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در منطقه صحرایی العدید در غرب قطر و در ۳۰ کیلومتری جنوب غرب پایتخت این کشور پایگاهی نظامی به نام العدید واقع شده که بیش از ۱۱ هزار نظامی آمریکایی که بیشتر آن‌ها را نیروی هوایی آمریکا تشکیل می‌دهند در آن هستند و مهمترین مرکز عملیات‌های آمریکا در خاورمیانه و خارج از ان محسوب می‌شود. در صورتی که مسیر شلوغ باشد با خودرو ۴۵ دقیقه زمان می‌برد تا بتوان به این پایگاه رسید.
 
اهداف پنهان آمریکایی‌ها از توسعه پایگاه هوایی العدید در قطر چیست؟
در شرایطی که منطقه آبستن تحولات بی شمار است خبر توسعه پایگاه هوایی العدید قطر آنهم به حساب قطری‌ها و با خرج آن‌ها قابل توجه به نظر می‌رسد.

آمریکایی‌ها و به ویژه ترامپ که به خوبی نبض کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس و اوضاع آشفته میان آن‌ها را در دست گرفته اند از هر رخدادی برای تحقق منافع خود بهره می‌برند و از این روز از اختلاف میان دوحه با چهار کشور مصر، عربستان، بحرین و امارات نیز به نفع خود بهره می‌برند.

آشنایی با پایگاه العدید

به طور کلی پایگاه هوایی العدید، پایگاه نظامی قطری است که در جنوب غرب دوحه پایتخت قطر واقع شده و به فرودگاه ابونخله نیز معروف است. در این پایگاه علاوه بر نیرو‌های قطری، نیرو‌های انگلیسی و آمریکایی نیز حضور دارند. پایگاه العدید مقر فرماندهی مرکزی آمریکاست.

در سال ۱۹۹۹ شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر وقت قطر خطاب به مسئولان آمریکایی گفت که مایل است که ۱۰ هزار افسر و سرباز آمریکا به طور دایم در قطر باشند و بر اساس گزارش رسانه‌های در ژوئن ۲۰۱۷ پایگاه العدید میزبان ۱۱ هزار افسر و نظامی آمریکایی و بیش از صد جنگنده است.

به دنبال مشارکت ارتش قطر در عملیات طوفان صحرا در سال ۱۹۹۱، وزارت دفاع قطر با وزارت دفاع آمریکا توافق همکاری دفاعی امضا کرد که بعد‌ها توسعه پیدا کرد. در سال ۱۹۹۶ وزارت دفاع قطر به ساخت پایگاه هوایی العدید با هزینه بیش از یک میلیارد دلار آمریکا اهتمام ورزید. قطر ۴۰۰ میلیون دلار و آمریکا ۶۰۰ میلیون دلار را برای ساخت این پایگاه اختصاص دادند.

این درحالی است که العدید تنها پایگاهی نیست که آمریکایی‌ها در آن حضور دارند بلکه السیلیه نیز از جمله مراکزی است که فرماندهی مرکزی آمریکا از آن به عنوان مقری برای عملیات نظامی بهره می‌برد.

آمریکا به شکل محرمانه در اواخر سپتامبر ۲۰۰۱ از این پایگاه استفاده کرد و آن زمانی بود که نیروی هوایی آمریکا برای عملیات علیه طالبان در افغانستان به جنگنده هایش نیاز پیدا کرد و هنوز توافقی با قطر به امضا نرسانده بود. اعتراف رسمی به پایگاه در مارس ۲۰۰۲ یعنی پس از امضای توافق نظامی میان دو کشور برای حضور نظامی آمریکا در قطر بود و در آوریل ۲۰۰۳ مرکز فرماندهی مرکزی نیروی هوایی آمریکا به به شکل رسمی به العدید منتقل شد.

اهداف پنهان آمریکایی‌ها از توسعه پایگاه هوایی العدید در قطر چیست؟
در آوریل ۲۰۰۳ اندکی پس از جنگ آمریکا علیه عراق، مرکز عملیات نیروی هوایی آمریکا در خاورمیانه از پایگاه هوایی سلطان در عربستان به قطر منتقل شد. حکومت قطر علاوه بر هزینه‏ هنگفتی که برای ساخت پایگاه العدید انجام داد، در سال ۲۰۰۵ به آمریکا پیشنهاد کرد که حدود ۴۰۰ میلیون دلار برای بهبود امکانات پایگاه شامل منزل یا خوابگاه‏های دائمی، تسهیلات کنترل و فرماندهی و تانکر‌های با ظرفیت یک میلیون گالن سوخت هزینه شود. پایگاه العدید از سوی آمریکایی‌ها در اقدامات نظامی واشنگتن علیه عراق، افغانستان و سوریه استفاده شده است.

در این پایگاه بیش از ۱۱ هزار نظامی آمریکا هستند و فرماندهی مرکزی نیروی هوایی آمریکا و مرکز مشترک عملیات هوا و فضا و شعبه ۳۷۹ هوایی و گروه شناسایی ۳۱۹ در آن قرار دارد و جنگنده‌ها و هواپیما‌های شناسایی و بمب افکن‌های آمریکایی در این پایگاه هستند. علاوه بر آن تانک‌ها و مقادیر کافی مهمات و ادوات و تجهیزات نظامی پیشرفته در این پایگاه حضور دارند که برخی پایگاه العدید را در رده بزرگترین انبار راهبردی سلاح آمریکا در منطقه میدانندبرخی آنرا در رده بزرگترین انبار راهبردی سلاح آمریکا در منطقه می‌دانند.

قطری‌ها قرار است که حدود ۱.۸ میلیارد دلار برای توسعه این پایگاه هزینه کنند. این در حالی است چندی قبل، خالد بن محمد العطیه وزیر دفاع قطر تاکید کرد که دولت دوحه در حال توسعه پایگاه هوایی العدید است و قصد دارد این پایگاه و همین طور حضور نظامیان آمریکایی در قطر را دائمی کند. در واقع این اقدام پس از گذشت بیش از یک سال از ایجاد بحران دیپلماتیک در شورای همکاری خلیج فارس میان قطر با امارات و عربستان به بهانه حمایت دوحه از تروریسم صورت گرفت.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در جریان سفر منطقه‌ای خود به قطر در نشستی خبری از تقویت حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس سخن گفت. در همین راستا روز یکشنبه ۲۳ دی ماه ۹۷ قراردادی میان دو کشور در ارتباط با توسعه پایگاه هوایی العدید در دوحه امضا شد. پمپئو گفت: در این پایگاه هوایی در حال حاضر ۱۳ هزار پرسنل، شامل سربازان و مسئولان بخش خدمات، مستقر هستند.

وزیر خارجه آمریکا پس از امضای قرارداد دوجانبه برای توسعه پایگاه نظامی العدید گفت: «این پایگاه برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد و از قطر به خاطر استقرار نیرو‌های ما در این پایگاه تقدیر و تشکر می‌کنیم».

همانطور که گفته شد، انگلیسی‌ها نیز از این پایگاه استفاده می‌کنند و در فاصله سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۰۹ نیروی هوایی انگلیس از این پایگاه برای شرکت در جنگ علیه صدام و جنگ ضد افغانستان استفاده کرد. ۶ تا ۸ جنگنده تورنادو انگلیس و حدود ۴۰۰ کادر که ۱۳۰ نفر مهندس هواپیما‌ها و ۲۷۰ نفر دیگر امور لجستیکی و اداره عملیات را برعهده دارند، در العدیده هستند. انگلیسی‌ها در تابستان سال ۲۰۰۹ فعالیت هوایی خود در العدید را کاهش دادند. در سال ۲۰۱۴ انگلیسی‌ها برای حملات به داعش در عراق از این پایگاه قطری استفاده کردند.

دلایل حضور آمریکایی‌ها در قطر

اما درباره چرایی تشدید فعالیت خارجی‌ها به ویژه آمریکایی‌ها در این پایگاه باید گفت که قطر به علت اینکه کشوری کوچک است به همکاری خارجی برای حمایت از امنیت خود نیازمند است؛ کما اینکه پس از اینکه چهار کشور عربی به ویژه سعودی‌ها عرصه را بر دوحه تنگ کردند و برخی از احتمال حمله نظامی به قطر سخن می‌گفتند سریعا از ترکیه استمداد طلبید و به دنبال آن نیرو‌های ترکیه در این کشور مستقر شدند.

بر اساس گزارش‌های رسانه ای؛ تعداد نیرو‌های مسلح قطر حدود ۱۱۸۰۰ نظامی است و به اعتقاد تحلیلگران؛ از حیث نظامی به خارج وابسته است.

«کریستین اولریخسین» تحلیلگر امور خلیج فارس موسسه «بیکر» دانشگاه رایس آمریکا درباره این پایگاه به النهار گفت: «پایگاه العدید بخشی از مزایای راهبردی است که قطر برای آمریکا مهیا کرده است و شرایطی را فراهم می‌کند که ارتش آمریکا در هیچ کشور دیگر در حوزه خلیج فارس نمی‌تواند به آن دسترسی پیدا کند. از جمله آن‌ها فرود بمب افکن‌های بی ۵۲ استپایگاه العدید بخشی از مزایای راهبردی است که قطر برای آمریکا مهیا کرده است و شرایطی را فراهم می‌کند که ارتش آمریکا در هیچ کشور دیگر در حوزه خلیج فارس نمی‌تواند به آن دسترسی پیدا کند. از جمله آن‌ها فرود بمب افکن‌های بی ۵۲ است.

«آندریاس کریگ» از بخش مطالعات دفاعی دانشگاه کینگز کولدیج لندن و مشاور سابق ارتش قطر نیز در باره این پایگاه به النهار گفت: «العدید پایگاهی بسیار مهم برای همه حملات مختلف آمریکاست و از آنجا آمریکا علیه داعش در سوریه و سومالی عملیات انجام داده است. آمریکایی‌ها کاری می‌توانند برای قطری‌ها انجام دهند که دیگران نمی‌توانند. علاوه بر آن آمریکایی‌ها می‌توانند که ارتش قطر را تحت سیطره خود بگیرند. اماراتی‌ها بسیار مایل هستند که آمریکایی‌ها از قطر به امارات بروند».

در حقیقت کشور‌های حوزه خلیج فارس هم به خوبی با خصوصیات ترامپ آشنا شده اند و راه به دست آوردن دلش را پیدا کرده اند و آن پرداخت پول و کسب رضایت دونالد است.

وجود پایگاه‌های نظامی در مناطق مختلف جهان به خصوص مناطقی که از دیدگاه ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک دارای موقعیت ویژه و مناسب هستند همچنان یکی از راه‌های تأمین منافع قدرت‌های بین‌المللی می‌باشد.

در این میان ایالات متحده با دارا بودن بیشترین پایگاه‌های نظامی خارج از خاک خود در سطح جهان همواره توسعه چنین پایگاه‌هایی را در دستور دکترین نظامی خود قرار داده است. بر همین اساس منطقه غرب آسیا یکی از مناطق مهم و به عبارتی مهمترین نقطه از جهان است که ایالات متحده در آن پایگاه‌های نظامی متعددی تأسیس کرده است.

اما اینکه کشوری خود هزینه توسعه پایگاهی که نیروی هوایی آمریکا در آن حضور دارد را تامین کند؛ برای آمریکا بهترین هدیه است. بر همین اساس بود که آمریکایی‌ها از پیشنهاد سخاوتمندانه قطر برای توسعه تاسیسات حساس پایگاه‌های مورد استفاده نیرو‌های آمریکایی در این کشور و اقدامات برای راه‌اندازی این پایگاه‌ها و استاندارد‌های ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) که موجب افزایش قدرت عملیاتی نیرو‌های آمریکایی و نیرو‌های ناتو مستقر در قطر می‌شود، استقبال کردند.

اهداف پنهان آمریکایی‌ها از توسعه پایگاه هوایی العدید در قطر چیست؟
به هر حال همانطور که گفته شد قطر به دنبال چترخارجی است تا این کشور از تهدید خارجی در امان بدارد به ویژه که هنوز بحران میان دوحه و چهار کشور عربی جریان دارد. از سویی ترامپ همواره ثابت کرده است که خواهان دریافت پول بیشتر از کشور‌های ثروتمند حوزه خلیج فارس است و اینکه آن‌ها هزینه حضور آمریکایی‌ها را هم بپردازند خواسته ترامپ است و از سویی کشور‌های حوزه خلیج فارس نیز به خوبی می‌دانند که رئیس جمهور کنونی آمریکا چه می‌خواهد.

اما آنچه باید گفت: این است که حمایت خارجی نمی‌تواند امنیت برای منطقه و این کشور‌ها به همراه داشته باشد بلکه همگرایی وهمکاری کشور‌های منطقه با یکدیگر است که می‌تواند امنیت و ثبات را برای کشور‌های منطقه به دنبال داشته باشد به ویژه که آمریکا همواره از پایگاه‌های خود برای حمله به کشور‌های منطقه و بی ثبات کردن اوضاع استفاده کرده است.

منبع: مهر

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۴ ۰۹ بهمن ۱۳۹۷
البته ما که همیشه گفتیم امریکا هیچ غلطی نمی تونه بکنه
Canada
ناشناس
۰۲:۱۰ ۰۹ بهمن ۱۳۹۷
ما باید چشمانمان مثل عقاب باشد و همه را رصد کنیم .مثل خودشون لبخند به لب .خنجر در دست قایم کرده اند .
با همه دوست و درعین حال همه را به چشم دشمن ببینیم .تا سرمان کلاه نرود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۱ ۰۹ بهمن ۱۳۹۷
مرگ بر دیکتاتور مرگ بر امریکا