به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید نمکی سرپرست وزارت بهداشت در نشست کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر، اظهار داشت: وقتی قرار است استفاده از فستفود در کشوری به عنوان یک الگوی تغذیهای شکل گیرد، سیاستگذاران باید نسبت به آلودگی به این پدیده، دوراندیشی کنند و امروز شیوع بیماریهای غیر واگیر، نشانههایی از بی تدبیریهای گذشته ما هستند.
وی تصریح کرد: اعتقاد دارم که بار بیماریهای امروز، تلنبار ندیدنهای دیروز است. حدود سه دهه پیش که مسئولیت معاونت بهداشت وزارت بهداشت را بر عهده داشتم، اداره کل بیماریهای غیر واگیر را راه اندازی کردیم و آن زمان در منطقه، بحثی از بیماریهای غیر واگیر نبود و اگر آن راه را ادامه داده بودیم، وضعیت به مراتب بهتری در سطح جهان داشتیم.
سرپرست وزارت بهداشت، تاکید کرد: وقتی بیماریهای واگیردار کنترل میشوند، سیمای بیماریها به سمت بیماریهای غیر واگیر تغییر میکند، اما در بحث کنترل بیماریهای واگیردار، وزارت بهداشت، نقش و رکن اصلی بود و با پنج دلار، فرزندان مان در مقابل ۶ بیماری مهلک مسری قابل پیشگیری با واکسن، واکسینه شدند، اما وقتی گرفتار دیابت و سرطان میشویم، با هزینههای سرسام آور روبرو میشویم و لزوم تقویت مشارکتهای بینبخشی، بیش از پیش احساس میشود.
نمکی با بیان اینکه برای کنترل بیماریهای غیر واگیر به تدوین نقشه ملی نیاز داریم، افزود: در کشور ما با توجه به تنوع اقلیم و تنوع مشکلات، باید نقشههای محلی برای کنترل بیماریهای غیر واگیر تهیه شود، زیرا هیچ استانی الگوی تمام عیار کشور نیست، هیچ شهرستانی از یک استان، الگوی تمام عیار آن استان نیست و روستایی از یک شهرستان، نمونه کامل یک شهرستان نیست و در چنین شرایطی نمیتوانیم برنامه ریزی متمرکزی داشته باشیم و نیازمند نقشههای محلی هستیم که با ادغام و تجمیع آن، نقشه ملی تهیه شود.
وی اضافه کرد: در نقشه ملی بیماریهای غیر واگیر باید دوباره بیماریهای هدف و نقش همه دستگاهها با منابع مورد نیاز آنها را تعریف کنیم. وزارت بهداشت در کنترل بیماریهای غیرواگیر، حداقل نقش را دارد، اما وزارت بهداشت میتواند در سیاستگذاری و بازخورد دادن به دستگاههای اجرایی در این زمینه نقش مهمی داشته باشد و فعالیتهای پیشگیرانه از ابتلا به بیماریهای غیر واگیر باید در نظام ارائه خدمات، ادغام شوند.
نمکی گفت: برای کنترل بیماریهای غیر واگیر نباید تختهای بیمارستانی جدیدی ایجاد کنیم بلکه باید درمان سرپایی را توسعه دهیم. اگر در مراحل اولیه بیماری، بتوانیم بیماریها را تشخیص دهیم، شاهد پیشرفت بیماری و تحمیل هزینه بر مردم و نظام سلامت نخواهیم بود. باید برای پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر در کشور بسیج ملی راه اندازی کنیم.
نمکی در پایان اضافه کرد: نباید از ظرفیتهای بالای انجمنها و سازمانهای مردم نهاد در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر غافل شویم، اما آموزش صحیح این گروهها برای ارائه آموزش به عموم جامعه، مهم است.
انتهای پیام/