توسعه نامتوازن شهرها و سیاست‌گذاری‌های نادرست، زمینه‌ساز افزایش بی‌رویه قیمت زمین در چند سال گذشته شده است.

دلایل افزایش قیمت زمین چیست؟به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان این‌روز‌ها وضعیت بازار مسکن به گونه‌ای است که بسیاری از خریداران و فروشندگان مسکن نگران آینده این بازار هستند و همین موضوع موجب ایجاد التهاب در بخش مسکن شده است، از سوی دیگر افزایش نامتعارف قیمت زمین طی یک سال گذشته زمینه‌ساز افزایش قیمت تمام شده ملک شده که این امر خود مشکلات و مسائلی را در این حوزه به وجود آورده است.

طبق مشاهده‌های میدانی هم‌اکنون التهاب قیمتی در بازار زمین از حالت تشدید خارج شده و اگرچه سطح قیمت زمین آماده ساخت کاهش نیافته و همچنان به دلیل افزایش نسبی آن برای سازنده‌ها قابل سرمایه‌گذاری و مشارکت نیست، اما با وجود این، از شتاب بیش از حد قیمت ملک کاسته شده و در برخی از مناطق پر ساخت و ساز تهران شاهد ثبات قیمتی هستیم. همین موضوع موجب شده که برخی سازندگان به بهبود اوضاع برای ساخت و ساز جدید امیدوار باشند، اما برخی دیگر از سازندگان معتقدند که دوباره زمین دچار تردید و سر درگمی می‌شود، همین دوگانگی در نظرات باعث شده که تصمیم‌گیری برای بخش ساخت و ساز زمین دچار مشکل شود.


بیشتر بخوانیم:سهمیه طرح جدید مسکنی در شهرهای جدید مشخص شد


بر اساس این گزارش در سال ۷۴ تورم زمین به نقطه اوج خود رسید به طوری که متوسط قیمت هر متر ملک کلنگی در تهران ۵۸ درصد افزایش یافت. در سال ۷۵ شیب قیمت زمین کاهشی شد به طوریکه متوسط قیمت زمین در پایتخت به ۳۹ درصد رسید. در سال ۸۰ و ۸۱ تورم زمین زودتر از تورم مسکن به نقطه اوج خود رسید به طوری که در سال ۸۰ متوسط قیمت زمین ۶۵ درصد افزایش یافت، همچنین میانگین نرخ رشد سالانه قیمت زمین در تهران بر اساس آمار‌های رسمی در ۲۷ سال گذشته از متوسط قیمت‌ ۲۶.۸ درصد به متوسط ۲۳.۴ درصد افزایش یافته است.

دولت می‌تواند با واگذاری اراضی دولتی خود با قیمت‌های پایین و بلاعوض نقش موثری در بهبود وضع بازار مسکن داشته باشد، اما متأسفانه به گفته بسیاری از سازندگان و کارشناسان مسکن دولت تا امروز چنین اقدامی انجام نداده است، همچنین دولت‌های نهم و دهم در اجرای طرح مسکن مهر، زمین‌های ۹۹ ساله را به صورت اجاره‌ای در اختیار این طرح قرار داد. طبق قانون، ساماندهی تولید و عرضه مسکن مصوبه سال ۸۷ است و دولت برای ثبات قیمت عرضه و تولید مسکن باید زمین‌های دولتی خود را در اختیار سازندگان قرار دهد، اما تا امروز چنین اقدامی از سوی دولت مشاهده نشده است.

 دولت هیچ زمین ارزان قیمتی در اختیار سازندگان قرار نداد

ایرج رهبر عضو انجمن انبوه‌سازان استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه دولت برای کاهش قیمت تمام شده مسکن باید اقدامات تشویقی را برای سازندگان و توسعه‌گران در دستور کار خود قرار دهد، گفت: دولت می‌تواند با واگذاری اراضی دولتی و زمین‌های خود عمده قیمت ملک را کاهش دهد، ولی متأسفانه تا امروز چنین اقدامی از طرف دولت مشاهده نشده است.

وی ادامه داد: ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت مسکن متأثر از قیمت زمین است و دولت گذشته تنها اراضی خود را به صورت اجاره‌های ۹۹ ساله در اختیار سازندگان قرار داد، البته همین امر خود نقش موثری در کاهش قیمت مسکن مهر داشت.

عضو انجمن انبوه‌سازان استان تهران اظهار کرد: دولت می‌تواند با دریافت نکردن عوارض ساختمانی و انشعابات مسکن بر کاهش قیمت تمام شده تولید مسکن کمک کند؛ اما در اصل، دولت باید زمین‌های دولتی که در بافت‌های فرسوده وجود دارد را در اختیار انبوه‌سازان قرار دهد تا قیمت زمین شکسته شود.

رهبر افزود: هم اکنون دولت در طرح بازآفرینی شهری چنین رویه‌ای را در دستور کار خود قرار داده است تا دستگاه‌های دولتی اراضی خود را در اختیار توسعه‌گران و انبوه‌سازان قرار دهند تا با اجرای طرح نوسازی بافت‌های فرسوده، بازار مسکن به حالت تعادلی بازگردد.

وی گفت: واگذاری اراضی در شهر‌های جدید به سازمان ملی زمین و مسکن و واگذاری آنها از سوی این سازمان به سازندگان از دیگر طرح‌هایی است که دولت برای کاهش قیمت زمین در دستور کار خود قرار داده، اما تاکنون این طرح‌ها به مرحله عملیاتی نرسیده است.

افزایش چشمگیر قیمت زمین در۲۰ سال گذشته

در ادامه فرشید پور حاجت دبیرانجمن انبوه‌سازان کشور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه تا کنون  دولت هیچ زمین ارزان قیمتی به انبوه‌سازان معرفی نکرده است، گفت: توسعه نامتوازن شهری، سیاست گذاری نامناسب و فقدان توجه به بخش خصوصی موجب شده که قیمت زمین در ۲۰ سال گذشته رشد چشمگیری داشته باشد.

وی با بیان اینکه افتتاح حساب صد امام در جهت خانه‌دار شدن اقشار ضعیف جامعه بود، گفت: متأسفانه در ۴۰ سال گذشته، ۲۰ میلیون بد مسکن در کشور وجود دارد که به دلیل سیاست‌گذاری‌های غلط از سوی دولت نتوانسته‌ایم این افراد را خانه‌دار کنیم.

پورحاجت افزود: ۱۴۰ هزار بافت فرسوده و ناکارآمد در کشور وجود دارد که می‌توانیم با سیاست‌گذاری‌های درست و اعطای اراضی ارزان قیمت به سازندگان تغییر اساسی در حوزه مسکن ایجاد کنیم.

وی با اشاره به اینکه ۹۷ درصد از تولید مسکن توسط بخش خصوصی انجام می‌شود، گفت: تولید مصالح ساختمانی ارزان قیمت و انجام برنامه‌های تشویقی، می‌تواند انگیزه سازندگان را برای تولید مسکن افزایش دهد.

دبیر انجمن انبوه‌سازان کشور افزود: دولت در سیاست‌گذاری‌های جدید خود از انبوه‌سازان و یا سازندگان دعوت نکرده است، بنابراین انبوه‌سازان از طرح جدید دولت که عرضه کارت‌های اعتباری مصالح ساختمانی است، هیچ اطلاعی ندارد.

وی گفت: باید بخش خصوصی در کنار دولت قرار گیرد تا صنعت ساختمان مورد توجه قرار گیرد.

بر اساس این گزارش عباس شوکتی عضو اتحادیه املاک استان تهران چندی پیش در نشست خبری خود گفت: دولت باید زمین‌های در اختیار دستگاه‌های دولتی را با قیمت مناسب و به صورت بلاعوض به سازندگان واگذار کند تا شاهد آینده روشن بازار مسکن باشیم.

وی اظهار کرد: سه هزار هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد و اگر این اراضی در اختیار سازندگان قرار گیرد می‌توانیم شاهد کاهش قیمت‌های نجومی مسکن باشیم.

 افزایش ۳۰ درصدی قیمت مصالح ساختمانی غیر‌فلزی

وی با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون با ۳۰ درصد افزایش قیمت زمین مواجه بوده ایم، تأکید کرد: طبیعی است که این افزایش قیمت بر بهای تمام شده مسکن اثر‌گذار باشد و سازنده این را در اعداد و ارقام لحاظ کند، اما عمده قیمت تمام شده یک واحد آپارتمان مربوط به نرخ زمین است.

حدود ۶۰ درصد قیمت مسکن، قیمت زمین است

 کاظمی رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی با بیان اینکه سایر مصالح ساختمانی مانند آهن‌آلات با افزایش قیمت همراه بوده است، گفت: هر چند که به تازگی قیمت آهن با کاهش همراه بوده است، اما در بهای تمام‌شده مسکن، موضوع زمین حرف اول و آخر را می‌زند.

کاظمی ادامه داد: به دلیل رکود در سال‌های اخیر در بخش ساخت و ساز، مصالح ساختمانی به ویژه سیمان، گچ، آجر، ماسه، خاک سنگ و در کل مواد کانی غیرفلزی نتوانسته به قیمت حقیقی خود برسد و بنا به ضرورت فروش محصولات، فروشنده با زیان کالا‌های خود را وارد بازار  کرده است؛ در برخی موارد حتی این قیمت‌ها از نرخ واقعی کمتر بوده است و این رقابت ناسالم بین توزیع کنندگان ادامه دارد.

بر اساس این گزارش اجرای طرح بازآفرینی شهری و نوسازی محلات از جدیدترین برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی برای کاهش قیمت زمین و مسکن است، اما اجرای این طرح نیازمند آن است که دستگاه‌های دولتی زمین‌های خود را در شهر‌های جدید و یا در بافت‌های فرسوده در اختیار توسعه‌گران قرار دهند، اما متأسفانه تا امروز برخی از دستگاه‌های دولتی از جمله وزارت راه و شهرسازی اراضی خود را در اختیار انبوه‌سازان قرار داده است.

گزارش از محبوبه کباری

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۲۱:۴۸ ۲۹ دی ۱۳۹۷
یک سیاست برای شکستن قیمت مسکن ، تصویب قانونی برای خرد کردن فروش زمین های کلان چند هزار متری مثلا بشکل 150 یا 200 ، 300 متری هستش.
با تکه تکه کردن زمین های چند هزار متری به زمین ها با این قواره و متراژ ، قدرت خرید مشتریان باحجم پولی شان هماهنگ میشه. روش دیگه در قالب های قانونی امکان مشارکت برای خرید یک زمین 300 متری برای سه نفر هست که قدرت ساختشون رو بالا میبره.
با این روش ها از قدرت و تسلط زمین خواران کلان برای کنترل و افزایش قیمت زمنی و ساخت کاسته میشه و مانع پدیده لوکس سازی میشه. نیازهای اجتماعی مسکن با واحدهای کوچک زمین بهتر تامین مشه.
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۲۳:۳۱ ۲۷ دی ۱۳۹۷
دولت بجای وام خرید مسکن به ما جوونها وام رهن خونه بده بتونیم خونه رهن و اجاره کنیم اول زندگیمون. خرید خونه و زمین واسه سرمایه داراست
Iran (Islamic Republic of)
بینام
۲۲:۴۱ ۲۷ دی ۱۳۹۷
خیابان مثلا میرداماد.را.نمیشود تکثیر کرد. ولی اتوموبیل راکارخانه.تکثیر میکند.صدهزارتاو...یکملیون و..!_ مسکن.وکار.وابسته.به.هم..میباشد..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۶ ۲۷ دی ۱۳۹۷
وقتی مردم میدوند چندین سال تا شاید سرپناهی داشته باشند یک شبه مسئولان
بی مسئولیت ما همه چیز را به باد می دهند قیمت ها 50 برابر می شود و زمین نجومی قیمتش
می رود بالا و ملت دوبار صفر می شوند لعنت به کسانی که نمی گذارید ملت مظلوم آب خوش از گلویش پایین برود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۲ ۲۷ دی ۱۳۹۷
تبلیغات است امروزمسکن خریدوفروش نمیشودوهرکس زمین ومسکن بخردکل سرمایه اش راباخته است ودیگرملک وخانه سرمایه حساب نمیشودبافرستادن نماینده دررسانه ها ازطرف مالکان املاک سعی درایجادبازارمسکن میکنندواین تبلیغات مثل سایرتبلیغات متاسفانه تاثیرداشته است.
Iran (Islamic Republic of)
پ
۱۶:۰۴ ۲۷ دی ۱۳۹۷
پس کی مسکن ارزان میشه؟
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۶:۰۴ ۲۷ دی ۱۳۹۷
تا کی می شود شهرهای بزرگ را گسترش داد چقدر الودگی را می توان تحمل کرد فکر اساسی ان است که امکانات کار را در سراسر کشور توزیع کرد که ار مهاجرتها جلوگیری شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۷ دی ۱۳۹۷
زمینهای رایگان و ارزان دولتی را به سازندگان مطمئن و قوی که بفکر ساخت و ساز انبوهند واگذار شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۷ ۲۷ دی ۱۳۹۷
مجوز ساخت و ساز و زمینهای رایگان دو عامل اصلی هستند و در واگذاری زمین‌های دولتی به تعاونی های مسکن دقت شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۲۷ دی ۱۳۹۷
از چین یاد بگیرید تو۲۰۱۷با تورم شدید مسکن روی رو شد اما با سیاستهای خوب توانست آنقدر مسکن تولید کند که الان مسکن اضافه دارن اونم اون جمعیت چین که بالای ده برابر ماست پی ایراد از مسؤلان کشور است گرانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۲۷ دی ۱۳۹۷
با سلام از اداره را ه و شهر سازی می خوام تا زمین دولتی در اختیار خانه اولی ها قرار دهند با قیمت ارزان برای همه استان ها تا این گرانی مسکن شکسته بشه با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم
۱۲:۰۶ ۲۷ دی ۱۳۹۷
چرا به کسانی که ویلایی قدیمی در کلان شهرها دارند وام نمیدهند خودشان خانه ها را بسازن هم خودشان و هم فرزندانشان از ملک ها استفاده کنن، زمین ارزان نمیخواهد فقط سند ملک رو بصورت ضمانت تا آخر تصفیه وام برگردانند، هزینه ساخت برآورد بشه به اندازه همان وام به مالک داده شه، خیلی چیز ساده ایی ه ولی نمیدونم چرا....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۲۷ دی ۱۳۹۷
بهترین کار که دست دلالان خون خوار را میشه بست اینه که به هر چند خانوار یک زمین بدهند مثال پنج خانوار رو یک زمین بدهند و آنها ساختمان پنج طبقه بزنن و هر یک یک واحد را ور دارن و کارت مصالح رو که می‌خوان به دلالان بدهم مستقیم به مردم بدهند و مهندسان ناظر به مردم بدهند
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۱:۴۰ ۲۷ دی ۱۳۹۷
واقعیت این است که ا گر زمین ارزان بشه قیمت زمین های میلیاردی مسیولین پائین میاد. مسلما این را نمیخواهند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۲۷ دی ۱۳۹۷
هیچ وقت مشکل مسکن حل نخواهد شد فقط مردم و سرکار گذاشتند یه زمانی یادمه مردم پولهاشونو پس انداز میکردن هیچ کس بفکر دلال بازی نبود کارگر پس انداز میکرد تولید کننده تولید میکرد اما دولت ها توایران تمام این چیزهای خوب و سازنده رو نابود کردن ودلال بازی رو به جامعه یاد دادن قدیم پدرم می‌گفت کاسبای محل جوزو امینهای مردم بودن بیشتر خدا رو می‌شناختند اما الان فقط دنبال سود بیشتر و دلال بازی هستن این رو من خودم مشاهده کردم به دفعات در یک اقتصاد پویا و درست اگر پول پس انداز کردیو ارزش پولت کم نشد اون اقتصاد قوی و رو به جلو است اما یک اقتصاد دلالی یک اقتصاد شکست خورده و نابود است
Iran (Islamic Republic of)
ع ف
۱۰:۱۴ ۲۷ دی ۱۳۹۷
همین زمینهای ارزان بعد از مدتی با ورود دلا لان و بورس بازان قیمت اش ترقی و نجومی میشود.
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم
۰۸:۳۵ ۲۷ دی ۱۳۹۷
راحلش ساده است دولت یا دسور بده هر فرد فقط می تواند یک ملک به نام خودش ثبت کند بیشتر از یک ملک مالیات خیلی سنگین وضع کند
یا اینکه اعلام کند هر کس هیچ ملکی به نامش نیست صد متر زمین به طور اقساط بهش بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۷ دی ۱۳۹۷
مشکل مسکن خیلی راحت حل میشه
آخرین اخبار