این روز‌ها قلیان سرا‌های بسیاری با نام‌های توجیه پذیر، "چایخانه" و"سفره خانه سنتی" در بوکان توسعه پیدا کرده اند و هر روز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ،استفاده از قلیان در کشور‌های شرقی از دیر باز به عنوان یک روش سنتی برای مصرف تنباکو متداول بوده است، اما در سال‌های اخیر استفاده از تنباکو به مشکلی فراگیر در جوامع امروزی از جمله کشور ما تبدیل شده است.

چند سال پیش به دنبال دستور دادستان وقت بوکان، تمام واحد‌های عرضه کننده قلیان در این شهرستان پلمب شدند و تا مدت‌ها دیگر خبری از قلیان نبود، اما این روز‌ها قلیان سرا‌های بسیاری تحت نام‌های توجیه پذیر، اما غلط "چایخانه" و"سفره خانه سنتی" در بوکان توسعه پیدا کرده اند و هر روز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود.

رشد قارچ گونه قلیان سرا‌ها و نارضایتی شهروندان بوکانی

یک شهروند بوکانی در گفتگو با  خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ،گفت: در نزدیکی منزل ما، مدتی است یک واحد مسکونی به قلیان سرا تبدیل شده و از اوایل صبح تا پاسی از شب، مرتباً رفت و آمد به این مکان صورت می‌گیرد که بیشتر افراد مراجعه کننده متاسفانه جوانان و نوجوانان هستند و این امر منظره زشتی را پدید آورده و فضا را برای گرایش جوانان به دخانیات و قلیان فراهم کرده است که بنده خود در این شرایط نگران پسرِ نوجوانم هستم.

شهروند دیگری که خود را ساکن مرکز شهر معرفی می‌کند، می‌گوید: چند ماهی است که در طبقه زیرزمین ساختمانی که ما در آن ساکن هستیم، قلیانسرا و چایخانه فعالیت می‌کند، که رفت و آمد‌های زیاد افراد جلوی درب ساختمان، پارک خودرو در پیاده رو و گاهاً سروصدا‌های نا متعارف را در پی داشته است که ما و سایر ساکنان ساختمان به شدت به این موضوع معترض هستیم و انتظار داریم که مسئولان برای این معضل چاره‌ای بیاندیشند.

یک شهروند دانشجو نیز به عرضه قلیان در کافی شاپ‌ها و رستوران‌های سطح شهر معترض است و می‌گوید: در چند ماه گذشته چندین بار با دوستان و همکلاسی هایم به کافی شاپ‌ها و رستوران‌های متفاوت سطح شهر مراجعه کرده ایم که متاسفانه در بیشتر آن‌ها قلیان عرضه می‌شود و منظره زشتی را در این محل‌ها به وجود آورده است که این مناظر با باطن شهر فرهیختگان (بوکان) همخوانی ندارد!

قلیان در میان جوانان و نوجوانان!

اگر به سفره خانه‌ها و پارک‌های سطح شهر بوکان یا مناطق تفریحی بیرون از شهر بروید، نوجوانان و جوانانی را می‌بینید که به صورت دسته جمعی مشغول به کشیدن قلیان هستند و حضورشان بیشتر از خانواده‌هایی است که برای تفریح به این مکان‌های عمومی می‌روند و در چند سال اخیر میزان گرایش جوانان و نوجوانان به قلیان، افزایش چشمگیری داشته است.

جعفر حسن زاده کارشناس روانشناسی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ، اظهار داشت: مهم‌ترین دلایل مصرف قلیان پر کردن اوقات فراغت، بیکاری، سبک فرزند پروری در خانواده، علاقه داشتن به مصرف قلیان، حفظ روابط همبستگی با دوستان، رفع خستگی، در دسترس بودن قلیان، جذابیت طعم وبوی قلیان، نداشتن تفریحات سالم و جایگزین و فشار‌های اجتماعی و حساسیت بازه سنی نوجوانی و جوانی می‌باشد.

مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی بوکان تاکید کرد: برنامه ریزی و تدوین فعالیت‌های مناسب جهت پر کردن اوقات فراغت جوانان، یادگیری مهارت نه گفتن در برابر تقاضای دوستان برای کشیدن قلیان، آموزش‌های لازم برای کاهش اضطراب و خستگی، کاهش فشار‌های اجتماعی و قانون منع مصرف در مکان‌های عمومی می‌تواند به کاهش گرایش جوانان به قلیان بینجامد.

 

مصرف قلیان از عوامل اصلی بروز سرطان است

پیمان استادعبداله پور کارشناس مبارزه با بیماری‌های شاغل در مرکز بهداشت بوکان در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ، با اشاره به اینکه مصرف قلیان یکی از عوامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماری‌های قلبی و عروقی و سایر بیماری‌ها محسوب می‌شود، اظهار داشت: مصرف قلیان (تنباکو) خطر ابتلا به ۱۵ نوع سرطان از جمله سرطان‌های خون (لوسمی میلوئید حاد)، مثانه، گردن رحم، مری، کلیه، حنجره، لب، ریه، حفره بینی، حلق و بینی، حفره دهان، لوزالمعده، سینوس‌های اطراف بینی، حلق و معده را افزایش می‌دهد.

وی با بیان اینکه مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ۲۰ تا ٨۰ دقیقه طول می‌کشد، حدود ۵۰ تا ۲۰۰ پُک می‌زند که هر پُک به طور متوسط حاوی ۱۵ تا یک لیتر دود است، تصریح کرد: هر فرد مصرف کننده قلیان در هر وعده معادل ۱۰۰ نخ یا بیشتر سیگار، دود دریافت می‌کند.

استادعبداله پور ادامه داد: میزان گاز منواکسید کربن، فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی سرطان زا منتشره از حرارت قلیان در مقایسه با سیگار به مراتب بیشتر و اثرات سوء آن نیز چه برای مصرف کنندگان و چه افراد در معرض دود تحمیلی، بیشتر است.

فعالیت غیرمجاز ۱۰۷ قلیانسرا در بوکان!

سعدون احمدپوری رئیس اتاق اصناف شهرستان بوکان در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ، با اشاره به اینکه در قانون اصناف کشور مجوزی برای قلیانسرا‌ها وجود ندارد و آن‌ها تحت عنوان "چایخانه" فعالیت می‌کنند، گفت: سال ۱۳۹۲ برای اولین بار در کشور، با همت دادستان وقت بوکان، کلیه‌ی مراکز عرضه قلیان این شهرستان جمع آوری شد، اما با گذشت زمان قلیانسرا‌ها دوباره شروع به کار کردند به طوری که هم اکنون ۱۰۷ قلیانسرا در بوکان وجود دارد که اخیراً ۱۰ تا ۱۵ واحد از آن‌ها پلمب گردیده است.

وی با اعلام اینکه به زودی این واحد‌های غیر مجاز ساماندهی و موظف به رعایت ضوابط اصناف می‌شوند، اظهار داشت: رستوران‌ها و کافی شاپ‌ها به هیچ عنوان اجازه عرضه قلیان ندارند و درصورت مشاهده هرگونه تخلف، به صورت جدی با آن‌ها برخورد می‌شود.

احمدپوری افزود: وضعیت نامناسب کافی شاپ‌های سطح شهر که به یک معضل تبدیل شده است، تا پایان امسال ساماندهی می‌شود و در همین رابطه در چند روز اخیر تعداد ۱۰ کافی شاپ پلمب شده است.

برخورد در گرو تشکیل جلسه کارگروه مبارزه با مواد مخدر

رحیم ایزدمهر مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت بوکان نیز در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ، از ارومیه با اشاره به اینکه طبق قانون جامع مبارزه با دخانیات که براساس آن عرضه و فروش مواد دخانی در مراکز تهیه و توضیح و اماکن عمومی ممنوع است و همچنین قانون اصلاح ماده (۱۳) قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، فعالیت مراکز عرضه قلیان غیر قانونی است، اظهار داشت: در این شهرستان با تعداد بی رویه و زیاد قلیانسرا‌ها مواجه هستیم که هیچ کدام آن‌ها مجوزی از مرکز بهداشت بوکان دریافت نکرده اند.

وی با بیان اینکه در هشتم دی ماه سالجاری، کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی با هدف برسی معضلات و مشکلات حوزه سلامت و برنامه ریزی و مداخله، تشکیل جلسه داد که در این جلسه مقرر گردید موضوع فعالیت قلیانسرا‌های سطح شهرستان بوکان، در جلسه کارگروه مبارزه با مواد مخدر شهرستان مطرح شود و تصمیم قاطعی برای آن اخذ گردد، افزود: با رستوران و سفره خانه‌هایی که در آن‌ها قلیان عرضه می‌شود، به شدت برخورد خواهیم کرد.

با توجه به اثرات منفی "قلیان" بر حوزه‌های سلامت، اجتماعی و فرهنگی جامعه، انتظار می‌رود مسئولان شهرستان بوکان تصمیمات درخوری را در رابطه با ساماندهی و یا جمع آوری قلیانسرا‌ها و برخورد با رستوران‌ها و سفره خانه‌های عرضه کننده قلیان، اخذ نمایند.

گزارش از فاتح استادعبداله پور

 

انتهای پیام/م

برچسب ها: جوانان ، اعتیاد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.