رضا عزتیان مدیر برنامههای بهبود تغذیه مراکز جمعی وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: وزارت بهداشت برای بهبود شاخص تغذیه در مراکز جمعی مانند دانشگاهها، بیمارستانها و ادارات دولتی اقدامات و برنامهریزیهای خوبی در سال ۹۷ انجام داده است که برای تحقق این امر زنان روستایی و عشایر و به خصوص کشاورزان کمک بزرگی به ما کردهاند.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات وزارت بهداشت در راستای بهبود شاخص تغذیه مردم ایران ارتقای شاخص دسترسی به غذای بهداشتی و سالم به میزان ۵ درصد بیشتر از سال گذشته است که در این راستا اقدامات گستردهای انجام شده است.
مدیر برنامههای بهبود تغذیه مراکز جمعی وزارت بهداشت بیان کرد: کلاسهای آموزشی در راستای ارتقای سطح آگاهی مردم و افزایش مشارکت جامعه در جشنوارههای غذایی مختلف انجام شده است تا مردم با حضور در مراسم مختلف مانند روز جهانی غذا به موضوع تغذیه و اثرات مثبت آن پی ببرند.
عزتیان با اشاره به اینکه دفتر تغذیه وزارت بهداشت سعی دارد حساسیت جامعه را نسبت به اجرای برنامههای تغذیهای افزایش دهد، افزود: وزارت بهداشت قصد دارد میل مردم به مصرف غذاهای سالم و مقوی مثل سبزی و میوهجات افزایش پیدا کند.
وی ادامه داد: اجرای برنامههای آموزشی، عملکرد جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد و بر همین اساس دفتر تغذیه وزارت بهداشت برای رفع کمبود آهن، ویتامین D. و مکملهای مختلف برنامهریزیهای خوبی را مد نظر قرار داده است به طوری که نظارت بر دریافت ریز مقوی یکی از اقدامات مهم دفتر تغذیه محسوب میشود.
مدیر برنامههای بهبود تغذیه مراکز جمعی وزارت بهداشت ادامه داد: در حوزه زنان روستایی و عشایر دفتر تغذیه مراکز جمعی از پروتکل وزارت بهداشت پیروی میکند و ارائه ویتامین دی ۵۰ هزار واحدی بهزنان و گروههای سنی هدف یکی از اقدامات وزارت بهداشت است.
عزتیان افزود: ارائه قرص آهن، A و D به کودکان زیر ۲ سال یکی از اقدامات وزارت بهداشت برای رفع هرگونه کمبود احتمالی مکملهای مختلف بین کودکان و گروههای هدف جامعه است که بر اساس این برنامه ۱۵۰۰ واحد ویتامین A و ۴۰۰ واحد ویتامین D به کودکان داده میشود.
وی با اشاره به این که مصرف نمک یددار یکی از برنامههای دفتر بهبود تغذیه و بهداشت اظهار کرد: تمام برنامههای تغذیهای که در سطح ملی پیگیری میشود برای مراکز جمعی در سطح کشور در حال اجراست، اجرای برنامهها برای گروه جمعیتی با تمرکز بر گروه زنان روستایی و عشایر انجام میشود.
مدیر برنامههای بهبود تغذیه مراکز جمعی وزارت بهداشت درباره نظارت بر نانواییها در زمینه منع مصرف جوش شیرین گفت: نانواییهای سراسر کشور بر اساس پروتکل و دستورالعمل وزارت بهداشت نباید از جوش شیرین و جوهر قند استفاده کنند و در همین راستا وزارت بهداشت با متخلفان برخورد جدی میکند.
عزتیان گفت: نظارت بر غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک یکی از برنامههای دفتر وزارت بهداشت است که در این زمینه کارهای خوبی برای رفع کمبود هر نوع مکمل انجام شده است.
انتهای پیام/
1- در نمک های موجود در بازار که به اسم نمک تصفیه شده حاوی یُد شیمیایی عرضه می شوند، نمک تجزیه می گردد و تنها حاوی سدیم(Na) و کلر(Cl) می باشد و سپس یُد شیمیایی به آن اضافه می شود.
2- عموم یُد شیمیایی مورد استفاده در یُد دار کردن نمک های تصفیه شده از کارخانه ویلیام بلیت انگلیس (William Blythe) تهیه می شود که بدون ممانعت علی رغم تحریم ها وارد ایران می گردد! و در ابتدا مدتی مجانی به ملت ایران عنایت می شده است! لذا ما هرگز یُدی را که از انگلیس به این کشور وارد شده به گلوی فرزندانمان نخواهیم ریخت.
3- یُد شیمیایی اضافه شده به نمک های تصفیه شده علی رغم قابلیت حلالیت بسیار بالا به شدت ناپایدار است و به راحتی بر اثر عوامل گوناگونی مانند رطوبت ، ناخالصی ، گرما و ... دچار اکسیداسیون شده و از بین می رود. به همین دلیل برای استفاده از یدید پتاسیم در کشورهایی مانند کانادا و آمریکا از تکنولوژی بسته بندی بسیار بالایی استفاده می شود ولی در ایران میزان یُد بیش از استاندارد به نمک اضافه می شود تا در نهایت مقدار یدی که در نمک باقی می ماند بتواند یُد مورد نیاز فرد مصرف کننده را تأمین کند. به همین خاطر نمک های تصفیه شده دارای تاریخ انقضاء می باشند تا قبل از آنکه یُد شیمیایی آنها فرار کرده و محیط را آلوده کند، مصرف شوند.
4- کارشناسان تغذیه و بهداشت توصیه می کنند بدلیل متصاعد شدن یُد شیمیایی و عوارضی که بر جای می گذارد، درب نمک های تصفیه شده یُددار باید بسته بوده و دور از دسترس کودکان قرار گیرد ولی یُد طبیعی اینگونه نیست و متصاعد نمی شود. اما توصیه حکما این است که مواد غذایی خصوصاً نمک نباید در محفظه ای فاقد هوا نگهداری شوند چراکه خاصیت غذایی و دوایی خود را از دست می دهند.
5- هشدار: اخیراً نمکی قلابی شبیه به بسته بندی نمک دریا با نامهای خارجی در بازار عرضه شده که برای فریب مردم آنرا در داخل کیسه پارچه ای قرار داده و برای اینکه یُد شیمیایی آن فرار نکند ابتدا آنرا داخل مشمائی در بسته گذاشته اند. طبق اخبار موثق اینگونه محصولات در خارج از کشور پایه گذاری فکری شده و از استانداردهای مختلف داخلی و خارجی مانند گواهینامه مدیریت کیفیت (ایزو) و ... نیز حمایت می شوند که لازم است مراقب نمک های قلابی بوده و هوشیارانه آنها را شناسایی و به همدیگر اطلاع رسانی نمایید.
6- یُد شیمیایی داخل بعضی از نمک های صنعتی موجود در بازار، بیش از بیست برابر نیاز بدن است که باعث ایجاد مشکل در افراد می گردد و اگر فردی پرکاری تیروئید داشته باشد، یُد شیمیایی برای او سمی مهلک است.
7- همه افراد به یک اندازه به یُد نیاز ندارند و فردی که کمبود یُد ندارد با مصرف یُد شیمیایی اضافه شده به نمک تجزیه شده دچار مشکل
می گردد چرا که این یُد شیمیایی بالاجبار در بدن جذب می شود (برخلاف یُد طبیعی که فقط در صورت نیاز جذب بدن می گردد). آش خاله است ...
8- استفاده از نمک های تصفیه شده حاوی یُد شیمیایی کیفیت غذا را خراب می کند. از آشپزها بپرسید.