نمایندگان مرکز ملی فضای مجازی، قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل و مدیر پیامرسان ایتا در نشستی از عدم اجرای صحیح فیلترینگ تلگرام و فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی به شدت انتقاد کردند.
به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، صبح امروز نشست رسانهای «پیامرسانهای داخلی؛ تقویت یا تضعیف» با هدف بررسی عملکرد پیامرسانهای داخلی و نقش نهادهای ذیربط در تقویت یا تضعیف آن با حضور سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، جواد جاویدنیا معاون فضای مجازی دادستان کل کشور، حجه الاسلام پژمانفر نماینده مجلس شورای اسلامی، رضا تقیپور عضو شورای عالی فضای مجازی، عباس آسوشه معاون مرکز ملی فضای مجازی، مدیران پیامرسانهای سروش و ایتا و نماینده پیامرسان گپ در محل پاتوق رسانههای انقلاب اسلامی برگزار شد.
در این نشست تهرانی به نمایندگی از پیامرسان گپ در این نشست، گفت: پیامرسان گپ از چند سال قبل از فیلترینگ تلگرام فعالیتهای خود را آغاز کرده بود و تا الآن کار خود را بدون وابستگی به دریافت حمایتهای دولتی انجام داده است. گپ در حال حاضر ظرفیت ۱۰ میلیون کاربر را دارد و با جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی و تهیه سختافزارهای جدید از ابتدای بهمن ماه ظرفیت گپ به ۲۰ میلیون کاربر افزایش مییابد.
یکی از مسئولان در توئیتر نظرسنجی برگزار میکند و عدم اعتماد مردم به پیامرسانهای داخلی را القاء میکند
محسن غفاری مدیر پیامرسان ایتا در این نشست، اظهار داشت: حدود یک سال پیش موضوع پیامرسان فقط در بین مسئولان مطرح بود و در بین مردم خیلی مطرح نبود، در همان زمان نیز مسئولان مرکز ملی فضای مجازی به طور جدی پیگیر مسئله پیامرسانها بودند به گونهای که این تصور در ذهنها ایجاد شد که آنها به عنوان یک پروژه ملی به پیامرسانها نگاه میکنند، اما متأسفانه به تازگی مشاهده میکنیم که مسئولان مرکز ملی فضای مجازی پروژه پیامرسانهای داخلی را شکست خورده اعلام کردند البته این اعلام به صورت زبانی نبود بلکه در عمل بود، حدود ۴ الی ۵ ماه است که ما هیچ جلسهای با دوستان مرکز ملی فضای مجازی نداشتیم و درواقع این برداشت صورت گرفته است که آنها از پیامرسانهای داخلی ناامید شدهاند.
وی ادامه داد: من به طور شفاف اعلام میکنم که قطعا پیامرسانهای داخلی توانایی این را دارند که کل نیاز پیامرسانی کشور را پوشش دهند، اما متأسفانه بعضی از مسئولان این را نمیبینند و نمیخواهند ببینند.
غفاری در رابطه فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی، اظهار داشت: متأسفانه این دو نرمافزار به طور مداوم وعده میدهند که از تلگرام مستقل میشوند، در ابتدا که من این موضوع را شنیدم خوشحال شدم، زیرا هدف همه ما این است که دست دشمن را در این حوزه از مملکت کوتاه کنیم، اما به نظر من آنها قصد جدا شدن از تلگرام را ندارند، به این دلیل میگویم که اگر از همه پیامرسانهای داخلی سوال کنید حداقل ۳ سال برای ایجاد پیامرسانشان وقت صرف کردهاند، پس چطور میشود که هاتگرام و تلگرام طلایی که هیچگونه سابقه پیامرسانی ندارند ظرف مدت چند ماه میخواهند به پیامرسان مستقل تبدیل شوند؟
مدیرعامل پیامرسان ایتا در ادامه افزود: برای رشد صنعت پیامرسانی به دو بار احتیاج است، یکی بال سختافزار که خب در این زمینه محدودیتهایی در کشور ما وجود دارد و بال دیگر تکنولوژی طراحی و معماری پیامرسان است، اما متأسفانه الان امکانات سختافزاری در اختیار هاتگرام و تلگرام طلایی قرار گرفته و امکانات نرمافزاری در اختیار پیامرسانهای داخلی است و به جای تقویت داخلیها آن دو نرمافزار را تقویت سختافزاری کردند.
وی ادامه داد: به تازگی شنیدهام یکی از مسئولان گفته است اگر تا سال بعد مستقل شدن هاتگرام و تلگرام طلایی طول بکشد، ما از این موضوع حمایت میکنیم، به نظر من در چنین وضعی این موضوع هم مانند بسیاری از موضوعات دیگر در کشور ما با شکست مواجه میشود، در گذشته هم در موضوعاتی مانند موتور جستوجوی ملی یا فیلترینگ هوشمند که تلاشهای زیادی برای ایجاد آنها صورت گرفته بود، همین رفتار با آنها صورت گرفت، در حال حاضر متأسفانه یکی از مسئولان در توئیتر نظرسنجی برگزار میکند و عدم اعتماد مردم به پیامرسانهای داخلی را القاء میکند در صورتی که این موضوع واقعیت ندارد، من در یکی از نظرسنجیهای رسمی کشور مشاهده کردم که فقط ۹ درصد مردم اعلام کردند که ما به هیچ وجه به پیامرسانهای داخلی اعتماد نداریم، سند این حرف هم نصب ۳۰ تا ۳۵ میلیونی هاتگرام و تلگرام طلایی توسط مردم است و این نشان میدهد که مردم به ابزارهای داخلی و حتی این دو نرمافزار که واضح است دولتی هستند اعتماد دارند.
غفاری در پایان تأکید کرد: من به هیچ وجه این موضوع را قبول ندارم که بگوییم ما بنز را از مردم گرفتیم و به آنها پیکان دادیم، به عنوان مثال پیامرسان گپ امکانات بسیار زیادی دارد و حتی میتواند خیلی بهتر از تلگرام به مردم ارائه سرویس کند.
تلگرام برای کشور خطر امنیت ملی دارد
کریمی کارشناس فضای مجازی در ادامه این نشست، اظهار داشت: فارغ از مباحث مطرح شده موضوعی که من میخواهم روی آن تأکید کنم، مشکلات امنیت ملی از ناحیه فعالیت تلگرام در کشور است، با فعالیت تلگرام حجم زیادی بیگدیتها که سرمایه مردم است از کشور خارج میشود قطعا دشمن در اتاق جنگ خود روی بیگدیتها کار میکند و سند این حرف هم برخی از مشکلات امنیت ملی است که در سالهای اخیر در کشور شاهد آن بودیم. فعالیت تلگرام در کشور ما به گونهای شده بود که این نرمافزار فقط یک پیامرسان نبود و خیلی امور دیگر مانند فعالیتهای اقتصادی، امور مالی و ارزی در اینگونه نرمافزار صورت میگیرد و عملا یک حاکمیت دوم درون حاکمیت کشور ما ایجاد شده بود و عملا دولت نقشی نداشت، آمارهای متفاوتی از ۹ هزار تا یک میلیون شغل در تلگرام اعلام میشد، اما نکتهای که روی آن توجه کمتری شده بود این بود که این مشاغل با چه سازوکاری در تلگرام فعالیت میکنند و آیا نظارتی بر روی آنها است؟
وی ادامه داد: طبق تایملاینی که خود تلگرام اعلام کرده به زودی قرار است این پیامرسان از حالت پیامرسانی خارج شود و به یک پلتفرم تبدیل شود و در آن صورت در داخل کشور ما حکومت تشکیل داده، در طرحهایی که تلگرام اعلام کرده سرویسهایی مانند اینترنت نامرئی وجود دارد یا طرح دیگری که اعلام شده همان رمز ارز است که ۲.۲ میلیارد دلار برای آن خرج کرده، باید توجه داشته باشیم که اگر ارز گران وارد کشورمان شود عملا بانک مرکزی از صحنه خارج میشود همچنین تلگرام اعلام کرده تا تابستان ۹۸ بلاک چین را ارائه میدهد که اصل این فناوری بر تمرکززدایی ایجاد شده است و قطعا امنیت ملی را به خطر میاندازد.
مسئولان شورایعالی فضای مجازی با مدیریت ناصحیح خود، این شورا را به عنوان یک شورای مشورتی و نه سیاستگذاری نشان دادند
در ادامه این نشست حجتالاسلام پژمانفر عضو کمیته فضای مجازی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: شورایعالی فضای مجازی و مرکز ملی فناوری فضای مجازی از ظرفیتهای خوبی برخوردار بودند ولی به دلیل مدیریت ناصحیح، آن را بهعنوان یک شورای مشورتی و نه سیاستگذاری نشان دادند و این موضوع باعث شد تا نتوانند خواستههای نظام را تأمین کنند.
وی تصریح کرد: برخی از طرحها که در شورایعالی ارائه شد و الزامات موجود در آن فرصتهای زیادی را در فضای مجازی از دست داد و در حال حاضر باید فرصتهای از دست رفته را جبران کرده و اقدامی انجام دهیم.
عضو کمیته فضای مجازی مجلس اظهار داشت: من در مجلس پیشنهاد دادم که کمیسیون فضای مجازی تشکیل شود اما متأسفانه با فشار بیرونی از جاهای مختلف مانند وزارت ارتباطات، مجلس نتوانست این کمیسیون را تشکیل دهد و الان فقط کمیته وجود دارد، در حال حاضر کمیته فضای مجازی در حال بررسی طرحهایی مانند صیانت از امور کاربران در فضای مجازی و حمایت از پیامرسانهای داخلی است.
وی همچنین افزود: متأسفانه در نابسامانی تأخیر، تعلل و بیثباتی در فضای مجازی اصرار جدی وجود دارد که نتیجه آن چیزی جز پیچیده شدن مشکلات نیست، من امیدوارم کمیسیون فضای مجازی هرچه زودتر تشکیل شود و یکی دیگر از بحثهای مطرح شده موضوع کودکان در فضای مجازی است و در این زمینه از همه دعوت شده است.
پژمانفر ادامه داد: برخی میگویند این کارها موازیکاری است، اما اینطور نیست بلکه وظیفه مجلس است، شورای عالی فضای مجازی باید سیاستگذاریها را انجام دهد که متأسفانه این اقدام را به خوبی انجام نداده و مجلس هم باید قانونگذاریها را انجام دهد.
تلگرام میتواند حداقل ۵ مؤلفه امنیت ملی را تحت تأثیر قرار دهد
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این نشست، اظهار داشت: مأموریت سازمان پدافند غیرعامل پایش بر اثر تهدیدات مترتب کشور در حوزههای مختلف است که شبکههای اجتماعی یکی از آنهاست و ما هم به آن ورود کردیم، نبود قوانین دقیق یکی از مشکلات اساسی است و برداشتها از تهدیدات متفاوت است، ما برنامههای تلگرم را به طور دقیق بررسی میکنیم و در حال حاضر این نتیجه حاصل شده است که تلگرام کاملا میتواند امنیت ملی را در سیاست، اقتصاد، فرهنگ و امنیت عمومی تهدید کند به همین دلیل این موضوع برای کشور حیاتی است.
وی ادامه داد: بر اساس آنچه که خود تلگرام اعلام کرده این پیامرسان میتواند حداقل ۵ مؤلفه امنیت ملی را تحت تأثیر قرار دهد و این موضوعی نیست که فقط ما با آن درگیر باشیم، همین الان اروپا هم با این موضوع درگیر است و صحبتهای اخیر رئیس جمهور فرانسه در خصوص شبکههای اجتماعی این موضوع را اثبات میکند.
سردار جلالی در رابطه با انحصار پیامرسانها، اظهار داشت: انحصار پیامرسان خارجی مطلقا قابل قبول نیست، زیرا به منزله آن است که حکومت را به آنها تحویل دادهایم و این موضوعی است که خود شورای عالی فضای مجازی هم در این زمینه تصمیم گرفت، اما در اجرا با مشکل مواجه شد. درست این است که ۴، ۵ پیامرسان در داخل کشور فعال باشند و البته رومینگ بین اینها هم واجب است و لازمه آن امکانات فنی است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در ادامه افزود: در حال حاضر دو جریان ما میتوانیم و ما نمیتوانیم در داخل کشور وجود دارد و متأسفانه برخی معتقدند که ما در زمینه پیامرسانی نمیتوانیم، اما من میگویم چرا در حوزه ساخت موشک توانستیم، موشکی که از فاصله ۷۰۰ کیلومتری یک خانه داعشیها را هدف قرار میدهد قطعا تکنولوژیاش بسیار پیچیدهتر از یک تکنولوژی پیامرسان است و همچنین تحریمها در حوزه موشک بسیار سختتر از زمینه پیامرسانها است به همین دلیل من معتقدم اینطور نیست که ما نتوانیم بلکه کسانی که این موضوع را مطرح میکنند به دنبال مسائل سیاسی خود هستند.
بیش از ۶۰ و یا حتی ۸۰ درصد این پروندهها به اینستاگرام و تلگرام مربوط میشود/ با ورود ارز گرام به کشور غارت ۵۰ میلیارد دلاری اتفاق میافتد/ در سال ۹۴ مصوب شد که تلگرام فیلتر شود که متأسفانه وزارت ارتباطات این اقدام را انجام نداد
جاویدنیا معاون فضای مجازی دادستان کل کشور در ادامه این نشست، اظهار داشت: شورای عالی فضای مجازی تکالیفی را برای حمایت از پیامرسانهای داخلی درنظر گرفته که بخش مهمی از آن به وزارت ارتباطات مربوط میشود و همچنین برای قوه قضاییه و بسیاری دستگاههای دیگر مانند صداوسیما تکالیفی در نظر گرفته شده است، در آئیننامه تدوین شده همه موارد مختلفی مانند حریم خصوصی در نظر گرفته شده تا در صورت لزوم از پیامرسان مربوطه شکایت شود و موضوع رسیدگی شود و همچنین قرار شد وزارت ارتباطات برای پیامرسانهای خارجی مجوز صادر کند و از سال ۹۲ مکلف شد پیامرسانهای داخلی ایجاد کند که متأسفانه این ۲ تکلیف تا الان به خوبی انجام نشده است.
وی در رابطه با مخاطرات تلگرام، گفت: در دادسرای جرایم رایانهای در حال حاضر ۲۳ هزار پرونده وجود دارد که ۱۵ هزارتا مربوط به امسال است و مردم از ما انتظار دارند که این پروندهها را بررسی کرده و با مجرمان برخورد کنیم. بیش از ۶۰ و یا حتی ۸۰ درصد این پروندهها به اینستاگرام و تلگرام مربوط میشود، در سال ۹۴ مصوب شد که ظرف یک ماه سرورهای تلگرام به داخل کشور منتقل شوند و اگر این کار صورت نگیرد، این پیامرسان فیلتر شود که متأسفانه این اقدام را هم وزارت ارتباطات انجام نداد. طبق قانون اگر مسئولی به وظیفه خود عمل نکند، باید از خدمت منفصل شود، اما آیا الان در داخل کشور پذیرش این موضوع وجود دارد که این قانون اجرا شود؟
وی ادامه داد: با ورود ارز گرام به کشور غارت ۵۰ میلیارد دلاری اتفاق میافتد و این بسیار جای نگرانی دارد، چند وقت پیش یک نشریه آمریکایی اعلام کرد عامل سقوط ارزش ریال ایران تلگرام بوده است، اما متأسفانه کسی این موضوع را بررسی نکرد و به فراموشی سپرده شد.
سرپرست معاونت فضای مجازی دادستان کشور در رابطه با همکاری با تلگرام در زمینه راهاندازی ارز گرام اخباری به دست ما رسیده که تلگرام با برخی عناصر داخلی در حال برگزاری جلساتی است تا در این زمینه همکاری را صورت دهد، اما من به صراحت ارز میکنم هر کسی در این زمینه با تلگرام همکاری کند، شریک جرم محسوب میشود و با آن برخورد میشود همچنین اخباری به دست ما رسیده مبنیبر اینکه برخی سرور در اختیار پروکسی تلگرام قرار میدهند و در این مورد و هر مورد مشابه دیگری که اقتصاد مملکت را به خطر بیندازد ما به شدت با آن برخورد میکنیم.
به مدت ۵ سال همه امکانات مملکت را به تلگرام داده بودند
عباس آسوشه معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی در ادامه این نشست، اظهار داشت: در این جلسه بخش خصوصی و بخش دولتی مرکز ملی را زیر ذربین بردند و مورد نقد و بررسی قرار دادند، من نمیخواهم از عملکرد مرکز ملی فضای مجازی دفاع کنم، اما میگویم اگر نقدی وجود دارد باید در یک شرایط کلان دیده شود اینکه بخواهیم برای کاربران و شهروندان تصمیم بگیریم، ولی این تصمیم در اتاقهای در بسته صورت بگیرد، قابل قبول نیست، مردم ما با مردم روسیه فرق میکنند و برایشان قابل قبول نیست که ۷، ۸ پیامرسان به طور موازی با هم کار کنند.
آسوشه در ادامه تأکید کرد: متأسفانه بیش از ۵ سال مردم را مجبور کردیم از تلگرام استفاده کنند و هم کارهای خانوادگی و هم اقتصادی و هم مرور اخبار و همچنین بیان نقطه نظرات خود را در تلگرام انجام دهند.
وی در ادامه با انتقاد از مباحث مطرح شده از سوی مدیران پیامرسانها در این جلسه، گفت: بارها و بارها به پیامرسانهای داخلی تأکید شد که ارتباط بیان خودشان را برقرار کنند، اما متأسفانه تا به امروز این اتفاق رخ نداده است. مقصریابی ما را گمراه میکند.
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی همچنین افزود: مؤلفههای قدرت در دنیا در حال تغییر است و همچنین ساختار حکمرانی به زودی تغییرات گستردهای میکند و یک مؤلفه کوچک آن موضوع پیامرسان است. ما پیامرسانهای داخلی را با ۳ مولفه بررسی کردیم که البته ممکن است بررسیهای ما خطا داشته باشد، اما بعد از اعلام نتیجه بررسی به آنها گفتیم این چند مورد موضوعاتی هستند که ما آنها را میخواهیم و برای رسیدن به آنها برنامهریزی کنید و برنامه خود را به ما ارائه دهید، متأسفانه فقط ۲ پیامرسان به ما برنامه ارائه کردند و یکی از آنها نیز برنامه مکتوب خود را برای ما ارسال کرد و حتی به خود زحمت نداد تا بیاید و با ما در خصوص برنامهاش صحبت کند. بیتالمال پول مفت نیست و ما نمیتوانیم بدون بررسی و اطمینان آن را به پیامرسانها تبدیل کنیم.
وی همچنین افزود: ما به تک تک وزارتخانهها و نهادها نامه میزنیم و به آنها تأکید میکنیم که ساختارها در حال تغییر هستند و آنها باید آماده باشند و وزرا را دعوت کردیم و به آنها توضیح دادیم که باید چه کاری انجام دهند.
آسوشه ادامه داد: در طول ۵ سال فعالیت تلگرام در کشور به قدری از این پیامرسان حمایت شده که سرعت این پیامرسان از یک سایت معمولی داخلی بیشتر بوده است و درواقع همه امکانات مملکت را به تلگرام داده بودند و در چنین شرایطی از ما انتظار است که به مردم بگوییم به پیامرسانهای داخلی مهاجرت کنند. اینکه گفته میشود با برگزاری نظرسنجی در توئیتر بیاعتمادی القا میشود به من ارتباطی ندارد چرا یک شخص دیگر این نظرسنجی را برگزار کرده و من هم با آن مخالفم و خدا را شاهد میگیرم که همان روز به آقای فیروزآبادی گفتم این اقدام معاون وزیر ارتباطات تزریق عدم اعتماد به مردم است.
معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی در ادامه اضافه کرد: بعد از ۸ سال که از تشکیل مرکز ملی فضای مجازی میگذرد ما هنوز ردیف بودجه نداریم، ما از وزارت ارتباطات انتقاد داریم که در زمینه حمایتهای پیامرسانهای داخلی به خوبی عمل نکردند و یا دیر عمل کردند و درواقع نوشدارو بعد از مرگ سهراب بود.
وی در رابطه با ادامه فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی، گفت: رئیس مرکز ملی فضای مجازی چند وقت پیش در یکی از مصاحبههای خود رسما اعلام کرد که ما دیگر موافق ادامه فعالیت آن دو نرمافزار نیستیم، اما متأسفانه مرکز ملی فضای مجازی به عنوان جایگاه بالاتر دیده نمیشود و به دستوراتش عمل نمیشود.
در این بخش از جلسه پژمانفر عضو کمیته فضای مجازی در واکنش به اظهارات آسوشه، گفت: ما از سال ۹۳ در مجلس برای مرکز ملی فضای مجازی ردیف بودجه در نظر گرفتیم و ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به آنها بودجه دادیم، ولی خود دوستان مرکز ملی با دولت کنار آمدند تا جایی که آقای نوبخت به من گفت: "مسئولان مرکز ملی فضای مجازی مشکلی ندارند شما چرا کاسه داغتر از آش شدهاید؟ "
وی ادامه داد: من معتقدم شورای عالی فضای مجازی از همه نهادها بالاتر است و دستوراتش لازمالاجرا است.
در پایان این نشست رضا تقیپور عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی، اظهار داشت: بیش از ۳ سال موضوع پیامرسانهای داخلی در شورا مطرح بود و در دی ماه سال ۹۵ قرار شد طرحی در شورا در این زمینه تهیه شود و در خرداد سال ۹۶ این طرح تصویب شد. در بند ۲ این مصوبه آمده است که برای اینکه دیتاها در داخل کشور بماند، این اقدامات باید صورت گیرد که متأسفانه این تکالیف به خوبی انجام نشد.
تقیپور افزود: سخنان رهبر معظم انقلاب در اسفند سال ۹۰ برای ایجاد شورای عالی فضای مجازی دقیقا همان دغدغههایی است که نخست وزیر انگلیس در سال ۲۰۱۸ به صورت مختصرتر بیان کرد لذا این دغدغهها مسائلی است که همه دنیا با آن درگیر هستند.
انتهای پیام/
نمی کنید!!!!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟