به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها اخبار و عکسهایی از بالکن معروف عزت الله ضرغامی در فضای مجازی منتشر شده است؛ بالکنی که محلی برای قرارها و صبحانههای کاری شده است؛ تصمیم گرفتیم به دفتر کار او برویم و گفتگویی را با مهندس ضرغامی داشته باشیم. وقتی پیشنهاد بالکن را دادیم با روی باز از این مساله استقبال کرد و با وجود سردی هوا و کم شدن نور، مصاحبه را در بالکن انجام دادیم.
۹ دی ماه سال ۸۸، یکی از نقاط عطف در تاریخ انقلاب اسلامی بود که ضرغامی در آن زمان ریاست صدا و سیما را بر عهده داشتند؛ صدا و سیما با پخش تصاویر مهم از هتک حرمتها در این ایام باعث به وجود آمدن یک خروش انقلابی در مردم شد، اما همواره برخی، انتقاداتی نسبت به عملکرد صدا و سیما در ایام فتنه داشتند که ضرغامی به این انتقادات پاسخ داد.
عزت الله ضرغامی، رئیس اسبق صدا و سیما و عضو شورای عالی فضای مجازی کشور در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا در خصوص انتقاداتی که به عملکرد صدا و سیما در پخش یا عدم پخش برخی از تصاویر از حوادث ۸۸ و ۹ دی مطرح شده، اظهار داشت: حوادث ۸۸ بر خلاف اینکه پشتیبانیهای گستردهای از خارج کشور و عناصر ضد انقلاب داشت، ولی به لحاظ گستردگی در کشور تنها به تهران و چند خیابان معطوف بود؛ به لحاظ جغرافیایی در یک محدوده بسیار کم و با یک جهت گیری خاص این حوادث پیگیری میشد.
وی با بیان اینکه ادعاها و استدلالهایی مانند تقلب که در ابتدا صورت گرفت در همان ماههای نخست به شدت رنگ باخت عنوان کرد: حضور مردم در ۸ و ۹ دی ماه بعد از ۸ ماه صبر مقدس و انقلابی در مقابل یک عده محدود که در خیابانها ایجاد ناامنی میکردند و همراهیهای لازم با آنها از سوی رهبری انجام گرفته بود، حماسه ۹ دی را آفرید.
رئیس اسبق صدا و سیما در ادامه بیان داشت: انقلاب اول در ۲۲ بهمن ۵۷ رخ داد و بی شک بقیه انقلابها دستاورد انقلاب نخست هستند؛ انقلاب دوم همان تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان بود که به تعبیر امام خمینی انقلاب دوم عنوان شد؛ اما انقلاب سوم همین حضور با بصیرت مردم در ۹ دی ماه سال ۸۸ بود که افتخار من حضور در هر سه انقلاب است.
ضرغامی با اشاره به دستاوردهای ۹ دی برای مردم و انقلاب گفت: علیرغم اینکه مقدمه روز ۹ دی حرکتهای ناشایست و توهین آمیز بود، اما خود روز ۹ دی نشان دهنده رابطه مردم با رهبر، انقلاب اسلامی، شهدا و ... بود؛ مردم نشان دادند که علی رغم همه مشکلاتی که دارند از آرمانهای انقلاب جدا نیستند و امروز هم همین است که مشکلات اگرچه زیاد است، اما مردم اجازه نمیدهند نظام و انقلاب توسط دشمنان مصادره شود.
وی با بیان اینکه گاهی گذشته خودم را مرور میکنم و به عملکرد خودم فکر میکنم تصریح کرد: این ادعا که صدا و سیما در برخی موارد نظیر فتنه ۸۸ کمتر به این موضوع پرداخته است موضوع غلطی است؛ اگر الان هم بخواهم برای حوادث ۸۸ و در ادامه ۹ دی ماه تصمیم گیری کنم همان تصمیمات قبلی را اتخاذ خواهم کرد.
عضو شورای عالی فضای مجازی کشور گفت: در همین راستا در سال ۹۶ هم به دوستان صدا و سیما گفتم که مدل قرعه کشی سوال در سال ۹۲ که انجام داده بودیم اشکالاتی داشت و باید به لحاظ فرم و محتوا تغییر کند؛ به لحاظ فرم اینکه کاندیدا بدون تمرکز و فکر سوالی که همان لحظه از تنگ بلورین در میآید را جواب دهند کار درستی نبود، چرا که باید کاندیدا اندکی نسبت به موضوع مسلط شود بعداً پاسخ دهد.
کاری نبود که در حوادث ۸۸ صدا و سیما میتوانست انجام بدهد و انجام نداد
وی با اشاره به اینکه در طول ۸ ماه با معترضین خیابانی مماشات زیادی صورت گرفت، تصریح کرد: در مورد حوادث ۸۸ و فتنه آن روزها هرچقدر با خود فکر میکنم که به لحاظ کارشناسی و عملی چه کاری باید و یا میتوانستم انجام بدهم و انجام ندادم، هنوز به نتیجهای نرسیده ام.
رئیس اسبق صدا و سیما ضمن تأکید بر اینکه مماشاتهایی که با معترضین صورت گرفت باید به پختگی میرسید، بیان کرد: وقتی شعارها و توهینها از شخصی بودن، در عصر عاشورا به سمت هتک حرمت و بی حرمتی به دستگاه امام حسین (ع) پیش رفت دیگر جای مماشات با آنها نبود؛ میلیونها نفر مشغول عزاداری بودند، اما عدهای آمدند و با سوت و کف و هلهله سیاهیها و خیمههای عزاداری را به آتش کشیدند و این مساله برای افکار عمومی پذیرش نداشت.
برخی به خاطر پخش تصاویر هتک حرمت به عزاداری امام حسین از ما گلایه کردندعضو شورای عالی فضای مجازی در ادامه همچنین گفت: برای پخش این هتک حرمتها با چندین نفر مشورت کردم و در حالی که از صبح تصاویر عزاداری امام حسین پخش میشد در نهایت بر اساس تصمیم نهایی گوشهای از این هتک حرمتها پخش شد؛ عدهای گفتند این همه عزاداری شد چرا این تصاویر محدود که مربوط به گوشهای از این کشور بود را منتشر کردید.
ضرغامی با بیان اینکه اعتراضات به چرایی پخش هتک حرمتها را قبول ندارم، عنوان کرد: این مساله فقط هتک حرمت ۱۰۰ نفر در گوشهای از کشور نبود بلکه این هتک حرمتها عمق ناصواب بودن و انحراف گروهی را نشان میداد که حاضر بودند برای ایجاد تنش و برخورد با مردم به هر چیزی متوسل شوند.
وی همچنین بیان داشت: معتقد هستم که در این ۸ ماه اقناع سازی و استدلال که در برخی از برنامههای گفتگو محور و تصاویر پیگیری شد صورت گرفت که البته میتوانست این برنامهها بهتر و با کیفیت بیشتری باشد؛ سخنران و مهمانان میتوانستند بهتر و مسلطتر حرف بزنند. اما در این ۸ ماه سعی کردیم جداسازی صورت بگیرد.
عضو شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه برخی از مردم در این ۸ ماه نگران بودند و نیاز داشتند استدلالهای مختلف از حوادث اخیر را بشنوند، عنوان کرد: برخی از ما توقع داشتند که در ماههای اول همه برنامهها متأثر از حوادث این چند خیابان میشد، اما این مساله بازی در زمین دشمن بود چرا که آنها میخواستند به مردم القا کنند که اتفاقات غیر عادی است.
رئیس اسبق صدا و سیما در ادامه افزود: وقتی مردم دائم از رادیو و تلویزیون درباره حوادث میشنیدند، این القا برای آنها به وجود میآمد که کل کشور متاثر از این حوادث است؛ این حوادث فقط در چند خیابان مرکزی تهران انجام میگرفت و حتی شهرهای دیگر در آرامش در حال گذراندن امورات خود بودند.
ضرغامی با اشاره به تصمیمات شورای هماهنگی برای ۹ دی عنوان کرد: وقتی آقای آبخضر، قائم مقام شورای هماهنگی با من تماس گرفت و گفت: مردم میخواهند مراسم نه دی را در همه کشور برگزار کنند، من گفتم این اتفاق فقط در تهران افتاده و شهرهای دیگر متأثر از این فضا نیستند، ولی در نهایت جمع بندیمان این شد که مردم در شهرهای مختلف از حوادث تهران به شدت ناراحت شده و تأکید دارند نارضایتی خود را اعلام کنند.
وی در ادامه افزود: در نهایت قرار شد که این مراسم در دو روز انجام گیرد و روز اول در استانهایی مانند گیلان، آذربایجان، اصفهان و ... مراسم برگزار شد که این حضور در نهایت روی حضور پر شور مردم در ۹ دی در تهران تأثیر گذار بود.
عضو شورای عالی فضای مجازی در ادامه افزود: اگر ما محدود و حساب شده در صدا و سیما به تصاویر و فیلمهای حوادث ۸۸ پرداختیم به خاطر این بود که دشمن به خاطر محدودیت و حساب شده بودن تصاویر تلویزیونی ما از بسیاری از نقشههای خود باز مانده و همچنین از راه انداختن جمعیتهای خیابانی عاجز شده بود.
شبکههای فارسی زبان به اتاقِ جنگِ آشوب در ایران تبدیل شده بودندرئیس اسبق صدا و سیما به برخی از فعالیتهای صدا و سیما در حوادث ۸۸ اشاره کرده و گفت: برخی از شبکههای مبتذل ماهوارهای عملاً علیه ایران کار میکردند؛ این شبکهها عملاً اتاق جنگی برای ایجاد آشوب در کشور بودند؛ وقتی آنها اعلام میکردند که جمعیت به میدان هفت تیر یا میدان ولیعصر بروند، برنامه صدا و سیما این بود که با حضور در این میادین از کاسبان و مردم عادی گزارش تهیه میکرد که این محدوده شرایط عادی داشته و تجمعی در آن صورت نگرفته یا در صورت تجمع مردم نارضایتی خود را نسبت به آن اعلام میکردند.
ضرغامی در ادامه افزود: وقتی دروغهای این رسانهها با انتشار فیلمها و تصاویر صدا و سیما خنثی میشد اعتماد مردم هم به آنها از بین رفت و کم کم تقریباً همه به نقش این رسانهها در ایجاد آشوب پی برده بودند؛ بسیاری از سریالها و فیلمهای پربیننده مانند فیلم رستگاران در همان ایام در همین خیابانها فیلمبرداری میشد و همین نشان دهنده محدود بودن این اعتراضات بود.
وی با بیان اینکه برنامههای عادی صدا و سیما در این ایام ادامه داشت، اظهار داشت: مخاطب به این نتیجه رسیده بود که این جریانات و اتفاقات وجود دارد، اما روند عادی برنامههای کشور در جریان است و حتی مخاطب خارج از کشور هم با رصد برنامههای صدا و سیما به این نتیجه میرسید که مملکت برای فتنه گری چند نفر در ۴ خیابان تعطیل نشده است.
عضو شورای عالی فضای مجازی در ادامه تأکید کرد: میزان پرداختن صدا و سیما به اغتشاشات و فتنه سال ۸۸ قبل از ۹ دی کاملاً درست و به اندازه بود؛ برنامههای تلویزیون در جای خود مناسب بود و پرداختن بیش از حد به این برنامهها برای مردم القای بحران میکرد.
ماجرای نامه ضرغامی به سازمان ملل/ به خاطر فیلم ضد صهیونیستی شبکه سحر را قطع کردندرئیس اسبق صدا و سیما همچنین گفت: تعدادی از مستندها و سخنرانیهای شبکههای ماهوارهای فارسی زبان را برای سازمان ملل ارسال کرده و در نامهای توضیح دادم که بر اساس قوانین شبکههای تلویزیونی باید برنامههای آنها عاری از خشونت باشد، اما چرا سازمان ملل در قبال آموزش ساخت کوکتل مولوتوف از سوی این شبکهها برای ایجاد درگیری خیابانی در ایران سکوت کرده است. برنامههای آموزشی برای حمله به زن و بچه مردم در این شبکهها نمایش داده میشد.
ضرغامی با اشاره به فشار سازمان ملل برای تعطیلی یک برنامه صدا و سیمای ایران گفت: یک فیلم سینمایی علیه رژیم صهیونیستی در شبکه سحر پخش شده بود که سازمان ملل شبکه را قطع کرده و حتی هشدار داد که اگر این برنامه را قطع نکنیم کل ترانسفوندرهای ما را قطع میکنند.
نماز جمعه هاشمی دشمن را جریتر کردرئیس اسبق صدا و سیما همچنین بیان داشت: این صحبتها که مناظرهها عامل اصلی اتفاقات سال ۸۸ باشد تقریباً به شوخی شباهت دارد؛ مرحوم هاشمی سه هفته بعد از مناظرههای تلویزیونی در نماز جمعه هر آنچه که میخواستند را بیان کردند؛ این خطبه معروف مرحوم هاشمی از صدا و سیما و رادیو هم چند بار پخش شد و اگر این صحبتها میتوانست آرامش به جامعه بدهد چرا این اتفاق نیفتاد.
عضو شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه هاشمی حرفهایی در نماز جمعه زد که کارها را سخت شد، اذعان کرد: خطبه نماز جمعه هاشمی در حقیقت دشمن را برای دشمنی و پیگیری آشوبها در خیابانهای تهران جریتر کرد؛ از این جهت این قیاس نادرستی است که مناظرهها عامل اغتشاشات شده است.
اتهاماتی که نامزدها در سال ۹۶ به هم زدند ده برابر مناظرات ۸۸ بودضرغامی در ادامه افزود: این مناظرهها در سال ۹۲ و ۹۶ هم برگزار شد و بعد از این دو انتخابات شاهد چنین تجمعاتی نبودیم در حالی که اتهاماتی که در سال ۹۶ نامزدهای انتخاباتی در هر برنامه ۴ ساعته به هم زدند ده برابر آنچیزی بود که در سال ۸۸ در مناظرهها گفته شد.
وی با اشاره به اینکه تجربیات به کمک صدا و سیما آمد، تصریح کرد: در مناظرات سال ۹۶ هم جامعه پذیرش مناظرهها و شنیدن حرفهای مخالف را پیدا کرد و هم تجربه نامزدها برای مناظره بیشتر شده بود از همین جهت واکنشها به مناظرات و پرخاشهای نامزدها به هم محدود بود.
عضو شورای عالی فضای مجازی با تأکید بر اینکه فتنه ۸۸ یک طرح برنامه ریزی شده دشمن برای ایجاد آشوب بود، عنوان کرد: اسناد زیادی برای این موضوع وجود دارد که بدون تردید فتنه سال ۸۸ با برنامه و هماهنگی دشمن پیش میرفت و نمونه آن را در تعویق انجام برخی از سرویسها در شبکههای اجتماعی مشاهده کردیم.
به کروبی گفتم سعی کنید مستقل باشیدرئیس اسبق صدا و سیما ضمن یادآوری اینکه فتنه ۸۸ فتنه خواص بود، خاطرنشان کرد: کسانی هم بودند که جاهلانه وارد این فضای فتنه شدند و گول برخی ظواهر را خوردند، اما حقیقت این بود که برخی خواص آگاهانه وارد این میدان شدند؛ همیشه بین موسوی و کروبی فرق میگذارم و حتی به خود کروبی گفتم که سعی کنید آقای کروبی مستقل باشید و در این فضای غبار آلود هرچه موسوی میگوید تکرار نکند.
ضرغامی با بیان اینکه قبل از فتنه ۸۸ تقریباً دشمن از مواضع خود در قبال ایران عقب نشینی کرده بود، تصریح کرد: طراحی اصلی فتنه ۸۸ دست دشمن بود و به خوبی میدانست چکار باید کند و برخی از خواص درون کشور با آنها هم صدا شدند و برخی دیگر از جاهلان و غافلان نیز آتش این فتنه را شعله ور کردند و دوباره آمریکا و دشمنان ما در قبال ایران خیز برداشته و به مقابله با جمهوری اسلامی دلگرم شدند.
امکان تذکر حین بحث موسوی و احمدی نژاد وجود نداشت
وی ضمن رد اینکه ریشه درگیریها و آشوبهای سال ۸۸ مناظرهها و صدا و سیما بود، تشریح کرد: صدا و سیما مثل فضای مجازی تنها یک زمینه برای انتقال پیام است و در موضوع انتخابات اصلا دخالتی نداشته و تنها بستری برای انتقال پیام نامزدها بود؛ وقتی بین احمدی نژاد و موسوی بحث دو طرف شکل گرفت نمیتوانستیم به آنها تذکر بدهیم یا برنامه را قطع کنیم چرا که قهر کردن هر نامزد هزینه بیشتری به دنیال داشت.
مستند کروبی کاملاً خلاف قانون بود، ولی در نهایت با مسئولیت خودم پخش کردمعضو شورای عالی فضای مجازی ضمن یادآوری این مساله که مستند کروبی برای انتخابات صد در صد خلاف قانون بود عنوان کرد: شورای ۵ نفره نظارت مستند کروبی را تأیید نکرد و تنها یک ساعت مانده به پخش این مستند، با مشورتی که خدمت مقام معظم رهبری داشتم به این نتیجه رسیدم که این مستند را پخش کنم.
رئیس پیشین صدا و سیما در ادامه افزود: برای اینکه بهانه را از دست آقای کروبی بگیریم بر خلاف نظر شورای ۵ نفره در نهایت تصمیم گرفتم این مستند پخش شود؛ خود آقای کروبی صدا و سیما را تهدید کرد که اگر یک فریم از این مستند حذف شود، من اعلام میکنم این نوار پخش شده نوار ما نیست.
ناگفتههایی از جلسات محرمانه سال ۹۲ با نامزدهای انتخاباتضرغامی به برخی از جلسات محرمانه با نامزدها در سال ۹۲ اشاره کرده و گفت: در سال ۹۲ برای اینکه تجربه سال ۸۸ را داشتم، قبل از ثبت نام نامزدها، ۱۴ نفر از کسانی که احتمال میدادیم در انتخابات ثبت نام میکنند را به اتاق خودم دعوت کردم و با آنها جلسه گرفتم؛ از آقای روحانی تا آقایان حداد عادل، ولایتی، قالیباف و ... در این جلسات حاضر شدند.
وی در ادامه افزود: همه این افراد را دعوت کردیم و جلسات محرمانهای با آنها داشتیم که هنوز نوار آنها پخش نشده است؛ در این جلسات با تک تک این افراد گفتگو کرده و از آنها مشورت خواستیم؛ در این جلسه به همه آنها یک نکته را گوشزد کردیم و آن هم این بود که در سال ۸۸ نامزدهای بازنده حاضر نبودند ساز و کارهای قانونی کشور را بپذیرند.
عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به برخی از جزئیات این جلسه عنوان کرد: وقتی جلسه تمام شد تقریباً از همه آقایانی که آمده بودند یک مصاحبه گرفتم و از آنها سوال کردم که آیا ساز و کار قانونی کشور برای انتخابات را قبول دارید و همه آنها قبول کردند؛ در ادامه از آنها سوال کردم که اگر به نحوه برگزاری و حتی نتیجه انتخابات اعتراضی داشته باشید، آیا به تصمیم دستگاههای قانونی تمکین میکنید یا مانند آقای موسوی اصرار به اردو کشی میکنید که همه آنها اعلام کردند که به قانون تمکین میکنند.
رئیس پیشین صدا و سیما با اشاره به تجربه سال ۸۸ بیان داشت: رفتار صدا و سیما در سال ۸۸ رفتار کاملاً درستی بود و معتقد هستم اگر به جز این رفتار، برخورد دیگری صورت میگرفت قطعاً شبهات بیشتری برای مردم پیش میآمد و نتیجه آن نیز منجر به حضور مردم در ۹ دی ماه نمیشد.
با دیدن تصاویر اهانتها به دستگاه امام حسین اشک میریختمضرغامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سختترین و خوشترین تصویر از سال ۸۸ که در قاب صدا و سیما مشاهده کرده چه بود گفت: سختترین تصویرهایی که از سال ۸۸ دیدم که گاهی حتی اشک من را جاری میکرد اهانتهایی بود که به دستگاه امام حسین (ع) شد و مردم از همه اقشار در جلوی دوربین اعلام میکردند که به امام حسین (ع) چه کار دارند با دیدن این مصاحبهها پا به پای این مردم گاهی اشک ریختم. البته اهانتهای زیادی به امام هم شد؛ مساجد را آتش زدند و ... که تصاویر ناراحت کنندهای بود.
وی با بیان اینکه آقایان میتوانستند مانند همین مردم عادی از این افراد اعلام برائت کنند، بیان داشت: رهبر انقلاب بارها به این آقایان هشدار دادند که مرز خود را با این اتفاقات و اهانتها مشخص کنند، اما این افراد اعلام برائت نکردند چرا که نتوانستند و حتی عکس آن را اعلام کردند.
رئیس پیشین صدا و سیما ضمن اشاره به این که تصاویری که از اهانتها منتشر شد با گرفتگی و درد فراوان نمایش دادیم یادآور شد: به تعبیر بسیاری این تصاویر قابل پخش نبود و اساساً نباید اهانتها منتشر میشد، اما برای نمایش چهره حقیقی این افراد گاهی مجبور به این کار شدیم که برای خودمان هم سخت بود.
حتی فکر نمیکردیم برای ۹ دی نیاز به تصویر هوایی باشدعضو شورای عالی فضای مجازی با یادآوری خاطرات خوبی که از نه دی ثبت شده است گفت: زیباترین تصویری که از آن ایام دیدم مربوط به همان تصاویر روز ۹ دی بود؛ در ابتدا اصلاً گمان نمیکردیم به حضور هلی کوپتر و تصویر هوایی نیاز باشد، ولی با دیدن حرکت اولیه مردم هرچند دیر، ولی تصاویر هوایی را هماهنگ کردیم.
ضرغامی همچنین گفت: وقتی آن جمعیت عظیم و با شعارهای متحد را دیدم واقعا برایم لذت بخش بود؛ جمعیتی که آمده بود برایش جناح سیاسی مطرح نبود و تنها به عشق امام حسین (ع) آمده بودند؛ فقط تصویر امام و رهبری را داشتند و نه هیچ کس دیگر و همه برای یک هدف واحد آمده بودند.
وی افزود: جمعیت آنقدر زیاد بود که هلیکوپتر مسافت طولانی را طی کرد تا کل جمعیت را بتواند پوشش دهد و وقتی این نوحه معروف "ای اهل حرم میر و علمدار نیامد/ سقای حسین سید و سالار نیامد" در فضا پیچیده شد هیجانی به من دست داد که از آن به بعد هرگاه این نوحه را میشنوم خاطره ۹ دی در ذهنم تداعی میشود.
رئیس پیشین صدا و سیمادر ادامه همچنین گفت: مراسم آنقدر خودجوش بود که جمعیت فقط حضور داشتند و نمیدانستند چه کار باید بکنند و حتی وقتی سخنران مراسم سخنرانی اش تمام شد و رفت، مردم تا ساعتها حضور داشتند و دسته دسته میکروفن را گرفته و به نوحه سرایی میپرداختند و تا ساعتها بعد از اتمام مراسم مردم در میدان انقلاب حضور داشتند و محیط را ترک نکردند.
ضرغامی در پایان تأکید کرد: ۹ دی با اخلاص همراه بود و انقلاب جدیدی بود که کشور را بیمه کرده و بصیرت مردم را نسبت به فتنهها و فضای غبار آلود قاطی شدن حق و باطل افزایش داد؛ ملت ما نشان داد که در حین فتنه تصمیم درست را میگیرد و ۹ دی به عنوان یک انقلاب دیگر در تاریخ ثبت شد.
منبع : راه دانا
انتهای پیام/