یک باستان شناس در جریان بازدید خبرنگاران از سایت گمانه زنی باستان شناسی، درباره قدمت تاریخی شهر تهران توضیحاتی ارائه داد.

زیر پوست شهر تهران چه می‌گذرد؟/تهران؛ شهر بی دفاعبه گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قدیر افروز باستان شناس، در جریان بازدید خبرنگاران از سایت گمانه زنی باستان شناسی گفت: داستان گمانه زنی باستان شناسی ما این است: مهندس معمارزاده به من خبر داد که در حدود ۲ هفته پیش ساخت و ساز در یکی از مغازه‌های واقع در بازار حضرتی‌ها را متوقف کرده و در خلال خاکبرداری آن چند سفال و استخوان پیدا شده است. من برای بازدید به محل ساخت و ساز آمدم و در جریان کاوش آن به سفال‌های دوره قاجاریه رسیدم که برای ما که با تاریخ تهران آشنا هستیم، شاید مهم نبود، ولی با توجه به اینکه در سال‌های ۹۲ و ۹۳کاوش های گمانه زنی در حدود خیابان اردستانی و بازار صندوق سازان انجام شده بود و در آن‌ها با بقایای زیستی پیش از تاریخ مواجه بودیم، نامه‌ای نوشتیم و کار ساخت و ساز متوقف شد. سپس مالک توجیه شد و پیشنهاد حوزه میراث فرهنگی این بود که در این منطقه کار کارشناسی انجام شود و معلوم بشود که ساختار باستانشناسی اینجا چیست.

زیر پوست شهر تهران چه می‌گذرد؟/ تهران؛ شهری قدیمی و بی‌دفاع

وی افزود: مالک نیز با ما همکاری کرد و ما کار را بعد از اخذ مجوز گمانه زنی باستان شناسی از پژوهشگاه میراث فرهنگی، هفته پیش شروع کردیم و با توجه به دو تجربه قبلی سعی کردیم نهایت دقت و وسواس را به خرج بدهیم و همانطور که می‌بینید با احتیاط کار را پیش بردیم. البته مکان کاوش وضعیت ناامنی داشت و کند و کاو مفصلی هم در آن انجام شده بود. بنابراین با همکاری شهرداری و مالک نسبت به مقاوم سازی دیوار اقدام کردیم و سپس کار را از فضای اصلی مغازه شروع کردیم. همانطور که ملاحظه می‌شود یک عمق۳۰تا۴۰متری لایه سطحی و متاخر ما است و بعد از دیدن بقایای دوره صفویه به یک کف آجری رسیدیم که به نظر می‌تواند متعلق به دوره تیموری باشد.

زیر پوست شهر تهران چه می‌گذرد؟/ تهران؛ شهری قدیمی و بی‌دفاع

وی افزود: حدس ما این است که دیوار آجری بزرگ دوره صفویه روی پایه دوره تیموری گذاشته شده است؛ البته این حدس و گمان کفایت نمی‌کند، هم تاریخ گذاری ما به روش آزمایشگاهی می‌تواند به ما کمک کند و هم آثار به دست آمده کمک شایانی به اخذ نتیجه نهایی هستند. چند قطعه از کاشی‌های متعلق به دوره تیموری نیز پیدا شده اند و این همان رهیافتی است که ما را به دوره قبل از صفویه می‌رساند. اگر اینگونه باشد به آثار شهری می‌رسیم که کلاویخو در سفرنامه خود به آن اشاره کرده است و رسیدن به این آثار در تاریخ باستان شناسی برنامه دار ما کم نظیر است و به نظر می‌رسد که اگر بتوانیم این محوطه را حفظ کنیم، می‌تواند اولین نمونه از ساختار تاریخی شهر تهران باشد که در دل شهر تاریخی تهران می‌توانیم به نمایش بگذاریم. موقعیت این محوطه باستانشناسی، موقعیت خاصی است، زیرا ما نزدیک به دیوار یا باروی صفویه تهران قرار گرفتیم. حصار صفوی در میان خیابان‌های مولوی، امیرکبیر، ری و خیام قرار گرفته است.

زیر پوست شهر تهران چه می‌گذرد؟/ تهران؛ شهری قدیمی و بی‌دفاع

این باستان شناس گفت: محیط‌های باستان شناسی، محیط‌های بی زبان و بی دفاعی هستند و این در صورتی است که این محیط‌ها قدمت تاریخی شهر‌ها را به ما نشان می‌دهند.

حجت الاسلامی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران هم گفت: شهر تهران، شهر بی دفاعی است.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار