کف زنی از آیین های سنتی خراسان جنوبی در شب یلداست.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛ برآبادی مدیر پژوهش های میراث فرهنگی استان گفت: مراسم کف زنی و آیین شب چله‌ ای نو دامادها از آداب و رسوم خاص مردم خراسان جنوبی است که در شب های چله انجام می شود.

وی افزود: در مراسم کف زنی، افراد فامیل در شب یلدا دور هم جمع می شوند و در هوایی سرد، کف را که نوعی شیرینی محلی شبیه بستنی است را می زنند.

ماده اولیه کف از ریشه یک گیاه صحرایی به نام بیخ تهیه می شود، به این صورت که بیخ را چند بار در آب می جوشانند و  آب آن را عوض می کنند تا تلخی آن گرفته شود و پس از سرد شدن آب را در ظرف سفالی بزرگی مرسوم به تغار ریخته و با ترکه ای از درخت گز یا انار آن را هم می زنند تا کف کند.

زمانی که کف سفت شد روی آن را مقداری شیره انگور و مغز خشکبار مانند بادام، پسته، تخم رازیانه و بادیان می ریزند.

برآبادی افزود: در شب چله مردم خراسان جنوبی در کنار مراسم کف زنی در خانه بزرگترها، با شاهنامه و حافظ خوانی، پذیرایی با انواع شیرینی، آجیل، میوه و محصولات باغی تولیدی همین منطقه همچون عناب، بادام، توت خشک، کشک زیره ای و کله شاهدانه و کنجد این شب را به صبح می رسانند.

مدیر پژوهش های میراث فرهنگی استان گفت: در مراسم شب چله نو دامادها نیز، خانواده داماد با خرید هدیه های مختلف، میوه، خشکبار و شیرینی به دیدن نوعروس می روند.

در بین مردم خراسان جنوبی، چله بزرگ زمستان از اول دی آغاز و دهم بهمن به پایان می رسد که به آن چله کلو یا چله بزرگ می گویند.

چله خرد یا چله کوچک هم 11 بهمن شروع و تا پایان این ماه ادامه دارد.

مراسم و آیین کف زنی خراسان جنوبی به شماره 815 در بهمن ماه سال 91 در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

انتهای پیام / ط آ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.