به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،زبالهگردهای سطح شهر افزایش یافتهاند؛ با قدمزدن در کوچهها و خیابانها میتوان به این نتیجه رسید.
البته زبالهگردی پدیده نوظهوری نیست، از سالهای خیلی دور افرادی برای گذران زندگی از باکسهای زباله، آندسته از زبالههایی مثل پلاستیک و آهن و... را که میشد به قیمتی فروخت جمعآوری میکردند. از تیپ و ظاهر آن افراد میشد فهمید که فقیر هستند.
حالا اینطور نیست، اینروزها آدمهایی با تیپ و ظاهری خیلی شیکتر، حتی با ماشینهای سواری چندمیلیونتومانی کنار باکسهای زباله توقف میکنند و به زبالهگردی میپردازند. این همان پدیده نوظهور است که در ماههای اخیر بیشتر به چشم میخورد، تقریبا بعد از افزایش نرخ ارز و قیمت کالاها.
مجتهدی، فعال محیط زیستی زبالهگردی، را تهدیدی برای سلامت و بهداشت جامعه دانست و گفت:با توجه به اینگه زبالهگردها هم در این جامعه زندگی میکنند و بهخاطر ارتباط مستقیمشان با پسماندهای آلوده، بهراحتی میتوانند انواع بیماریها و آلودگیها را در جامعه انتشار دهند.
وی افزود:اکنون بسترها برای سرمایهگذاری در حوزه بازیافت زباله و کارآفرینی از این طریق فراهم است. باید در مدیریت سیاسی شهر به این موضوع توجه کرد.
وی افزود:قیمت ضایعات در سالهای گذشته پایین بود و همین باعث میشد مردم به آن اهمیت ندهند، اما اکنون برخی از همان ضایعات به طلای کثیف تبدیل شدهاند.
البته این فعال محیط زیستی معتقد است که میتوان به افزایش قیمت برخی از ضایعات و پسماندها به چشم فرصت نگاه کرد: اکنون بسترها برای سرمایهگذاری در حوزه بازیافت زباله و کارآفرینی از این طریق فراهم است. باید در مدیریت سیاسی شهر به این موضوع توجه کرد.
طبق گفته مجتهدی، زبالهگردها یا تفکیککنندگان غیررسمی پسماندها، در نتیجه بیتدبیری دستگاههای مربوطه همچون سازمان مدیریت پسماند شهرداری که بحث تفکیک از مبدا را جدی نگرفتهاند به وجود آمده است.
کلامی، تحلیلگر مسائل اقتصادی نیز معتقد است که ۲عامل باعث شده شاهد افزایش زبالهگردهای سطح شهر باشیم.
وی افزود: بیکاری زیاد شده است. این را نمیتوان انکار کرد که قشر وسیعی از مردم فاقد شغلی مناسب هستند و با افزایش قیمت کالاها، ناگزیرند به شغلهای غیررسمی همچون زبالهگردی پناه بیاورند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تبریز عامل دوم را بالا رفتن قیمت برخی پسماندها همچون پلاستیک و کارتون و آهن میداند. او میگوید: تقریبا میتوان گفت که درآمد ناشی از زبالهگردی بهبود یافته است، به همین خاطر اقشار مختلف مردم به این کار روی آوردهاند.
البته موضوع زبالهگردی را نمیتوان صرفا در بحثهای اقتصادی خلاصه کرد. هرزمان واژه زباله و پسماند به میان آمده، نگرانیهایی در خصوص سلامت جسمی و روحی افراد جامعه مطرح شده است.
انتشار گزارشی میدانی از وضعیت زبالهگردهای سطح تبریز در روز گذشته، واکنشهای گسترده کاربران فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را به همراه داشت.
بیشتر کاربران، آنچه آنها وضعیت فلاکتبار اقتصادی، کمبود اشتغال، فقر و بیکاری، سختشدن شرایط معیشت مردم خواندهاند را، دلیل افزایش زبالهگردهای سطح شهر عنوان کردهاند.
یکی از کاربران بهنام شهرزاد به خدشهدار شدن عنوان شهر بدونگدا درمورد تبریز اشاره کرده و نوشته است: تبریز زمانی شهر بدون گدا بود و افتخار میکردیم.
میثم هم نوشته که گرانشدن ضایعات، اصلیترین علت افزایش زبالهگردهاست. نسیم هم در واکنش به این گزارش گفته: اصلا زباله برای ماشینهای جمعآوری زباله شهرداری باقی نمیماند.
کاربری بهنام اسد هم نوشته است: متاسفانه بعضیها ناچارا در شبها با خانواده یعنی زن و بچههایشان چنین کاری را انجام میدهند.
کاربر دیگری گفته: در هرگوشه از شهر این صحنهها متاسفانه بهچشم میخورند. در شهری که هرروز کارخانههایش تعطیل میشوند و بیکاری افزایش پیدا میکند، جوانهای بیکارند مجبورند به شغلهای غیررسمی اینچنینی روی بیاورند.
زبالهگردها روزبهروز بیشتر میشوند. اما آیا این یک معضل اجتماعی-فرهنگی است یا یک معضل اقتصادی؟ مسئولان چه میتوانند بکنند؟ جمعآوری زبالهگردها یا ساماندادن به وضعیت اقتصادی جامعه؟ اصلا مسئولان میخواهند کاری بکنند.
منبع :خبرگزاری مهر
انتهای پیام/ش