سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران از جمله استان‌های مستعد برای قاچاق سوخت است و نیاز مبرم این کشور‌ها به انواع فرآورده‌های نفتی مرز‌های این استان را به دالان انتقال سوخت تبدیل کرده است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران از جمله استان‌های مستعد برای قاچاق سوخت است چرا که در همسایگی کشور‌های پاکستان و افغانستان قرار گرفته و این روز‌ها قاچاق انواع سوخت به یکی از مشکلات جدی کشور در مرز‌ها تبدیل شده است چرا که سود کاذب حاصل از اختلاف ارزش پول داخلی و کشور‌های همسایه انگیزه‌ای دوچندان برای خروج سرمایه‌های ملی در قاچاقچیان ایجاد کرده است.

مردم این استان هر از چند گاهی در تامین یکی از انواع سوخت به مشکل بر می‌خورند و آنقدر درگیر مشکل جدید می‌شوند که مشکل قبلی نه تنها حل نشده بلکه برای آنان عادی می‌شود.

بعد از صف‌های طولانی و کلافه کننده بنزین و گازوییل در بهار و تابستان امسال نوبت به مشکل تامین نفت سفید رسید چرا که با نوسانات نرخ ارز قاچاق این فرآورده نفتی رونق گرفت. با شروع پاییز و سرمای هوا اکنون نوبت به صف‌های گاز رسیده است مشکلی که همه ساله مردم شهر‌های سیستان و بلوچستان به ویژه در مرکز این استان آن را تجربه می‌کنند، اما امسال معضل قاچاق چاشنی این صف‌ها شده و مشکلات جدیدی را ایجاد کرده است.

افزایش تقاضای غیرمتعارف سیلندر گاز موضوعی است که به عنوان علت اصلی کمیاب شدن گاز مایع از سوی مسئولان مطرح می‌شود موضوعی که باز هم سرنخ آن در معضل قاچاق یافت می‌شود.

علاوه بر قاچاق سیلندر‌های گاز مایع در مرز‌های استان سیستان و بلوچستان افزایش تمایل به قاچاق نفت سفید هم در این زمینه دخیل است چرا که اکثر شهروندان سهمیه نفت سفید خود را با قیمت حدود ۲۰ برابر فروخته اند به امید آنکه برای گرمایش منازل خود از گاز مایع استفاده کنند.

به گفته معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری زاهدان مصرف روزانه گاز مایع در زاهدان ۱۵۰ تن است، اما در روز‌های اخیر روزانه ۲۰۰ تن گاز مایع توزیع می‌شود با این وجود باز هم مردم از صف‌های طولانی گاز دست خالی باز می‌گردند.

تقاضا برای افزایش سهمیه گاز مایع در مرکز سیستان و بلوچستان پیشنهادی بود که از سوی فرماندار این شهرستان برای حل مشکل کمبود گاز به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی کشور ارائه و موافقت شد، اما تاکنون این افزایش سهمیه رخ نداده است که به نظر می‌رسد حتی با افزایش سهمیه نیز این مشکل حل نشود چرا که چرخه توزیع سوخت معیوب است.


بیشتر بخوانید: کمبود گاز در سیستان و بلوچستان داد مردم را درآورد + تصاویر


وقتی در کنار خرید و فروش قانونی انواع سوخت بازار سیاه و قاچاقچیان نیز به راحتی فعالیت می‌کنند چگونه می‌توان با افزایش سهمیه انتظار حل مشکل مردم را داشت. تا زمانی که بازاری برای خرید ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومانی سهمیه نفت سفید وجود دارد چگونه می‌توان از مردم انتظار داشت از سود ۲۰ برابری حاصل از فروش سهمیه نفت خود صرف نظر کنند؟

از طرفی آیا تا زمانی که بازار سیاه خرید و فروش بنزین، نفت سفید و گاز مایع در زاهدان و یا دیگر شهر‌های سیستان و بلوچستان وجود داشته باشد می‌توان مصرف کننده واقعی را از دلالان و سودجویان تشخیص داد؟

به گفته رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان ۷۰ درصد صف‌های گاز مایع در زاهدان را دلالان تشکیل می‌دهند؛ کسانی که حاضرند ساعت‌ها در صف بایستند، اما ده‌ها سیلندر را با نرخ مصوب ۶ هزار و ۳۰۰ تومان پر کنند از آن طرف همین سیلندر‌ها را با قیمت‌های ۱۸ و یا ۲۰ هزار تومان به مردم بفروشند.

حضور این افراد در صف‌های گاز سبب می‌شود تا مصرف کننده واقعی که برای گرفتن یک یا ۲ سیلندر ساعت‌ها منتظر مانده از گاز بی بهره بماند و در نهایت مجبور به خرید گاز از همان بازار سیاه شود.

جمع آوری بازار سیاه فروش سوخت در سیستان و بلوچستان به مانند تومور سرطانی بدخیمی است که مسئولان ترجیح می‌دهند برای جلوگیری از پیامد‌های بعدی به آن دست نزنند چرا که معتقدند وضعیت از این هم بدتر خواهد شد.

در این میان دستگاه‌های متولی مدیریت سوخت مانند شرکت پخش فرآورده‌های نفتی زاهدان عملکرد خود را محدود به اقدامات و وظایف بی دردسر می‌کنند و در شرایط بحرانی حاضر به پاسخگویی در برابر مردم و رسانه‌ها نیستند.

در این شرایط دستگاه‌های بالادستی مانند فرمانداری برای آرام کردن مردم و کنترل اوضاع اقدامات اورژانسی و کوتاه مدتی انجام می‌دهند و متحمل هزینه‌های فراوان می‌شوند، اما تا زمانی که هم افزایی بین دستگاه‌های متولی ایجاد نشود یک دست صدا ندارد و باید منتظر بحران در مقاطع زمانی دیگر بود.

با وجود تکرار چندین باره مشکلات این چنینی جای این سئوال باقی است که مردم تا کی باید تاوان برخی بی تدبیری‌ها و سوءمدیریت‌ها را پرداخت کنند.

حذف ۱۲ هزار خانوار از چرخه مصرف نفت و گاز مایع

این شرایط سخت تامین گاز مایع در زاهدان در حالی است که با رسیدن خط لوله گاز به این شهر بنا بر اعلام فرمانداری تاکنون ۱۲ هزار خانوار از چرخه مصرف نفت سفید و گاز مایع حذف شده اند، اما مصرف این فرآورده‌ها ۱۰ درصد افزایش یافته است.

افزوده شدن آمار ازدواج‌های جدید، آمار طلاق و همچنین مهاجرت برخی افراد به زاهدان از جمله دلایلی است که به گفته برخی مسئولان موجب این افزایش مصرف شده است.

براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی سرپرست شرکت گاز سیستان و بلوچستان درباره وضعیت روند گازرسانی در شهر زاهدان در مهرماه سالجاری از ۱۱۰ هزار انشعاب و ۱۴۰ هزار مشترک پیش بینی شده در این شهر ۱۱ هزار و ۴۵۱ مشترک خانگی و ۵۶ مشترک تجاری گاز دار شده اند.

همچنین طول شبکه گازرسانی در شهر زاهدان هزار و ۳۵۰ کیلومتر است که تاکنون حدود ۴۲۵ کیلومتر شبکه گذاری انجام که از این مقدار حدود ۲۸۱ کیلومتر آن گاز دار شده است.

این روند گازرسانی در حالی است که براساس برنامه اعلام شده در زمان افتتاح طرح گازرسانی به زاهدان در اسفند ۹۵ قرار بود پنج هزار اشتراک گاز در سال ۹۵، ۳۰ هزار اشتراک در سال ۹۶، ۳۰ هزار اشتراک در سال ۹۷، ۲۵ هزار اشتراک در سال ۹۸ و ۲۰ هزار اشتراک در سال ۹۹ در سطح شهر زاهدان واگذار شود، اما اکنون که بیش از ۹ ماه از سال ۹۷ سپری شده است و طبق این برنامه باید حداقل ۵۰ هزار اشتراک واگذار می‌شد، تنها حدود ۱۲ هزار خانوار از این نعمت بهره‌مند شده اند.

به هر حال با وجود حذف ۱۲ هزار خانوار از چرخه مصرف نفت سفید و گاز مایع روزانه ۲۰۰ تن گاز مایع در زاهدان توزیع می‌شود، اما باز هم مردم مشکل کمبود گاز و همچنین سایه سنگین مافیای سوخت را احساس می‌کنند.

منبع ایرنا

انتهای پیام /پ

برچسب ها: گاز ، قاچاق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.