به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، طبق تحقیقاتی که در دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام شده پای مرغ حاوی بسیاری ازپروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و حیاتی است که بدن انسان قادر به تولید آنها نیست.
مرکز تخصصی مشاوره بازرگانی ایران سال ۲۰۱۷ در جهت فراهم کردن صادرات پای مرغ در کشور اطلاعات ۶۰ خریدار پای مرغ را در کشورهای مهم وارد کننده از جمله کشورهای ویتنام - چین - تایوان - سنگاپور و هنگ کنگ جمع آوری کرده است.
هر تن پای مرغ حدود هزار دلار ارز آوری برای کشور دارد که در صورت فرآوری تا ۵ برابر ارزش افزوده نصیب ایران میشود .به گفته کارشناسان اقتصادی ، سرمایه گذاری در بخش صادرات پای مرغ سالیانه ۲ میلیون دلار معادل هفتاد میلیارد تومان ارز آوری دارد که در صورت حمایت ۳۵۰ میلیارد تومان به درآمد صنعتگران طیور کشور اضافه میشود.
دو عدد پای مرغ حدود ۱۲۰ گرم وزن دارد ، چند سالی است که بخشی از ظرفیت ۲۴ هزار تنی پای مرغ مازندران بصورت خام صادر میشود.
رحیمی کارشناس اداره کل صنعت معدن و تجارت مازندران گفت: پای مرغ با یک فرآوری اولیه در واحدهای صنعتی استان به کشورهای جنوب شرق آسیا و در آن کشورها با تکنولوژی بالا کلاژن موجود در پای مرغ استحصال و سپس در کارخانه های مخصوص تبدیل به مواد آرایشی، بهداشتی و خوراکی میشود و با ارزش افزوده بالاتر به داخل کشورمان بر میگردد.
وی با بیان اینکه متاسفانه تکنولوژی مناسبی برای فرآوری کامل پای مرغ در کشور نیست، افزود: مشکلات زیست محیطی و نبود دستگاه های مناسب دفع مواد زاید پای مرغ سبب شد تا سرمایه گذاران رغبتی به سرمایه گذاری در این زمینه نداشته باشند.
رحیمی با بیان اینکه فرآوری پای مرغ ، صنعتی جدید و نوپا در کشور است، گفت: با اختصاص زمین مناسب، پرداخت تسهیلات ویژه ، خرید دستگاههای مرتبط با مشارکت بانکها میشود این ارزش افزوده را نصیب تولید کنندههای داخل کرد.
مسولان جهاد کشاورزی مازندران معتقدند ۲۴ هزار تن پای مرغ برای فراوری در استان وجود دارد، اما با وجود این میزان ظرفیت، تولیدکنندههای استان رغبتی برای راه اندازی صنعت فراوری ندارند.اما چشم بادامیهای چینی همین پاهای مرغ به ظاهر کم ارزش کشورمان را با فرآوری چندین برابر ارزش دادند.
طهماسبی پرورش دهنده مرغ گوشتی در بهشهر با بیان اینکه سالانه ۳۶ میلیون قطعه مرغ قابلیت کشتار و قطعه بندی در این واحد دارد، گفت: ۳ درصد از این ظرفیت یعنی ۳ هزار تن پای مرغ فرآوری، بسته بندی، انجماد و به کشورهای چین و ویتنام صادر میشود.
این صادر کننده پای مرغ افزود: ماشین آلات فرآوری پای مرغ از کشور آلمان به این کارخانه وارد کرده است ، اما برای فرآوری پیشرفته به تکنولوژیهای مدرنتر و پیشرفتهتر نیازمند هستیم تا در صنعت بهداشتی، آرایشی و موادغذایی فعالیت کنیم.
طهماسبی به بی علاقه ای بسیاری از سرمایه گذاران در صنعت فرآوری پای مرغ اشاره کرد و افزود: روشها و تصمیمات دائم تغییر اجازه نمیدهد سرمایه گذاران و تولیدکنندگان سرمایه گذاری مناسبی در تولید و اشتغال استمرار داشته باشند و پایدار حرکت کنیم به همین دلیل همیشه تولیدکننده در هراس است چه اتفاقی و تصمیمی قرار است تا یک ماه آینده گرفته میشود.
رضوی مدیرکل دامپزشکی مازندران با بیان اینکه هم اکنون ۴ مرکز فرآوری پای مرغ در استان فعال است، گفت: ۶ ماه نخست امسال بیش از هزار و ۹۰۰ تن پای مرغ به کشورهای هنگ کنگ، ویتنام و میانمار صادر شده است.
وی با بیان اینکه اداره کل دامپزشکی برای سرعت بخشیدن به این بخش تولید ، زمان صدور مجوز را کوتاه کرده است، افزود: اگر متقاضی برای احداث کارخانه فرآوری پای مرغ به اداره کل دامپزشکی استان مراجعه کند میتواند با رعایت موازین زیست محیطی و بهداشتی مجوز در مدت ۷ تا ۱۰ روز دریافت کنند.
آقای مرزبان با بیان اینکه از سال ۹۱ کارخانه بسته بندی پای مرغ در قائمشهر راه اندازی کرده است، افزود: این واحد تولیدی تاکنون ۷۰۰ تا هزار و ۱۵۰ تن پای مرغ صادر کرده است.
وی گفت: پای مرغ عمداً ابتدا بصورت قاچاق به بندرهایفون و سپس به کشورهای چین صادر میشود و میطلبد تا مدیران ارشد کشور این واسطهها را حذف کنند تا تولید کننده و صادر کننده با آسودگی خاطر و مستقیماً از مبادی خروجی کشور و بدون قاچاق پای مرغ را فرآوری و صادر کند.
مرزبان گفت: پیرامون فراوری پای مرغ تحقیقاتی زیادی انجام داده است که در بررسیها اولیه به این نتیجه رسید از پای مرغ ژلاتین و ژله گرفته و در صنایع آرایشی و سایر صنایع موازی استفاده میشود.
وی افزود: دانشگاه با صنعت به دلیل اینکه همگام با هم پیشرفت نکرده است در نتیجه توجیه اقتصادی راه اندازی این صنعت در استان های شمالی و دیگر استان برای تولیدکنندگان و سرمایه گذاران این بخش مشخص نشده است.
این صادر کننده پای مرغ قائمشهری افزود: به دلیل گران بودن تکنولوژی روز، نداشتن توجیه اقتصادی و نداشتن پشتوانه علمی و تحقیقی سرمایه گذار رغبتی برای سرمایه گذاری در این بخش ندارد.
مرزیان گفت: سرمایه گذاری و راه اندازی صنعت فرآوری پای مرغ در کشور در توان هر کسی نیست، اما با سرمایه و ذخایر ملی میشود در این زمینه سرمایه گذاری صورت گیرد.
یوسف نژاد معاون اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران گفت: تاکنون سرمایه گذار با ایدهای پرورش یافته و بررسی شده به اداره کل صنعت معدن و تجارت استان مراجعه نکرده است.
وی افزود: استفاده از توان بالقوه و فراهم بودن مواد اولیه موجوددر استان سبب شد تا جذب سرمایه گذار در زمینه احداث فرآوری پای مرغ در دستور کار مدیران این اداره کل قرار گیرد.
یوسف نژاد گفت: سرمایه گذاران به دلیل اینکه منتقل نشدن تکنولوژی مورد نیاز به کشور و تغییر و تحولات ارزی ماههای گذشته و نداشتن توجیه اقتصادی تاکنون رغبتی برای راه اندازی این واحدها در استان نداشته اند.
وی افزود: اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران آمادگی دارد تا از سرمایه گذاران دراین بخش حمایت کند و تسهیلات ویژه ای در اختیار تولید کنندگان و صادرکنندگان قرار دهد.
آتنا رستمی آله خیلی
انتهای پیام/آ