به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ چهار سال از آغاز جنگ یمن میگذرد؛ در این مدت برخی کشورها مانند ایران در طول این مدت در جهت اطلاع رسانی و رایزنی برای پایان دادن به بحران یمن تلاش کردند، این درحالی است که تا چندی پیش سازمانهای بین المللی تنها به محکوم کردن و برگزاری برخی نشستها در این رابطه اکتفا کرده بودند؛ اما در چند روز اخیر شاهد بازتاب گسترده تصاویر و گزارش هایی در رابطه با جنایات سعودی ها در یمنی در رسانههای اروپایی بودهایم. حال این سوال پیش میآید که آیا این بار قرار است به طور جدی وضعیت یمن مورد بررسی و اطلاع رسانی قرار بگیرد یا اینکه با گذر زمان رنج مردم این کشور از صدر اخبار حذف خواهد شد؟
محمد ساجدی کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به تشدید حملات در استان الحدیده یمن و اعتراضات جهانی علیه جنایاتی که در این کشور انجام میشود، توضیح داد: در مورد موضوع یمن چند مسئله با هم تلاقی پیدا میکند، خاشقجی، عربستان و نفت. عربستان سعودی در حدود 4 سال است که بمباران یمن را بیوقفه ادامه میدهد، میلیونها انسان بیگناه را به کشتن داده و زیرساختهای این کشور را از بین برده است؛ این درحالی است که تهران از همان ابتدا اعلام کرد که دولت سعودی و ائتلاف آمریکایی-سعودی متجاوز هستند.
وی در مورد بحث خاشقجی اظهار کرد: اگر جنایت عربستان در مورد خاشقجی علنی نمیشد، آنها باز هم به کار خود ادامه میدادند اما جمال خاشقجی مقیم آمریکا و از سرمقاله نویسان واشنگتن پست بود و با توجه به این موضوع آنها نمیتوانستند این مسئله را پنهان کنند. در این شرایط ایالات متحده دیگر نمیتوانست سکوت کند و حزب دموکرات از این امر استفاده و اعلام کردند که اگر عربستان دست از این قبیل اقدامات خود برندارد ما در روابط خود تجدید نظر کرده و حتی دیگر سلاح در اختیار سعودیها قرار نمیدهیم.
ساجدی در ادامه افزود: بحث اینجا است که عربستان در یک دو راهی چند گانه گرفتار شده و حتی بحث برکناری ولیعهد سعودی محمد بن سلمان و جانشینی عموی وی که از آمریکا آمده مطرح است. عربستان هم در تلافی این اقدام آمریکا تولیدات نفت را کاهش داده که این موضوع عملا به سود ایران تمام شده است؛ زیرا قیمت نفت افزایش پیدا میکند. هدف عربستان از این موضوع به عنوان دهن کجی به آمریکا مبنی بر دخالت در بحث یمن است. ولی بحث جنایت عربستان در یمن به حدی است که دیگر قابل پنهان کردن نیست.
کارشناس مسائل بین الملل عنوان کرد: آمریکاییها برای تطهیر دامن خود ناچار شدند به عربستان هشدار دهند که اگر به اقدامات خود ادامه دهد، آنها هم فروش سلاح را متوقف میکنند؛ بنابراین میتوان گفت سه عامل شرایط داخلی عربستان، بحث اختلاف با کشورهای خارجی مانند ایران، قطر و... و مسئله یمن شرایط را برای عربستان سعودی به سمتی پیش میبرد که احتمالا منجر به برکناری بن سلمان خواهد شد. آنها در باتلاقی گرفتار شدهاند که خود در یمن ایجاد کردند. دنیا به دنبال بیان حقایق در شرایطی است که به ضرر عربستان سعودی تمام شود؛ اما در حال حاضر چون جنایات عربستان اظهر من الشمس شده، دنیا به دنبال بهره برداری سیاسی برای خود است.
وی در پایان اظهار کرد: احتمال زیادی دارد که فشار کشورها بر عربستان، منجر به انجام اقداماتی از سوی سازمانهای بینالمللی شود؛ ولی به این معنی نیست که سازمانهای بین المللی دلشان برای یمن بسوزد؛ در شرایطی که مسائل به شدت یمن علنی میشود مجبور به موضع گیری هستند، زیرا اگر این کار را نکنند هویت اصلی خودشان از بین میرود. به نظر من در ماههای آینده و تا بهار اتفاق بزرگی در یمن خواهد افتاد که آنها بتوانند یک فضای جدیدی را در جامعه سیاسی ایجاد بکنند. مسئله مهم این است که یمنیها در طول چهار سال گذشته نه تنها تسلیم نشدند بلکه بر مقاومت خود هم افزودند؛ شدت عمل در استان الحدیده هم به اتفاق امارات و عربستان انجام شده، به دلیل ضعف بزرگ این دو کشور است و هیئتی که آمریکاییها به یمن فرستادهاند، برای منصرف کردن امارات در کمک به عربستان برای سرکوب مردم یمن است.
انتهای پیام/