توکسوپلاسموز بیماری نادری است که باعث بروز اختلال در سیستم بدنی می‌شود و ناتوانى بيمار را به همراه دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛  زمانی که صحبت از بیماری‌ می‌شود ذهن‌مان به سمت بیماری‌هایی چون سرماخوردگی، دل درد، دندان درد، بیماری‌های قلبی و غیره می‌رود، غافل از اینکه برخی بیماری‌های ناشناخته دیگر وجود دارند که بر اثر عوامل مختلفی رخ می‌دهد و شما حتی اسمی از آنها نمی‌دانید!

در این بخش به معرفی برخی از بیماری‌های جهان می‌پردازیم تا در صورت مواجهه با آن اطلاعات داشته باشید.

توکسوپلاسموز (Toxoplasmosis) جزو دسته‌اى از بيماری‌های انگلی است كه با توکسوپلاسما گوندی که در انسان‌ها و بسیاری از گونه‌های پستانداران و پرندگان ایجاد می‌شود، به وجود می‌آید؛ این بیماری در مرحله اول خود را به شکل آنفولانزا نشان می‌دهد که دلیل اصلی آن وجود عفونت در بدن است، این انگل هم در بزرگسالان و هم در کودکان ممکن است به وجود آید.


بیشتر بخوانید: توکسو‌پلاسموز با بروز اختلالات مغز و اعصاب در ارتباط است


/////

بیماران مبتلا به ایدز و زنان باردار به دلیل اینکه  سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر از افراد دیگر مستعد ابتلا به این بیماری هستند که اگر این بیماری پیش رود ممکن است کشنده باشد؛ این انگل ممکن است باعث بروز التهاب مغز و بیماری‌های عصبی شود همچنین ممکن است قلب، کبد، گوش درونی و چشم را تحت تأثیر قرار دهد.

توکسوپلاسموز به چند شکل در انسان بروز می‌کند، نوعی از آن مادرزادی است که از مادر به جنین منتقل و اغلب علائم آن بعد از تولد نوزاد دیده می‌شود، این نوع از بیماری می‌تواند در دوران بلوغ و دوره نوجوانی دوباره فعال و موجب التهاب شبکیه شود، توکسوپلاسموز چشمی مادرزادی است اما علایم آن ممکن است در جوانی ایجاد شوند.

/////

توکسوپلاسموز ممکن است در افراد سالم نیز به وجود آید، همچنین در افرادی که دچار نقص ایمنی هستند (مانند بیماران مبتلا به ایدز و سران) هم دیده می‌شود؛ توکسوپلاسموز نهفته نوعی دیگر از بیماری است که بدون علامت در بدن فرد رشد می‌کند که سبب ایجاد کیست در مغز یا عضلات می‌شود.


بیشتر بخوانید: اهميت تشخیص سریع ‍در مهار بیماری توکسوپلاسموز


آیا توکسوپلاسما مسری است؟

توکسوپلاسما گوندی معمولاً به روش‌های مختلفی منتقل می‌شود در مورد یکی از شایع‌ترین آن می‌توان به خوردن گوشت‌های خوب پخته‌نشده حیوانات بیمار اشاره کرد؛ یکی دیگر از راه‌های انتقال این بیماری از طریق گربه است که گربه‌های حامل این میکروب می‌توانند آن را از مدفوع خود دفع کنند، فردی که با بی‌دقتی به مدفوع گربه دست می‌زند و دست خود را نمی‌شوید، ممکن است دچار عفونت شود.

/////

یکی دیگر از راه‌های انتقال بیماری از طریق انتقال خون از بیمار به فرد سالم است؛ همچنین  زن بارداری که دچار عفونت می‌شود می‌تواند عفونت را به جنین منتقل کند، در افراد با دستگاه ایمنی ضعیف، بیماری خطرناک‌تر است.

علایم شایع بیماری توکسوپلاسموز

این بیماری در بیشتر افراد بدون علامت است که اصولا خود را به شکل تب، تورم غدد لنفاوی، خستگی، درد عضلانی، گلودرد، التهاب شبکیه و بثورات جلدی نشان می‌دهد؛ برای تشخیص عفونت در بدن نیاز به معاینه فیزیکی، بررسی‌های آزمایشگاهی خون و شرح حال طبی بیمار است تا بتوان از وجود بیماری اطمینان حاصل کرد.

آیا توکسوپلاسما  قابل درمان است؟

معمولاً برای فرد سالم، غیرباردار و بدون علامت، درمان لازم نیست اما برای کودک زیر ۵ سال دارو‌هایی تجویز می‌شود تا از عوارض چشمی پیشگیری شود؛ این بیماری در زنان باردار باید به سرعت درمان شود چرا که احتمال درگیری این بیماری با جنین وجود دارد، در بیمار دچار نقص ایمنی، درمان با دارو صورت می‌گیرد و نوزادان دچار عفونت با دارو درمان می‌شوند، در ضمن در بعضی موارد که این بیماری که همراه با عوارض چشمی باشد اگر کامل درمان نشود ممکن است بعد از گذشت ۵ تا ۱۰ سال دوباره عود کند و نیاز به درمان مجدد داشته باشد.

/////


بیشتر بخوانید: یک سوم جمعیت جهان آلوده به "توکسوپلاسموز" هستند


یکی از درمان‌های توکسوپلاسموز استفاده از داروهایی چون کلیندامایسین یا مینوسیکلین است؛ همچنین در صورت لزوم برای کاهش التهاب  کورتیکواستروئیدها تجویز می‌شود.

پزشکان معقتد هستند که توکسوپلاسموز عوارض زیادی دارد که یکی از آن عوارض اختلالات روانی است چرا که این انگل ممکن است بر رفتار فرد تأثیر بگذارد؛ این اختلالات اصولا به شکل افسردگی، اضطراب و اسکیزوفرنی خود را نشان می‌دهد، همچنین تحقیقات اخیر نشان داده است که انگل آنزیمی با فعالیت هیدروکسیلاز تیروزین و فنیل آلانین، هیدروکسیلاز تولید می‌کند.

/////

جالب است بدانید که انگل آنزیمی ممکن است منجر به تغییرات رفتاری در بیماران مبتلا به توکسوپلاسموز شود؛ این اتفاق با تغییر تولید دوپامین، انتقال دهنده عصبی درگیر در خلق و خوی، معاشرت، توجه، انگیزه و الگو‌های خواب مشاهده می‌شود همچنین  آلودگی به توکسوپلاسما در  افراد جوان سبب ایجاد افسردگی حاد می‌شود که بسیار خطرناک است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
اوا
۱۱:۵۰ ۱۴ مهر ۱۳۹۹
سه سال پیش دوبینی گرفتم هزارتا دکتر عوض کردم هیچ کس تشخیص نداد داروی صرع و هزارتا بیماری دیگه خوردم هر روز دوبینی بیشتر شد بعد از یکسال که دیگه بخاطر دوبینی زمین میخوردم به توصیه دوستان به دکتر طب سوزنی معرفی شدم و بعد از یک دوره درمان دکتر گفت درمان مربوط به طب سوزنی نیست و به دکتر شبکیه مراجعه کن و اونجا بود که فهمیدم کار از کار گذشته شبکیه ام نابود شده وسط چشم داشتم کلا نمی بینه و کاریش نمیشه کرد و الان بعد از دوسال از دیروز تا حالا دور چشم داشتم به شدت درد میکنه استرس گرفتم دفعه پیش دکتر گفت خداروشکر کن تخلیه نشد
به خاطر تشخیص ندادن دکترها من از یک چشم محروم شدم یه ذره وجدان لازمه تعهد لازمه سواد و علاقه که صددرصد
جون آدمها سلامتیشون واقعا متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
میثاق
۰۰:۴۰ ۲۱ مرداد ۱۳۹۹
با سلام خسته نباشید. من حدودا ده سال پیش این انگل در چشمم آشکار شد، که باعث شد چشمم تار ببینه و تحت درمان قرار گرفتم با مصرف خیلی داروها که عوارض وحشتناکی رو داشتند درمان شدم دوباره به دوسال نکشید این انگل دوباره در چشمم فعال شد. اینبار پیش فوق تخصص انگل شناسی رفتم و با تجویز دارو خوب بودم.تا اینکه آزمایش خون هفته گذشته رفتم دوباره جواب توکسو مثبت آمده چکار کنم؟برای درمان قطعی این بیماری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۴ ۰۹ بهمن ۱۳۹۸
نوزاد ما دچار این بیماری بوده تازه متوجه شدیم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۸:۱۰ ۱۷ آبان ۱۳۹۷
با سلام یه سوال داشتم چرا ما برای دریافت واکسن انفولانزا هرجا میریم میگن تموم شده برخی جاها میگن باید اشنا یا پارتی داشته باشی. لطفا پیگیری کنید
Iran (Islamic Republic of)
Hemmat
۱۳:۰۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۷
سلام دوست گرامی
من به عنوان یه میکروب شناس اکیدا به شما توصیه می کنم دنبال واکسن آنفلوانزا نباشید. واکسن آنفلوانزا شامل سوسپانسیونی از ویروس های آنفلوانزا کشته شده می باشد که مخصوص کشور سازنده است که برای همان کشور تا حدودی کارایی دارد اما از آنجایی که ویروس های آنفلوانزا کشور ما با کشور سازنده واکسن تفاوت هایی دارد، به نظر نمی رسد که کارایی کافی برای ما داشته باشد.
وزارت بهداشت باید هرچه زودتر چراغ مافیای این واکسن های ناکارآمد را خاموش کند.

در پناه حق باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۹ ۱۷ آبان ۱۳۹۷
عالی بود. من یکباره به این بیماری دچار شدم که خداروشکر با مراجعه به فوق تخصص شبکیه درمان شدم.