به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛خیابان «چسترفیلد مایفر» لندن جمعه ناآرامی سپری کرد، صدای انفجار از ساختمان سفارت عربستان در لندن به گوش رسید و شاهدان از آتشسوزی در این مکان دیپلماتیک خبر دادند. گفته میشود هنوز شخص یا گروهی مسؤولیت این انفجار را بر عهده نگرفته است اما به نظر میرسد در پی مرگ 2 دختر سعودی در آمریکا و با گذشت یک ماه از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی، وضعیت بنسلمان و ریاض در مواجهه با تحولات بینالمللی متزلزل و پرتنش باشد. اخبار تکمیلی از این آتشسوزی نشان میدهد 40 نیروی آتشنشان به مکان حریق اعزام شدهاند.
اداره آتشنشانی لندن اعلام کرده است در حال حاضر هیچ اطلاعی درباره علت آتشسوزی در دست نیست. شاهدان گفتهاند صدای چند انفجار را شنیدهاند اما آتشنشانی لندن این گزارشها را تایید نکرده است. پیشتر اعضای اتحادیه روزنامهنگاران ملی انگلیس مقابل ساختمان سفارت عربستان در لندن برای بزرگداشت یاد جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقدی که در کنسولگری سعودی در استانبول کشته شد، تجمع اعتراضآمیز برگزار کردند. ماجرای قتل جمال خاشقجی تمام محاسبات آمریکاییها و رژیم صهیونیستی را پیش از اعمال فشارهای بیشتر به جمهوری اسلامی ایران بر همزده است. آمریکاییها روی مهره خود بنسلمان حساب ویژهای باز کردهاند اما در حال حاضر فشارها روی صدامک تا حدی بالاست که برخی میگویند نباید رابطه با بنسلمان را فدای رابطه با ماهیت سعودی کرد و هر کس دیگری که در عربستان زمام امور را به دست بگیرد قطعا میتواند منافع آمریکاییها را تامین کند پس هزینه کردن بیشتر روی بنسلمان چندان هم صحیح نیست.
عربستان برای سومین بار در حال تغییر سناریوی خود درباره قتل خاشقجی است؛ آنها (سعودیها) در گام نخست یعنی 2 اکتبر تلاش کردند کل ماجرا را نفی کرده و حضور خاشقجی را چند ساعته و خروجش را قطعی جلوه دهند اما پس از فشارهای بینالمللی قتل در کنسولگری توسط آنها تایید شد. بنسلمان اما در آخرین اظهارنظرش خاشقجی را که یک روزنامهنگار متعدل و مشاور دستگاه دربار سعودی بود یک عامل افراطگرا و خطرناک توصیف کرده است. روزنامه واشنگتنپست در مقالهای با همین موضوع عنوان کرده است: محمد بنسلمان ولیعهد سعودی تنها چند روز پس از ناپدید شدن جمال خاشقجی در گفتوگو با مقامات کاخ سفید او را یک «اسلامگرای افراطی خطرناک» توصیف کرده بود.
بنسلمان پیش از اعتراف رسمی به کشته شدن خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، به «جرد کوشنر» مشاور و داماد دونالد ترامپ و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بود خاشقجی با گروه اخوانالمسلمین در ارتباط بوده است ولی بولتون این موضوع را تأیید نکرده بود.
قتل خاشقجی اما ابعاد پیچیدهتری نیز در خود دارد و به نظر میرسد دوستان و دشمنان سعودی را به مرور زمان تغییر دهد. سعودیها در بخشی از راهبرد میانبرد خود تلاش کردند از سناریوی «کانادالیزه» کردن مناسبات بینالمللی خود استفاده کنند اما فضای حاکم بر تحولات منطقه و جهان به آنها اجازه این بلندپروازی را نداد. از دیگر تحولات حاشیه قتل جمال خاشقجی باید به این نکته مهم نیز اشاره کرد که وزیر دادگستری ترکیه خواهان همکاری بیشتر مقامات سعودی برای مشخص شدن جزئیات قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول شد. عبدالحمید گل با اشاره به اینکه مقامات سعودی از تحقیقات به عمل آمده درباره این پرونده حمایت لازم را نکرده و به سوالاتمان پاسخ ندادهاند، گفت: هیچکس نمیتواند از مسؤولیت خود در قبال پرونده جنایت خاشقجی فرار کند، زیرا این مساله موضوعی نیست که لاپوشانی شود».
وزیر دادگستری ترکیه در عین حال تاکید کرد: «لازم است مقامات سعودی از تحقیقات برای مشخص شدن جزئیات قتل خاشقجی حمایت کنند و انتظار داریم مقامات سعودی همکاری بیشتری در این زمینه با ما داشته باشند». عبدالحمید گل با اشاره به وقوع قتل خاشقجی در استانبول، بر لزوم استرداد عاملان این جنایت و محاکمه آنان در ترکیه تاکید کرد و گفت: سوالات بسیاری وجود دارد که بدون پاسخ مانده و معتقدم بدون دریافت این جوابها طی این پرونده به مراحل بعدی اقدام درستی نباشد». وزیر دادگستری ترکیه همچنین گفت که دادستانی و مقامات قضایی ترکیه با دلایل و شواهد بهدست آمده به تحقیقات خود تا آخر ادامه خواهند داد اما در ادامه عمر چلیک، سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه به خبرنگاران گفت ترکیه اجازه نخواهد داد کسی قتل خاشقجی را لاپوشانی کند.
بیشتر بخوانید:قتل خاشقجی بهانهای برای مهار بلندپروازیهای دیپلماتیک ریاض بود!
او تاکید کرد این امکان وجود ندارد که مقامهای سعودی هنوز نتوانسته باشند جسد این روزنامهنگار سرشناس عربستانی را پیدا کنند. سخنگوی حزب حاکم ترکیه تاکید کرد قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد آلسعود بدون دستور فردی در یک پست عالیرتبه ممکن نبوده است. اما اسپودنیک خبرگزاری روسیه میگوید مقامات ترکیهای این فرضیه را دنبال میکنند که جسد مثله شده جمال خاشقجی منتقد و روزنامهنگار سعودی، در داخل کنسولگری عربستان واقع در استانبول یا در مکانی نزدیک به محل حادثه، در داخل اسید حل شده است. این منبع آگاه میافزاید: شواهد بیولوژیکی یافت شده در باغ کنسولگری این فرضیه را تقویت میکند. جسد خاشقجی نیازی به خاکسپاری نداشته است.
از سوی دیگر، «سعود بنعبدالله بنمبارک المعجب» دادستان کل عربستان که در سفری ۳ روزه به ترکیه رفته بود؛ از افشای محل اختفای جسد خاشقجی طفره رفته است. در همین حال مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا میگوید: رابطه واشنگتن و ریاض غیرقابل چشمپوشی است اما آمریکاییها ماجرای قتل خاشقجی را با جدیت پیگیری میکنند. از سوی دیگر نباید از نظر دور داشت که وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده واشنگتن به چند هفته دیگر نیاز دارد تا مدارک کافی برای اعمال تحریمها درباره پرونده قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار و منتقد سعودی را جمعآوری کند. از آنجا که افکار عمومی بینالمللی کماکان منتظر پاسخ به هزارتوی قتل جمال خاشقجی هستند عربستان سعودی مجبور است درباره این قتل شنیع واکنش رسمی نشان دهد. به نظر نمیرسد تحقیقات روندی پیچیده داشته باشد اما پشتپرده سیاسی این جنایت میتواند معادلات منطقه خاورمیانه و داخل سعودی را با تغییراتی همراه کند. به همن دلیل اخباری هم از داخل عربستان مبنی بر تغییرات شنیده میشود که به نظر تنها نوعی کنش رسانهای برای دفع فشارهایی که روی بنسلمان و نزدیکانش که شرکای قتل خاشقجی هستند است. طراحان چنین سناریوهایی در تلآویو و واشنگتن نیز قصد دارند از هر تلاشی برای حفظ سلمان استفاده کنند، به طوری که نتانیاهو گفته است ماجرای خاشقجی آنقدرها هم مهم نیست!
چه کسی خواهران سعودی را دستبسته به رودخانه هادسون انداخت؟
جنازه 2 خواهر سعودی در حالی کنار رودخانه هادسون در ایالت نیویورک یافت شد که پیش از این سفارت عربستان به این خانواده سعودی دستور داده بود آمریکا را ترک کنند. این 2 خواهر سعودی با دستانی بسته خفه شدهاند. دست و پای این 2 خواهر ۱۶ و ۲۲ ساله با استفاده از طناب و نوار چسب به یکدیگر بسته شده بود. پلیس نیویورک اعلام کرد این 2 خواهر در زمان ورود یا پرت شدن به آب، زنده بودهاند. یکی از افسران این پرونده گفت گزینه خودکشی همچنان وجود دارد اما پلیس تمام احتمالات را در نظر گرفته و تحقیقات خود را تا روشن شدن همه جوانب ادامه میدهد. این در حالی است که مادر این 2 خواهر سعودی به پلیس گفته که یک روز پیش از کشف اجساد آنها، تماسی از سوی سفارت عربستان در آمریکا دریافت کرده است. مادر طلا و روتانا افزود فردی از سفارت عربستان در آمریکا به او دستور داده هرچه زودتر ایالات متحده را ترک کند، چراکه این 2 خواهر از مقامهای آمریکایی درخواست پناهندگی سیاسی کرده بودند.
این 2 خواهر به همراه مادر خود در سال ۲۰۱۵ از عربستان به آمریکا مهاجرت کردند. «طلا فاریا» و «روتانا فاریا» 2 جوان سعودی در میان هزاران جوان سعودی دیگری بودند که سرگردان در کشورهای غربی به دنبال زندگی دور از تنشهای قبیلهای میگشتند. ممکن است جوانان دیگر سعودی که از خاندان آلسعود فراری هستند توسط گروههای نفوذ عربستان که به طور شبکهای در سراسر اروپا و آمریکا فعالیت میکنند شناسایی و به روشهای مشابه به قتل برسند. در همین حال، مشخص نیست چرا این دو جوان سعودی پس از اعلام درخواست پناهندگی به قتل رسیدهاند و چه ابعادی پشتپرده این پرونده وجود دارد.
یورونیوز در این رابطه میگوید: پلیس ابتدا این تئوری را مطرح کرد که دخترها ممکن است از پل جرج واشنگتن به داخل رودخانه پریده باشند اما نبودن هیچ نشانهای از آسیبدیدگی که باید بر اثر سقوط از پل ایجاد شده باشد، این تئوری را رد میکند. این دو خواهر روز جمعه گذشته و پس از آنکه پلیس تصاویر طراحی شده از روی جسد آنها را منتشر کرد، شناسایی شدند. حالا پلیس در حال تحقیق درباره زندگی آنها در محله متروی نیویورک در 2 ماه گذشته است و از عموم مردم خواسته شده در صورت داشتن اطلاعاتی درباره آنها به پلیس مراجعه کنند. در یک کنفرانس خبری که روز چهارشنبه در نیویورک برگزار شد، رئیس تیم تحقیق گفت که درباره پیشینه زندگی این دو خواهر «فاصلههای زمانی نامعلومی» وجود دارد که کارآگاهان در تلاش برای یافتن اطلاعات هستند. رئیس تیم کارآگاهان پلیس نیویورک به خبرنگاران گفت: مطمئن هستم وقتی تحقیقات ما به طور کامل انجام شود میتوانیم اعلام کنیم دقیقا چه شده است.
منبع:وطن امروز
انتهای پیام/