این روزها صفحه اول رسانه‌های جهان و بخش قابل‌توجهی از برنامه‌های تلویزیونی پر از اخبار جنایتی است که ماه گذشته در کنسولگری عربستان در استانبول رقم خورد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها صفحه اول رسانه‌های خبری جهان پر از اخبار مربوط به خاشُقجی است. برخی سایت‌ها و خبرگزاری‌ها حتی ستون ویژه‌ای را نیز به پوشش اخبار او اختصاص داده‌اند. اما چرا در حالیکه هر روز عده زیادی در گوشه و کنار جهان قربانی جنگ، خشونت، نژادپرستی یا جنایات سازمان‌یافته می‌شوند، مرگ یک تبعه سعودی که تلفظ نامش برای همه چندان آسان هم نبود، تا این اندازه خبرساز شد؟

چرا قضیه خاشقجی تا این اندازه مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت؟

جمال خاشقجی نه یک شخصیتِ شناخته‌شده بود و نه به معنای متعارفِ کلمه یک روزنامه‌نگار، اما ظرف مدت کوتاهی موضوع ناپدید شدن او به داغ‌ترین سوژه خبری جهان تبدیل شد. این پوشش رسانه‌ای گسترده تا جایی ادامه یافت که پاسخگویی عربستان در این خصوص را به یک مطالبه جهانی تبدیل کرد و ریاض سرانجام مجبور شد برای آرام کردن افکار عمومی جهان و البته در قالب سناریویی هماهنگ‌شده با آمریکا، قتل خاشقجی را گردن بگیرد.

البته در این میان، استراتژی آنکارا در درز قطره‌چکانی اطلاعات به رسانه‌ها برای تشنه نگه داشتن افکار عمومی نیز در جریان‌ساز شدن این پرونده بی‌تاثیر نبود اما رسانه‌های ترکیه‌ای به خودی خود نیز توانستند با پوشش گسترده و لحظه به لحظه جزئیات این حادثه، موضوع ناپدید شدن خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول را به خبر اول جهان تبدیل کنند.

جستجو در رسانه‌های خبری ترکیه نشان می‌دهد تنها در پایگاه اینترنتی سه روزنامه «دیلی صباح»، «ینی شفق» و «حریت» از روز اول مفقود شدن خاشقجی تا لحظه تنظیم این مطلب، یعنی در طول ۲۷ روز گذشته بیش از دو هزار عنوان خبر و گزارش خبری در این باره منتشر شده که میانگین ۸۰ خبر در روز را نشان می‌دهد و البته این آمار بدون احتساب اخبار و تحلیل‌هایی است که از سایر رسانه‌ها و شبکه‌های مختلف تلویزیونی این کشور پخش شده است.

جریان رسانه‌ای بزرگی که در پی ناپدید شدن خاشقجی از سوی رسانه‌های ترکیه‌ای به راه افتاد، در ادامه با همصدایی بسیاری از رسانه‌های جهان و به ویژه‌ آنهایی که منتقد سیاست‌های ترامپ و عربستان بودند، فشار رسانه‌ای سنگینی را ایجاد کرد که بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی و سران کشورهای اروپایی و آمریکاییِ همپیمان با عربستان را نیز به واکنش واداشت و حتی باعث تحریم و خالی ماندن صندلی‌ها در کنفرانس سرمایه‌گذاری ریاض شد.

نگاهی اجمالی به عملکرد رسانه‌های خبری معروف جهان در طول یکماه گذشته، حجم عظیم اخبار و گزارش‌هایی که درباره خاشقجی در این رسانه‌ها منعکس شده را به خوبی نشان می‌دهد. رویترز از ابتدای ناپدید شدن روزنامه‌نگار سعودی مجموعا ۹۲۶ و به طور میانگین، روزانه ۳۷ عنوان خبر در این باره منتشر کرده است. این آمار در رابطه با سایر رسانه‌های بین‌المللی از جمله بی‌بی‌سی، واشنگتن‌پست، نیویورک‌تایمز، سی‌ان‌ان و الجزیره نیز کم و بیش یکسان است.

چرا قضیه خاشقجی تا این اندازه مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت؟

چرا قضیه خاشقجی تا این اندازه مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت؟

چرا قضیه خاشقجی تا این اندازه مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت؟

در این میان، عطش افشای حقیقت نزد برخی از این رسانه‌ها از جمله آسوشیتدپرس و الجزیره انگلیسی به حدی بود که با اعزام خبرنگار و دوربین به استانبول و پوشش زنده اتفاقات در اطراف کنسولگری عربستان، جریان رسانه‌ای را در دست گرفته و به جای بازتاب اخبار رسانه‌های ترکیه‌ای، خود به منبع اصلی اخبار این جنایت تبدیل شدند. به عنوان نمونه، ورود چند نظافتچی به داخل کنسولگری عربستان در استانبول ساعاتی پیش از ورود تیم تحقیقاتی ترکیه، اتفاق بحث‌برانگیزی بود که برای اولین بار از دریچه دوربین آسوشیتدپرس به جهان مخابره شد.

چرا قضیه خاشقجی تا این اندازه مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت؟

در بابِ دلایل جهانی شدن موضوع خاشقجی نیز تحلیل‌های زیادی از سوی کارشناسان ارائه شده است. برخی، مکان ارتکاب این جنایت (کنسولگری عربستان) و جزئیات وحشتناک و تکان‌دهنده‌ای که از نحوه کشته شدن او منتشر شده را دلیل خبرساز شدن آن عنوان کرده‌اند. عده‌ای دیگر معتقدند آنچه باعث تشویق رسانه‌ها برای پرداختن به این موضوع شده، حمایت بی‌قید و شرط ترامپ از ریاض و استاندارد دوگانه‌ او در قبال حقوق بشر است و برخی دیگر نیز ماهیت حکومت عربستان و سرکوب گسترده منتقدان در این کشور بویژه پس از قدرت گرفتن محمدبن‌سلمان را دلیل اصلی پیگیری این پرونده از سوی رسانه‌ها می‌دانند.

اما دلیل جهانی شدن پرونده خاشقجی هر چه بود، فشار رسانه‌ای آن به اندازه‌ای سنگین بود که عربستان را پس از دروغ‌های بی‌شماری که در رابطه با مفقود شدن او به خورد مردم جهان داد، سرانجام پس از ۱۸ روز مجبور به اعتراف کرد. البته این موج خبری سنگین هنوز پایان نیافته و به نظر تا زمانی که ریاض به پرسش‌های بی‌پاسخ‌مانده این جنایت درباره هویت عاملان و آمران آن و سرنوشت جسد خاشقجی، پاسخ ندهد همچنان ادامه خواهد داشت.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محسن ، مهوری حبیب آبادی خادم المهدی(عج)،
۱۳:۱۸ ۰۸ آبان ۱۳۹۷
سلام ، و عجل علی ظهورک یا صاحب الزمان، واما بعد
به نظر این حقیر انحراف افکار عمومی از سیاست های ظالمانه 1،رژیم صهیونیستی،
2،آمریکای جنایتکار،
3،رژیم آل سعود کودک کش،
ومن الله توفیق،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۱ ۰۸ آبان ۱۳۹۷
ترکیه نقش مدافع را داره
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۵:۰۹ ۰۸ آبان ۱۳۹۷
باید منتظر ماند تا ببینیم داستان اصلی پشت پرده چیست سوژه به قتل رسیده و محل قتل و رفتار ترکیه واکنش جهانی عکس‌العمل ال سعودی و عملکرد ترامپ واروپا و تقارن زمانی با اربعین حسینی و تحریم های آبان ماه علیه ایران یک جورایی مشکوک است به نظر می‌رسد یک اجماعی برای انحراف افکار عمومی جهان از مسائل مهم و اساسی وجود دارد که باید مراقب باشیم بیشتر از همه مراقب ترکیه
Iran (Islamic Republic of)
ehsan
۰۱:۱۶ ۰۸ آبان ۱۳۹۷
فکر میکنم هنوز باید صبر کرد خیلی چیزهای دیگه هست که ما نمیدونیم البته از نقشه ای که امریکا واسه عربستان کشیده و سو استفاده ترکیه نمیشه به سادگی رد شدکه طبیعی به دلیل احساس مسئولیت و رفاه مردم کشورشون این کارها رو میکننوپول کلانی که بدست میارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
به نظر میرسد در پی قتل روزنامه نگار منتقد سعودی نقشه ها و دسیسه‌های فراوانی نهفته است که یه سر ان امریکا و یه سر دیگر ان عربستان سعودی و منطقه خاورمیانه مرتبط می باشد. احتمال زیاد بن سلمان از دور خارج شده و دیگر سودی برای امریکا و صهونیست ندارد.وباید به روشی کم هزینه و بی دردسر از این همه فجایع ازجمله جنگ یمن و افراط گرایی گروه‌های وهابی , صهیونیستی, داعش, القاعده در منطقه خاورمیانه خارج شوند و همچنان خود را دایه کشورهای مرتجع عربی عبری بدانند ویکی را قربانی اهداف خود کنند.که گزینه‌ای بهتر از بن سلمان نیست و با حذف ایشان و جایگزینی برایش به تمام شکست ها و رهایی از باتلاق جنگ یمن و همچنین شکست در عراق و سوریه و لبنان ودیگر موضوعات در منطقه به این طریق سرپوش بگذارند. وهمه تقصیرها رو گردن بن سلمان بیاندازند. و خود(امریکا ) بی هیچ مشکلی در منطقه به اهدافش رسیدگی کند‌. ومطمعنن بن سلمان فهمیده کارش تمامه وامریکا قبل از اینکه موضوعات مهم بین‌المللی از طریق بن سلمان لو برود او را زندانی سپس اعدام ویا به جای نامعلومی تبعید کند که هیچ کس به ان دسرسی نداشته باشد.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
x
۲۲:۵۶ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
تمام این اتفاقات یک سناروی سیاسی اقتصادی است مثل بقیه اتفاقاتی که در جهان امروزی میفته؛ یک بار دیگه سرمایه داران بزرگ بین المللی یهودی با طراحی یک سناریو دارن کشورهارو به جان هم میندازن و میدوشنشون! آنها با تحریم ایران به آرزوی دیرینشون نابودی انقلاب اسلامی میخوان دست پیدا کنن، اما این کارشون باعث افزایش بیش از حد قیمت نفت میشه! راه حل این مشکل مجبور کردن عربستان به فروش هر چه بیشتر نفت با زیر قیمته
Canada
ناشناس
۲۲:۲۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
خدا داند
Canada
ناشناس
۲۲:۲۶ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
سنایوری این جور فکر کنم قرار بود .ساخته بشه .ربوده شدن در ترکیه و بعد پیدا کردن جسد نزدیک وطن با یک پاسپورت ایرانی
چونکه میخواستند کاری کنند که ترکیه سعی در جذب سرمایه کذاری خارجی دارد و کلی هم تبلیع میکند
Iran (Islamic Republic of)
ملت بینوا
۲۰:۵۸ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
یکم از درد ملت بگید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۱ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
درگیری قطر و ترکیه با عربستان دلیل اصلی اش است و هردوتا با رسانه هاشون در حال لِه کردن عربستان هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۱ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
مهمترین دلیل خبرساز شدن این حادثه وابسته بودن خاشقچی به سازمان های استعماری جهان است که بدون برنامه یا با برنامه اتفاق افتاد .
Germany
ناشناس
۱۹:۰۵ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
چون این جنایت بسیار وحشیانه بود درست مثل حرکتهای داعشی هابود ودر عین حال ناجوانمردانه ترین روش بود چون این بدبخت را در واقع دعوت کرده بودند کارش را انجام بدهند ولی ایشان را تکه تکه کردند . لعنت بر خاندان وحشی و سفاک سعودی .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
بنظر من ممکن است که غربی ها خواسته باشند در پوشش خبری بوجود امده توجه جهانیان را از راهپیمایی عظیم اربعین منحرف کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
آیا کسی میتونه دشمنشو به خانه اش دعوت کنه و تو خانه اش دشمنش رو بکشه و اینهمه رد از خودش بجا بزاره و تمام اتهامات را به جون بخره بنظر من کار امریکاست با توجه به تحقیرات اخیر عربستان توسط امریکا و مقابله به مثل عربستان امریکا میخاد عربستان رو کنار بزاره وگرنه مگه برای ال سعود خبیث. کار مشکلی بوده که در یک جای غیر از سفارتش اونو بقتل برسونه و اینهمه اتهام را بجون نخره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۸ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
گل گفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۰۷ آبان ۱۳۹۷
مهمترین دلیلش این بود که این جنایت هولناک در کنسولگری سعودی رقم خورد یعنی در یک محل امن دیپلماتیک و از سوی دیگر محلی که آشکارا مشخص هست که حکومت آل سعود جانی هستند
در واقع همون چیزی که ترامپ گفت(افتضاح سیاسی) از همه نظر
آخرین اخبار