به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در شرایطی که شاهرگ حیاتی شهر اصفهان این روزها خشکی پیاپی خود را طی میکند، استاندار اصفهان در طرح جدید خود اعلام کرده که قرار است تغییرات عمدهای در این زمینه صورت گیرد. مسئولان استان میگویند سد زایندهرود هماکنون چیزی حدود ۱۷۰ میلیون مترمکعب آب دارد که تنها ۱۰ درصد ظرفیت این سد است. هماکنون ارتفاع آب پشت سد زایندهرود از نقطهای که نشاندهنده وضعیت بحرانی است نیز پایینتر رفته و کار به جایی رسیده که نیروگاه توربین آبی سد از مدار تولید برق خارج شده است.
در مورد زایندهرود هرچه بنویسیم، بگوییم و بخوانیم با کلید واژه "بحران" قابل تعریف است، اما موضوعی که نام زایندهرود را در چند روز گذشته دوباره بر سر زبانها انداخته، سخنان استاندار اصفهان در مورد طرحی موسوم به "بازچرخانی آب" است که در جلسه مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی مطرح کرد.
بیشتر بخوانید:دریچههای زاینده رود باز شد
استاندار اصفهان در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به چالشهای آبی استان و مسئله زایندهرود و روند کاهشی حجم آب موجود در پشت سد زایندهرود در پایان هر سال آبی در سالهای اخیر گفته است: حجم آب پشت سد زایندهرود در پایان سال آبی ۹۶-۹۷ (یعنی ۳۱ شهریورماه ۹۷) ۱۷۱ میلیون مترمکعب بود.
به گفته مهرعلیزاده این میزان در پایان سال آبی ۵۴-۵۵ نزدیک به ۱۳۰۰ میلیون مترمکعب بوده است.
وی همچنین گفت: با برنامههایی که داریم تلاش میکنیم میزان آب ورودی به سد در سال را روی عددی نزدیک به ۱۲۰۰ میلیون مترمکعب حفظ کنیم.
استاندار اصفهان درباره طرح بازچرخانی آب در محدوده شهر اصفهان گفت: "با لولهگذاری در کف رودخانه و با ساماندهی رودخانه برای جلوگیری از جذب زیاد آب، شاهد جاری شدن آب در بستر زایندهرود خواهیم بود و شرایطی فراهم خواهد شد که این حداقل آبی که در مسیر زایندهرود قرار میگیرد در سد آبشار جمعآوری گردد و در زمان نیاز، با گردش آب بتوانیم جریان آب را در زایندهرود برقرار کنیم. "
تشریح این طرح در همان جلسه با اعتراض شدید و مخالفت صریح حجتالاسلام سیدناصر موسوی لارگانی رئیس مجمع نمایندگان استان روبهرو شد که در همین راستا گفتوگویی با موافقان و مخالفان طرح کردهایم که در ادامه میخوانید.
اجازه نمیدهیم آب با لوله به اصفهان بیاید
نماینده مردم فلاورجان در مجلس با بیان اینکه اگر قرار باشد آب در اصفهان جاری شود، باید در فلاورجان و سایر شهرهای غرب استان نیز جاری باشد، گفت: باغات محدوده زایندهرود کانال ندارند و کشاورزان از کف رودخانه آب برداشت میکنند.
وی با بیان اینکه همین پولی که الان به کشاورزان شرق داده شده فریاد مردم غرب را بالا برده است، اظهار داشت: میگویید به باغات غرب اصفهان آبرسانی کردیم، اما کمتر از ۵ درصد مردم فلاورجان باغدار هستند و بقیه به کشاورزی مشغولاند. شهرهای پیربکران و قهدریجان تبدیل به کویر شده است و کشاورزی که ۱۰ هکتار زمین داشته، دیگر هیچ آبی ندارد و الان هم رودخانه را به روی او ببندیم و بگوییم آب را با لوله میرسانیم تا آب در اصفهان جاری شود؟ فلاورجان نیز از زایندهرود سهمآبه و حقآبه دارد و زیبایی رودخانه نیز باید برای مردم فلاورجان هم باشد. آب مال زایندهرود است و باید در زایندهرود باشد.
موسوی لارگانی افزود: مردم این منطقه پول داده و سهمآبه خریدند که اسناد آن موجود است، اجازه نمیدهیم آب با لوله به اصفهان بیاید، اما ما آب نداشته باشیم.
وی این طرح را غیرکارشناسی و نسنجیده خواند و بیان کرد: زمانی که استاندار اصفهان طبق قانون منع بکارگیری بازنشستگان در حال ترک استان است، نباید با این عجله تصمیم به اجرای طرح لولهگذاری و بازچرخانی آب در استان و شهر اصفهان میگرفت.
رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان گفت: مخالف صد درصدی اجرای طرح بازچرخانی آب در زاینده رود هستم، زیرا مسئولان با این کار به دنبال فریب دادن مردم اصفهان هستند.
وی اظهار داشت: مردم اصفهان به دنبال احیای زاینده رود و جاری کردن دائمی آب هستند نه اینکه این رودخانه به حوضچه آبی مبدل شود و به دنبال فریب دادن مردم اصفهان باشیم.
موسوی لارگانی افزود: ۳۰۰ میلیارد تومان برای اجرای یک طرح موقت بازچرخانی آب در حالی هزینه میشود که اگر این میزان هزینه صرف تونل سوم کوهرنگ شود، این تونل به بهره برداری میرسد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب به اصفهان میرسد نه اینکه کمتر از دو مترمکعب آب در ثانیه کف زاینده رود جاری کنند و بگویند زاینده را احیا کردیم.
وی بیان کرد: مردم اصفهان به دنبال احیای زاینده رود هستند که تالاب گاوخونی که یکی از تالابهای بین المللی است را زنده نگه دارند که با خشک شدن آن نه فقط مردم اصفهان بلکه کل کشور از گرد و غبار سمی آن آسیب میبینند.
نماینده مردم فلاورجان با اشاره به اینکه طرح بازچرخانی آب یک طرح غیرکارشناسی است، ادامه داد: مردم اصفهان به دنبال آب پایدار هستند نه برای زیبایی و طراوت شهر بلکه برای اینکه به نان شب محتاج شدند.
وی افزود: اگر هزینه ۳۰۰ میلیارد تومان که قرار است برای اجرای این طرح موقت هزینه شود، برای انتقال آب از دریا به اصفهان اقدام شود بیشتر به نتیجه خواهیم رسید.
بازچرخانی آب خواسته مردم اصفهان نیست
رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان گفت: در این طرح قسمتی از شهر اصفهان لحاظ شده، در حالی که خواسته مردم اصفهان این نیست و زایندهرود پایدار و همیشه زنده که به استان پهناور اصفهان و شهرستانهای در حاشیه آن آبرسانی کند، میخواهند.
وی با بیان اینکه زایندهرود زمانی موجب آبادانی این شهرستانها شده است که هم اکنون در حال نابودی هستند، ادامه داد: بنابراین این برنامهریزی باید برای تمام شهرهایی که از زایندهرود بهرهمند میشوند صورت گیرد.
موسوی لارگانی اظهار داشت: چرا باید ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان برای طرحی که در سخنان شخص استاندار نیز طرحی موقت خوانده شده، هزینه شود؟ اگر در آبچرخانی آب زیادی مصرف نمیشود چرا در تمام شهرستانها اجرا نمیشود و چرا این مبلغ را صرف تهیه منبع آب پایدار برای زایندهرود نکنیم و دست به چنین کار بیهودهای بزنیم که هزینه آن میتواند صرف تکمیل تونل سوم کوهرنگ شود؟
وی افزود: چرا برای آبی که از شهرستان سمیرم خارج میشود برنامهریزی نمیشود تا مردم اصفهان هم از آن استفاده کنند؟ حتی میتوان آب موردنیاز برای این آبچرخانی در شهر اصفهان را با حفر چند چاه تأمین کرد و شاید در ابتدا حجم آب زیبایی موردنظر را تأمین نکند، ولی با پر شدن منافذ این محدوده آبچرخانی با همین چاهها محقق میشود.
تصمیم جدید، طرح ساماندهی زایندهرود را زیر سئوال میبرد
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: از طرف دیگر در ۳ سال گذشته دولت و مردم هزینه سنگینی برای ساماندهی زایندهرود متحمل شدهاند و برای اجرای این طرح درختان برخی باغهای فلاورجان بریده شده است تا ساماندهی زایندهرود انجام شود و الان جواب مردمی که درختان باغهایشان قطع شده را چه کسی میدهد؟
وی با بیان اینکه در شرایطی که در جنگ اقتصادی هستیم، چرا هر روز باید طرح جدیدی ارائه شود، خاطرنشان کرد: چرا استانداری که روزهای پایانی مسئولیت خود را سپری میکند باید چنین طرح عظیمی را آن هم به صورت موقت اجرا کند؟
موسوی لارگانی درباره اینکه استاندار اصفهان از کار کارشناسی در این زمینه سخن میگوید در حالی که بخش زیادی از اظهارنظرها در خصوص این طرح در مخالفت با آن است، گفت: بگویند کدام کارشناسان این طرح را بررسی کردهاند؟ آب منطقهای و اداره محیط زیست در این باره توضیح دهند. بخشی از آبی که در زایندهرود جاری میشود سهم محیط زیست است و آنها باید نظر کارشناسی دهند.
وعده رئیسجمهور آبچرخانی و آبنما نبود
وی به وعده رئیسجمهور برای احیای زایندهرود اشاره کرد و افزود: آبی که رئیسجمهور قول داد در زایندهرود جاری شود، نه آب موقت بود و نه آبچرخانی و نه آبنما. وی قول داد آب در زایندهرود جاری و تالاب گاو خونی احیا شود و در کل این طرح را طرح مناسبی نمیدانم.
انرژی خود را صرف احیای زایندهرود کنید نه لولهکشی
مدیرعامل کانون خبرگان کشاورزی اصفهان که از منتقدان طرح لولهگذاری مسیر زایندهرود است، اعتقاد دارد برخی بخشهای طرح پیشنهادی استاندار اصفهان قانونی، درست و مورد تأیید کشاورزان است و برخی بخشهای صحبتهای مهرعلیزاده نیز نادرست است.
اسفندیار امینی اظهار داشت: اینکه قرار است یک شبکه آبیاری از چم آسمان تا نکوآباد احداث شود بحث درستی است، چون کل حوزه زایندهرود دیگر با انهار سنتی آبرسانی نمیشود بلکه شبکه نکوآباد، آبشار و رودشتین مدرن شده است و مدرنسازی شبکه چم آسمان نیز در دستور کار بود که به دلیل مسائل مالی به تعویق افتاد و هماکنون ضرورت آن احساس میشود.
وی به جنبههای منفی طرح پیشنهادی اشاره کرد و افزود: لولهکشی از سد نکوآباد تا ناژوان و بازچرخانی پساب تصفیه شده در کف رودخانه علاوه بر اینکه برخلاف موازین محیط زیستی و حقوق حقآبهداران است، به نفع اصفهان هم نیست و اجرای آن به چند دلیل امکانپذیر نمیباشد.
مدیرعامل کانون خبرگان کشاورزی اصفهان افزود: با وضعیت فعلی رودخانه، از باغ پرندگان تا سد آبشار بین ۶ تا ۷ مترمکعب آب در ثانیه به زمین فرو خواهد رفت، در صورتی که حداکثر ۴ مترمکعب پساب جمع خواهد شد و این پساب رهاشده از محل باغ پرندگان اصلاً به سد آبشار نخواهد رسید و چیزی به کشاورزان شرق نمیرسد. از طرف دیگر، درست است که گفته شده پساب تصفیه میشود، اما در نهایت اسم آن پساب است و مردم از نظر روانی نمیتوانند این موضوع را بپذیرند. همچنین این اقدام باعث میشود توجهاتی که در افکار عمومی استان، کشور و حتی سطح بینالمللی به زایندهرود و لزوم احیای آن وجود دارد، با حرکتی مصنوعی و دروغین و با آبدار نشان دادن رودخانه از بین برود.
مخالفت کشاورزان با طرح بازچرخابی آب در زایندهرود
وی با بیان اینکه کشاورزان نیز با این طرح مخالفند، چون انتظار داشتند این پساب پس از ۶ دهه به آنها برگردانده شود، نه اینکه آبنما درست کنند، بیان کرد: رئیسجمهور و شورای عالی آب و هر کسی که در این زمینه قولی داده است، صحبت از احیای رودخانه کرده، نه اینکه یک آبنما درست شود. درست است که رودخانه از شهر عبور میکند، اما معبر عبور آبی است که متعلق به حقآبهدار است.
امینی با بیان اینکه استاندار اصفهان علاقه دارد اقدامی در این زمینه انجام دهد، اما برخی از این اقدامات اصلاً در حیطه وظایف او نیست و برخی هم اصلاً درست نیست، گفت: از مشاوران استاندار و همچنین از خود وی گلایه دارم که چرا از نماینده حقآبهداران و کشاورزان دعوت نمیکند تا نظراتمان را مطرح کنیم. با وجود مکاتبات زیاد، صدور بیانیه و سخنرانی از طرف ما، این تصمیمات در اتاقهای دربسته گرفته میشود در حالی که طرح جدیدی هم نیست و از زمان ۳ استاندار قبلی مطرح بوده است.
وی اظهار داشت: مسئولان باید انرژی خود را صرف احیای زایندهرود و جاری شدن آب در بستر آن کنند نه اینکه هر روز نقشه بکشند و اندک آب باقیمانده را با لولهکشی از این طرف به آن طرف ببرند. برخی اوقات ۳۲ میلیون مترمکعب در ثانیه در سد آبشار آب داریم، اما باز هم به سختی میتوانیم آن را به ورزنه برسانیم، آن وقت صحبت از لولهکشی از سد نکوآباد تا ابتدای اصفهان میشود که اصلاً امکانپذیر نیست.
مدیرعامل کانون خبرگان کشاورزی اصفهان از تشریح این طرح در یک برنامه تلویزیونی نیز انتقاد کرد و افزود: دلیلی وجود ندارد هر کار درستی که انجام هم نشده است را در بوق و کرنا کنیم. باید جلساتی با نمایندگان صنوف، ائمه جمعه، نمایندگان مجلس و ... برگزار میشد و همه پیش از رسانهای شدن این طرح توجیه میشدند و نظرات همه در یک جلسه فنی بررسی و اعمال میشد تا اگر به اجماع رسیدیم، طرح عملیاتی شود در حالی که استاندار اصفهان طبق حرف یکی از مشاورانش تصمیم به تشریح این طرح گرفت و حتی اجازه ندادند یک کارشناس دیگر نیز در برنامه حضور داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: همه از استاندار گرفته تا نمایندگان مجلس، صنف کشاورزان، دستگاه قضایی، نیروی انتظامی، محیط زیست، آب منطقهای و جهاد کشاورزی باید به قانون و مصوبات شورای عالی آب تمکین کنند، چون منافع همه در آن وجود دارد و مخالفتهای اجتماعی نیز به حداقل میرسد.
طرح بازچرخانی آب توان رفع مشکل زایندهرود را ندارد
رئیس شورای شهر اصفهان نیز درباره طرح بازچرخابی آب در زایندهرود، گفت: در حاشیه احیای رودخانه زایندهرود، طرحهایی از جمله بازچرخانی آب بدون وجود آب مطرح شده است، اما به نظر میرسد، توان رفع مشکل موجود را ندارد.
فتح الله معین با بیان اینکه اقدامات بدون برنامه در کشور سبب شده با مشکلاتی مواجه بشویم که وضع اقتصادی فعلی کشور، نمونه آن است و با تلاش و برنامهریزی میتوان شرایط زندگی مردم را بهبود بخشید، اظهار داشت: عدم برنامهریزی در استان نیز مشهود است.
وی افزود: خشکی زایندهرود را به خشکسالی نسبت دادند در حالی که سازمان هواشناسی، کاهش میزان بارندگیها را تنها ۳۰ درصد نسبت به ۲۰ سال اخیر عنوان کرده است.
رئیس شورای شهر اصفهان ادامه داد: برنامهریزی صحیح و درست میتواند، زایندهرود را از این وضعیت نجات بدهد، به طوری که سازمانهای مردم نهاد طی سفر به حاشیه رودخانه، اظهار داشتند که اگر مدیریت آب به مردم واگذار شود، بهتر میتوان این مساله را مدیریت کرد.
وی با اشاره به روز آمار و برنامهریزی، خطاب به مسئولان این سازمان، بیان کرد: از مسئولان تقاضا میکنم، برنامهریزی عملیاتی و قانونی را برای رفع مشکلات استان اصفهان در دستور کار خود قرار دهند.
بیتاثیری طرح بازچرخابی آب در زایندهرود بر آبهای زیرزمینی
نماینده مردم میمه و شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی که یکی دیگر از مخالفان و منتقدان طرح بازچرخابی آب در زایندهرود است، گفت: طرح بازچرخانی آب در زاینده رود اثری روی آبهای زیرزمینی نخواهد داشت و به دنبال بازچرخانی پساب قطعا دچار مشکلات زیست محیطی میشویم.
حسینعلی حاجی دلیگانی با بیان اینکه طرح بازچرخانی آب در زاینده رود بیشتر جنبه نمایشی دارد و صرفا برای اینکه چهره شهر عوض شود شاید اثر گذار باشد، اظهار داشت: با اجرای طرح بازچرخانی آب دیگر افرادی که کمی تعهد داشتند که اقدامی برای احیای زاینده رود انجام دهند، از این اقدام دست میکشند و اصل اصفهان زیر سوال میرود.
وی با بیان اینکه استانداری یکسری از فرضیات را در ذهنش پرورش میدهد که هیچ توجهی به تبعات اجتماعی و زیست محیطی آن ندارد، افزود: بخشی از پسابی که قرار است از برخوار به رودخانه بازگردد و به شرق اصفهان انتقال یابد خود عامل فرونشست زمین خواهد شد.
حاجی دلیگانی اضافه کرد: نمایندگان شهر اصفهان عموما با بخشی از آن موافق، اما نمایندگان غرب و حوزه زایندهرود و شرق استان با این طرح مخالف هستند.
لزوم اجرای طرح بازچرخابی آب در زمان اضطرار
نماینده مردم اصفهان در مجلس درباره طرح اعلام شده از سوی استاندار اصفهان پیرامون بازچرخانی آب زاینده رود، تاثیر و لزوم اجرای این طرح، گفت: طرح ارائه شده از سوی استاندار اصفهان به "بازچرخانی آب" معروف شده، اما باید گفت: این طرح شامل چند جزء بوده که موضوع بازچرخانی بخشی از آن است.
حمیدرضا فولادگر پیرامون اینکه جزء نخست طرح این است که از سد چم آسمان تا نکوآباد خط لولهای ایجاد شده و با پیوستن به زایندهرود، براساس نیاز مسیر به صورت مدیریت شده آب تا شرق اصفهان در اختیار حقآبه داران قرار گیرد، اظهار داشت: بر این اساس به دنبال این هستند که تجربه دفعات قبل مبنی بر پرت شدن نصف آب و برداشتهای غیرمجاز تکرار نشود.
وی افزود: براساس جزء دوم طرح، پساب تصفیه خانهها در مسیر زایندهرود رها میشود، این آب برای کشت مثمر مفید نیست بلکه مضر است، این آب فقط برای در جریان بودن تا باتلاق گاوخونی است و اگر برای کشاورزی استفاده شود باید مورد تصفیه قرار گیرد که شامل هزینههایی است.
مخالفتی با کلیت طرح بازچرخانی آب در شرایط ضروری ندارم
نماینده مردم اصفهان در مجلس با اشاره به سومین بخش این طرح که شامل بازچرخانی آب است، خاطرنشان کرد: این طرح برای بهبود وضعیت فضای سبز، آثار باستانی و مصارف زیست محیطی مورد استفاده قرار میگیرد که احتمال هدر رفت آب طی اجرای این طرح و همچنین انتقاداتی که به آن وارد شده سبب گشته تا اولویت کمتری برای اجرای بخش سوم طرح در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه ما با کلیات طرح موافقیم، اما معتقدیم این طرح نباید بر سایر طرحهای آبی زاینده رود تاثیر بگذارد، بیان کرد: معتقدم این طرح برای زمانی است که نیاز ضروری برای رساندن آب در زمان بحرانی وجود دارد، در صورتی که همه مسائل جانبی آن بررسی شود و راهی دیگر نیز وجود نداشته باشد میتوان از این طرح استفاده کرد، بنابراین معتقدیم اجرای آن باید در زمان اضطرار باشد، البته این طرح شاید مقداری بر طرحهای کنونی انتقال آب موثر مانند تونل سوم و بهشت آباد تاثیرگذار باشد.
فولادگر درباره سرنوشت طرح پیشنهادی بازچرخانی آب در زایندهرود، گفت: هرچند بر روی این طرح کار کارشناسی صورت گرفته، اما به نظر من لولهگذاری زمانی قابل مطرح شدن است که هیچ راه دیگری برای احیای زایندهرود و حل مشکلات آبی استان وجود نداشته باشد و در شرایط کاملاً اضطراری قرار داشته باشیم و بخواهیم حداقل آبی به منطقه برسانیم.
وی اظهار داشت: احیای رژیم حقوقی زایندهرود، جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز، کنترل برداشتهای مجاز و کنترل برداشتهای بیرویه، هوشمند کردن توزیع آب و رعایت سهمآبهها از جمله اقداماتی است که باید انجام گیرد.
نماینده مردم در مجلس در پاسخ به این سئوال که آیا طرح لولهگذاری در مسیر زایندهرود و بازچرخانی آب در شهر اصفهان مسکوت مانده است، افزود: خیر، اما بالاخره از طرف تشکلهای کشاورزی و نمایندگان بحثهایی درباره آن وجود دارد. معتقدم نباید این طرح را رد کرد و باید همواره آن را آماده داشته باشیم، اما در شرایطی که هیچ راه دیگری برای ما باقی نمانده باشد. امیدوارم طرحهای انتقال آب زودتر به جریان بیفتد و از برداشتهای بیرویه و بارگذاریهای جدید جلوگیری به عمل آید.
افزایش میزان بارندگیها در اصفهان با طرح بازچرخابی آب
نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی که یکی دیگر از موافقان طرح بازچرخابی آب در زایندهرود است با بیان اینکه در شرایط کنونی باید برای جاری شدن رودخانه چارهای اندیشیده شود، گفت: با اجرای این طرح رطوبت هوا افزایش یافته و بارندگی در شهر اصفهان هم نرمال خواهد شد.
سیدجواد محمد ابطحی پیرامون اینکه با بارندگیهای نرمال در استان اصفهان باید ۵۷۰ میلیون مترمکعب آب پشت سد زایندهرود ذخیره باشد، اظهار داشت: اکنون میزان آب پشت سد به ۱۷۲ میلیون مترمکعب رسیده که در تامین آب شرب هم نگران هستیم.
وی با بیان اینکه در طرح "بازچرخابی آب" ۳۰ میلیون مترمکعب آب در هر ماه از سد چم آسمان تا کانال نکوآباد برای تصفیهخانه و از باغ پرندگان تا آبشار آزاد میشود، افزود: این میزان آب برای حفظ آثار تاریخی و باستانی، سرسبزی درختان و پارک ناژوان و طبیعت منطقه نیاز است.
نماینده مردم خمینی شهر در مجلس با گلایه از اینکه برخی افراد و رسانهها بدون تحقق و تفحص طرح بازچرخابی آب را رد میکنند، بیان کرد: صحبتها و انتشار عقاید در رسانهها باید کارشناسیتر منتشر شود، زیرا این طرح تدبیری برای جلوگیری از خشکسالی، فرونشست زمین و معضلات زیست محیطی است.
سرنوشت زاینده رود چه میشود؟
در شرایطی که امروز مردم اصفهان چشمانتظار جریان دوباره رودخانه زاینده رود هستند و کشاورزان شرق و غرب این استان با هوشیاری از شرایط موجود و علم به کم بودن آب، با مسئولان کشور در زمینه صرفهجویی همراهی میکنند، مطرح شدن طرحهای جدید نه برای احیای دائمی بلکه برای بازچرخانی موقت آب در رودخانهای که در کتابهای تاریخی جهان، به جاری بودن و زایندگی آن اشاره شده، سئوال برانگیز است.
منتقدان طرح بازچرخانی آب در زایندهرود از آن با نامهایی، چون زایندهرود مصنوعی و آبنما یاد کرده و معتقدند زاینده رود را نمیتوان با آرایش زنده کرد. از طرفی استاندار اصفهان علاقهمند است اقدامی برای زنده شدن زنده رود انجام دهد که برخی نیت این اقدام را ستایش میکنند، ولی به فرایندش خرده میگیرند و اعتقاد دارند که باید نکات مثبت و منفی این طرح به صورت دقیق، علمی و کارشناسی بررسی شده و پیش از هر اقدام، از کارشناسان این امر بهره گرفت.
حال باید منتظر ماند و دید چه تصمیم دیگری پیرامون وضعیت این رودخانه اتخاذ خواهد شد. زاینده رود سالهاست که درگیر خشکسالی است و از آن مهمترین زندگی کشاورزانی است که دسترنج آنها از کاشت محصولات وابسته به آن در حاشیه این رودخانه است. در حالی که سرنوشت یک استان به تصمیمات مسئولان امر گره خورده، مشخص نیست چه زمانی قرار است درباره زایندهرود صدای واحدی در استان به گوش برسد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/