به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران از زیرمجموعه های سازمان جهاد دانشگاهی به همراه 4 مراکز تحقیقاتی دیگر وابسته به این سازمان روز یکشنبه این هفته ( 29 مهرماه ) به دلیل کمبود بودجه و نپرداختن هزینه دچار قطع برق شدند که با این اقدام 40 هزار نمونه زیستی و ژنتیکی این مرکز که با هزینه ها و زحمات فراوان محققان جمع آوری و نگهداری می شود به عنوان سرمایه ملی، در معرض نابودی قرار گرفتند.
بر اساس اعلام مسوولان این مرکز، در صورتی که قطع برق ۱۰ ساعت ادامه پیدا می کرد، نمونههای زیستی ارزشمند که با هزینههای زیادی در این مرکز گردآوری شده و نگهداری میشوند، ازبین می رفتند.
هرچند با پیگیری سازمان جهاد دانشگاهی و پرداخت هزینه بدهی از محل بودجه پزوهشی این مشکل به صورت موقت برطرف شد، اما به نظر می رسد دستگاه های حاکمیتی متولی بودجه باید نگاه خاصی به این گونه مجموعه ها و تامین بودجه کافی برای انجام وظائف محوله آنها داشته باشند.
بی تردید مراکز تحقیقاتی و نیز مراکز حفظ و نگهداری نمونه های ارزشمند ملی هم باید تدابیر لازم را برای مقابله با حوادث غیر مترقبه مانند خرابی دستگاه ها به عمل آورند که این کار هم نیازمند تامین اعتبارات کافی است.
دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی متخصص ژنتیک بالینی روز جمعه اظهار داشت: نگاه حاکمیت به این گونه مجموعه ها که محلی برای حفط و نگهداری ذخایر ملی کشور هستند با سایر دستگاه ها باید متفاوت باشد و سازمان برنامه و بودجه هم حداقل های نیازهای این مجموعه ها را از نظر مالی، تامین کند.
وی ادامه داد: همچنین دستگاه های ارائه کننده خدمات مانند آب، برق و گاز از جمله وزارت نیرو نیز برای اینگونه مجموعه ها بااید ظرفیت سازی خاصی داشته باشند و حساب و کتاب این گونه مجموعه ها را از سایر بخش ها اعم از دولتی و خصوصی، متفاوت در نظر بگیرند.
بیشتربخوانید:آزمایش ژنتیک برای زوجهای تالاسمی مینور هیچ هزینهای ندارد
رییس مرکز ملی ذخایر ژنیکی و زیستی ایران بیان داشت: هرچند مشکل قطع برق به صورت موقت برطرف شده است اما این مجموعه برای ادامه فعالیت و نیز توسعه نیاز به اعتبارات مناسب دارد که امیدواریم دستگاه های متولی این کار را انجام دهند.
وی همچنین به تاثیر افزایش نرخ ازر بر روند فعالیت این مجموعه اشاره کرد و گفت: مواد مصرفی این مرکز از خارج کشور تامین می شود که با تغییر نرخ ارز، قیمت آنها هم 3 برابر شده و برای تامین آنها هم دچار کمبود اعتبار هستیم.
شاهزاده فاضلی به قطع برق این مرکز در روز یکشنبه هفته جاری به مدت پنج ساعت اشاره کرد و گفت: قریب به 40 هزار نمونه زیستی و ژنتیکی شامل بذرهای گیاهی، میکروارگانیسم، سلول ها، ژن ها در این مرکز نگهداری می شود که به دلیل قطع برق در معرض نابودی قرار داشتند.
وی ادامه داد: اداره برق باید بین مشترکین خود تفاوت قائل شود، امثال این مجموعه مراکزی نیستند که قطع چند ساعته برق فقط موجب تعطیلی آنها شود بلکه زحمات فراوان محققان و پژهشگران از بین می روند که خسارت غیرقابل جبرانی را به همراه دارد.
رییس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران بیان داشت: برنامه ای برای تکمیل نمونه های زیستی و ژنتیکی در دستور کار داریم و با این کار روز به روز این مرکز کامل تر شده و نمونه های آن هم افزایش پیدا می کند.
وی ادامه داد که از ماه ها قبل درخواست ملاقات با مسوولان سازمان برنامه و بودجه را داشتیم تا مشکلات خود را با آنان مطرح کنیم و اگر آنان نیاز به اطلاعات بیشتری از این مرکز دارند در اختیار آنان قرار دهیم که تاکنون این موضوع محقق نشده است.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/