امروزه از زباله به عنوان طلای کثیف یاد می شود و دفع آن از چالش های اصلی مدیریت شهری و زیست محیطی به شمار می رود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، روزانه ده ها هزار تُن زباله در ایران تولید می شود که بخش بزرگی از آن به دلیل نبود مدیریت کافی و استفاده درست به تپه هایی از خاکروبه در اطراف اماکن مسکونی تبدیل می شوند. نابود کردن پسماند بهترین راهکاری است که مسئولان شهری برای مدیریت آن به کار گرفته اند تا از مقابل دیدگان ما خارج شود این در حالی است که معدوم سازی پسماند روی زمین می تواند مشکلات فراوانی را برای ساکنان آن در هر نقطه از زمین به خصوص برای روستایی ها به وجود آورد.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

صنعت بازیافت به یک صنعت پر درآمد و پولساز در کشورهای پیشرفته مبدل شده است. و این کشورها زباله های خود، از پلاستیک گرفته تا زباله های الکتریکی مانند قطعات گوشی و رایانه را بازیافت کرده و درآمد خوبی نصیب خود می کنند. این اتفاق دقیقا زمانی رخ می دهد که طبق آمار سالانه میلیون ها تن زباله در ایران تولید می شود و معمولا به جای ایجاد یک فرصت طلایی از آن، پسماند ها را در محیط رها کرده و یک تهدید را برای محیط زیست کشور ایجاد می کنند.

تجربه های جهانی بسیار قابل توجهی در خصوص موضوع مدیریت پسماند در دنیا وجود دارد که می توان از آن ها برای بهینه سازی استفاده از این طلای کثیف بهره برد تا نه تنها ضرر رسان نباشد بلکه منفعت های زیادی نیز برای منطقه ایجاد کند.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

محمد جعفر فلسفی، رئیس شورای شهر اهواز، در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، در خصوص چگونگی زباله هایی که مردم تولید می کنند عنوان کرد: در اهواز به دلیل شرایط آب و هوایی تحمل بیش از چند ساعت نگهداری زباله، نه در داخل خانه امکانپذیر است و نه در خیابان، پس شهرداری موظف به جمع آوری این زباله ها است که بخشی از آن ها تَر و بخش دیگر آن خشک است وقتی که این پسماند ها مخلوط باشند کار سخت است. هر چند تلاش ما بر آن است تا از نیمه دوم سال بحث تفکیک در مبدا، که یک ماموریت بسیار مهم بر عهده شهرداری اهواز است و کلانشهر ما نیز در این زمینه عقب مانده را پیگیری کنیم.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

وی افزود: زباله بر عکس تفکر رایج ارزش دارد، خشک ها باید جدا شوند و بخش تَر نیز باید در مراحل بعدی و توسط شهرداری جمع آوری شده و بخشی از آن که قابلیت تبدیل به کود را دارد از آن بهره گیری شود. در هر صورت در بخش مقصد نیز تفکیک ها صورت می گیرد گر چه صنایع جانبی را باید برای اینجا پیش بینی کرد که هدف نهایی ما تبدیل زباله به ارزش است.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

فلسفی با طرح این پرسش که چرا زباله باید دفن شود و چقدر را اصلا می شود دفن کرد؟ بیان داشت: زباله هایی که از سال ٩۱ در حال دفن هستند، قابلیت تبدیل شدن به یک ارزش افزوده را دارند. نخاله های ساختمانی را می توان به مصالح تبدیل و نیاز های جامعه به تعمیرات ساختمانی را از این راه رفع کرد. از پلاستیک می توان پودر یا کفپوش تهیه کرد، از کاغذ می توان مقوا ساخت و از مابقی زباله ها مانند مواد خوراکی و دیگر پسماند غیر قابل بازیافت می توان سوخت تولید کرد در اصل قصد ما از بازیافت به جای افزودن معظلی به معظلات شهری، انجام کار مفید بر روی زباله، به جای دفن کردن آن است.

احمدرضا لاهیجان زاده، مدیر کل محیط زیست استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با اشاره به تولید روزانه بین هزار تا ٨۰۰ هزار تن زباله در شهرستان اهواز تاکید کرد: این حجم از پسماند می تواند موجبات آلودگی محیطی، خاک، آب های زیر زمینی و همچنین بیماری های ناشی از آن را شامل شود. در مواردی نیز ممکن است افرادی سود جو برای به دست آوردن فلز در میان لاستیک های ماشین آن را آتش زاده که می تواند اثرات مضری بر محیط زیست پیرامون داشته باشد و با توجه به پدیده گرد و غبار و فِلِرها آلودگی محیطی را تشدید می کند.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

وی افزود: با توجه به اهمیتی که بازیافت زباله در جهان امروز دارد و اهواز نیز جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر را دارا است که با شهرهای متصل به آن بین 800 تا هزار تن زباله در این مناطق تولید می شود بحث بازیافت پسماند بسیار مهم می شود. هر چند که زباله ها از شهر ها جمع آوری و به محل دفع زباله حمل می شوند اما آنچه که مهم است اتفاقات رخ داده در حومه شهر ها است. زباله هایی که به صورت غیر قانونی و توسط عده ای سود جو در این مناطق رها می شوند.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

محمد رضا قنواتی، مدیر عامل پسماند استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، در خصوص چگونگی تولید و بازیافت زباله ها اظهار کرد: روزانه ٨۶٧ تُن زباله در شهر اهواز تولید می شود که ٧۰ درصد آن تَر و ٣۰ درصد خشک است. روزانه ٢ و نیم درصد زباله خشک در شرکت بازیافت زباله، تفکیک می شود. که برای جلوگیری از دفن آن باید به کود تبدیل شود که متاسفانه در شهر اهواز چنین نیست. صرفه اقتصادی زباله بسیار مهم است. مدیریت زباله ماهیت اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی دارد و یک پروژه نیست بلکه یک پروسه است. اینکه دقیق گفته شود چه میزان صرفه اقتصادی دارد رقم دقیق نمی توان گفت اما بر اساس اطلاعات ما حدود ٢ هزار تُن سود دارد.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

گفته های مدیران و مسئولین شهر اهواز نسبت به کم کاری در زمینه بازیافت زباله در حالی است که ایران به ‌رغم اینکه طبق آمار منتشر شده سالانه ۲۰‌ میلیون تن زباله و پسماند در آن تولید می‌شود،‌ نتوانسته است جایگاه خوبی را در این صنعت پولساز برای خود پیدا کند. این است که حجم بالای زباله تولیدی در ایران به جای ایجاد فرصتی طلایی، به تهدیدی برای محیط زیست کشور تبدیل شده است. به‌نظر می‌رسد شهرداری‌ها به جای اتکا به درآمدهای ناپایدار که عمدتا حاصل تراکم‌فروشی‌ در سطح شهر است،‌ بهتر است به بازیافت زباله به‌عنوان یک روش جدید برای درآمدزایی روی بیاورند و از این طریق به محیط زیست کشور نیز کمک کنند.

طلای کثیف، زباله هایی که درآمدزایی می کنند

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.