به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، حجتالاسلام محمد صالحی، استقبال مهاجرین از ثبتنام برای مراسم اربعین حسینی و سفر به عراق را فراتر از انتظار و پیشبینیشان خواند، در مورد امکان تمدید این ثبتنام گفت: تمدید امکانش نیست، چون تا ویزا بگیریم، زمان برای اربعین باقی نخواهد ماند.
وی در مورد استقبال از ثبتنام برای اربعین توسط مهاجرین افغانستانی مقیم ایران افزود: با توجه به وضعیت اقتصادی، استقبال بیش از پیشبینی ما بوده است.
معاون اداره کل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران خاطرنشان کرد که یکی از این دلایل استقبال، سهولتی بوده که جمهوری اسلامی ایران برای هزینه صدور ویزای عراق برای شهروندان افغانستانی در نظر گرفته و این هزینه برای آنها، همانند شهروندان ایرانی و با تخفیف بوده است.
البته به گفته وی، آنها در حال تلاش هستند تا دینار، پول عراقی که با تخفیف به شهروندان ایرانی داده میشود، به مهاجرین هم داده شود.
حجتالاسلام صالحی در مورد رسیدن ویزای عراق به دست مهاجرین گفت: "ویزاها به مرور از امروز به دستشان میرسد، به مروری که مهاجرین برای ثبتنام در سامانه سماح پول پرداخت کردند، به همان ترتیب هم ویزایشان صادر میشود. کوشش میکنیم تا قبل از اربعین ویزاها به دستشان برسد و انشالله اربعین در کربلا باشند".
چرا تلاشها در مورد پاسپورتهای الکترونیک به نتیجه نرسید؟
معاون اداره کل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران در مورد این سوال که چرا تلاشهایشان برای صدور ویزای عراق دارندگان پاسپورتهای الکترونیک به نتیجه نرسید، پاسخ داد.
وی گفت: ما برنامه اولیه ما این بود کسانی که پاسپورت الکترونیکی دارند، آنها نیز در دفاتر خدمات ثبتنام کنند و ما پاسپورتشان را به سفارت عراق ببریم و همانند ایرانیها برایشان ویزا بگیریم. با سفیر قبلی عراق هم هماهنگ کردیم، ولی وقتی سفیر رفت، مسئولین جدیدی که آمدند، گفتند که این کار نیاز به مجوز بغداد دارد، و ما هنوز هم منتظر مجوز بغداد هستیم.
به گفته حجتالاسلام صالحی، اگر این مجوز از بغداد میآمد که اتباع افغانستانی مقیم ایران فقط نیاز به ویزا داشته باشند و نیازی به موافقه نباشد، ما مشکلی نداشتیم و طبق برنامهای که داشتیم، پیش میرفتیم، ولی این موافقت نیامد و اعلام نشد، ما هم نتوانستیم برنامه خود را اجرا کنیم".
وی در پاسخ به این سوال که هدف از بحث موافقه چیست، افزود: "این جزء قوانین دولت عراق است، هر دولت برای ورود و خروج اتباع خارجی قوانینی دارد، مثلا دولت عراق در رابطه به ورود و خروج اتباع افغانستان و بعضی کشورهای دیگر، این قانون را دارد که اینها باید از یکی از شرکتهای سیاحتی داخل عراق موافقه دریافت کنند که آن شرکت مسئولیتهای مختلف مربوط به این زائر را پذیرا باشد، تنها افغانستان هم نیست، چند کشور هم هست، شهروندان سوریه و نیجریه هم نیاز به موافقه دارند".
معاون اداره کل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران تأکید کرد که در بحث اربعین همه تصمیمگیریها به دست آنها نیست، "بلکه بخشی از تصمیمگیریها با دولت عراق و همچنین دولت افغانستان است و ما باید توافق همه را داشته باشیم، بر این اساس، آن قسمت که در اختیار خودمان بوده، نهایت تلاش خود را کردیم، ولی آن قسمتهایی که در اختیار ما نبوده، تلاش کردیم موافقت دولتهای مربوط را دریافت کنیم که در نهایت نتوانستیم".
مشکلی در مرز شملچه وجود ندارد
وی در پایان در مورد پایانه مرزی شلمچه برای خروج مهاجرین افغانستانی از ایران و ورود به عراق گفت: برای کسانی که ویزایشان را ما میگیریم، مشکلی نیست، ولی برای اتباع افغانستان که خودشان ویزا گرفتند، فعلا مرز شلمچه و سایر مرزها یک مقدار سخت گیری میکنند که البته ما به دنبال این هستیم این سختگیریها را بر طرف کنیم.
به نوشته آوا، حجتالاسلام صالحی خاطرنشان کرد که نماینده اداره کل اموراتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور از فردا در مرز شلمچه مستقر میشود تا اگر کسی مشکلی داشته باشد، بتواند با مراجعه به نماینده ما، مشکل خود را رفع کند.