به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، امیر رجبی، رییس حوزه هنری استان اردبیل در سومین نشست تخصصی ادبیات پایداری استان اردبیل افزود: ادبیات جنگ از ژانرهای رایج در ادبیات جهان بوده و در هر ملیت و قومی در دنیا جزء ژانرهای پذیرفته شده است که در کشور ما و در عرصه ادبیات فارسی نیز این شیوه از ادبیات، تاریخ کهنی دارد و با ادبیات حماسی به نوعی پیوند خورده که نمونه بارز آن شاهنامه فردوسی است.
وی افزود: جنگ تحمیلی 8 ساله دفاع مقدس بخش عمدهای از تاریخ معاصر ماست و ادبیات ما در آن برهه زمانی متمرکز بر جنگ تحمیلی است که با خود جنگ آغاز شد؛ یعنی با خاطرهنگاریهایی که همزمان با جنگ صورت گرفته، شروع شد و پس از جنگ نیز ادامه یافته و همچنان تداوم دارد.
رییس حوزه هنری استان اردبیل تصریح کرد: تجلی ادبیات پایداری بیشتر در حوزه خاطرهنگاریست که خاطرات رزمندگان دفاع مقدس و جنگ تحمیلی توسط نویسنده ثبت و در قالب کتاب منتشر میشود اما نوع دیگر این تجلی در رمانها و داستانهای ما نیز وجود دارد لذا بخشی از ادبیات داستانی که به دفاع مقدس میپردازد با ادبیات پایداری پیوند خورده و در واقع قسمتی از آن به شمار میآید، با این تفاوت که خاطره به شکل مستقیم به این حوزه مربوط است و ادبیات داستانی به شکل غیر مستقیم با آن ارتباط مییابد.
رجبی در خصوص گرایش نویسندگان استانی به این نوع ادبیات گفت: به اذعان بیشتر صاحبنظران، استان اردبیل در عرصه ادبیات پایداری جزء استانهای پیشتاز این حوزه در سطح کشور بوده و مثال بارز آن مجموعه کتابهای خاطرات افسران نیرو دریایی است که از 10 کتاب منتشر شده، 7 کتاب، اثر نویسندگان استان اردبیل است و این امتیاز برجستهای برای ماست.
وی ادامه داد: نویسندگانی چون ساسان ناطق، حسین قربانزاده، محمود مهدوی، رضا کاظمی و سایر نویسندگان فعال در این حوزه، نه تنها در سطح استان، بلکه در سطح ملی شناخته شدهاند و استقبال خوبی از آثار آنها صورت گرفته که بر این اساس، به جرأت میتوان گفت استان اردبیل جزء 5 استان برتر در حوزه ادبیات پایداری کشور است.
وی در خصوص نقص موجود در این حوزه اذعان داشت: بخش اصلی کار به این برمیگردد که به لحاظ کمّی، آمار تولید کتاب کم نیست اما باید مراقب افت کیفی آن باشیم؛ یعنی از ابتداییترین موارد، مثل اغلاط تایپی، نگارشی و ویرایشی تا بعضاً اطلاعات محتوایی، ایراداتی هست که نیاز مبرم به رفع دارد؛ ضمن اینکه در خصوص ساختار کتاب به لحاظ فیزیکی، از جمله طراحی جلد و صفحهآرایی نقایصی وجود دارد که حتماً باید مرتفع شود و هر چه بیشتر روی کیفیتر شدن آثار متمرکز شویم.
رییس حوزه هنری استان اردبیل درباره اهداف برگزاری نشستهای تخصصی در حوزه ادبیات پایداری گفت: رفع آسیبهای موجود در ادبیات پایداری و ارتقای سطح نویسندگان این حوزه از اهداف اصلی بوده و به هر اندازه که کارگاههای بیشتری در این قبیل موضوعات برگزار شود، مطمئنا بر کیفیت کار نیز اثرگذاری بیشتری خواهد داشت. در چنین محافلی اساتید و چهرههای برتر حوزه ادبیات و بهویژه ادبیات پایداری تجارب خود را با جمع در میان میگذارند و دانش و اطلاعات خود را به علاقهمندان و دیگر نویسندگان منتقل میکنند که تمامی اینها در رشد کیفی آثار ادبی مؤثر خواهد بود.
رجبی یادآور شد: بخشی از فعالیتهای حوزه هنری برگزاری نشستها و کارگاههای این چنینی با دعوت از اساتید برتر ملی است و بحث بعدی، حمایت از نویسندگانی است که کار تألیفی در این حوزه دارند؛ بر این اساس پس از بررسی و کارشناسی آثار در خصوص چاپ و نشر کتاب از این قشر حمایت میکنیم؛ لذا از کسانی که طرحی در خصوص ادبیات پایداری و دفاع مقدس دارند دعوت میکنیم برای اجرایی کردن آن حتما به حوزه هنری یا دیگر نهادهای فرهنگی استان مراجعه کنند.
وی بیان کرد: با وجود ضعف موجود در بخش کتابخوانی و در پی آن اقتصاد نشر، حقالتألیفی به نویسندگان حوزه ادبیات پایداری تعلق میگیرد اما کتابهای تراز اول از سوی انتشارات «سوره مهر» حمایت میشوند که به سبب پخش گسترده، از اقبال بیشتری برخوردار خواهند بود.
رجبی در خصوص کتابخانه تخصصی ادبیات پایداری در حاشیبه سومین نشست تخصصی ادبیات پایداری افتتاح شد گفت: در کنار دیگر کتابخانههای موجود در استان که با موضوع دفاع مقدس وجود دارد، جای خالی محلی که همه منابع حوزه هنر و ادبیات پایداری را به طور تخصصی گردآوری کند مشهود بود؛ لذا این کتابخانه تأسیس شد و سعی داریم به مرور زمان آن را تکمیلتر و به مرجع تخصصیتری تبدیل کنیم تا نیاز نویسندگان استانی را تأمین کند.
انتهای پیام/ح