به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی روز سه شنبه دهم مهرماه برای ثبت ازدواج خود به کنسولگری عربستان سعودی در ترکیه رفت و هیچ گاه از محل کنسولگری خارج نشد. مقامات امنیتی ترکیه ادعا میکنند که ادله محکمی را مبنی بر این که خاشقجی در داخل ساختمان کنسولگری کشته شده و جسد او برای انتقال به بیرون تکه تکه شده است، در اختیار دارند که این موضع می تواند اوضاع را برای عربستان وخیم تر کند. در این میان برخی معتقدند ماجرای ناپدیدشدن خاشقجی میتواند بر روابط میان آمریکا و عربستان تاثیر بگذارد نکته ای که ترامپ به دلیل منافع اقتصادیاش مانع آن خواهد شد. در همین رابطه محسن پاکآیین کارشناس مسائل بینالملل گفتوگویی با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان داشته است که در ادامه ارائه شده است؛
کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با بحران قتل و یا ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد سعودی و تأثیر آن بر روابط آمریکا و عربستان گفت: در واقع ناپدید شدن و احتمال قتل خاشقجی در سرکنسولگری عربستان در ترکیه بهانه بسیار خوبی برای ترامپ و دولت آمریکا ایجاد کرده است تا مطالبات خود را با اهرم فشاری که هماکنون به واسطه این اتفاق به دست آورده، در جهت دوشیدن این گاو نر به گفته خود ترامپ به دست آورد.
پاک آیین با اشاره به سواستفاده ترامپ از پرونده خاشقجی، تصریح کرد: ترامپ در جریان سوء استفاده از این ماجرای ناپدید شدن روزنامه نگار منتقد سعودی، موضعی را اتخاذ کرد که بر مبنای آن مدعی شد که اگر جریان قتل خاشقجی حقیقت داشته باشد ما خشمگین شده و اقداماتی را انجام خواهیم داد و از طرفی دیگر نمایشی در آمریکا به راه افتاده است که برخی از سناتورها از ترامپ خواستند که به عربستان فشار آورده و این اقدام را محکوم کند.
این کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: به نظر میرسد در این مقطع عربستان به دنبال این است که موضوع خاشقجی را با یک زد و بند سیاسی همانگونه که بحران سعد حریری و بحرانهای دیگر کشورش به ویژه کشتار مردم بیدفاع یمن را لاپوشانی و مدیریت کند. عربستان در حال حاضر به حمایت آمریکا برای این منظور نیازمند است و ترامپ با آگاهی از این نیاز، مطالبات بیشتری در زمینه مالی از این کشور خواهد داشت.
پاک آیین ادامه داد: در زمره مطالبات آمریکا از سعودیها افزایش تولید نفت عربستان با هدف تأثیرگذاری بر بازار و ارزان کردن بهای نفت است که افزایش نرخ آن باعث ایجاد مشکلات جدی برای اقتصاد آمریکا شده و نارضایتی مردم را در پی داشته است.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به گفتوگوی بن سلمان و اردوغان، اظهار کرد: من احتمال میدهم گفتوگویی که میان بن سلمان و اردوغان انجام شده در راستای تلاش و همکاری آنها برای سرپوش گذاشتن بر مسئله قتل خاشقجی است و اعزام مأمور اطلاعات (وزیر عربستان) به آنکارا در این جهت است که بتوانند به نحوی دیپلماتیک و سیاسی این موضوع را حل کنند.
وی افزود: در جریان این همکاریها و اقدامات احتمالاً دولت عربستان برخی را در سرکنسولگری خود در آنکارا توبیخ و تنبیه کرده و موضوع را به نحوی لاپوشانی خواهد کرد و رسانههای وابسته به کاخ سفید هم به تدریج این موضوع را به فراموشی میسپارند که در ازای آن حتماً عربستان، امتیازاتی را به آمریکا و ترکیه خواهد داد. در حال حاضر باید منتظر ماند و دید تا چه پیش خواهد ماند.
پاک آیین با اشاره به تکذیب واکنش بن سلمان به تهدید اخیر ترامپ مبنی بر کاهش بهای نفت این کشور برای آمریکا به منظور تداوم حمایت ایالات متحده از این کشور، بیان کرد: عربستان بحث لفظی میان ترامپ و بن سلمان در خصوص فروش نفت این کشور به آمریکا با بهای کمتری در قبال برخورداری از حمایت ارتش آمریکا را تکذیب کرده و مدعی شده است که چنین چیزی صحت ندارد و مقامات ارشد عربستان چنین سیاستی را در مقابل ایالات متحده نداشتهاند؛ در واقع عربستان تلاش کرد تا در برابر آمریکا قرار نگیرد تا این کشور را کماکان در کنار خود داشته باشد.
این کارشناس مسائل بینالملل در رابطه با موضع و حمایت امارات درباره اقدام اخیر عربستان مبنی بر قتل یا ناپدید شدن روزنامهنگار منتقد این کشور گفت: امارات متحده شریک عربستان بوده و دست این کشور هم به جنایاتی که در حال حاضر در یمن رخ میدهد آلوده است؛ هر دو یک سیاست را دارند و این چندان دور از انتظار نیست که مقامات امارات در حمایت از عربستان اظهار نظر کنند، به نظر من چنین مواضعی از جانب امارات در خصوص مسئله خاشقجی قابل پیش بینی بود.
پاک آیین تأکید کرد: واقعیت این است که تمام کشورهای جهان، نهادهای حقوق بشری و حتی کشورها و رسانههای اروپایی که روزهای اول تلاش میکردند اعتنای کمتری به این موضوع داشته باشند، امروز در سطح بالا حتی در سطح مقامات ارشد از عربستان میخواهند که این مسئله را روشن کند و پاسخ قانع کنندهای به افکار عمومی دهد و حتی دبیرکل سازمان ملل هم ابراز نگرانی کرد.
وی افزود: به نظر نمیرسد این موضوع با وجود تلاشهای عربستان خاموش شده و به فراموشی سپرده شود. به عقیده من ارباب جراید و رسانههای مستقل به خصوص جامعه روزنامهنگاران به دلیل اینکه خاشقجی هم صنف آنها بوده باید فعالیت کرده و اجازه ندهند که در این مقطع عربستان مسئله ناپدید شدن خاشقجی را به فراموشی بسپارد.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره علت رسانهای شدن ماجرای ناپدید شدن روزنامهنگار منتقد سعودی گفت: عربستان کاملاً بدون اعتنا به مقررات بینالمللی و قوانینی که مورد پذیرش همه کشورها قرار دارد، عمل میکنند و این تنها محدود به مسئله خاشقجی نیست ما در قضیه یمن، موضوع سعد حریری و بازداشت شاهزادههای سعودی شاهد چنین رویهای از سوی عربستان بودهایم، عربستان از آن حالت محافظهکار در موضوعات سیاسی خارج شده است.
پاک آیین در پایان خاطرنشان کرد: امروز بن سلمان با اقدامات افراطی و خارج از قاعده خود به نوعی ترامپیسم روی آورده و در این مسیر به فاشیسم عربی و نژادپرستی نوین دچار شده است. این رویکرد قطعا برای امنیت کشورهای منطقه خطرناک بوده و تهدیدی جدی محسوب می گردد. کشورهای منطقه، نهادهای مدعی حمایت از حقوق بشر، ارباب رسانه ها و تمام کسانی که اهل قلم و بیان هستند، نباید نسبت به اقدامات افراطی حکام سعودی بی اعتنا باشند و برای مقابله با این خطر به صحنه آمده و تدابیر لازم را اتخاذ نمایند.
انتهای پیام/