وی ادامه داد: باید کارهای بین رشتهای به خصوص در رشتههای ترجمانی انجام شود که برای انجام این کار باید یک نگاه سیستماتیک، جامع و پیشگیرانه از خطای پزشکی داشته باشیم و به نظرم بهتر است یک شورای پیشگیری از خطای پزشکی شکل بگیرد که در آن حقوقدانان و فارغ التحصیلان برتر علوم انسانی نیز حاضر شوند.
زالی اظهار کرد: ما سعی کردیم که در شورای جلوگیری از خطای پزشکی از جامعه شناسها و کارشناسان زبده علوم انسانی استفاده کنیم، در آخرین ماههای حضورم در دانشگاه شهید بهشتی کمیته اخلاق و معنویات را تشکیل دادم و جایگاهی را نیز برای گروههای مختلف حقوقدان و جامعه شناس در این کمیته تعریف کردهام.
رئیس سابق سازمان نظام پزشکی کشور اضافه کرد: عنصر اعتماد یک مسئله مهم در رابطه بین پزشک و بیمار است و اعتماد سازی بین مردم و پزشکان آثار مثبتی در پی دارد زیرا من معتقدم که اعتماد عنصری تأثیرگذار و اثر بخش در انجام کارهای درمانی و پیشگیری از بیماریهای مختلف است.
وی ادامه داد: افزایش اعتماد بین بیمار و پزشکان در درمان زودتر از موعد برخی بیماریها مانند عفونتها و دردهای زانو و همچنین در کنترل دیابت بسیار موثر است و اگر عنصر بیاعتمادی بین بیمار و پزشکان ایجاد شود اقامت بیمار در بیمارستان افزایش پیدا میکند و دریافت خدمات گرانتر میشود.
زالی اظهار کرد: مقوله پزشک ستیزی با نقد دلسوزانه متفاوت است و ما متأسفانه شاهد هستیم که موضوع پزشک ستیزی امروزه به وسیله برخی افراد در جامعه افزایش پیدا کرده است و بسیاری از نقدها در سطح عمومی جامعه از طریق همین مسئله پزشک ستیزی است.
رئیس سابق سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه اعتماد یک عنصر اجتماعی محسوب میشود و جامعه پزشکی باید با رفتار مناسب اعتمادسازی را در بین جامعه ترویج دهد، بیان کرد: امروزه باید به موضوع اعتماد سازی توجه ویژهای داشته باشیم و باید بپذیریم که جامعه پزشکی مصون از خطای پزشکی نیست ولی برخی از پزشکان یک سری نقدهایی را به خود نمیپذیرند و با ساخت سریالی واکنشهای جدی را از خود نشان میدهند.
وی اضافه کرد: باید به دانشجویان رشته پزشکی مهارتهای ارتباطی را به طور دقیق تر آموزش دهیم که در این میان دانشجویان رشته پزشکی کشورهای استرالیا، انگلیس، ایرلند و آمریکا در زمینه برابری ارتباطات اجتماعی موفق هستند.
زالی ادامه داد: جامعه پزشکی کشور نباید نسبت به برخی از تغییرات به نظریه پرداریها دیدگاه منفی داشته باشند و کرامت همواره باید در بین همه جامعه حفظ شود تا از هجمههای غیرمنصفانه جلوگیری شود.
رئیس سابق سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه نگاه مبتنی بر کرامت و منطق مهم و یکی از ارکان فرهنگ ما محسوب میشود، ادامه داد: وقتی بیماری به پزشک مراجعه میکند یا بیمار فعال بوده و پزشک بیانگیزه است و یا پزشک از انگیزه بالایی برخوردار است ولی بیمار حال پاسخگویی به سوالات پزشک را ندارد که در هر دو حالت باعث ایجاد اثرات منفی بر روی یکدیگر میشوند.
وی با اشاره به اینکه بهترین ارتباط بین پزشک و بیمار این است که هر دو اطلاعات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند که کار درمان بهتر و در زمان کمتری انجام شود، اظهار کرد: هرچه ارتباط بین بیمار و پزشک بالاتر باشد پزشک موفق تر و درآمدش افزایش پیدا میکند و به نظرم جامعه پزشکی نباید به بیمار یک نگاه ماشینی داشته باشد زیرا فرد مراجعه کننده پویا و زنده است.
زالی گفت: بیمار در زمان اضطرار به پزشک مراجعه میکند که در این حالت دارای یک رفتار روان پزشکانه منطقی ندارد، جامعه پزشکی باید به این مسئله توجه کافی داشته باشد زیرا بیمار در دو حالت خشیت و دلهره به سر میبرد و هنر پزشک این است که بتواند بین این دو عامل یک تعادل ایجاد کند و دیگر هنر پزشک این است که در حوزه ارتباطات اجتماعی با بیمار خود به صورت حرفهای و هوشمندانه عمل کند.
رئیس سابق سازمان نظام پزشکی کشور ادامه داد: 250 پزشک در کنار مدافعان حرم در مبارزه با دشمنان تکفیری بودند و پزشکان در برخی مسائل نرم افزاری و سخت افزاری حضور گستردهای دارند.
وی با اشاره به اینکه برخی از پزشکان در حدود 14 ماه است که کارانه خود را دریافت نکردهاند ولی به طور صادقانه در حال انجام خدمات پزشکی و درمانی هستند، افزود: قرارداد برخی از پزشکان با سازمان بیمه گر وضعی شبیه به قرارداد ترکمنچای دارد به طوری که حداقلهای حقوق کارگری را برای پزشکان خانواده مشاهده نکردهایم.
زالی یادآوری کرد: در حدود 20 درصد از پزشکان تحت پوشش بیمه نیستند و جامعه باید به این گونه مسائل توجه داشته باشد تا هنگام نقد نگاه دلسوزانه همراه با عدالت کند.
وی ادامه داد: پذیرش دانشجو در رشته های پزشکی و غیرعلمی است و برخی از دانشگاه علوم پزشکی توانایی یادگیری مهارتهای ارتباطی را به دانشجویان خود ندارند.
رئیس سابق سازمان نظام پزشکی اضافه کرد: دانشجویان به دلیل فشار خانوادهها وارد رشته پزشکی میشوند و بررسیها نشان داده است که 46 درصد از افرادی که وارد رشته پزشکی شدهاند در پایان سال اول دچار کاهش انگیره میشوند.
زالی تأکید کرد: برخی از اطلاعاتی که بیماران در زمان مراجعه به مطب پزشکان دیدهاند، اشتباه است و همین مسئله باعث بیشتر شدن مقوله فرادستی و فرودستی بین پزشک و بیمار میشود.
وی با اشاره به اینکه هنوز اخلاق سایبری در کشور حاکم نشده است و بسیاری از خبرها بدون تأئید صلاحیت در فضای مجازی منتشر میشود، افزود: جامعه پزشکی امروز باید در کنار مردم باشد، زیرا در زمان 8 سال جنگ همواره پزشکان در کنار مردم بودهاند و خوشبختانه مردم ما قدرشناس هستند و بسیاری از روابط را براساس آموزههای دینی و ملی ترسیم میکنند.
رئیس سابق سازمان دامپزشکی با اشاره به اینکه زمینه همکاری بین پزشکان و مردم وجود دارد و اینگونه مسائل باید در جامعه ترویج پیدا کند، گفت: پزشکان حاضر در طرح پزشک خانواده از حداقل امتیازات برخوردار هستند و باید از 20 درصد پزشکان حمایتهای بیمهای انجام شود.
زالی یادآوری کرد: من پزشکی را میشناسم که برای عمل جراحی خود از سایر همکاران پول قرض گرفته و یا جراح کودک با سابقه 40 سالهای میشناسم که به دلیل ابتلا به بیماری چشمی و نابینا شدن ، نیازمند حداقل امکانات است.
انتهای پیام/