به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ شاید هنوز ارز دیجیتال در ایران آنقدرها هم همهگیر نشده باشد. با توجه به اینکه ما ایرانیان داخل ایران به سادگی نمیتوانیم کارت اعتباری بینالمللی داشته باشیم و خریدهای اینترنتی از سایتهای بینالمللی کنیم، به همان میزان هم نمیتوانیم به سادگی ارز دیجیتال بخریم یا با استفاده از ارزهای دیجیتالمان خرید و فروشهای اینترنتی کنیم. البته که حال دیگر چندین سایت هم در ایران ارز دیجیتال میفروشند و میتوانید با همین کارتهای بانکی عضو شتابتان از آنها ارز بخرید اما نمیدانم که میتوان به آنها اعتماد کرد یا نه؟
ارز دیجیتال یا Cryptocurrency را میتوان گونه جدیدی از پول دانست که تحت شبکه بلاک چین توسعه پیدا کردهاند. شاید آشناترین گونه ارز دیجیتال که مدت زیادی از فعالیت آن میگذرد، بیت کوین باشد. در واقع بیت کوین اولین ارز دیجیتال است که از سال ۲۰۰۹ در دسترس افراد قرار گرفت. پس از بیت کوین، اتریوم به عنوان یکی از محبوبترین ارزهای دیجیتال در دسترس افراد قرار گرفت. این دو ارز دیجیتال هم اکنون در بسیاری از اکسچنجهای مطرح دنیا به عنوان ارز مرجع در مبادله ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرند. بیت کوین اولین پول دیجیتال، یک سیستم پرداخت جدید و یک نوع پول کاملا دیجیتال را به وجود آورده است. این اولین شبکه پرداخت نقطه به نقطه غیر متمرکزی هست که توسط کاربرانش بدون هیچگونه واسطهای، نیرومند شده است.
یکی از مهمترین ویژگیهای ارز دیجیتال غیر متمرکز یا مستقل بودن آن است. به عنوان مثال بیت کوین، به عنوان یک ارز دیجیتال شناخته شده، توسط هیچ ارگان یا نهاد دولتی کنترل یا اداره نمیشود. این ویژگی باعث میشود که یک ارز دیجیتال هیچ گاه توسط دولتها تحت کنترل قرار نگیرد و هیچگاه نتوان تحریمی بر آنها وضع کرد. پولهای دیجیتال مانند پولهای فیزیکی، برای خرید کالا و خدمات مورد استفاده قرار میگیرند اما میتوانند به استفاده در مجامع خاص نیز محدود شوند. مثلا میتوان یک پول مجازی مخصوص یک بازی یا شبکه اجتماعی داشت. پولهای دیجیتال مانند بیتکوین و اتریوم به عنوان «پولهای غیرمتمرکز دیجیتال» شناخته میشوند؛ به این معنی که مرکزی برای تولید این پول وجود ندارد. اما به هر حال خرید و فروش یا در واقع معامله بسیاری را پولدار کردهاست. زمانهایی وجود داشت که هر بیت کوین از یک دلار گرانتر بود. شاید دیگر وقت آن رسیده که به جای انبار کردن دلار، ارز دیجیتال جمع کنیم، شاید این راه بهتری برای پول پارو کردن باشد.
پنهان شدن مافیا دراینترنت سیاه
اینترنت آنقدر بزرگ شده که دیگر همهچیز را در خود جا داده. دیگر همه ما خرید اینترنتی برایمان عادی شده و برای خرید بسسیاری محصولات خودمان را در ترافیک خیابانها نمیبینیم. شاید به این فکر کنیم که دیگر همه چیز به واسطه اینترنت نمایان شده است و دیگر هیچ چیز پشت پرده نمیماند. اما باید این را بدانیم که هنوز هم در لایههای مخفی اینترنت شبکههای ناشناسی وجود دارد که هنوز هم کسی نتوانسته انها را کنترل و پیگیری کند. در حال حاضر شبکهای ناشناس با نام «دارک وب» که به اینترنت سیاه معروف است، وجود دارد که همه فعالیتهای آن غیر قابل ردیابی و شناسایی است. شاید تا به حال تصور افراد بسیاری از اینترنت شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک، آمازون و اینستاگرام است. اما علاوه بر این وبسایتها، شبکهای بزرگ و پنهانی وجود دارد که احتمالا از وجود آن بیخبر هستید؛ این شبکه با نامهای دارک وب، دارک نت و دیپ وب شناسایی میشود. دلیل نامگذاری این شبکهها به دلیل فعالیتهای پنهان و ناشناخته آنها است. شاید تا چند وقت پیش حتی دسترسی به این شبکهها برای هر کسی ممکن نبود اما دیگر همه مردم جهان میتوانند به این شبکهها دسترسی داشته باشند، در انها بچرخند و حتی خرید و فروش کنند. خرید و فروشهایی که اجناس زندگی روزمره ما نیستند بلکه چیزهایی در این شبکهها به فروش میرسد که تا قبل از وجود این شبکهها در دست مافیاهای بزرگ بوده است. در این شبکه تمامی اطلاعات به صورت آنلاین و با پسوورهایی محافظت شدهاند. برای دسترسی به اطلاعات آن باید از چندین پِیوالها گذشته و از نرمافزارهای به خصوص استفاده کرد. البته که برای دسترسی به این شبکهها باید تمام مراحل امن را گذراند و از امکاناتی استفاده کرد که قابل ردیابی نباشند که به نظر میرسد طوری نیروهای امنیتی و پلیس را دور میزنند، اما هر روز خبر دستگیری نفر یا گروهی از فعالین در این شبکهها در سراسر دنیا به گوش میرسد. که البته نکته جالب اینجاست که خبرهای دستگیری هم در همین شبکهها منتشر میشود و باز هم به روند فعالیت خود ادامه میدهند. در تمامی کشورهای جهان مجازاتهای سفت و سختی برای مبادلهکنندگان در این سایتها در نظر گرفتهاند. هر کشور با توجه به قوانین مجازاتش از بالاترین نوع مجازات مانند حبس ابد و اعدام تا محکومیتهایی مانند تبعید به زندانهای دورافتاده و ... را برای این جرایم تعیین کردهاند تا به حال با تخمینهایی که زده شده، به نظر میرسد دارک وب ۵۰۰ برابر بزرگتر از شبکهای است که روزانه کاربران به آن دسترسی دارند. این شبکه به طور کامل مخفی بوده و بر اساس تحقیقاتی که توسط نشریه Nature به چاپ رسیده، گوگل قادر به ایندکس کردن دارک وب و ردیابی آن نیست؛ در حقیقت تنها ۰.۰۳ درصد از تمامی اطلاعات آن در جستجوهایی که توسط گوگل انجام میشود نمایش داده میشود. دارکوبها را افرادی ناشناس اداره میکنند که میتوانند دستنشانده مافیاهای قدیمی باشند یا خود هکر، تروریست یا ... باشند.
مشهورترین ارزهای دیجیتال جهان
شاید همه اولین نامی که از ارز دیجیتال شنیدهاند بیت کوین است و حالا دیگر همه به آن آشنا هستند. بیت کوین دیگر خود را در تاریخ ارز دیجیتال ثبت کرده است اما بیت کوین را فقط نمیتوان یک ارز دورانساز نامید که به ایجاد موجی از ارزهای دیجیتال و رمزنگاریشده دامن زده است، بلکه آن را باید معیار استاندارد تمامی ارزهای دیجیتال قلمداد کرد. طبیعت تمام اولینها همین است، هر آنچه بعد از اولینها به بازار بیاید و همان کارکرد را داشته باشد، الهام گرفتهای از اولینها است. ارزهایی را که از بیت کوین الهام گرفتهاند، آلت کوین (ارزهای دیجیتال جایگزین بیت کوین) نامیدهاند. همه این ارزهای جایگزین، نسخه اصلاحشده و بهبودیافتهای از بیت کوین هستند. معمولا هم همینطور است، نسخههای جدیدتر میآیند و با بازار اولینها رقابت میکنند، خدمات و امکانات بهتر ارایه میدهند و جای خود را در بازار باز میکنند. برخی از این ارزها آسانتر از استخراج بیت کوین است، اما معایبی هم دارند که از آنمیان میتوان به ریسک بالاتری که ناشی از کمتر بودن نقدینگی، حفظ ارزش و پذیرش آنها در بازار است، اشاره کرد.
بیت کوین، هم بهلحاظ ارزش بازار، و هم بهلحاظ تعداد کاربران و محبوبیت همچنان سردمدار ارزهای دیجیتال است. با این وجود محبوبیت سایر ارزهای مجازی نظیر اتریوم و ریپل که بیشتر سازمانها و شرکتها از آن استفاده میکنند، درحال افزایش است، گرچه برخی از ارزهای جایگزین نسبتبه بیت کوین یک یا دو ویژگی پیشرفتهتر دارند. این روزها با توجه به محبوبیت زیاد ارزهای دیجیتال و سروصدایی که بهپا کردهاند، میتوان گفت که همچنان به قوت خود باقی هستند.
لایت کوین
LTC
لایت کوین در سال ۲۰۱۱ به بازار آمد. این ارز جزو اولین ارزهای دیجیتالی بود که پس از بیت کوین معرفی شد. درواقع میتوان گفت اگر بیت کوین حکم طلا را داشته باشد، لایتکوین هم مانند نقره میماند. چارلی لی، لایت کوین را ساخت. او فارغالتحصیل MIT و یکی از مهندسان سابق گوگل است. لایت کوین براساس یک شبکه پرداخت جهانی متن باز ایجاد شده است که هیچ نهادی بر آن نظارت نمیکند و از الگوریتم اسکریپت که بر اساس پروتکل اثبات کار است برای استخراج ارز استفاده میکند. به این صورت افراد عادی میتوانند با استفاده از رایانههای معمولی برای استخراج این ارز اقدام کنند. گرچه لایت کوین از بسیاری جهات شبیه بیت کوین است، اما نرخ تولید بلوک آن بسیار سریعتر است و از این جهت تراکنش را سریعتر تأیید میکند. بهغیر از سازندهها، تعداد روبهرشدی از تجار هستند که لایت کوین را بهرسمیت میشناسند.
اتریوم
ETH
اتریوم ارزی است که در سال ۲۰۱۵ راهاندازی شد. این ارز یک پلتفرم نرمافزاری غیرمتمرکز است که امکان ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای توزیعشده را بدون تقلب، کنترل یا مداخله شخص ثالث فراهم میکند. در سال ۲۰۱۴، یک پیشفروش برای اتر راهاندازی کرده بودند که با استقبال گستردهای روبهرو شد. اپلیکیشنهای اتریوم روی توکنهای خاص این شبکه به نام اتر کار میکنند. اتر مانند ماشینی است که برای حرکت در بستر اتریوم به آن نیاز دارید و اغلب توسعهدهندگانی که بهدنبال توسعه و اجرای اپلیکیشنهای درون اتریوم هستند، به اتر نیاز دارند. طبق گفته سازندگان اتریوم، این ارز را میتوان برای رمزگذاری، غیرمتمرکزسازی، ایمنسازی و مبادله تقریبا همهچیز استفاده کرد. پس از حملهای که در سال ۲۰۱۶، به DAO شد، اتریوم به اتریوم (ETH) و اتریوم کلاسیک (RTC) تقسیم شد. ارزش بازار اتریوم (ETH) ۴۱.۴ میلیارد دلار است که پس از بیت کوین رتبه دوم را در بین تمام ارزهای دیجیتال دارد.
زیکش
ZEC
زیکش (Zcash) یک ارز دیجیتال متنباز و غیرمتمرکز است که در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ راهاندازی شد. طبق تعریفی که سازندگان این ارز ارایه دادهاند، اگر بیت کوین برای پول حکم http را دارد، Zcash همان https است. Zcash برای تراکنشها امنیت بالا و شفافیت گزینشی را وعده میدهد. بدینترتیب مانند httpsها ادعا میکند که امنیت و حریم شخصی بالایی را فراهم میکند که بهموجب آن، تمام تراکنشها روی زنجیره بلوکی ثبت و منتشر میشوند، اما جزییاتی نظیر ارسالکننده، دریافتکننده و مبلغ پنهان میمانند. Zcash به کاربران خود این امکان را میدهد تا تراکنشهای محافظدار را انتخاب کنند؛ تراکنشهای محافظدار این امکان را فراهم میکنند تا محتوا با استفاده از تکنیک رمزنگاری پیشرفتهای بهنام zk-SNARK که تیم Zcash آن را ایجاد کرده، رمزنگاری شود.
دش
Dash
Dash که دراصل دارک کوین نامیده میشد نسخه پنهانیتری از بیت کوین است.
این ارز ازآنجاکه روی شبکه مسترکد غیرمتمرکزی کار میکند که ردیابی تراکنشها را تقریبا غیرممکن میسازد، امنیت بالاتر و قابلیت ناشناختهماندن بیشتری نسبت به بیتکوین دارد. Dash که در سال ۲۰۱۴، راهاندازی شده است طی مدت کوتاهی طرفداران زیادی پیدا کرد. ایوان دافیلد (Evan Duffield) این ارز دیجیتال را ساخت و میتوان آن را با استفاده از یک CPU یا GPU کاوید.
در مارس ۲۰۱۵، دارک کوین به دش تغییر نام داد؛ Dash مخفف Digital Cash یا پول دیجیتال با نماد – DASH است. تغییر نام این ارز دیجیتال از دارک کوین به دش هیچ یک از ویژگیهای فنی آن نظیر Darksend و InstantX را تغییر نداد.
ریپل
XRP
ریپل یک شبکه پرداخت آنی جهانی است که امکان پرداختهای بینالمللی فوری، قطعی و کمهزینه را فراهم میآورد. ریپل بانکها را قادر میسازد تا پرداختهای بینالمللی و فرامرزی را بهصورت آنی، با شفافیت انتهابهانتها و هزینههای پایینتر انجام دهند. این ارز دیجیتال که در سال ۲۰۱۲ وارد بازار شده است، درحالحاضر دارای ارزش بازاری معادل ۱.۲۶ میلیارد دلار است. سیستم ساخت این ارز نیازی به استخراج ندارد و بهخاطر این ویژگی با بیت کوین و ارزهای جایگزین دیگر متفاوت است. ازآنجاکه ساختار ریپل نیازی به استخراج ندارد، مصرف انرژی محاسبهکردن را کاهش میدهد و تاخیر شبکه را بهحداقل میرساند. ریپل بر این باور است که توزیع ارزش، راه قدرتمندی برای تشویق به رفتارهای معین است و بدینترتیب درحالحاضر قصد دارد تا XRP را اساسا از طریق معاملات توسعه کسبوکار توزیع کند و بدینوسیله برای فراهمکنندگان نقدینگی که دامنکهای محدودتری را برای پرداختها ارائه میکنند، مشوقهایی را در نظر گرفته است.
منبع:شهروند
انتهای پیام/