عادل آذر در خصوص نحوه ورود دیوان محاسبات به بازار ارز گفت: دیوان محاسبات همواره بر نهادهای حکومتی از جمله بانک مرکزی که مأمور ساماندهی نوسانات نرخ ارز است، نظارت داشته و آنها را مورد رصد قرار میدهد و گزارشهای دورهای را برای مجلس و دولت با نگاهی کارشناسی تهیه میکند.
وی با بیان این که دیوان محاسبات علائم نوسانات نرخ ارز را تقریبا از نیمه سال دوم سال گذشته می دید اظهار کرد: ما التهاب در بازار ارز را پیش بینی می کردیم؛ لذا هیئتی مأمور شد تا این علائم ویژه را بررسی و رصد کند و با توجه به سهم صندوق توسعه ملی و سهم شرکت نفت طبق قانون بودجه، میزان نوسانات ارزی را پیگیری کند. این هیئت ویژه علاوه بر آن هیئت مستمری بود که در بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی حضور داشت.
دیوان محاسبات، نوسانات نرخ ارز را از نیمه دوم سال گذشته میدید
رئیس دیوان محاسبات کشور با اشاره به نحوه برخورد بانک مرکزی با نظارت های دیوان محاسبات افزود: آذرماه که این هیئت را مامور بررسی به مصوبات بانک مرکزی کردیم، اتفاق عجیبی که با آن روبهرو شدیم؛ برخورد عجیب بانک مرکزی در برابر بازرسی بازرسان دیوان محاسبات بود که با برخی از درخواست های دیوان محاسبات مخالفت کرد. حتی در دی و بهمن ماه دسترسی به حساب های بانک مرکزی را برای دیوان محاسبات محدود کردند.
آذر با اشاره به اینکه گزارشی را خدمت رئیسجمهور، رئیس مجلس و رئیس کل بانک مرکزی فرستادیم گفت: در این گزارش ها اعلام کردیم که اتفاقاتی در حال وقوع است و تصمیماتی در حال اتخاذ شدن است که اگرچه دلسوزانه به نظر میرسد، اما از نظر ما علائمی از تصمیمات نادرست در مصوبات بانک مرکزی وجود داشت.
وی در تشریح نحوه بازرسی ماموران دیوان محاسبات کشور بر بانک مرکزی اظهار کرد: در بررسیهای ما هم به میزان رعایت قوانین توجه می شود و هم عملکرد؛ نحوه تصمیم گیری مدیران نیز بررسی میشود؛ اینکه تصمیم مقام مسئول تا چه حد اثربخشی و بهره وری داشته یا تصمیمات مدیران تا چه میزان با انضباط یا با بی انضباطی اقتصادی همراه بوده است. پس از پایان بررسیها، دیوان محاسبات برای سه تن از مدیران بانک مرکزی در بهمن ماه سال ۹۶ تقاضای انفصال خدمت کرد.
آذر ادامه داد: پرونده به دادسرا رفت و دادستان هم این موضوع را تخلف تشخیص داد و حکم انفصال خدمت سه تن از مدیران بانک مرکزی در آن زمان صادر شد. ممکن است مردم بپرسند که چرا خبر این انفصال ها منتشر نشده اند. در قانون آمده است که گزارش تخلفات مقامات و رای هیات مستشاری دیوان محاسبات باید به اطلاع مقامات اول کشور، شخص رئیس جمهور، وزرا و روسای قوا برسد و آنها این موارد را اجرایی کنند. واقعیت هم این است که با بررسی هایی که با کمیسیون اقتصادی و کمیسیون برنامه و بودجه مجلس داشتیم، عمدتاً چنین نگاهی حاکم بود که افشای این خبر التهاب را در بازار ارز ایجاد میکند و آثار منفی برای اقتصاد کشور به همراه دارد.
در دی و بهمن ماه گذشته دسترسی به حساب های بانک مرکزی را برای دیوان محاسبات محدود کردند
رئیس دیوان محاسبات کشور در خصوص تصمیمات نادرست مدیران بانک مرکزی اظهار کرد: نحوه ورود بانک مرکزی به بازار ارز و توزیع ۲۲ میلیارد دلار ارز، مداخله ای توسط این نهاد در سال گذشته بود و ما این موضوع را گزارش کردیم که این نحوه توزیع ارزِ مداخلهای عاقبت خوشی ندارد.
آذر در خصوص نحوه عملکرد مدیران بانک مرکزی گفت: سه پرونده درباره عملکرد مدیران بانک مرکزی توسط هیئت ویژه دیوان محاسبات تشکیل شد؛ یکی از پرونده ها منجر به صدور رای شده و دو پرونده دیگر در حال بررسی در دادسرا و هیئت ویژه دیوان محاسبات کشور است.
انتهای پیام/