به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آمریکا یکی از مهمترین حامیان عربستان سعودی، اخیرا در روابطش با این کشور دچار تنش شده است و سعی دارد با اعمال فشار بر سعودیها باج بیشتری از آنها بگیرد. در همین راستا دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی تحقیرآمیز از عربستان برای حمایت از این کشور، خواسته تا نفتش را با بهای کمتری در اختیار ایالات متحده قرار دهد که این امر سبب ایجاد تنش هایی در روابط میان دو کشور شده است. در همین رابطه خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان با یکی از کارشناسان مسائل بینالملل گفتوگویی در این باره انجام داده که در ادامه ارائه شده است.
کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ، در رابطه با تنشهای اخیر در روابط عربستان و آمریکا، اظهار کرد: دونالد ترامپ نماد شخصیت بدون روتوش آمریکاست و در نحوه تعامل این نماینده ایالات متحده با عربستان سعودی می توان عملیاتی کردن کاپیتولاسیون را مشاهده کرد، نگاه واشنگتن به کشورهایی مثل عربستان، نگاه ارباب رعیتی و براساس کاپیتولاسیون است، بنابراین نمی توان نوع نگاه و اظهارات تحقیرآمیز ترامپ در قبال ریاض را تنش میان عربستان و آمریکا تلقی کنیم چرا که اساسا روابط آنها یک سویه است.
عابدینی افزود: وقتی از روابط در حوزه بینالملل صحبت میشود منظور روابط دو جانبه و دو سویه است که هر دو طرف ماجرا را آن هم در یک حوزه برابر شامل میشود، اصلی که در روابط واشنگتن و ریاض وجود ندارد.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: زمانی که ایالات متحده از موضع بالا، دولت قبیلهای عربستان را تحقیر میکند در حقیقت رابطهای یک سویه را به نمایش میگذارد که در آن ارباب به رعیت خود دستور داده و آن را مورد سرزنش قرار میدهد.
وی ادامه داد: نکته دوم این است که دیدگاه و اظهاراتی که آمریکاییها به ویژه دونالد ترامپ خطاب به سلمان و محمد بن سلمان پادشاه و ولیعهد عربستان دارند، چندان عاری از حقیقت نیست و در واقع اگر دو هفته آمریکا حمایت خود را از رژیم سعودی بگیرد این رژیم بدون تردید سقوط خواهد کرد و کاخ سفید، غربیها و سایر سیاستمداران به خوبی به این موضوع واقف هستند.
عابدینی گفت: سعودی رژیمی مبتنی بر یک تفکر قبیلهای است، قدرتی که حدود 80 سال میان یک پدر و هفت پسر در گردش بوده، فاقد قانون اساسی است و همچنان بر اساس دیدگاه و فرمان ملک سلمان اداره میشود. در این کشور چیزی به نام حقوق بشر، حزب و صندوق رأی وجود ندارد.
این کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: این کاملا منطقی است که نگاه آمریکاییها به رژیم سعودی بر مبنای دوشیدن بیشتر نفت و ذخایر زیرزمینی این کشور باشد و کمترین نگاه حتی نگاه انسانی را به عربستان داشته باشد.
وی تأکید کرد: در این مدت میلیاردها دلار قرارداد در خصوص ارائه تسلیحات با عربستان سعودی منعقد شده است و در این میان می توان گفت وابستگی عربستان به آمریکا به حدی است که حتی اگر این بستههای بمب با بستههای یونولیت جایگزین میشد باز هم رژیم سعودی توانایی کارشناسی و تشخیص این بسته را نداشت؛ چرا که اساس تأمین امنیت عربستان از سوی واشنگتن انجام می شود.
عابدینی ادامه داد: نکته بعدی، بحث مربوط به صادرات نفت است. متأسفانه ایالات متحده آمریکا در تلاش است تا برای فشار آوردن به جمهوری اسلامی، زمینه برای افزایش صادرات نفت و به یغما بردن و چپاول ثروت عربستان را فراهم کند؛ حاکمان این رژیم هم چارهای جز پذیرش دیدگاههای آمریکا ندارند.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: اما اینکه آیا آمریکا میتواند خلأ ناشی از صادر نشدن نفت ایران را از طریق افزایش صادرات نفت عربستان جبران کند، تصوری خام است و آمریکاییها تحت هیچ شرایطی توانایی به صفر رساندن تولیدات نفت ایران را ندارند.
وی افزود: ایران با بسیاری از کشورها روابط تجاری داشته و آنها به دلیل وابسته بودن به نفت ما نمیتوانند به آسانی امنیت انرژی خود را به خاطر آمریکا به خطر بیندازند؛ از طرفی ایران با 15 کشور همسایه است که برخی از این دولت ها غیر از آنهایی که در حوزه خلیج فارس هستند، از جمله روسیه و ترکیه با آمریکاییها دچار چالش شده اند. وارد کنندههای نفت که از ایران نفت میخرند مانند هند، کره و ژاپنیها، به راحتی امکان جایگزین کردن نفت ایران را ندارند.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: اروپاییها باید برای راضی کردن ایران لازم است اقداماتی انجام دهند؛ نخست باید کاهش صادرات نفت ایران را که ممکن است بر اثر فشار آمریکاییها ایجاد شود، جبران کنند. دوم کانال ارتباطی برای انتقال ارز ایران را فراهم کند.باتوجه به این نکات به نظر میرسد که اروپاییها هم به سادگی نمی توانند موضوع همکاری و تعامل با تهران را نادیده بگیرند.
وی در ادامه گفت: توان دولت سعودی برای استخراج و تولید نفت اندازه مشخصی دارد و از یک طرف آنها ظرفیت افزایش بیش از این مقدار را ندارد و از سوی دیگر عملا دولت سعودی با زیر پا گذاشتن تعهداتش در اپک خود را به عنوان یک رژیم غیرمسئول در برابر توافقهای بین المللی شناسانده است.
عابدینی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از اینکه یک کشور اسلامی ذخایر و ثروت ملتهای مسلمان را به یغما برده و بی محابا در اختیار قدرتهای غربی قرار میدهد، خرسند نیست و قطعا تحقیر یک کشور اسلامی توسط ایالات متحده آمریکا برای هیچ یک از مسلمانان پسندیده و قابل قبول نیست؛ اما متأسفانه برخی از حاکمان و سرسپردگان به گونهای حکومت و پایگاههای مردمی خود را از دست دادند که برای ماندن در قدرت ناچارند به قدرتهای بزرگ باج دهند و یکی از این نمونهها باج دادن مستمر دولت سعودی به آمریکاییهاست.
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان گفت: سرنوشت کسانی که از ملتهای خود جدا شده و به قدرت های خارجی باج داده و وابسته باشند و نمونه بارز آن تحقیرهای ایالات متحده آمریکا بر ضد رژیم سعودی است.
انتهای پیام/