معمولا اگر مچ پا به شکلی ناصحیح بچرخد یا بپیچد باعث آسیب یا پارگی در رباط می‌شود که در اصطلاح آن را پیچ خوردگی مچ پا می‌نامند.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ پیچ‌خوردگی مچ پا آسیبی است که تمام افراد حداقل یک بار آن ‌را تجربه کرده‌اند و زمانی رخ می‌دهد که مچ پا به شکلی ناصحیح بچرخد یا بپیچد و معمولا باعث آسیب یا پارگی رباط می‌شود؛ رباط‌‌ها به پایداری مفاصل کمک می‌کنند و مانع از حرکت بیش از اندازه آن‌ها می‌شوند؛ پیچ خوردگی مچ پا زمانی رخ می‌دهد که نیرویی بیش از دامنه حرکت طبیعی رباط‌ ها به آن‌ها وارد شود؛ توجه داشته باشید که در اکثر پیچ‌خوردگی‌های مچ پا، آسیب به رباط‌ های طرف بیرونی مچ پا وارد می‌شود.

نشانه‌ها و علائم پیچ‌ خوردگی پا عبارتند از درد، خصوصاً هنگامی که وزن بدن را روی مچ پای درگیر قرار می‌دهید؛ تورم، گاهی کبودی و محدود شدن دامنه حرکت؛ توجه داشته باشید که در صورت شدید بودن نشانه‌ها و علائم درد، امکان دارد که استخوانی از مچ یا ساق پایتان شکسته باشد.

در مجموع بعضی پیچ‌خوردگی‌های مچ پا آسیب‌هایی جزئی هستند که با درمان ناچیزی بهبود می‌یابند، البته موارد شدیدی هم وجود دارد.

پیچ‌خوردگی‌های مچ پا سه درجه دارد، که بر مبنای میزان آسیب وارده به رباط‌ها تعیین می‌شوند، پیچ خوردگی درجه یک نوعی پیچ خوردگی  خفیف است، تنها باعث می‌شود رباط‌‌ها کمی کشیده شوند و معمولا با  احساس درد و کمی هم تورم همراه است.

در نوع درجه 2 شدت پیچ خوردگی مچ پا متوسط است و در اثر آن بخشی از رباط‌ها پاره می‌شود، که باعث می‌شود بیمار احساس کند مفصل مچ پا شل شده است؛ مچ پا دردناک می‌شود و تورم و التهاب تاندون مچ پا تا مدتی باقی می‌ماند.

نوع درجه 3 شدیدترین نوع پیچ‌خوردگی است که در آن یک رباط مچ پا به طور کامل پاره می‌شود و درنتیجه آن مفصل مچ پا بسیار دردناک می‌شود و به شدت ورم می‌کند، معمولا فرد احساس می‌کند که مچ پا شل شده است یا وجود ندارد.

اکثرا پیچ خوردگی مچ پا زمانی رخ می‌دهد که افراد سریع‌تر از حد معمول یا بیشتر از حد طبیعی رو مچ پای خود می‌پیچد. در مواردی نیز مچ پا به سمت داخل می‌غلتد و روی پهلویش قرار می‌گیرد که این باعث می‌شود رباط‌های متصل کننده مچ به استخوان‌های ساق پا آسیب ببینند و علت درد مچ پا است و ممکن است با هر حرکت ساده‌ای رخ می‌دهد.

شایع‌ترین نوع پیچ خوردگی پا

شایع‌ترین نوع آن پیچ‌خوردگی به طرف داخل  یا پیچ‌خوردگی رباط خارجی است که منجر می‌شود مچ پا طوری بچرخد که کف پا رو به داخل قرار ‌گیرد؛ این نوع عارضه باعث می‌شود که رباط‌های طرف بیرونی مچ پا دچار کشیدگی شده و هم آسیب ببینند.

اگر ای عارضه طوری باشد که کف پا رو به بیرون قرار می‌گیرد، پیچ‌خوردگی رباط میانی نامیده می‌شود. در این وضعیت رباط‌های قرار گرفته در طرف داخلی مچ پای فرد آسیب می‌بینند؛ پیچ‌خوردگی‌های رباط میانی نسبتاً به ندرت رخ می‌دهند.

اگر مچ یک پایتان مکرراً دچار پیچ‌خوردگی می‌شود یا اینکه درد مچ پایتان بیش از ۴ تا ۶ هفته طول بکشد، امکان دارد به عارضه پیچ‌خوردگی مزمن دچار شده باشید. این نوع پیچ‌خوردگی دائمی با انجام فعالیت‌هایی که نیازمند پیچاندن یا چرخاندن مچ پا هستند، مانند دویدن، رقصیدن یا ورزش کردن، بدتر شده و شدت می‌یابد.

نحوه درمان پیچ خوردگی مچ پا به شدت آسیبتان بستگی دارد اما معمولا یخ به کاهش درد و تورم کمک می‌کند همچنین می‌تواند از آسیب رسیدن به بافت جلوگیری کند؛ برای این منظور  از یک کیسه یخ استفاده کنید یا تکه‌های یخ خورد شده را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید،آن را در یک حوله قرار دهید و هر ساعت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی رباط آسیب‌دیده قرار نگه دارید.

در صورت تجویز فیزیوتراپ یک بانداژ الاستیک با محافظت از ناحیه آسیب دیده و کم کردن تورم و حرکت به بهبود مفصلتان کمک می‌کند در ضمن در هر فرصتی که توانستید مچ پای آسیب‌دیده را بالاتر از سطح قلبتان نگه‌دارید چرا که این کار به کاهش یا محدود کردن تورم کمک می‌کند.

فیزیوتراپ‌ها معمولا با روش‌های حمام متضاد، تحریک الکتریکی (اینترفرنشیال یا گالوانیک با ولتاژ بالا)، اولتراسوند، ماساژ اصطکاکی متقاطع،درمان پیچ خوردگی با لیزر پرقدرت و درمان با امواجی از هوا و اولتراسوند معمولاً با هدف گرم کردن عمقی ساختارهای بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد، گرم کردن عمقی تاندون‌ها، عضلات یا رباط‌ها باعث افزایش گردش خون می‌شود که به تسریع فرایند درمان کمک می‌کند؛ همچنین گرم کردن عمقی بافت‌ها را می‌توان برای افزایش خاصیت «کشسانی» عضلات و تاندون‌هایی که سفت شده‌اند مورد استفاده قرار داد.

تمرینات پیشنهادی برای درمان پیچ خوردگی پا

حوله‌ای را دور سینه پای آسیب‌دیده‌تان قرار دهید و به آرامی آن را به سمت خودتان بکشید، تا جایی که در عضلات پشت ساق پایتان احساس کشش کنید؛ این حالت  را  باید ۱۰ تا ۲۰ ثانیه نگه‌دارید و کم‌کم تعداد انجام آن را تا دو ست ۱۰ تا ۲۰ تایی افزایش دهید.

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر

تمرینات مشابه زیر را هم با همین روش ادامه دهید،از دیوار، اشیای ثابت برای انجام این تمرینات تقویتی سبک استفاده نمایید.

حرکت پنجه پا به طرف ساق پا

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر

حرکت پنجه پا به سمت پایین

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویرحرکت مچ پا به سمت داخل

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر

 

حرکت مچ پا به سمت خارج

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر

هنگامی که توانستید وزنتان را بدون ناراحتی بر روی مچ پای آسیب‌دیده قرار دهید، رو به دیوار بایستید، پای آسیب‌دیده را یک قدم عقب ببرید، طوری که پنجه پایتان رو به دیوار باشد سپس به آرامی باسنتان را آن‌قدر به جلو هل بدهید تا اینکه در عضلات پشت ساق احساس کشیدگی کنید. حالت کشش را ۲۰ ثانیه حفظ کنید؛ این حرکت را روزانه در دو ست ۱۰تایی انجام بدهید. بسته به فرایند بهبودی، ممکن است نیاز باشد که به تدریج به این تعداد برسید.

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر

در حالت نشسته، با استفاده از انگشت شست و تنها با حرکت دادن مچ پایتان حروف الفبا را بنویسید.

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر

در جلو یک راه پله بایستید و به آرامی از پله بالا بروید، گام اول را ابتدا با پای تمرین بردارید و سپس با پای دیگر گام بردارید. هنگامیکه هر دو پا روی پله قرار گرفت، ابتدا به آرامی با پای غیرتمرین به سمت پایین گام بردارید و وزن را بر روی پای تمرین نگه دارید. شل کنید و نفس عمیقی بکشید. هر روز 3 ست 10 تایی با هر پا این حرکت را تکرار کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر


با استفاده از یک جسم پایدار مانند پیشخوان آشپزخانه به عنوان تکیه‌گاه، سعی کنید تعادلتان را تنها با ایستادن روی پایه آسیب‌دیده حفظ کنید. تا جایی که می‌توانید زمان نگه داشتن این حرکت را افزایش دهید؛ تلاش کنید دست کم روزی دو بار و در هر بار طی ۳ ست یک دقیقه‌ای آن را انجام دهید. به علاوه، در هر فرصتی که توانستید ایستادن روی یک پا را تمرین کنید، زیرا با تبدیل کردن این کار به یک فعالیت روزانه با سرعت بیشتری در انجام آن مهارت پیدا خواهید کرد.

ورزش‌های مناسب برای درمان پیچ خوردگی مچ پا+ تصویر
هنگامی که احساس کردید که در این حرکت مهارت پیدا کرده‌اید، با ایستادن روی یک بالش، انجام آن را سخت‌تر کنید و زمان انجام این حرکت را به تدریج افزایش دهید؛ وقتی توانستید به راحتی تعادل خود را روی بالش حفظ کنید و در صورت داشتن اعتماد به نفس کافی می‌توانید همان تمرین ایستادن روی زمین را این بار با چشمان بسته انجام دهید.‌

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
نیوشا سعادتی
۱۷:۰۶ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
من 10 سالم هست من یک بازیی کردم و افتادم پای من ترک برداشت و 40 روز توی گچ بود وقتی از گچ درش آوردم میترسیدم پامو روی زمین بزارم به مرور زمان گذاشتم و افتادم راه بعد من داشتم راه میرفتم که پام همین پایی که گچش گرفتم پیچ خورد ولی من میتونم راه برم ولی یک کوچولو دردم میگیره حالا میخوام این تمرینات رو انجام بدم تا دوباره خوب بشم اینشالله این تمریناتم برای من خاصیتی داشته باشد خدا نگه دار
Iran (Islamic Republic of)
کاملیا
۱۲:۰۸ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
من داشتم می رقصیدم که یه دفعه پام پیچ خورد و افتادم و پام درد گرفت و میتونم راه برما ولی روی پام یه زره هنوز درد میکنه.چیکار کنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ساحل قائدرحمتی
۱۶:۱۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
از تمرینات شما متشکرم واقعا کارآمدبود
Iran (Islamic Republic of)
بیژن سلطانیان
۱۹:۳۵ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۸
مطالب ودستورات مذکور درخصوص پیچ خوردگی بسیار عالی وقابل استفاده بود متشکرم
آخرین اخبار