عربستان از زمان روی کار آمدن ملک سلمان و متعاقب آن ولیعهد شدن محمد بن سلمان شاهد تحولات داخلی گسترده ای بوده که از جمله آن ایجاد خفقان شدید و بازداشت مخالفان بوده است.

رمزگشایی از معمای ناپدید شدن فعال سعودی/ریاض هیچ مخالفتی را برنمی‌تابد!به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛عربستان از زمان روی کار آمدن ملک سلمان و متعاقب آن ولیعهد شدن محمد بن سلمان شاهد تحولات داخلی گسترده ای بوده، که از جمله آن ایجاد خفان شدید و بازداشت و زندانی شدن مخالفان بوده است به طوری که حاکمان ریاض تاب کوچکترین انتقادی را ندارند.

فعالان و منتقدان ریاض از سوی رسانه های وابسته به حکومت سعودی به عنوان خائن معرفی می شوند و معمولا جامعه بین المللی هم توجهی به سرنوشت این منتقدان با توجه به نفوذ مالی ریاض نمی کند.

در حالی که باج گیری و تحقیرهای ترامپ ضد حاکمان ریاض ادامه دارد اما محمد بن سلمان از دوستی با ترامپ سخن می گوید. محمد بن سلمان در واکنش به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه عربستان بدون حمایت آمریکا دو هفته هم دوام نمی آورد، اعلام کرد: «عاشق کار با ترامپ هستیم! باید قبول کرد که دوستان چیزهای خوب و بد درباره ما می‌گویند. شما نمی‌توانید دوستانی داشته باشید که ۱۰۰ درصد چیزهای خوبی درباره شما بگویند. این ماجرا حتی درون خانواده‌ها هم صادق است. همیشه سوءتفاهم‌هایی وجود دارد و ما این مورد را هم در همین دسته طبقه‌بندی می‌کنیم».

شاید محمد بن سلمان به پشتوانه حمایت آمریکایی ها است که هرکه را مایل است دستگیر و به زندان می افکند از شاهزادگان آل سعود گرفته تا سعد حریری نخست وزیر لبنان و فعالان و منتقدان سیاست هایش که آخرین مورد آنها جمال خاشقچی بوده است.

جمال خاشقچی کیست؟

خاشقچی متولد سال ۱۹۵۸ در مدینه منوره که روزنامه نگاری را با کار در روزنامه سعودی گازت آغاز کرد، مدتی به عنوان مشاور رسانه ای شاهزاده ترکی الفیصل ( رییس سابق سازمان امنیت سعودی) هم فعالیت داشته است.

وی در دانشگاه ایالتی ایندیانا در آمریکا تحصیل کرده و از سپتامبر سال ۲۰۱۷ همزمان با آغاز سرکوب فعالان مدنی و سیاسی از عربستان خارج و در آمریکا به سر می برد. او یک ملی گرا محسوب می شود. خاشقچی در سال های ۱۹۸۹ تا ۹۰میلادی در شماری از هفته نامه ها و روزنامه های عربستان با تمرکز روی پوشش اخبار افغانستان، الجزایر، پاکستان، سودان و دیگر کشورهای خاورمیانه که از قضا با موفقیت هایی هم همراه بود ، کار کرد .

خاشقچی طی سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳ میلادی به عنوان نایب رییس سردبیر روزنامه عرب نیوز انتخاب شد و در سال ۲۰۰۴ سردبیر روزنامه الوطن شد که البته ریاست او تنها ۵۲ روز به طول انجامید. نظرات و تحلیل های اصلاح طلبانه او با هدف آگاهی رسانی به مردم باعث شده بود، جزو روزنامه نگارهای شاخص عربستان محسوب شود.

وی در سال ۲۰۱۰ سردبیر شبکه خبری العرب شد که با هزینه ولید بن طلال میلیارد معروف سعودی که سال گذشته چند ماهی را در زندان بن سلمان گذراند، ایجاد شده بود . این شبکه در سال ۲۰۱۵ تنها یک روز فعالیت کرد و بسته شد. خاشقچی همزمان در این سالها به عنوان مفسر و تحلیلگر در شبکه های ام.بی.سی ، بی.بی.سی و الجزیره فعالیت داشت.

خاشچقی یکی از کسانی بود که توانست با اسامه بن لادن رهبر شبکه تروریستی القاعده دیدار و مصاحبه های اختصاصی انجام دهد. او در سال ۲۰۰۷ برای دومین بار سردبیر رونامه الوطن شد، اما در سال ۲۰۱۰ بنا به دلایلی که اعلام نشد، استفعا داد . برخی گفتند که دلیل استعفای او انتشار مطلبی در مخالفت با سلفی گری بوده است .

خاشقچی، ستون‌نویس ثابت روزنامه سعودی الحیات بود که تا چند ماه پیش هم‌زمان در لندن‌، ریاض و بیروت چاپ می‌شد، اما چند ماهی است که انتشار کاغذی آن متوقف شده است. خاشقچی به دلیل انتقاد از سیاست‌های دولت فعلی عربستان از نوشتن در این روزنامه منع شد و مدتی بعد، راهی آمریکا و مقیم این کشور شد.

خاشقچی یک هفته قبل از ربوده شدن از سکوت کشورهای عربی در مقابل اهانت های مکرر دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا به آنها انتقاد کرد. وی در توئیتی نوشت: ترامپ هر از گاهی توئیت می کند که از کشورهای عربی حمایت می کند و ما عرب ها باید برای ادامه این دفاع، هزینه آن را بپردازیم، اما سوالی که به ذهنم می رسد، آن است کهرئیس جمهوری آمریکا از ما در برابر چه کسی حمایت می کند. خاشقچی: بر این باورم ، بزرگ ترین خطری که کشورهای عربی و منابع نفتی آنها را تهدید می کند، خود ترامپ است، چرا که وی، عرب ها را تنها چاه نفت می بیندبر این باورم ، بزرگ ترین خطری که کشورهای عربی و منابع نفتی آنها را تهدید می کند، خود ترامپ است، چرا که وی، عرب ها را تنها چاه نفت می بیند. او تالیفاتی هم دارد که از جمله مهمترین آنها می توان روابط بحرانی عربستان بعد از ۱۱ سپتامبر ، بهار عربی و اخوان المسلمین و اشغال بازار سعودی نام برد.

وی در آمریکا مورد توجه رسانه های غربی وعربی بود و با توجه به بروز مسایل حاد سیاسی در داخل عربستان، همواره از او خواسته می شد تا نظر خود را بیان کند. خاشقچی هم در سخنان و مواضعش دوگانه بود. گاهی انتقاد می کرد و بعضا هم از سیاست های سعودی ها ستایش به عمل می آورد. وی از جمله کسانی بود که از مبارزه با فساد در دولت حمایت می کرد و از قلیل افرادی که از بیداری اسلامی در کشورهای اسلامی از جمله مصر حمایت و برکناری محمد مرسی را به چالش کشید.

روز سه شنبه دوم اکتبر چه رخ داد؟

جمال خاشقچی که از وی به عنوان روزنامه نگار ملی گرا و مخالف بن سلمان نام برده می شود، سه شنبه گذشته زمانی که قصد داشت، ازدواج خود را در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ثبت کند، ناپدید شد.

وی به کنسولگری عربستان در استانبول رفت تا بتواند با خدیجه آرزو ازدواج کند و از نامزدش خواست که اگر بازنگشت با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه تماس بگیرد. خدیجه تا یک بامداد منتظر ماند اما خبری نشد و به گفته وی مشاهده نکرده که وی ساختمان کنسولگری را ترک کرده باشد.

ترکیه چه می گوید؟

مقامات ترکیه تاکید کرده اند که خاشقچی از داخل کنسولگری خارج نشده است. وزارت خارجه ترکیه ولید بن عبدالکریم الریجی سفیر ریاض در آنکارا را احضار کرد تا از وی جویا احوال خاشقچی شوند. به گفته شاهدان عینی کنسولگری عربستان روز چهارشنبه سوم اکتبر درها را به روی مراجعه کننده می بندد.

منابع امنیتی ترکیه امروز شنبه در اولین واکنش به ناپدیدشدن «جمال خاشقچی» نویسنده و منتقد عربستان در استانبول اعلام کردند: ۱۵ سعودی شامل چند مقام این کشور با ۲ هواپیما وارد ترکیه شدند و در ساعت حضور وی در کنسولگری به این مکان آمده و سپس به کشور خود بازگشته اند.

همچنین یک مقام ترکیه ای در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفت: «ارزیابی اولیه پلیس ترکیه این است که آقای خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول کشته شده است. ما معتقدیم این قتل از قبل برنامه ریزی شده بود و بدن او نیز به خارج از کنسولگری منتقل شده است.»

از سوی دیگر نکته ای که خدیجه آرزو نامزد جمال خاشقچی به آن اشاره می کند این است که مقامات ترکیه در پنج ساعت اول از ناپدید شدن خاشقچی از موضوع بی خبرند و این زمان کافی به اعتقاد خدیجه آرزو برای ناپدید کردن یا انتقال جمال به خارج از کنسولگری است.

به اعتقاد ناظران امور؛ درواقع نگرانی کنونی این است که خاشقچی با خودرو دیپلماتیک از کنسولگری عربستان در استانبول خارج و به عربستان منتقل شده باشد و سرنوشت وی مشابه بسیاری از متفکرین و تحلیلگران سیاسی باشد که به محمد بن سلمان اهانت کرده اند.

توماس فریدمن نویسنده مشهور آمریکایی درباره جمال خاشقچی ضمن انتقاد از محمد بن سلمان می نویسد: «وی حاکم مستبد عصر است که به دموکراسی توجهی ندارد. اطراف وی را مشتی اوباش فرا گرفته که توصیه های بدی به وی می کنند».

از نگاه تحلیلگران؛ محمد بن سلمان با انتقادهایی که از خارج می شود میانه خوبی ندارد و علت تحرکات جدی ضد کانادا هنگامی که درباره اوضاع حقوق بشر در عربستان موضع گیری کرد، همین موضوع است.

روزنامه الاخبار: جمال خاشقچی در ریاض است

روزنامه الاخبار لبنان در این باره نوشته است: «یک منبع آگاه اعلام کرد که مقامات سعودی به اطلاع آنکارا رسانده اند که خاشقچی در ریاض است. عملیات انتقال وی به ریاض طی عملیاتی پیچیده صورت گرفته است.

الاخبار می نویسد: پای خالد بن سلمان سفیر عربستان در واشنگتن و فرزند ملک سلمان و برادر محمد بن سلمان در میان است که به خاشقچی اطمینان داده که در صورت بازگشت به عربستان گزندی به وی وارد نخواهد شد.

این رسانه لبنانی فاش کرد: بر اساس اطلاعات، خاشقچی وارد ساختان شماره یک کنسولگری عربستان می شود و نامزدش در بیرون این ساختمان منتظر وی است اما از ساختمان دیگر کنسولگری یعنی ساختمان شماره ۲ خارج می شود.

منبع:مهر

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار