به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ رتینوبلاستوما شایعترین نوع سرطان چشم در کودکان است؛ که ممکن است در یک چشم یا هر دو چشم رخ دهد. رشد چشمها از داخل رحم آغاز میشود. در مراحل اولیه رشد و تکامل، چشمها سلولهایی به نام رتینوبلاست دارند که به سلولهای جدید تقسیم میشوند و شبکیه را تشکیل میدهند. شبکیه (رتین) در قسمت انتهای کره چشم قرار دارد. نور وارد شده به چشم باعث تشکیل تصویر روی شبکیه میشود. تصویر ایجادشده روی شبکیه به علایم عصبی تبدیل میشود و علایم به وسیله اعصاب بینایی به مغز ارسال میشوند.
در یک زمان مشخص، تقسیم این سلولها متوقف میشود و به سلولهای بالغ شبکیه تبدیل میشوند. در این مرحله برخی سلولها به تقسیم ادامه میدهند و به سلولهای غیر قابل کنترل تبدیل میشوند که در این مرحله سرطان چشم شکل میگیرد. تغییرات متفاوتی در سلولها منجر به سرطان میشود، ولی تقریبا در تمام موارد ژنی به نام RB ۱ دخیل است.
معمولا علایم این عارضه پس از تولد توسط والدین یا پزشک تشخیص داده میشوند. شایعترین علایم این عارضه عبارتند از:
ریفلکس مردمک سفید (لکوکوریا)
این حالت یکی از شایعترین علایم رتینوبلاستوما است. به صورت عادی زمانی که نور درخشانی (مانند فلش دوربین) به چشم تابیده میشود، مردمک چشم قرمز رنگ دیده میشود و دلیل آن نیز وجود رگهای خونی پشت مردمک است.
در کودکان مبتلا به رتینوبلاستوما، در این حالت مردمک به رنگ سفید یا صورتی دیده میشود که ریفلاکس مردمک سفید یا لکوکوریا نامیده میشود؛ بنابراین معمولا این حالت زمانی تشخیص داده میشود که والدین عکسهای کودک را مشاهده میکنند.
تنبلی چشم
تنبلی چشم نیز میتواند یکی از علایم این بیماری باشد که توسط پزشک تشخیص داده میشود. سایر علایم عبارتند از:
مشکلات دید
چشم درد
قرمز شدن چشم
خونریزی چشم
سوزش چشم
تفاوت رنگ دو عنبیه
عدم کاهش سایز مردمک زمانی که در معرض نور شدید قرار میگیرد
**روشهای درمانی
روشهای درمانی متفاوتی برای این عارضه وجود دارد که همگی شانس بالایی برای بهبودی دارند و پزشک با درنظر گرفتن تمام جوانب، یکی از آنان را انتخاب میکند. وجود تومور در یک چشم یا هردو چشم، میزان دید چشم و احتمال گسترش تومور به خارج از چشم از جمله عواملی هستند که نوع درمان را مشخص میکنند. جراحی، رادیوتراپی، لیزردرمانی، کریوتراپی (سرما درمانی)، حرارت درمانی، شیمی درمانی و پیوند سلولهای بنیادی به شبکیه از جمله مهمترین روشهای درمانی هستند.
این عارضه معمولا قابل درمان است و کودک بینایی کامل را به دست میآورد.
منبع:ایرنا
انتهای پیام/