قیامت؛ روزی حتمی است که پروردگار وقوعش را نوید داده است، اما کسی جز ذات الهی نمیداند که این اتفاق قرار است در چه روزی رخ دهد و قرار است چه شود.
برخی میگویند همه جا را تاریکی فرا میگیرد، برخی میگویند کوهها متلاشی میشوند و برخی نیز میگویند دریاها آتش میگیرند!
در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان سعی کرده است تا مطالبی را پیرامون این موضوع جمع آوری نماید تا شاید بتواند به این سوال پاسخ دهد که آیا در قیامت دریاها آتش میگیرند؟. پس با ما همراه باشید.
قیامت یعنی برخاستن انسان از خاک و حضور در عالم پس از مرگ.
نامهای قیامت عبارتند از: الواقعة، الراجفة، الطامة، الصاخة، الحاقة، یوم الفصل، یوم الندم، یوم النشور، یوم الحق، یوم المسألة، یوم الفراق، یوم الحساب، یوم الحکم، یوم العذاب، یوم المحاسبة و یوم التلاق و یوم الحسرة ...
از جمع آیات قرآن بدست میآید که مدت زمان قیامت طولانی است.
این مطلب را از دست ندهید: قیافه انسانها در قیامت چگونه است؟ / نحوه محشور شدن آدمی در قیامت
زمان دقیق قیامت و این که در چه زمانی اتفاق میافتد معلوم نیست، اما در آیات و روایات شواهد و علاماتی برای زمان وقوع آن ذکر شده است که به سه دسته تقسیم میشوند:
همچنین انسان پس از مرگ وارد عالم قیامت نمیشود، بلکه به عالم برزخ وارد میشود. منظور از عالم برزخ، جهانی است که میان دنیا و عالم آخرت قرار دارد؛ یعنی هنگامی که روح از بدن جدا میشود، پیش از آن که بار دیگر در قیامت به بدن اصلی باز گردد، در عالم برزخ به سر میبرد.
قرآن مجید در یک آیه هنگامی که از روز قیامت سخن میگوید آن را به عنوان یک روز بسیار طولانی معرفی میکند. در یک جا میفرماید: فرشتگان و روح به سوی او عروج میکنند در آن روز که مقدارش پنجاه هزار سال است.
این مطلب را از دست ندهید: چشمان چه افرادی در روز قیامت گریان نیست؟
البته تعبیر به "پنجاه هزار سال"، از این نظر است که آن روز، برحسب سالهای دنیا تا این حد ادامه پیدا میکند و در جای دیگر مقدار آن را یک هزار سال تعیین مینماید. لازم به ذکر است که بین این دو آیه، منافاتی وجود ندارد؛ زیرا همانگونه که در روایات وارد شده است: در قیامت پنجاه موقف است و هر موقف به اندازه یک هزار سال طول میکشد.
" البته بعضی دیگر نیز احتمال داده اند، عددپنجاه هزار سال، برای تکثیر باشد نه بیان تعداد؛ یعنی آن روز بسیار طولانی است.
زمان دقیق قیامت و این که در چه زمانی اتفاق میافتد معلوم نیست، اما در آیات و روایات شواهد و علاماتی برای زمان وقوع آن ذکر شده است که به سه دسته تقسیم میشوند:
یکی از اصحاب پیامبر (ص) از معنای دخان (دود) سؤال کرد، حضرت فرمود: "دودی است که بین مشرق و مغرب را پر میکند و چهل شبانه روز باقی می ماند، اما مؤمن حالتی شبیه به زکام به او دست میدهد و کافر همچون مستان خواهد بود و دود از بینی و گوشها و پشت او بیرون می آید"
مرحله آخر در قیامت، حوادثی است که بعد از اتمام دو مرحله قبل پدید می آید: "وعده الهی در آن روز تحقق می یابد که این زمین به زمین دیگر و آسمانها (به آسمانهای دیگر) مبدّل می شود و انسانها در پیشگاه خدا ظاهر می گردند"
بیشتر بدانید: آنچه روز قیامت از انسان پرسیده می شود؟
بعد از حوادثی که به دنبال آن جهان متلاشی می شود، نوبت انسانها است که وارد صحرای محشر شده، و ثمره اعمالی را که در دنیا انجام داده اند، مشاهده کنند.
در سوره تکویر، در توصیف صحنه قیامت دریاها را این گونه توصیف کرده است:
«وَ إِذَا الْبِحارُ سُجِّرَتْ» (تکویر/ ۶)
«در کتاب قاموس اللغه نیز درباره "سجر" مینویسد: سجر به معنای افروختن آتش، پر کردن. راغب آن را تشدید آتش گفته، صحاح و قاموس آن را سرخ کردن تنور و پر از آب کردن نهر و غیر آنها گفته اند. زمخشرى آن را پر کردن گفته سجر التّنور یعنى آن را با آتشگیره و هیزم پر کرد. خلاصه این ها، افروختن و پر کردن است و اصل آن بنا به قول مجمع، انداختن در آتش است.»
این مطلب را از دست ندهید: افرادی که تا روز قیامت ۹۹ اژدها در قبر گوشتشان را میخورند!
بنابراین معنای برافروخته شدن، ترجمه صحیحی خواهد بود که بعضی از ترجمهها نیز، محور را برافروخته شدن گرفته اند:
فیض الاسلام: و آن گاه که دریاها افروخته (آتش) گردند (یا طغیان نموده و از حدّ و اندازه بگذرند.)
مشکینی: و آن گاه که دریاها پر شوند و جوشان گردند.
مکارم: و در آن هنگام که دریاها برافروخته شوند.
این مطلب را از دست ندهید: سؤال و جواب در قیامت برای چیست؟
شعرانی: و آن گاه که دریاها پر کرده شوند.
حال اگر روزی برافروخته شدن، بیشتر در آتش دیده میشد و با بیان برافروخته شدن، ذهنها به سمت آتش میرفت، امروزه با دیدن تصاویر سونامی، ما به وضوح میفهمیم که برافروخته شدن دریاها به چه شکل خواهد بود و این معنا با توصیفاتی که قرآن از زلزله روز قیامت دارد، کاملا متناسب است:
«یا أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّکُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَیْءٌ عَظیمٌ؛ [حج/ ۱]اى مردم! از (عذاب) پروردگارتان بترسید، که زلزله رستاخیز امر عظیمى است!»
«إِذا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزالَها؛ [زلزال/ ۱]هنگامى که زمین شدیداً به لرزه درآید.»
این زلزله چنان شدید توصیف شده است که تمام کوهها را متلاشی میکند:
این مطلب را از دست ندهید: شاهدان قیامت
«وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ الْمَنْفُوشِ؛ [قارعه/ ۵]و کوهها مانند پشم رنگین حلاجى شده مى گردد!»
البته اگر تسجیر دریا به معنای آتش گرفتن آن نیز باشد، میتوان درباره آن مطالبی بیان کرد:
انتهای پیام/