به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ قد افراد به واسطه مجموعهای از عوامل از جمله ژنتیک، جنسیت، برخی وضعیتهای پزشکی، تغذیه و ورزش شکل میگیرد.
اولین فاکتور تعیین کننده قد، ژنتیک است به طوری که اگر شرایط محیطی که یکی از بندهای آن تغذیه است فراهم شود، فرد به قد مورد قبولی دست خواهد یافت ولی در این میان نکتهای که امروزه در جامعه میبینیم این است که برخی افراد علی رغم اینکه والدین آنها از نظر تغذیهای عملکرد مناسبی دارند و غذا به اندازه کافی مصرف میکنند با کوتاه قدی مواجه هستند، این موضوع نشان میدهد عوامل دیگری نیز در تعیین قد کودکان تاثیرگذار است.
کسانی که فعالیت فیزیکی مناسبی دارند به راحتی میتوانند به قدی که استحقاق آن را دارند دست یابند؛ ورزش کردن اگر به میزان کافی و مناسب باشد میتواند بر قد کودکان تاثیر داشته باشد.
فاکتورهای متفاوتی بر قد تاثیر گذار هستند به عنوان مثال افرادی که پروتئین و ریز مغذیهایی از جمله کلسیم را به اندازه کافی دریافت نکردهاند، مطمئنا به قد مطلوبی نخواهد رسید همچنین نسبت بین کلسیم و فسفر نیز بسیار حائز اهمیت است چرا که وجود و انباشت این دو با هم، تعادل فسفر و کلسیم را بر هم میزند که عاملی بر کوتاه قدی است. معمولا افرادی که نوشابه زیاد مصرف میکنند دچار این مشکل میشوند.
همچنین کمبود ویتامین A، روی و آهن نیز بر کوتاه قدی موثر است البته این بدان معنی نیست که ریز مغذیهای دیگر اهمیت ندارند بلکه موارد گفته شده از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
در جامعه کمبود ریز مغذی وجود دارد از جمله کمبود ویتامین D بر نرمی استخوان و ایجاد راشیتیسم تاثیر بسیار زیادی دارد.
از دیگر موارد تاثیر گذار بر قد، چاقی و لاغری است؛ برخی از افراد که دارای اضافه وزن هستند دچار بلوغ زودرس میشوند که خود عاملی بر کوتاه قدی است؛ معمولا این افراد وقتی با سایر همکلاسیها مقایسه میشوند قد بلند تری دارند ولی به مرور زمان قدشان نسبت به هم سن و سالهای خود کوتاهتر میشود.
بهداشت خواب نیز یکی از عوامل تاثیر گذار بر قد افراد است، بهترین زمان خواب برای کودکان ۹ تا ۱۰ شب است چرا که در این ساعتها هورمون رشد ترشح میشود که اگر کودکی در این ساعات خواب نباشد این هورمون نمیتواند به خوبی وظیفه خود را انجام دهد.
انتهای پیام/