کارشناسان اقتصادی معتقدند رکود تورمی حاکم بر بازار مسکن در نیمه دوم امسال تداوم خواهد یافت اما شیب افزایش قیمت ها نسبت به نیمه نخست سال جاری آرام تر خواهد بود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛  رکود غیر تورمی بازار مسکن در فاصله سال های ۹۲ تا نیمه نخست سال ۹۶ سبب شده بود تا ارزش افزوده این بخش در پایین ترین سطح نسبت به سایر بازارها به خصوص سود سپرده های بانکی قرار بگیرد. همزمان با کاهش سود سپرده ها در انتهای نیمه نخست سال گذشته، بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کردند که نقدینگی موجود در بانک ها به سمت بازارهای زودبازده مانند ارز و سکه و سهام و در مرحله بعدی بازار مسکن به عنوان بازار دیربازده تر از این بازارها سرازیر شود.

وضعیت بازار مسکن در نیمه دوم سال چگونه خواهد بود؟

اتفاقی که با یک فصل فاصله رخ داد و از دی ماه سال گذشته بازار مسکن وارد فاز پیش رونق شد و سپس افزایش قیمت ها در شیبی آرام قرار گرفت. اما همزمان با وقوع برخی تلاطمات در بازارهای ارز و سکه، مسکن نیز به عنوان کالای سرمایه ای برای حفظ دارایی های مردم در برابر حفظ تفاوت های ارزش پول ملی با ارز، در فاصله زمانی کوتاهی تحت تأثیر قرار گرفت و سبب بروز جهش قیمتی بخش مسکن در بازه زمانی اردیبهشت تا مرداد امسال شد.


بیشتر بخوانید: ردپای بانک‌ها، موسسات مالی و بحران‌های ارزی در جهش قیمت مسکن/قیمت مسکن چگونه ۱۲۰ برابر شد؟ 


بنا بر گزارشات تحلیلی دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، اردیبهشت ماه امسال بالاترین میزان معاملات با رقم ۱۹ هزار و ۴۴۲ فقره در طول ۱۵ ماه اخیر انجام شد که نسبت به ماه مشابه سال گذشته (اردیبهشت ۹۶) ۱۶.۳ درصد رشد داشت؛ همزمان میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در اردیبهشت امسال به ۵ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسید که رشد ۳۴.۲ درصدی قیمت نسبت به اردیبهشت سال گذشته را نشان می داد. گره خوردن افزایش قیمت و معاملات با یکدیگر ، ورود به دوره رونق بازار مسکن را نوید می داد.

اما این اتفاق در خرداد امسال با جهش قیمتی مصادف شد به گونه ای که میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در این ماه با حدود ۵۰۰ هزار تومان افزایش نسبت به اردیبهشت به رقم ۶ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان در هر متر مربع رسید که افزایش ۴۴.۵ درصدی نسبت به خرداد سال گذشته را نشان می داد. ضمن اینکه تعداد معاملات نیز به ۱۵ هزار و ۲۰۹ فقره کاهش پیدا کرد که سبب افت ۲۱.۸ درصدی معاملات نسبت به اردیبهشت امسال و رشد منفی ۲.۹ درصدی نسبت به خرداد سال گذشته شد. اتفاقی که سبب شد کارشناسان زنگ خطر ورود به دوره رکود تورمی و احتمال تکرار آن در ماه های بعد را به صدا درآورند.

بار دیگر جهش قیمتی بازار مسکن همزمان با کاهش تعداد معاملات در تیرماه اتفاق افتاد و میانگین قیمتی هر متر مربع واحد مسکونی در تهران با افزایش حدودا ۵۰۰ هزار تومانی نسبت به خرداد به ۶ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان رسید که سبب رشد ۵۳.۹ درصدی قیمت مسکن نسبت به تیر ۹۶ شد. تعداد معاملات هم حدود ۱۰ درصد نسبت به خرداد کاهش یافت و به رقم ۱۳ هزار و ۷۹۶ فقره رسید که نسبت به تیر سال گذشته ۶.۴ درصد کمتر بود. این موضوع نظریه کارشناسان مبنی بر حاکم شدن رکود تورمی به بخش مسکن را تأیید می کرد.

با افزایش شدید ۶۲ درصدی قیمت مسکن در مرداد امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته و افزایش حدودا ۵۰۰ هزار تومانی میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی نسبت به تیرماه و رسیدن به رقم بی سابقه ۷ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان در هر متر مربع، نظریه تداوم رکود تورمی در ادامه سال جاری، بار دیگر تأیید شد؛ چرا که تعداد معاملات نیز با کاهش عجیب ۲۸.۱ درصدی نسبت به مرداد سال قبل و حتی حدودا ۵ درصدی نسبت به ماه قبل از آن (تیر ۹۷) مواجه شد و تنها ۱۳ هزار و ۱۲۰ فقره معامله به امضا رسید. کاهش سنگین قدرت خرید مسکن خانوارها به دلیل جهش قیمت ها می تواند مهم ترین دلیل این اتفاق باشد.

رکود تورمی مسکن ادامه خواهد یافت؟

حال که در آستانه ورود به نیمه دوم سال هستیم و عموما همه ساله در فصول پاییز و زمستان با رکود فصلی بازار مسکن به دلیل کاهش تمایل مردم به جابه جایی مواجه می شویم، بیم آن می رود که رکود تورمی همچنان ادامه داشته باشد چرا که تورم عمومی که موجب افزایش قیمت تمام شده ساخت و ساز ناشی از افزایش قیمت نهاده های ساخت و ساز شده و در عین حال بدلیل فصل سرما، میزان تقاضا برای خرید مسکن کاهش می یابد.

کارشناس اقتصاد مسکن: بیشترین احتمال، تداوم رکود تورمی تا پایان سال

نرگس رزبان، کارشناس اقتصاد مسکن در خصوص احتمال تداوم رکود تورمی در بخش مسکن به خبرنگار مهر گفت: عوامل و متغیرهای زیادی بر بازار مسکن اثرگذار است به همین دلیل پیش بینی بازار در این شرایط بسیار سخت خواهد بود.

وی می گوید: بیش از هر موضوعی متغیرهای سیاسی در این بازار دخالت داشته که به طور مستقیم بر بازارهای موازی مانند ارز و سکه و غیر مستقیم به بازار مسکن ورود خواهد کرد. با این حال معتقدم بازار ارز توانسته در چند هفته اخیر به یک ثبات نسبی برسد و دیگر شاهد نوسانات سنگینی مانند ماه های گذشته در بازار ارز نیستیم .

به گفته رزبان، مردمی که ارز زیادی خریداری کرده اند به مرور با ایجاد ثبات در نرخ آن، ارز خود را به بازار تزریق می کنند تا بتوانند وارد بازار مسکن شوند این موضوع بر قیمت مسکن مؤثر خواهد بود و سبب افزایش نسبی این کالای سرمایه ای در هفته های پیش رو خواهد شد.

وی شیب افزایش قیمت مسکن در نیمه دوم امسال را آرام پیش بینی و تصریح کرد: با این حال بازار ساخت و ساز چندان با آینده روشنی روبه رو نیست چرا که به نظر می رسد بخش مهمی از سازندگان حرفه ای به حوزه خرید و فروش در بازارهای موازی ورود کرده اند و بخش ساخت و ساز را چندان بازار مطمئنی برای سرمایه گذاری و سوددهی نمی دانند.

مدرس اقتصاد مسکن یادآور شد: بعید می دانم بتوانیم به سرعت و طی چند ماه از رکود تورمی خارج شویم چرا که قدرت خرید مسکن مردم به شدت کاهش یافته و نه دولت و نه بانک ها توان تسهیلات دهی بالا برای جبران این قدرت خرید را ندارند.

وی با اشاره به افزایش قیمت مصالح ساختمانی که یکی از دلایل افزایش قیمت مسکن است گفت: با توجه به اینکه ارزش افزوده بخش مسکن در دو فصل گذشته نسبت به بازارهای موازی در جایگاه پایین تری قرار دارد، در صورت کاهش نرخ ارز و سکه نیز بعید است فروشنده ها حاضر به کاستن از قیمت املاک خود باشند و با چسبندگی و مقاومت قیمتی عرضه کنندگان مواجه خواهیم بود تا بتوانند تفاوت ارزش افزوده بخش مسکن با سایر دارایی های سرمایه ای را (در صورت بروز ثبات یا کاهش قیمت در بازارهای موازی) جبران کنند. مگر اینکه سرعت کاهش قیمت دلار بالا باشد و دارندگان دلار مجبور به فروش سریعتر ارزهایی که قبلا خریداری کرده اند شوند.

رزبان تأکید کرد: محتمل ترین گزینه برای بازار مسکن در شش ماه دوم امسال، ادامه رکود تورمی و افزایش قیمت ها اما با شیبی ملایم تر از شش ماهه نخست خواهد بود.

اقتصاددان: دولت فعلا در بازار مسکن دخالت نکند

بهروز ملکی تحلیلگر ارشد بازار مسکن نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، معتقد است:طی نیمه دوم سال جاری بازار مسکن به ایستگاه پایانی رونق می رسد. محتمل ترین سناریو برای قیمت مسکن این است شیب رشد قیمت کاهش محسوسی خواهد داشت.

این اقتصاددان افزود: در شرایط فعلی بهتر است دولت از هر گونه مداخله قیمتی و نرخ گذاری در این بازار صرف نظر کند چرا که هر گونه مداخلات دولتی می تواند در میان مدت به زیان سمت عرضه و تقاضای بازار مسکن بیانجامد.

به گفته ملکی در ماه های پیش رو بازار ارز و سود سپرده های بانکی می توانند معادلات و پیش بینی های بازار مسکن را به هم بریزند.

این تحلیلگر بازار مسکن ادامه داد:اگر اتفاق عجیب و غریبی در متغیرهای اصلی اقتصاد رخ ندهد، هر چه به سال ۹۸ نزدیکتر می شویم احتمال رکود چند ساله مسکن بیشتر می شود.

منبع:مهر

انتهای پیام/

حال بازار مسکن درنیمه دوم سال/ تداوم رکود تورمی با رشد ملایم قیمت

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۶ ۱۸ آبان ۱۳۹۷
ماها کلا دوست دازیم گران بخریم و خودمون مشوق گرانی هستیم و به این گرانی حیلی از خریدارن ملک دامن زدند و اونها باعث شدند قیمتها بالاتر هم رفت .

از قدیم گفتند علاج گرانی نخریدن است ولی یه عده ادم بیفکر برعکس عمل کردند و باعث شدند اونهایی هم که نه بمعنی سرمایه گذاری بلکه به معنی سر پناه و استفاده کننده نیاز مبرم به خرید ملک داشتند دیگه نتونستند حتی جایی رو رهن کنند.

ملت تروخدا وقتی گرانه حداقل بخاطر نوع دوستی خرید نکنید .

ماها هرچی سرمون بیاد حق مونه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۴ ۳۰ شهريور ۱۳۹۷
واقعا نمیدونم چی بگم چرا باید با وجود مشکل مسکن این طرح در چنین شرایطی قرار بگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۴ ۳۰ شهريور ۱۳۹۷
واقعا جای تاسف داره
Iran (Islamic Republic of)
انبوه ساز
۲۳:۵۱ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
دقیقا همون طور که سال 92و91 در اثر افزایش دلار قیمت مسکن جهش پیدا کرد و تا اخر 96 قیمتها ثابت شد و در رکود فرو رفت همون اتفاق الان میافته قیمتها بین 3 تا 4 سال ثابت میمونه ما هم همیشه بعد از جهش قیمت میفروشیم و سپرده گذاری میکنیم 2 سال استراحت میکنیم تا بازار کم کم راه بیفته بالای یک میلیارد رو 23 درصد سود میدن پس صرف با سپرده گذاریه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
همه چی قیماش 4 برابر شده وقتی که تحریم باعث احتکار و گرونی پوشک 11 هزار تومنی میشه میخواین مسکن گرون نشه خودمون خون هموطنمونو میکنیم تو شیشه
Germany
ناشناس
۱۵:۴۳ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
بنده 40م به زحمت جور کردم برای مسکن اولی بعد از یک سال این کارم خورد تو سرم وهم منو بدهکارم کرد وهم اینکه باعث شد حتی نتونم یه پراید بگیرم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۱۹ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
در اینده ی بسیار نزدیک اتفاقات خوبی خواهد افتاد کمتر از یکسال دلار هم به پایینترین سطح خواد رسید ملک هم بسیار ارزان خواهد شد خواهیم دید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۰ ۱۹ دی ۱۳۹۷
جانم فدایت ای تو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۳ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
من‌‌امسال‌بیست‌وپنج‌تومان‌وام‌گرفتم‌فقط‌‌سقف‌بنای‌صد‌متری‌رو‌
باهاش‌کار‌کردم‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۴ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۹ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
طبق قانون اساسی دولت موظفه تسهیلات مسکن زوج های جوان را فراهم کنه
کوووو
Germany
محمد
۱۳:۵۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
حباب ۵۰ % مسکن در دو ماه آینده خواهد ترکید و کسانی که بر ای سود بیشتر مسکن خریده اند
Iran (Islamic Republic of)
زینب
۱۳:۵۳ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
شما رو خدا فکری بحال وام مسکن یکم بکنید اخه ما با این شرایط چطور میتونیم صاحب خونه شیم خونه زیر پانزده سال کجاپیدا کنیم یکساله ک پولمون خوابیده توبانک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
رررررررررررررررررررررررررکککککککککککککککککککککککودددددددددددددد میدونید یعنی چی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
گرون بشه ؟من بنگاه معاملات ملکی دارم الان یک ماهه که هیچ قولنامه ای ننوشتیم تازه ما یکی از کارگزاری های مطرح هستیم وای به حال بتگاه های کوچک .الان قیمت ها کاذبه ساخت و ساز هم که با این قیمت ها به هیچ عنوان نمیصرفه یعنی رکود کامل بعد میگه با شیب ملایم زیاد میشه . اگر یک قرون ملک گرون بشه هیچکس نمیخره همین الان هر مشتری میاد تخفیف چند صد میلیونی میخواد همه میرن ارز و طلا میخرن و نتیجش بنگاه ها کارگر ها جوشکار ها مصالح فروش ها و...... بیکار میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۹ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
آهن آلات و لوازم سیم برق و دیگر مصالح ساختمانی بیش از حد گران شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
دلار سال آینده به ۵۰هزار تومن برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
دلار سال آینده به ۵۰هزار تومن برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۳ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
خیلی گرونه با این وضعیت فکر کنم تا آخر عمر مستاجر باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۲ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
گران وراکد خواهد بود
Iran (Islamic Republic of)
امین
۱۰:۲۸ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
ازمسکن بدتر زمین تو رکوده تا مصالح قیمت خودش برنگرده ومجوز ها یکم ارزام ترنشه همینه داستان کسی زمین نمیخره به قیمت واقعی خودش هم نمیخرن ترجیح میدن در کنگی ترین خانه بشینن تا وضع درست بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۷
همه چیز در کل گرون شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۱۷ آذر ۱۳۹۷
مردم باید با نخریدن بازار را کنترل کنند...