کشور‌های عرب منطقه پایگاه‌های نظامی غرب را تضمین‌کننده امنیت خود می‌دانند، در حالیکه این پایگاه‌ها تهدیدی علیه خود آنهاست.

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حضور و نفوذ غربی‌ها به ویژه ایالات متحده در کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس هر روز ابعاد گسترده تری به خود می‌گیرد، به طوریکه در یکی از آخرین اقدامات و تحرکات آنها در این کشور‌ها ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا از ورود جنگنده‌های اف-۳۵ آمریکا به پایگاه هوایی آمریکا در بحرین خبر داد. در بیانیه صادره از سوی فرماندهی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین در این خصوص آمده است که این جنگنده‌ها سوار بر یک کشتی جنگی آمریکایی وارد این منطقه شده اند. این در حالی است که چندی پیش هم رسانه‌ها اعلام کردند که نیروی دریایی آمریکا و انگلیس در حال اجرای تمرین مین روبی در آب‌های منطقه به بهانه «حفظ آمادگی نظامی و مقابله با تهدید مین‌های دریایی» هستند.

هزینه‌های گزاف برای ساخت پایگاه‌های نظامی

قدیمی‌ترین پایگاه آمریکا در بحرین با حضور هفت هزار نیرو و در نزدیک‌ترین فاصله نسبت به ایران مستقر است، به طوریکه ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین فاصله‌ای ۲۰۰ کیلومتری از سواحل کشورمان دارد و در آن چندین فروند ناو و ناوشکن با تجهیزات و تسلیحات مستقر است. نیروی دریایی ایالات‌متحده بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ میلادی، ۱۵ میلیون دلار در بحرین هزینه کرد تا زیرساخت‌های مناسب برای حضور خود در این کشور را فراهم کند. همچنین پایگاه هوایی «شیخ عیسی» بحرین هم که در فاصله ۲۳۸ کیلومتری از ایران قرار دارد، میزبان سامانه‌های موشکی پاتریوت، هواپیما‌های شناسایی و جنگنده‌های اف-۱۶ و اف-۱۸ است. بحرین با وجود وسعتی نزدیک به ۸۰۰ کیلومتر مربع، اکنون میزبان سه پایگاه نظامی شامل پایگاه آمریکایی، انگلیسی و سعودی بوده و قرار است یک پایگاه مصری نیز در آنجا هم تشکیل شود.

حضور و نفوذ غربی‌ها
پایگاه ناوگان پنجم بحرین، العدید قطر، تومریت عمان، علی السالم کویت، شیخ عیسی بحرین، احمدالجابر کویت و الظفره امارات، هفت پایگاه نظامی آمریکا در حوزه خلیج‌فارس هستند که افزون بر آنها پایگاه‌های بگرام در افغانستان و لِمُونیر در جیبوتی هم در فاصله‌ای نه چندان دور از منطقه خلیج فارس از پایگاه‌های عمده آمریکا محسوب می‌شوند. از میان شش کشور یاد شده، کویت علی‌رغم مساحت اندک خود بیشترین امکانات را به آمریکایی‌ها در منطقه قرار داده است که در جریان حمله نیرو‌های آمریکا به عراق از نقشی محوری در حمله و پشتیانی نیرو‌های ارتش ایالات متحده  برخوردار بودند.

آمریکا از حدود یک میلیون و چهارصد هزار سرباز خود، نزدیک به ۳۵۰ هزار نفر از آنها را در کشور‌های مختلف جهان و در ۷۵۰ پایگاه نظامی مستقر کرده است که بخش عظیمی از این نیرو‌ها در منطقه غرب آسیا حضور دارند. این بخشی از گزارش پایگاه شبکه خبری «الجزیره» به نقل از منابع دفاعی آمریکا بود که در ادامه مدعی شد براساس اطلاعاتی که ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنت‌کام) در اختیارش قرار داده است، نزدیک به ۱۲۵ هزار نیروی نظامی آمریکا در کشور‌های نزدیک به ایران، ۹۰ هزار نیرو در افغانستان و بین ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر از نیروی دریایی آمریکا در خاورمیانه حضور دارند که این شواهد حاکی از حضور و نفوذ گسترده آمریکا در منطقه به ویژه در اطراف ایران است.

حضور و نفوذ غربی‌ها

البته کشور‌هایی هم در منطقه حضور دارند که آمریکا هیچ پایگاه نظامی در آنها ندارد، اما سال‌های طولانی است که نظامیان آمریکایی در آنجا به تمرین‌های آموزشی مشغول هستند، یکی از این کشور‌ها اردن است و ایالات متحده پس از آغاز جنگ سوریه، بیش از ۱۵۰۰ سرباز، یک اسکادران از جنگنده‌های اف-۱۶، سامانه موشکی پاتریوت، و سامانه‌ها موشکی متحرک در اردن مستقر کرده است.

رقابتی تنگاتگ برای نفوذ بیشتر در منطقه

سایر کشور‌های غربی هم با مشاهده حضور گسترده آمریکا در منطقه تلاش می‌کنند تا با تاسیس پایگاه‌های نظامی حضور و نفوذ خود را در کشور‌های حاشیه خلیج فارس و منطقه غرب آسیا افزایش دهند. اولین پایگاه نظامی خاورمیانه‌ای فرانسه در امارات در سال ۲۰۰۹ توسط سارکوزی رئیس جمهوری سابق فرانسه و محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی معاون فرمانده کل نیرو‌های مسلح امارات افتتاح شد که شامل پایگاه دریایی در بندر ابوظبی، پایگاه هوایی در پایگاه الظفره و بخشی از حمایت فنی و آموزشی است و هدف آن توسعه روابط نظامی دوجانبه میان دو کشور اعلام شده است. پایگاه الظفره در ۳۲ کیلومتری جنوب غربی ابوظبی به مساحت ۳۰۰ متر در سکوی بندرابوظبی به عمق ۲۰۰ متر واقع شده که ظرفیت نگهداری ۶ هواپیمای نظامی ازجمله هواپیما‌های باری بزرگ را نیز دارد.

انگستان هم به منظور تقویت حضور نظامی خود در منطقه خلیج فارس اولین پایگاه نظامی دائم خود را در منطقه بندر سلمان در منامه بحرین تاسیس کرد.  وزارت دفاع انگلیس در بیانیه‌ای اعلام کرد که این پایگاه نظامی دریایی با نام HMS Juffair، قابلیت پذیرش حدود ۵۵۰ نظامی را دارد و در ابتدا میزبان بیش از ۳۰۰ تن از نیرو‌های دریایی انگلیس و کارمندان فنی خواهد بود. لندن نخستین بار این پایگاه دریایی را در سال ۱۹۳۵ در بحرین افتتاح کرده بود، اما پس از آنکه بحرین استقلال خود را از امپراتوری انگلیس در سال ۱۹۷۱ اعلام کرد، ایالات متحده آمریکا این پایگاه را تحت کنترل خود درآورد و انگلیس در سال ۲۰۱۴ مجدد تصمیم به بازگشایی این پایگاه گرفت.

حضور و نفوذ غربی‌ها

ناامنی کشورهای عربی در سایه کشورهای غربی

بحران تجاوز جنسی به ویژه کودکان، در پایگاه‌های نظامی آمریکا واقعیتی مغفول مانده در میان هیاهوی رسانه‌ای غربی‌هاست، آن چنان که به گزارش آسوشیتدپرس، ششصد کودک در سال ۲۰۰۷ در پایگاه‌های نظامی آمریکا در خارج از این کشور، مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفتند که این آمار توسط یک مجموعه تحقیقاتی مربوط به موارد خشونت جنسی در میان کودکان در پایگاه‌های نظامی ایالات متحده آمریکا انجام شده است. اما نکته حائز اهمیت این است که هم‌اکنون دهها هزار کودک در سراسر پایگاه‌های نظامی آمریکا زندگی می‌کنند که امنیت آنها بر عهده پنتاگون و وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا است. ولی نکته قابل توجه این است که سوءاستفاده کنندگان، با هیچ تنبیه، درمان روانی و یا مجازاتی رو به رو نمی‌شوند و پنتاگون همچنان سعی در مخفی نگه داشتن این اتفاقات دارد.

تهاجم آمریکا به عراق از خاک کویت نشان داد که واشنگتن در صورت لزوم از پایگاه‌های نظامی خود در کشور‌های عربی علیه خود آن کشور‌ها استفاده می‌کند و این واقعیتی است که شاید کشور‌های حاشیه خلیج فارس قدرت و توانایی درک آن را نداشته باشند، ولی حقیقت آن است که کشور‌های عرب منطقه پایگاه‌های نظامی آمریکا و غرب را تضمین‌کننده امنیت خود می‌دانند، در حالیکه این پایگاه‌ها تهدیدی علیه خود آنهاست. حضور سیاسی و نظامی آمریکا در هر نقطه از جهان با قتل، کشتار، ناامنی، تجاوز، قاچاق مواد مخدر و صد‌ها جنایت دیگر همراه بوده و واشنگتن همواره از این اتفاقات سود برده است، تاسیس روزافزون پایگاه‌های نظامی آنها در سطح منطقه هدفی جز چپاولگری و استعمار در منطقه خاورمیانه ندارد.

انتهای پیام/

برچسب ها: آمریکا ، بحرین
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار