به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، پاییز برای مازندران فصل یاقوتهای سرخ است، این روزها در باغهای مازندران که قدم بگذارید مناظر زیبایی از انارستانهایی را خواهید دید که سوز سرمای پاییز را برای شما ترش و ملس میکنند. انارستانهایی که شاخههای متواضع انار در آن از سنگینی بارهای بهشتی اش سر خم کرده اند و بذر فکر راه اندازی بانکی عجیب را در ذهن باغدار مازندرانی کاشتند و امروز نتیجه آن، بانکی است که سپردههای موجود در آن میوه انار است.
بانکی که آقای خاکزاد در آن کار میکند برخلاف بانکهای دیگر به دور از هیاهوی شهر و داخل یک باغ هزار متری است.
خاکزاد مسئول بانک ژن انار با بیان اینکه برای پیدا کردن گونههای مختلف انار تمام کشور را مثل یک درویش دور زد، گفت: تمام ده کورهها را بررسی کردم و ارقام انار تمام مناطق کشور را در قالب یک کلکسیون جمع آوری کردم.
بانک ژن بانکی است که ارقام مختلف انار را با هدف ارزیابی، تحقیق، احیای انارستانهای کشور و تولید گونههای جدید به صورت دراز مدت نگهداری میکند.
ملایی معاون مدیریت باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی مازندران گفت: آقای خاکزاد با جمع آوری ۹۲۰ واریته انار در سالهای اخیر توانست بزرگترین بانک ژن انار کشور را در روستای صاحبی شهرستان ساری تشکیل دهد.
وی با بیان اینکه توسعه باغات به صورت دیم در اراضی شیب دار از جمله برنامهها و سیاستهای اداره کل جهاد کشاورزی مازندران است، افزود: نهالستان انار آقای خاکزاد در مازندران ظرفیت خوبی در جهت توسعه باغها و اشتغال زایی فارغ التحصیلان علوم باغبانی استان است.
وجود گونههای مختلف انار کشور مثل سیاه نار، ملس ممتاز، نادری، رباب نیریز، یوسف خانی و چندین رقم دیگر در این بانک ژن زمینهی تحقیق و پژوهش ۵ دانشجوی مقطع دکترای علوم باغبانی را فراهم کرد.
حسینی دانشجوی سال آخر علوم باغبانی هم که انار ساوه موضوع رساله دکترای او بود، گفت: برای تهیه رقم مورد نظر در این رساله باید به استانهای دیگر مثل شهرستان ساوه میرفتم، اما با توجه به اینکه آقای خاکزاد بزرگترین بانک ژن انار کشور را در مازندران دارد، دیدم رقم مورد نظر و در عین حال با کیفیت بالا در کلکسیون وی وجود دارد.
این باغدار ساروی ارقام موجود در این بانک ژن هزار متری را در باغ ۵ هکتاری کاشت و حالا انارهای این انارستان به مرحله برداشت رسید.
خاکزاد به تحقیق در زمینهی انار در شرکت صاحبی اشاره کرد و افزود: تولید ۲۸ رقم انار نرم هسته نتیجه ۶ سال تلاش و تحقیق در زمینهی انار بود که از طریق دو رگ گیری انجام شد و الان در حال ثبت رقم نهایی آن هستیم.
وی با اشاره به اینکه ۷۵ هزار هکتار باغ انار در کشور وجود دارد که دانههای انار آن سفت است، گفت: با تکنولوژی تولید انار با هسته نرم در طی ۵ سال میشود تمامی انارستانهای کشور را زیر کشت انار نرم هسته برد و به تولید انبوه رسید.
دورگ گیری شامل پیوند دو گونهی انار از نظر ژنتیکی است که نتیجه این تحقیق تولید ۲۸ رقم انار نرم هسته در این بانک ژن بوده است.
تاجور محقق طرح تولید انار نرم هسته با بیان اینکه رطوبت و بارندگی مازندران بستر مناسبی برای برنامه ریزی و مطالعه در مورد فنولوژی گیاه انار است، گفت: در اولین سری کارهای پژوهشی این شرکت، فعالیت دورگ گیری را در انار برای اولین بار در شمال کشور اجرایی کردیم و به تغییر رنگ و شرایطی که در دو رگ گیری کلاسیک که توسط انسان ایجاد میشود، در انار هم دست پیدا کردیم.
آقای خاکزاد از ارقام مختلف بانک ژن انار سالانه ۲۰۰ هزار اصله نهال انار تولید و بین باغداران سراسر کشور توزیع میکند.
علیزاده باغدار نکایی هم که یک هکتار زمین شیب دار در روستای زرندین نکا داشت، گفت: به دلیل مشکل یخ زدگی، چالش آبیاری و سختی برداشت محصول ترجیح دادم انار پا کوتاه را از آقای خاکزاد تهیه کنم و بکارم.
۲۵ هزار تن انار سالانه از ۱۳۵ هزار هکتار از انارستانهای مازندران برداشت میشود.
این باغدار مازندرانی تصمیم دارد با احداث آزمایشگاه کشت بافت و احداث گلخانه فضای بسته ۲۸ رقم انار نرم هسته را به تولید انبوه برساند.
گزارش از مهسا اسبویی زنگیانی
انتهای پیام/
سلام
09111550662
09112511739
شرکت انار صاحبی