هشتمین قسمت از برنامه گفت‌وگو محور «۱۰:۱۰ دقیقه» با حضور  علی نیکزاد وزیر اسبق وزارت راه وشهرسازی  با بررسی موضوعات  مسکن مهر، و بررسی وضعیت بازار مسکن در سایت باشگاه خبرنگاران جوان منتشر شد.

برنامه «۱۰:۱۰ دقیقه» یک گفت‌وگوی رو در روست که قرار است به شفافیت فضای سیاسی کشور کمک کند و ابهامات موجود در ذهن مخاطبان در حوزه‌های مختلف را با حضور یک میهمان شاخص مرتبط با آن حوزه، به صورت صریح در یک زمان ۴۵ دقیقه بررسی نماید.

این برنامه که در باشگاه خبرنگاران جوان تولید می‌شود یکشنبه‌شب‌ها ساعت ۱۰:۱۰ دقیقه شب روی سایت این مجموعه قرار می‌گیرد. لذا مخاطبان می‌توانند با مراجعه به صفحه اول سایت باشگاه خبرنگاران جوان به نشانی www.yjc.ir به تماشای آن بنشینند.

همچنین فیلم کامل گفتگو با علی نیکزاد در راه های حل مشکل مسکن در گذر زمان در گفتگویی صریح با علی نیکزاد وزیر سابق راه و شهرسازی قابل مشاهده است.

نیکزاد که میهمان هشتمین قسمت این برنامه بود گفت: باز هم اگر وزیر راه وشهرسازی بشوم دوباره به سراغ مسکن مهر خواهم رفت.

وی معتقد است: نوسازی بافت های فرسوده هیچ توجیه اقتصادی ندارد و برای خروج مسکن از کالاهای سرمایه ای باید کارهای عملیاتی و قانونی انجام داد.

فتحعلی شاه با هلی کوپتر می رفت و برای مسکن مکان انتخاب می کرد نه من/ بانک ها سلطان بازار مسکن هستند

در ادامه متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید:

سلام. شب شما بخیر. به ۱۰:۱۰ خیلی خوش آمدید.  مهمان امشب برنامه ما جناب آقای دکتر علی نیکزاد وزیر سابق و یا شاید به نوعی وزیر اسبق راه و شهرسازی هستند که به ایشان خوش آمد می‌گوییم.

نیکزاد : بسم الله الرحمن الرحیم خدمت مردم بزرگ ایران اسلامی و بینندگان عزیز عرض سلام و ادب و احترام دارم. من تحقیقا وزیر سابق هستم چون جناب آقای آخوندی وزیر فعلی هستند و شخص وزیر در دو دوره تغییر نکرده است پس من می شوم وزیر سابق.

 آقای نیکزاد چه خبر ؟ کار سیاسی  انجام نمی دهید؟

 نیکزاد: همه کار سیاسی می‌کنند، ما هم در کنار مردم عزیز هستیم.

با همکارانتان در دولت گذشته ارتباط دارید?گفته می شود گروه تلگرامی داشتید و با همدیگر صحبت می کردید در گروه؟

 نیکزاد :به صورت شبکه ای خیر ولی تعدادی از دوستان هستند که ما قبل از دولت نیز در جاهای مختلف ارتباط داشتیم و الان هم ارتباط کاری داریم.

بعد از انتخابات ریاست جمهوری با آقای احمدی نژاد ارتباط ندارم

با آقای احمدی‌نژاد هم در ارتباط هستید ؟

نیکزاد: با آقای احمدی‌نژاد قبل از انتخابات ریاست جمهوری ارتباط داشتم. الان بسیار کم شده  و شاید هم ارتباط نداریم.

این روزها مردم که شما را می‌بینند در مورد آقای احمدی‌نژاد از شما سوال نمی‌کنند؟ مخصوصا نسبت به کارها، حرف‌ها و اقداماتی که این روزها از ایشان می‌بینیم؟

نیکزاد: مردم وقتی من را می بینند، آنهایی که می شناسند و  صاحب خانه شدند، نظام، ما و کسانی که بانی این کار بودند را دعا می‌کنند، آنهایی که نمی‌شناسند در فکر می‌روند که ما شما را کجا دیده‌ایم؟ ما هم رویمان نمی‌شود بگوییم که توفیقی داشته‌ایم وزیر بوده‌ایم. می‌گوییم که ما در خدمت شما هستیم. بعد که به خاطر می آورند می‌گویند شما خوب کار کردید زحمت کشیدید. وقتی الان با مردم دیدار می کنیم از گرفتاری‌هایشان می‌گویند، احساس می‌کنند ما دستمان به خیلی جاها می‌رسد و شکایت خودشان را ابراز می‌کنند، مردم به نظام و کشور علاقمند هستند، از تبعیض، فقر و فساد بسیار ناراحت هستند. قدرت خرید مردم پایین آمده زندگی بر آنها فشار می‌آورد، البته به حق می گویند، ما هم دعا می‌کنیم  و اگر در حد توان بتوانیم برای کسی کاری انجام دهیم  و یا توسعه قانونی بتوانیم انجام دهیم اقدام می کنیم.

بنده دقیق پرسیدم مردم وقتی شما را می‌بینند درباره آقای احمدی‌نژاد  سوالی نمی‌پرسند؟

نیکزاد: بعضی‌ها می‌گویند که چرا آقای احمدی‌نژاد این کارها را می‌کند؟

 شما چه جوابی می دهید؟

نیکزاد: بعضی هم می‌گویند حتما به آقای احمدی‌نژاد سلام برسان. برخی هم می‌گویند حیف شد، به طور مثال چرا آقای احمدی نژاد این کارها را انجام داد؟ایشان باید تمام قد پشت سر آقا می‌ایستاد. هر کس از منظر خودش مطالبی را می گوید.

بگذریم آقای دکتر برویم سر بحث تخصصی مسکن. شما مالک هستید یا مستأجر؟

نیکزاد: من مالک هستم.

درد جماعت زیادی از مردم که این روزها مسکن به عنوان یکی از دغدغه‌های اساسی همراه با آنهاست را می‌توانید درک کنید؟

 نیکزاد: من خانه دارم، اما به دلیل آنکه مشغول ساخت خانه برای خود بودم، تا دو ماه پیش در تهران مستاجر بودم.  روزی هم که رفتم مستاجر شوم نگفتم چه کسی هستم و صاحبخانه هم  من را نشناخت .اما واقعا درد مستاجری درد بسیار سختی است.

شما در ولنجک مستاجر نبوده‌اید؟

 نیکزاد : ولنجک کجاست؟!

ولنجک بالاشهر تهران است، 500 متر بالاتر از سازمان صداوسیما

نیکزاد: شما آنجا می‌نشینید؟

نه من اتفاقا بچه جنوب شهر تهران هستم.

 نیکزاد : نه من در ولنجک نبودم

همفکران و دوستان شما سعی کردند از شما یک قهرمان در حوزه مسکن بسازند حالا می‌خواهیم ببینیم که قهرمان حوزه مسکن این روزها که مردم به شدت در مورد مسکن مشکل دارند، اگر دکتر نیکزاد وزیر بود می‌توانست درمانی برای مشکلات حوزه مسکن مردم فراهم کند؟ به صورت مصداقی بگویید راهکاری وجود دارد؟

 نیکزاد: دولت نهم وقتی مستقر شد من استاندار اردبیل و نماینده استانداران در شورای عالی مسکن بودم که هر 15 روز یکبار جلسه ای با حضور شخص آقای رئیس جمهور و تعدادی از اعضای دولت تشکیل می شد؛ در آنجا  مطالعه کردند و دیدند که 70 میلیون جمعیت ایرانی، 17.5 میلیون خانوار و 16 میلیون مسکن در کشور  است یعنی اگر همه ایرانیان قدرت خرید هم می‌داشتند 1.5 میلیون عرضه و تقاضا باهم نمی‌خواند. در آن مقطع  سال 1384 بالغ بر 3 میلیون هم در کشور مستاجر داشتیم. مطالعات گسترده‌ای انجام شد و تبدیل شد به لایحه‌ای که به مجلس شورای اسلامی برود که به قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن تبدیل شود. این موضوع سبب شد که دولت این قانون را  که بسیار مترقی است و تا الان هم منسوخ نشده اجرا کند و استارت شروع ساخت 4 میلیون و 300 هزار واحد مسکن مهر در کشور زده شد، از این تعداد 2 میلیون و 120 هزار واحد مسکن در روستا ها بود و در سال 85 که دولت اعلام کرد من می خواهم سالانه 200 هزار مسکن روستایی را مقاوم سازی کنم ، برخی از همکاران من در جایگاه استاندار خندیدند و گفتند این شوخی است. اما (دولت نهم و دهم) توانست از 2 میلیون و 120 هزار مسکن روستایی، 1 میلیون و 600 هزار واحد را افتتاح کند و 530 هزار باب با پیشرفت 30 درصد تحویل دولت بعدی بدهد، یعنی برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران سالانه 200 هزار واحد، طبق ماده 11 قانون ساماندهی حمایت از تولید و عرضه مسکن در کشور مقاوم‌سازی شد. 

آقای دکتر من فکر می‌کنم که شما بارها و بارها در رسانه‌ها در مورد عملکردتان به تلویزیون و رسانه‌های مختلف گزارش دادید. مردم هم نسبتا واقف هستند. می‌خواهیم برای شرایط امروز صحبت کنیم. برای خروج از این بن بستی که در فضای مسکن اتفاق افتاده؟ اگر آقای دکتر نیکزاد امروز وزیر بود چکار می‌کرد؟

نیکزاد :الان مسکن به عنوان کالای سرمایه‌ای نزد مردم است و وقتی نقدینگی از 490 هزار میلیارد تومان 1394 به یک میلیون و 600 هزار میلیارد تومان تبدیل شده  و این میزان سرمایه به هر کجا تزریق شود باعث از بین رفتن آن حوزه خواهد شد. یک سری کارهای عملیاتی  و قانونی باید انجام شود.

فتحعلی شاه با هلی کوپتر می رفت و برای مسکن مکان انتخاب می کرد نه من/ بانک ها سلطان بازار مسکن هستند

در دنیا برای معاملات مکرر مسکن مالیات دریافت می کنند

مثل چی؟

نیکزاد:دنیا چگونه بحث مسکن را اداره می کند؟ طبق قانون بین الملل شما وقتی زمینی را خریداری کرده و 4 سال نگهداری می کنید، بین 25 تا 20درصد ، بابت آن دولت از مالک مالیات دریافت می کند، در دنیا هرکس خانه خالی داره باید مالیات بدهد و هرکس که مالیات بدهد می تواند  معاملات مکرر انجام دهد. اما ما در کشورمان این کار را انجام ندادیم.  ما هنوز سامانه ای که بتوانیم املاک هرکسی را شناسایی کنیم، نداریم؛ بنابراین یکسری قوانین و مقرراتی که ما زورمون نرسید، دولت های قبل از ما هم زورشون نرسید و الان هم زورشون نرسیده باید تدوین شود. در کنار این ما باید برای اقشار متوسط و کم درآمد مسکن بسازیم. این مسکن در دولت قبلی 4 میلیون و 300 هزار واحد در روستا و شهر شروع شد. نمیخواهم گزارش کار بدم  می خواهم راه حل را نشان دهم. آمدند گفتن که ما چکار کنیم؟ گفتند دولت باید  طبق اصل 31 و 43 قانون اساسی از همه توانش برای این کار پشتیبانی کند. مالیات را حذف کردند ، بیمه را کاهش دادند؛  عوارض شهرداری  برای  هر متر مربع  10 هزار تومان حداکثر توافق شد. نظام مهندسی باید نظارت کند اما حق الزحمه  هر متر مربع مهندسان  به جای اینکه 40  هزار تومان باشد، 3 هزار تومان تعیین شد. همه این اعداد با یکدیگر جمع شد و در نتیجه  هزینه ها یک عدد قابل توجهی کاهش پیدا کرد که به جیب مصرف کننده رفت؛ در کنار آن با مطالعات دقیقی که  انجام دادیم مشخص شد  با  هزینه متری 300 هزار تومان بدون آسانسور و  310 هزار تومان با آسانسور می شود مسکن ها را ساخت. از 4 میلیون و 300 هزار مسکن شهر و روستایی ، ما  یک سانتی متر مربع در کشور بدون پروانه شهرداری و بدون نظارت نظام مهندسی کاری  را شروع نکردیم . بعد از این گفتند باید پول ارزان برای مسکن داده شود و به همین جهت تسهیلات  با سود 4 الی 5 درصد داده شد و  یک کار جهادی در سطح کشور شروع شد.

کار جهادی پژوهش شده انجام شد؟

نیکزاد: کار جهادی پژوهش شده مطالعه شده در سطح بین‌الملل و ایران.

 منتقدان  مسکن مهر می گویند که شما رد می شدید گفتید اینجا را مسکن مهر بسازید؟

نیکزاد: من کلامم هنوز  منعقد نشده است. آن فرد فتحلی شاه بوده که  با هلی‌کوپتر رد می شد می گفت اینجا  مسکن  ساخته شود  در این دوره مگر چنین چیزی می شود؟

چنین نقدی را شنیده بودید؟

نیکزاد: بله ولی مگر چنین چیزی می شود؟؟

من دارم حرفای منتقدین را مطرح می کنم.

نیکزاد: عیبی ندارد شما حرف هر کسی را منتقل کنید من صبر ایوب دارم نگران نباشید، من مطلبم را بگویم تمام شود، بعد آمدند گفتند  ما وام ارزان  قیمت می دهیم  ،با این وام ارزان و تخفیفات،  انبوه سازان و پیمارنکاران آمدند  یک پروژه‌ای را  برای کسانی که واجد شرایط یا همان فرم جیم  بودند، شروع کردند . فرم جیم یعنی همه کسانی که خود و افراد تحت تکفلش از دولت جمهوری اسلامی ، خانه، آپارتمان، زمین یا وام یارانه ای نگرفته باشد که اگر استفاده کرده باشد اسمش در وزارت مسکن وجود دارد. برای این افراد واجد شرایط ما خانه ساختیم.

در طرح مسکن مهر هیچ فردی که دارای خانه بود ثبت نام نکرد مگر کسانی که قانون را دور زدند

ایرادی که درباره این طرح گرفته شده است این بود که برخی افراد که در جاهای مختلف واحد مسکونی داشته اند ، اما مسکن مهر را تحویل گرفته اند؟

نیکزاد: چنین چیزی امکان ندارد.  سامانه ای در سازمان ملی زمین و مسکن  وجود دارد که مشخص می کند فردی در کجا زمین ، وام و یا خانه گرفته است . بنابراین چنین چیزی امکان ندارد.

البته من بحثم این نیست. می گویم  فردی که خانه قولنامه‌ای داشتند قانون را دور زده و در مسکن مهر ثبت نام کرده است

نیکزاد: برای افراد واجد شرایط   یکی از الزامات فرم جیم است. فرم جیم سبز باید داشته باشد. فرم جیم سبز یعنی وامی نگرفته. فرم جیم قرمز یعنی گرفته و کوپنش سوخته ، بنابراین مستحضر باشید در جمهوری اسلامی 19 شهر جدید داریم  غیر از سهند تبریز، همه شهرهای جدید در دهه 70 مکان یابی و به تصویب رسیده است و  هلی کوپتری نبوده که ما با آن برویم مکان یابی کنیم. شهرهای پردیس پرند هشتگرد فولادشهر بهارستان همه قبل از ما بوده است.

 در شهر پرند و پردیس چی؟ پیش از ساخت مسکن مهر چنین خانه سازی در این شهرها نشده بود؟

نیکزاد: نه مکان یابی شده بود.

مکان یابی شده بوده واسه شهر . . .؟

نیکزاد: برای شهر جدید.

برای ظرفیت خاص. . .؟

نیکزاد: احسنت برای ظرفیت خاص.

الان  برای مسکن مهر ظرفیت این شهرهای جدید پر نشده؟

نیکزاد : برای مسکن مهر همه ظرفیت ها پر شده است. شهر پرند یک شهر قدیمی دارد یک جدید که مکان یابی شده بود و یک ظرفیتی برای آن گذاشتند و یک مقدار هم ذخیره شهری بود که ما داخل برنامه آوردیم. الان در شهر پرند یک سانت زمین اضافی وجود ندارد و به انتها رسیده است.

 آیا در حال حاضر در شهر پردیس خانه ها را تحویل داده اند؟

نیکزاد: شما در ولنجکی که فرمودید الان بخواهید یک آپارتمان بسازی آب و برق  چند تومان از شما می گیرند؟

آقای دکتر می دانید انشعابش نزدیک منزلتان هست؟

نیکزاد:نیرو رسان برای نصب انشعابات چقدر می گیرد؟

نمی دانم من قیمت ندارم شما طرف های خاوران منطقه 15 بگید من قیمت دارم.

نیکزاد: انقدر مظلوم نمایی نکنید گوش بده .در پرند 3 میلیون و 750 هزار تومان برای انشعاب آب و برق به وزارت نیرو پول دادیم.  از این آماری که به شما می دهم حتما تعجب خواهی کرد. خود مالک یعنی شما خودت زمین داری آمدی به ما گفتی آقا من زمین نمی خواهم. آب و برق هم نمی خواهم. فقط شما وام را به من بده من در مقابل یک کوپن سبز بهت میدهم. از این دو میلیون و 180 هزار واحد مسکن مهر، 930 هزار واحد  خود مالک هستند. 260 هزار بافت فرسوده است. حدود 350 هزارواحد در شهرهای زیر 25 هزار نفر قرار دارد.  تمام حرف های مسکن مهری که تا به امروز زده شده مربوط به 200 هزار واحد مسکن مهر باقی مانده است. در کجا؟ در  19 شهر جدیدی که داریم و  400 هزار مسکن مهر ساخته می شود که 200 هزار واحد از آنها در 16 شهر جدید مانند سهند، پردیسان قم ،فولاد شهر ، بهارستان و  200 هزار واحد دیگر  در پرند و پردیس و هشتگرد قرار دارد. در شهر پرند گفتند که ما می‌خواهیم برای این جا آب و برق با نیرورسانی را حساب کنیم. به مهندس نامجو وزیر محترم وقت نیرو گفتیم کل هزینه نیرو رسانی  به حدود  900 هزار واحد  که دولت متولی آن است چقدر می شود؟  گفتند 1200 میلیارد تومان. این را به دولت بردند   400 میلیارد تومان را از آقای عزیزی معاون برنامه ریزی وقت تخصیص گرفتم و به وزارت نیرو پرداخت کردم.400 هزار تا هم قرار شد استانداران بدهند. هم اکنون کسی که در پرند آب و برق ندارد، 3 میلیون و 750 هزار تومان برای آب و برقش داده شده است. در 4 سال اول آن دولت مقدمات کار فراهم شد در 4 سال دوم ما وارد کارهای اجرایی شدیم و سرعت کار افزایش یافت، چطور ما توانستیم از 4 میلیون و 300 هزار واحد، دو میلیون و 800 هزارتا افتتاح کنیم و کلید بدیم به مردم؟ از شما سوال می کنم آیا می شود بدون گاز زندگی کرد ؟ آیا بدون تلفن بدون آب و برق می شود زندگی کرد؟کدام خانه است که ما دادیم یک نفر بیاد بگوید آب و برق نداشت؟

الان سوالم همینه آقای دکتر، در پردیس در دولت جدید در شهر پردیس آب و برق می دهند؟

نیکزاد:کی میگه اینو؟

فتحعلی شاه با هلی کوپتر می رفت و برای مسکن مکان انتخاب می کرد نه من/ بانک ها سلطان بازار مسکن هستند

آب و برق تمامی واحدهای مسکن مهری را که افتتاح کرده ایم وصل است

الان بحث‌هایی  است که بین خودشان وجود دارد

نیکزاد:از تعداد واحدهایی  که من تحویل دادم آن  زمان در پردیس 11 هزارواحد،  در پرند 42 هزار واحد  و در هشتگرد 22 هزار  واحد یعنی عدد و رقم را من حفظ هستم چگونه می شود  بدون آب و برق واحدی را تحویل داد.

واحدهای که  تحویل ندادید چی؟

نیکزاد:اونایی که تحویل ندادیم باید می آمدند و کار را پیش می بردند  من روز اول گفتم  از قبل مسکن مهر ،تمامی اقساط مسکن مهر باز می گردد و تا کنون 20 هزار میلیارد تومان از این اقساط برگشته است و هم اکنون تمامی این پول ها در اختیار بانک مسکن است. من در آن زمان هم اعلام کردم که به دلیل تحریم و افزایش نرخ تورم و ارز در سال 92، میزان وام ها را به 40 میلیون تومان افزایش دهید تا مشکل این مثلث بر طرف شود، چه بود مثلث؟ پیمانکار گفت من نمی سازم چون به من باید پول بدهید. متقاضی می گفت من پول ندارم. من کم درآمد هستم. دولت هم گفت که من زمین را دادم قرار بوده از وام و آورده مردم ساخته شود من پیشنهاد  وام 40 میلیون تومانی را دادم. پیمانکار اقدام به ساخت می کرد چون می دانست بانک  به جای 25 میلیون ، 40 میلیون وام  پرداخت می کند.  آخر دولت یازدهم و در زمان مبارزات انتخاباتی گفتند وام را 40 میلیون تومان می کنیم . وزارت محترم نیرو 1200 میلیارد پول گرفته تعهد کرده حدود  900  هزار واحد مسکن مهر را آب و برق بدهد این را کجا انجام داده؟ وزارت محترم نفت شرکت ملی گاز زمان ما 565 هزار واحد بدون آنکه یک ریال انشعاب یک ریال حق نیرو رسانی بگیرد فقط با اخذ انشعاب، گاز رسانی کرد چطورمی شود که به آن  سوی دنیا می‌خواهیم گاز صادر کنیم اما نمی‌توانیم یک میلیون مسکن را گاز رسانی کنیم یا آب و برق را وصل کنیم.  کل هزینه واحدهای مسکن مهر حدود 7 هزار میلیارد تومان است  مبلغ کل  زمین‌هایی که در پرند، در پردیس در هشتگرد در شهرهای جدید هست بالغ بر 60 هزار میلیارد تومان است معاون محترم وزیر وقت دولت یازدهم سمینار گذاشت که 60 هزار میلیارد تومان آماده سرمایه گذاری بخش خصوصی است ،اگر 7 هزار میلیارد تومان می دادند این تمام می شد . یک هکتار زمین متری یک میلیون باشد می توان 10 میلیارد تومان ارزش آن را به یک پیمانکار بدهید  تا 10  مدرسه یک میلیارد تومانی بسازد . ما چگونه در پردیس تونل ساختیم ؟چگونه زیر ترافیک، دور برگردان هوایی را انجام دادیم، چه طور این آبادی سازی‌ها را انجام دادیم. 

 شما خبر دارید دولت طرحی برای برطرف کردن مشکل مسکن دارد و  خانه های جدیدی رو جایگزین بافت فرسوده می‌کند مزیتش نسبت به طرح مسکن  مهر چیست؟ اینکه که آب و گاز و برق و نیازی نیست که 12 هزار میلیارد و هر مقداری هست بیان سرمایه‌گذاری کنند آیا به نظر شما این کار بهتر از بحث مسکن مهر نبود اگر شما هم انجام می‌دادید.

نیکزاد: اگرهر کسی واحد شهرسازی خوانده باشد و دو روز هم کار اجرایی کرده باشد می‌داند که بافت فرسوده یعنی مشکل اجتماعی ندارد ، برق و آب و کلانتری دارد ، نانوایی دارد ، مناسبات اجتماعی دارد، نوسازی بافت فرسوده یعنی کالبد بی جان و بی روح شما جان تازه می گیرد. این مبرهن و آشکار است.

پس چرا شما انجام ندادید؟

نیکزاد: 72 هزار هکتار بافت فرسوده داریم الان دولت دوازدهم مستقر است در طول دوازده دوره دولت در بافت فرسوده چه اتفاقی افتاده؟ توجیه اقتصادی باید داشته باشد؟ من نمی خواهم زحمات دیگران را بی ارزش کنم . در این 5 سال و حتی اخیرا که رئیس جمهور تشریف برد کلنگ زد و گفت این محله را ما احیا می‌کنیم کدوم پروژه اجرا شد؟ . ما با وامی که دادیم در 4 سال 260 هزار واحد کار انجام شده است. بافت فرسوده باید توجیه اقتصادی داشته باشد.

شما تو این 5 سال گذشته طرحی مشاهده کردید که مردم را خانه دار کند؟

نیکزاد:  اینو شما باید بگید شما می‌خواهید از زبان من بگید.

شما یک کارشناس هستید آقای دکتر.

نیکزاد: طرح مسکن  اجتماعی قرار بود جایگزین مسکن مهر شود من به اندازه انگشتان دست ندیدم طرح مسکن اجتماعی ساخته شود.بافت فرسوده را شما می‌گویید قبول دارید من می‌گویم در بافت فرسوده همه چیز وجود دارد زیرساخت ها فراهم است اما توجیه اقتصادی برای بخش خصوصی ، کسی که در یک کوچه یک متری با 7 سر عائله در یک واحد 100 متری  زندگی می‌کند، ندارد . این فرد یا می گوید یک واحد آپارتمان به من بدهید یا راضی است در همان شرایط زندگی کند بنابراین بافت فرسوده با این حرف که دولت پول نیاورد، نمی‌شود.

شما هم مسکن مهر را به تعاونی های مردمی دادید می شد بافت فرسوده را هم به تعاونی مردمی داد

نیکزاد :در بافت فرسوده زمین برای ما نیست. اینطور شد که اگر پیمانکاری وارد می شد می گفتیم این زمین که برای ماست  پروانه را ما می دهیم از مالیات هم معاف هستی  مشکل بیمه را هم حل می کنیم  بیا برای ما 75 متر بساز. با 30 میلیون تومان یعنی 25 وام و  5 میلیون آورده مردم ، پیمانکار با خاطر آسوده آن را می ساخت و برای اولین بار در ایران ما هیچ وقت قبل از کار یک ریال پول ندادیم.

یعنی می‌گویید الان با طرح بازسازی بافت‌های فرسوده مشکل مردم حل می شود؟

نیکزاد: در صورتیکه دولت پول بگذارد می‌شود، دولت اگر بخواهد خود گردان عمل کند قطعا نخواهد شد. درمسکن مهر زمین رایگان  بود و آنچه که به عنوان مباحث فنی ، مالی  مجوز ها و بیمه مطرح بود را ما حل کرده بودیم اما در بافت فرسوده شما زمین دولتی ندارید.

شما گفتید اگر دولت پول بگذارد؛ شما برای مسکن مهر هم پول گذاشتید، پول هم چاپ کردید برای آن.

نیکزاد:چقدر پول گذاشتیم؟

یعنی شما نمی‌دانید که چقدر هزینه شد؟

نیکزاد: 50هزار میلیارد، خط اعتباری که شما می‌گویید 50 هزار میلیارد تومان بود برای 4میلیون و 300 هزار خانوار که از جمعیت70 میلیونی کشور، 17.5 میلیون نفر را شامل می شد.

50 هزار میلیارد تومان مبلغ بسیار زیادی است آقای دکتر؟

نیکزاد: اگر می خواهید آثار تورمی آن را حساب کنید در دولت آقای روحانی نقدینگی چقدر است؟  یک میلیون و 600 هزار میلیارد تومان به اندازه کل تولید ناخالص ملی کشور،  ما در دولت 50 هزار میلیارد گذاشتیم نقدینگی 492 هزار شد، ما از آن 50 هزار میلیارد تومان برای 17 ونیم میلیون نفر خانه ساختیم،  این نقدینگی هزار و 600 میلیارد منهای 492 هزار میلیارد؛ 1. این نقدینگی کجا رفته؟ به مسکن رفته؟ نرفته، به صنعت رفته؟ نرفته، به کشاورزی رفته؟ نرفته، به کجا رفته؟ 2. این 50 هزار میلیاری که گفتم و به ما گفتید 50 هزار خیلی‌ است، 50 هزار خیلی نیست، چندتا هواپیما می‌شود 50 هزار میلیارد تومان! الان این پول برگشته، جالب است مستحضر باشید ، بانک مسکن اعلام می‌کند2 درصد از مسکن مهر ما اقساط معوق داریم، بالاترین آدمی که در مسکن مهر وام گرفته 30 میلیون تومان است، نه 3 هزار میلیارد تومان نه هزار میلیارد تومان، می‌دانید که ما مثلا در کشور عدد چند هزار میلیاردی دست 50 نفر داده شده این‌ها هم اقساط شان را پرداخت نمی‌کنند. بنابراین 50 هزار میلیارد تومان در جمهوری اسلامی ایران برای 4 میلیون و 300 هزار خانه برای 17.5 میلیون نفر زیاد نیست اما بافت فرسوده را قبول دارم. 

فتحعلی شاه با هلی کوپتر می رفت و برای مسکن مکان انتخاب می کرد نه من/ بانک ها سلطان بازار مسکن هستند

اگر بازگردم با قدرت دوباره مسکن مهر را ادامه می دهم

اگر شما دوباره وزیر می‌شدید طرح مسکن مهر را ادامه می‌دادید؟

نیکزاد: بله حتما، با همان قدرت ادامه می‌دادم، اما تا آنجایی که بتوانم سعی می‌کنم در شهرهای جدید تراکم را کم کنم، 2 طبقه، 3 طبقه و یا 4 طبقه بسازیم.

 آقای دکتر بعد از دوره وزارت خانه با وزیر مسکن راه و شهرسازی آخوندی  موضوعات را به ایشان گفتید؟

نیک‌زاد: ما یک موضوع فنی دیگری داشتیم من دوبار با ایشان ملاقات داشتم، چون آقای دکتر آخوندی هم استاد دانشگاه‌ است . هم سابقه ریاست وزارت مسکن را داشت. ایشان دیدگاه و ایده خودش را داشت و اعتقادی به چنین ساخت وساز هایی ندارد  ولی اگر از من سوال می کرد به طور قطع به وی  می گفتم.

ایشان به چه چیزی اعتقاد دارند؟

نیکزاد:ایشان گفتند که من مسکن اجتماعی را آوردم  و اکنون در دولت دوازدهم به شدت  به احیا و نوسازی بافت های فرسوده اعتقاد دارند. واحیای  270 محله را در نظر گرفتند. آقای دکتر روحانی رفت کلنگ محله سیروس را در تهران را به صورت نمادین زد. استانداران قرار بود در بافت های فرسوده پروژه هایی اجرا کنند  ولی به نظر من اگر توجیه اقتصادی داشته باشد و این کارها پیش برود کار ارزشمندی‌ است.

فکر می‌کنید موفق می‌شوند؟

نیکزاد: بعید می‌دانم مسکن باید موضوعش توجیه اقتصادی داشته باشد ما وقتی که متری 300 تومان اعلام کردیم سال 88، 89 و 90  بسازیم همه انبوه سازان و پیمانکاران آمدند کار گرفتند اما با شروع تحریم ها در اواخر بهمن ماه سال 90 و اوج آن در سال91 پیمانکاران  پروژه ها را کنار گذاشتند. الان بیشتر  پروژه‌های عمرانی در کشور تعطیل هستند چرا؟  زیرا قیمت تمامی مصالح ساختمانی  از جمله میلگرد وآهن چندین برابر شده است. اگر توجیه اقتصادی برای پیمانکار ، یا خود مردم یا انبوه ساز وجود داشته باشد اقدام به ساخت می کنند.

 با توجه به فضای بودجه‌ای کشور اتفاقاتی که افتاده فکر می‌کنید راه‌حلی وجود دارد برای حل کردن مشکل مسکن؟

نیکزاد: راه حل در فعال کردن بخش مسکن هست  زیرا که بخش مسکن لوکوموتیو اقتصاد است؛ بخش مسکن وقتی فعال می‌شود 134 رشته مرتبط فعال می‌شود . با ساخت یک خانه یک ازدواج صورت می گیرد و لوازم  خانه  در کنار آن مصالح ساختمانی رونق می گیرد بنابراین ما در زمانی که مشکل داریم  اقتصاد مقاومتی هم همین را می گوید درون زا است  و اگر ما فعال باشیم صادرات خدمات فنی مهندسی برون‌زاست  تا زمانی که مردم وارد مسکن نشوند نمی‌شود کار را پیش برد پیشرفت توأم با عدالت؛ ما باید بخش مسکن را فعال کنیم نه سوداگریش را .

چرا الان فعال نمی‌شود؟ به نظرتان عمدی در آن هست؟

نیکزاد: ما که دیگر مسئولش نیستیم.

حالا به عنوان یک کارشناس که می‌توانید بگویید.

نیکزاد:مسکن نقطه بهینه‌اش این است که شما نگذارید قیمتش بالا برود، در عین حال تولید داشته باشید اگر کسی بتواند این کار را انجام بدهد باید به او جایزه بدهیم. 

فنر قیمت مسکن رها شده است

 قیمت خانه ها گران شده، خبر ندارید؟

نیکزاد  این دولت قیمت را نگه داشت الان را نمی‌گویم. تا اینکه اخیرا فنر ول شده  قبل از این جریانات بالاخره قیمت زمین و مسکن  گران نشده بود اما این یک طرفه قضیه بود، میزان تولید پایین بود وقتی تولید نباشد پس از مدتی همانند سال 84 عرضه و تقاضا با یکدیگر هم خوانی نخواهد داشت 17.5 میلیون خانوار تنها 16 میلیون خانه ، بنابراین بازار مسکن وارد رکود شد و این رکورد سبب شده بود در سبد تورم،  38 درصد تورم  از  360 قلم کالا، مربوط به بخش مسکن شود. وقتی که تولید نکنیم سبب می شود که مسکن و زمین قابل توجه گران بشود یعنی نه توانستیم قیمت زمین را نگه داریم و نه تولید انجام بدهیم.

 به عنوان یک کارشناس نگفتید که چرا تولید انجام نمی‌شود؟

نیکزاد: چون اعتقادی نداشتند تولید انجام بشود اگر اعتقاد داشتند باید حمایت می‌کردند. به عنوان مثال، ما چرا مسئله مسکن مهر را تکمیل نکردیم؟ مشکل ما چه بود؟

من نمی‌توانم قبول کنم،‌ چه راه حل دیگری برای برطرف کردن مشکلات مسکن داشتند؟

نیکزاد: ما 20 هزار میلیارد تومان از قسط برگشتی مسکن مهر در بانک مسکن پول داشتیم. این پول را موظف دانستیم که انتقال بدهیم به بانک مرکزی، بنده پیش آقای سیف رفتم و ایشان 10 سال استمهال دادند به بانک مسکن! اینکه می‌گویند گران شده بود قبول، اصلا سال 92 گران شده بود ما باید به جای 25 میلیون تومان وام، وام 40 میلیون تومانی می‌دادیم و مردم به راحتی قادر به خرید مسکن بودند. در سند اشتغال 1397 دولت محترم فرموده که  300 هزار شغل از 1 میلیون و 36 هزار شغل مربوط به مسکن  است. که از 200 هزار مسکنی که می‌خواهم بسازم و این شامل 50 هزار مسکن روستایی،‌ 100 هزار بافت فرسوده و 50 هزار در شهر می‌شود. سوالی که برای من پیش آمده این است که چطور از 200 هزار مسکنی که دولت در یک سال ارائه داده 300 هزار شغل در می‌آید، از 5 میلیون مسکنی که در دوران ما ساخته شده، 10 هزار یا 15 هزار شغل درآمده؟! مگر اینکه فرشتگان اینها را ساخته باشند و انسان‌ها کار نکرده باشند!

 آقای دکتر من نمی‌توانم قبول کنم که آقای روحانی می‌گویند که من می‌خواهم مشکل مسکن مردم را حل بکنم ولی این اتفاق نیفتد.

نیکزاد: خب قبول نکنین! ما اجبار نکردیم شما را

یعنی واقعا می خواهند خانه نسازند؟

نیکزاد: ما الان 97 هزار مسکن در پرند داریم،‌ 98  هزار مسکن در پردیس داریم و 40 هزار مسکن نیز در هشتگرد. من که در پیاده‌رو و خیابان و یا جلسه که می‌روم،‌ مردم به من مراجعه می‌کنند و من را قسم می‌دهند که یک مسکن در پردیس به ما بدهید به عنوان مثال یک هنرمند بسیار شریف و معروف یک هفته پیش به دفتر من آمد و من با احترام به او گفتم که امر شما چیست؟ گفتند بنده در منزلی نشستم که به من گفتند یا 80 میلیون تومان به روی رهن آن بگذارید یا 2 میلیون تومان به کرایه اضافه کنید و من نه 80 میلیون تومان را داشتم و نه 2 میلیون تومان را.لطفا سفارش کنید که در پردیس به من یک واحد منزل ارائه دهند.  من گفتم بنده الان کاری از دستم بر نمی آید . همان بیابانی که اشاره کردید، این هنرمندی که بسیار مورد احترام هست برای جمهوری اسلامی ایران، قصد گرفتن یک واحد منزل در پردیس را داشت. شما الان خبر دارید که یک واحد آپارتمان در پردیس قیمتش 270 میلیون تومان شده؟ . طرحی که ایراد نداشت شامل هر طرحی که مدنظر سروران ما بود، نواقص مسکن مهر را رفع می‌کردند و می‌آمدند زمین‌های دولتی، تسهیلات و تخفیفات را کنار هم می‌گذاشتند و واگذار به خود مردم می‌کردند تا بسازند . در روستا وام می‌دادیم برای مقاوم سازی منازل و انبوه سازان را خبردار می‌کردیم و می‌گفتیم که شما چگونه می‌خواهید این مسکن را فعال کنید؟

آقای وزیر می‌گویند که مسکن نباید دولتی شود،‌ یعنی دولت هیچ دخل و تصرفی در مسکن نداشته باشد؟

نیکزاد: مگر دولت در حال ساخت مسکن است؟ مگر من به عنوان یک فرد دولتی،‌ آجر روی آجر گذاشته‌ام؟ ما مکانیزم این کار را فراهم کردیم. 2 میلیون و 120 هزار واحد در روستا را وام دادیم و به مردم کمک کردیم، بنیاد مسکن خدمات فنی مهندسی ارائه کرد و طرف خودش خانه اش را ساخت. لشکر انبوه سازان وارد ماجرا شدند و اینها را تولید و به مردم ارائه کردند. اگر من یا دیگران بگوییم که دولت باید خودش خانه بسازد، خیر دولت باید تسهیلات را فراهم کند.

بانک ها سلطان بازار مسکن هستند

 در پایان چند سوال حاشیه ای می پرسم در حوزه مسکن مانند بحث ارز و سکه، ما سلطان مسکن هم داریم که بخواهد بازار مسکن را تحت‌الشعاع اختیارات خودش قرار بدهد؟

نیکزاد:اگر بانک‌ها را سلطان حساب کنیم، بله، اگه بانک‌ها را سلطان حساب نکنیم در این صورت من نشنیده‌ام اما بالاخره یک مثال معروفی  وجود دارد که ملک ،کسی را زمین نزده است و تا نقدینگی زیاد می شود به سمت بازار مسکن هم می رود اما اینکه سازمان یافته کسی به غیر از بانک ها باشد من خبر ندارم.

آیا در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری و یا در انتخابات مجلس شرکت خواهید کرد؟

 نیکزاد: تا سال 1400 چه کسی مرده وچه کسی زنده است خیلی مانده است.

 اواخر دولت یازدهم قصد داشتید ثبت نام کنید برای انتخابات ریاست جمهوری

نیکزاد:  بله در اواخر دولت یازدهم  این نظر را داشتیم.

 چه شد  اقدام به این کار نکردید و رئیس ستاد آقای رئیسی  شدید که رفقای شما بر ایشان اتفاق نظری نداشتند؟

نیکزاد: من  برای خودم نظر دارم و به رفقای خود کاری نداریم وآنچه  تکلیف شرعی و قانونی بود عمل کردم و الان هم زمان برگردد همین کار را می کنم ما آبروی خود را از انقلاب گرفتیم  یک روستا زاده ای هستم که وزیر شدم  در قالب انقلاب و خون شهدا عمل کردیم . نظردوستان هم برای من محترم است اما  اگر زمان هم بگذرد  باز هم این کار را می کنم.

آقای رئیسی  برای معاون اولی با شما صحبت کرده بودند؟

نیکزاد:خیر من هیچ قولی  از ایشان  نگرفتم و اصلا هم درباره این موضوع با ایشان صحبت نکردیم  تکلیفی داشتیم و عمل کردم  و شیرینی کار هم این بود که اگر آقای رئیسی رئیس جمهور می شد ،من اصلا در دولت نباشم چون ما نرفته بودیم که نفع ببریم .

انتهای پیام/

برچسب ها: مسکن ، بازار مسکن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عبداللهی
۲۰:۱۵ ۲۱ شهريور ۱۳۹۷
من با آقای نیکزاد راجع به مشگل مسکن که داشتیم دیدار کردم بسیار منطقی و با لطف گفتند شما جای من زمین ندارم بدیم بسیار روراست و صادقانه برخورد کرد .خداوند ایشان را برای خانواده و مردم ایران نگه داره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۶ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
دمتگرم نیکزاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۰۵ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
درود برپدرومادرت ای بزرگ مردتاریخ ساز
Netherlands
ناشناس
۲۳:۱۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
در مورد چهار روستا ویران و بدون امکانات (گردلیدان، دره سهراب، بادلان و دره زنگ) در استان خوزستان در حومه ی شهر دهدز مستند بسازید. مردم با غاتر هر روز حدود چهار ساعت یه مسافتی را طی میکنند تا برسن به چشمه اب شرب و برای خودشون اب بیارن.
اخه سزاواره که بعضی جاها آب برق مسکن مقاوم داشته باشند ولی این چن روستا حتی آب هم نداشته باشن که بخورن.
خونه ها هم خشت گلی مردمشان در وضعیت اسف باری زندگی میکنند. اگه زمین لرزه یک ریشتری بیاد کل خونه ها رو سر مردم خراب میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
زحمت زبادی در مورد مسکن کشیدند.اقای دکتر ببنظیر بودن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
بافت فرسوده توجیه اقتصادی نداره !!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
جناب نیکزاد مرد عمل بود چون من باچشم خودم دیدم که چقدر تلاش میکردند
Germany
ناشناس
۱۸:۴۳ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
فتحعلیشاه!
هلیکوپتر!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
وقتی دلار بالامیره همه چی همه چی خود له خود بالا میره اگه مسئولان باید دلار را پایین نگه دارند تا مشکل حل بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
وقتی دلار بالامیره همه چی همه چی خود له خود بالا میره اگه مسئولان باید دلار را پایین نگه دارند تا مشکل حل بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
احسنت
Iran (Islamic Republic of)
پیام
۱۵:۴۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
مگه زمان فتحعلی شاه هلی کوپتر بود ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود بر مردان خدایی
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا اعرابی
۱۵:۰۳ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
سلام درمدتی کهدرشهرصدرای شیراز مسکن مهرساخته می شود ازنزدیک ایشان رامیشناختم انسانی بسیاربزرگوار ،متعهد،متخصصوخیلی به کارش وارد بود دائم ازروند پیشرفت مسکن مهربازدیدداشت انسان خیلی پر کاری بودبه مردم خیلی اهمیت می دادومردم به راحتی می تونستن باایشون درد ودل کنن
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۴:۵۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود بر اقای نیکزاد اصلا نمیشه با اخوندی مقایسه کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
آقای نیکزاد دیگه باید چقدر تحمل گرانی ها را تحمل کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
آقای نیکزاد دیگه باید چقدر تحمل گرانی ها را تحمل کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
ای خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
دردمونو به کی بگیم
Iran (Islamic Republic of)
پاپی
۱۴:۰۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
وزیر بی نظیر در برنامه ریزی ارائه کار واجرا ومدیرت ونظارت منطقی وعلی گونه هست خدایی از همه بالاتر یار ویاور محرومان واقشار کم درامد داشت
France
ناشناس
۱۴:۰۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
شما میگویید توجیح اقتصادی نداد این حرف رقابت با مسئولین فعلی هست،ولی واقعیت اینه که هم بافت فرسوده باید نوسازی بشه،هم شهرهای جدید باید مسکن مهر ساخت مردم را دارای سر پناه کرد ،البته مسکن ارزان در حد توان حقوق کارگر ایرانی که از حقوق ماهیانه توان خریدش باشد چون پس اندازی نداریم ما کارگران و کارمندان و دائمی نه 99ساله چون بعد از ما مسکن باید به وراث برسه نه دولت وقت تصاحب کنه از نسل های آینده.

الان پنج سال است نه برای مسکن کاری کرده نه اشتغال ونه تورم،اونم تورم صدها برابر اجناس،با این تورم از پس مخارج روزانه بر نمی آییم چه برسد به خانه دار شدن اونم تهران فکر کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
حامد
۱۴:۰۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
آقای نیکزادانسان بسیارشریف ومومنی است واقعاتنهادغدغه ایشان کاربرای مردم بود خدابه خودش وخانوادش سلامتی وعمر باعزت بده یک لحظه تصور کنید اگرمسکن مهرهم نبودچه فاجعه ای به بارمی اومد خداخیرش بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
واقعا کار بزرگی بود
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۳:۳۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
مشکل تعداد مسکن با مسکن مهر چند سال است که حل شده است مشکل در حال حاضر تعداد مسکن نیست بلکه بیکاری مردم است که قادر به خرید و وام گرفتن نیستند. البته این نکته را نیز نباید توجه نکرد که بعضی افراد ترجیح می دهند پول خود را در بازار بگذارند تا در مسکن خریدن برای خود ان را راکت کنند. پس سود انها در اجاره نشینی است تا مسکن شخصی داشتن. یک نکته دیگر در مورد مسکن مهر این است که کار بساز و بفروشهای خرد را خراب کرده است در واقع باعث بیکاری انها شد چون تقاضا کم شد.
Iran (Islamic Republic of)
.........
۱۳:۵۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
چرا زیر ساخت ها رو اول ایجاد نکردی ؟ چرا اینقدر ساختمانها ضعیف بوده و نمای شهری نداره؟
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۳:۲۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
مشکل تعداد مسکن با مسکن مهر چند سال است که حل شده است مشکل در حال حاضر تعداد مسکن نیست بلکه بیکاری مردم است که قادر به خرید و وام گرفتن نیستند. البته این نکته را نیز نباید توجه نکرد که بعضی افراد ترجیح می دهند پول خود را در بازار بگذارند تا در مسکن خریدن برای خود ان را راکت کنند. پس سود انها در اجاره نشینی است تا مسکن شخصی داشتن. یک نکته دیگر در مورد مسکن مهر این است که کار بساز و بفروشهای خورد را خراب کرده است در واقع باعث بیکاری انها شد چون تقاضا کم شد.
Iran (Islamic Republic of)
من
۱۳:۲۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
باسپااااااس
Iran (Islamic Republic of)
مهلا
۱۳:۱۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
....بافت های فرسوده توجیه اقتصاد نداره به نظرم درسته چون فرض کنیم یه انبوه ساز بخاد در مرکز شهر تهران چند تا خونه رو بخره بکوبه و بسازه باید به اندازه هزینه ساختش پول برای زمینش بده و این نمیصرفه. و با این قیمت افزوده هم نمیتونه به اقشار ضعیف و متوسط به پایین بفروشه. در حالیکه در زمین های خالی بیرون شهرها همچین مشکلی وجود نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
به فکر بافت فرسوده شهرها باشید تا یک ملیون سال دیگر این خانه های کلگنی باید وجود داشته باشند و خطر جانی ومالی برای مردم ایجاد کنند چرا که بازسازی انها توجیه اقتصادی!!!!!!!
ندارد ؟؟.یعنی چه؟؟؟؟؟
Bulgaria
ناشناس
۱۳:۰۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود بر آقای سعیدی کیا وزیر مبتکر مسکن مهر
Bulgaria
ناشناس
۱۳:۱۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
اقای سعیدی کیا مبتکر این طرح بودند آقای نیکزاد مجری بودند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
ازریشه باید مشکلات حل شود،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
(نوسازی بافت های فرسوده هیچ توجیه اقتصادی ندارد!)
برعکس همه ی زیرساختها را در درون دارد. و خدمت به آرامش و امنیت روحی روانی خانوار بخشی از سبد حیاتی خانوار است . همه حوزه ها را تنها باهزینه نبینیم دخروجیش به استاندار روز رسایدن و هزینه های جانی و مالی مردم کم شدن است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود
Iran (Islamic Republic of)
بابک
۱۲:۴۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
متاسفانه مردم اشراف رو به آدمهای صادق و دلسوز ترجیح دادن. نتیجه اش رو هم میبینیم.
Iran (Islamic Republic of)
خدیجه
۱۲:۴۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
بانک ها سلطان بازار مسکن هستند؟
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۴:۰۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
بله چون مثل کالا هیچوقت ارزان نمی شود و همیشه روندش روبه بالا است و بانکها سپرده های مردم را به ملک و پاساژتبدیل می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود بر نیکزاد مردان دلسوز عدالت محور و مهر ورز؛دعای مردم ایران پشت سر شماست،خداووند به شما عزت دهد.
-
ناشناس
۱۲:۲۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
طرح مسکن در بافت فرسوده کاملاض توجیهی است
اولاً شهر ها بدون دلیل توسعه پیدا نمی کنند و زمینهای کشاورزی از بین نمی روند ما باید توسعه اجتماعی گسترش دهیم ( رفاه اجتماعی ) نه توسعه شهر
ثانیاً : احداث مسکن در بافت فرسوده شهر باعث صرفه جویی در ایاب و ذهاب می گردد زیرا معمولاً شهرکهای مهر در خارج از شهر ها هستند و اقشار کم در آمد هزینه ای اضافی باید برای رفت و آمد بدهند
ثالثاً چهره بافت فرسوده به حالت مدرن و جدید در خواهد آمد و هزینه کم تری برای خدمات رسانی امکانات دولتی از قیل آب و برق و گاز دارد .
رابعاً در جریان احداث شهرک های مهر بسیاری از زمینهای مرغوب کشاورزی از بین رفت .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
جدا خدا خیرش بده آدم درستی بود کلی ها رو از مستاجری نجات داد
Bulgaria
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
وزیر خوبی بود
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۲:۰۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
من فوق لیسانس عمران هستم وزیر مسکن و شهرسازی ایشان بوند
Bulgaria
ناشناس
۱۳:۱۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
معلوم نیست چی گفتی؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
اا
۱۲:۰۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
به فکر گرونی هم باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
تو هر کشوری تو دنیا نگاه کنی بافت فرسوده را باسازی میکنه ، نمیره هر جای که زمین خالی بود خونه بدون امکانات اولیه بسازه ، اول زیر ساخت را آماده میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود بر نیکزاد آدم فعالی بود
Iran (Islamic Republic of)
احمد نبوی
۱۱:۲۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
حالا همه قدر مسکن مهر رو می‌دونن.چندین سال بازار مسکن رو ثابت نگه داشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
لذت بردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
قربون دل این مردم برم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
آقای نیکزاد دست مریضاد ، برای شما همین بس که دعای خیلی خانواده ها بدرقه راهتونه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
من یک اردبیلی هستم ایشان در دوران استانداری‌شان خیلی آدم زرنگ و فعالی بود حتی در دوره وزیری‌شان
Bulgaria
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
اقای نیکزاد زمان فتحعلی شاه هلی کوپتر نبود ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
مگه میشه ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
گاری که بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
داره مثال میزنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
بله
Bulgaria
ناشناس
۱۳:۱۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
تاریخ نخونده
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۴۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
سلام بر مومن وارسته و انقلابی .سلام و رحمت بر پدر و مادر بزرگوار شما غیور مرد آذری .شما کار بزرگی کردید و تاریخ جمهوری اسلامی بدان گواهی خواهد داد . تمام کسانیکه در این سالها با آرامش در کنار هوشمندی شما زندگی کردند شما را دعا خواهند کرد . دوران وزارت شما انقلاب بزرگی بود در درون ساختار نظام اسلامی .
Germany
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
گرانی باید تا کی ادامه داشته باشه هر روز از خواب بلند میشیم می بینیم بیه چیزی گرون شده تا کی آخه
France
ناشناس
۱۰:۳۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
این حرفها برای من مستاجر خانه نمیشود ،من الان از پس رهن و اجاره بر نمی آیم نه در تهران که درهیچ شهری از ایران،شهرستانها هم قیمت خانه سر بفلک میکشد آدم می شنوند در فلان شهر مرزی کشور هم چه قیمتهایی زمین وخانه میفروشند وحشت میکند.
با این حقوق کار گری چکار کنم ،بزودی باید در حاشیه شهر چادر بزنم .
نه پول پیش ،نه پول خرید ،نه توان اجاره بها.

،قبلی یه مسکن مهر ساخت که خیلی هاش نیمه کاره رها شده در کنار شهر ها.که من پولی نداشتم اون موقع برای ثبت نام. دوستی داشتم پول پیش خانه اش را داده بود اون سالها ،شب عید سال بعد ماتم گرفته بود میگفت یهو گفتن هشت میلیون تومان بده بابت مرحله دوم پولی نمانده،پول پرداخت شده ام را هم پس نمیدهند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
واقعا مرد بزرگی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درود بر نیکزاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
توروخدا به داد این ملت برسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
خداقوتت بده
مرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
چرا وام ازدواج هنوز به ما تعلق نگرفته چرا ؟
Iran (Islamic Republic of)
حیدر
۰۸:۵۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
خدایی خیلی وزیر کاری و کار راه اندازی بود و مدیران زیر دست شان اگر کم کاری میکردند عزل می شدند،به فقرا و نیازمندان کمک میکرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
یادش بخیر یک روز بیکار نبودم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۷
درآن زمان بیکاری نبود شرایط همان شرایط است.
آخرین اخبار